Face lift, what’s in the name ?

Face lift, what’s in the name?

In de loop van de tijd sluipen veranderingen in het gezicht er langzaam in. Dan komt voor sommigen een tijd dat men daar iets aan wil doen.

Natuurlijk is plastische aangezicht chirurgie een individuele keus. Vergeet echter niet de sociale context waarin we ons bewegen, waarbij jeugd en vitaliteit als een hoog goed worden gezien. Vermeende sociale druk wordt wel aangegeven als argument voor plastische aangezicht chirurgie. Ook wordt heel vaak aangegeven dat men er ouder uit ziet dan men zich voelt. Op zoek naar een oplossing probeert men dan een weg te vinden, in het vaak ondoorgrondelijke veld van de esthetische chirurgie. Esthetische of cosmetische chirurgie is een vorm van plastische chirurgie.

Er zijn alleen al in Nederland talloze privé klinieken en misschien wel meer dan 500 aanbieders van esthetisch chirurgische ingrepen. Dit op zich roept wel vragen op als:

  • Wie is nu bekwaam / deskundig en bevoegd om esthetische chirurgie uit te voeren?
  • Is een lidmaatschap van een vereniging genoeg?
  • Is elke “gecertificeerde / gekeurde / gecontroleerde” kliniek inderdaad wel veilig?

Ook de manier waarop sommige specialisten in het nieuws komen om hun eigen vakgebied boven dat van anderen te willen zetten, is op z’n minst verwarrend en zorgt voor onrust. Wanneer dit is geschreven uit eigen belang, kan dit niet bijdragen aan reële beeldvorming voor de patiënt.

Dan zijn er legio termen die gebruikt worden om bv een face lift aantrekkelijk te doen lijken. Neem bijvoorbeeld Mini Lift, S-lift, Macs Lift, Face-Hals lift. Wie wil niet minimale chirurgie met minimale kans op problemen en maximaal resultaat…., maar is dat wel reëel?

Zijn beperkte ingrepen op den duur wel bevredigend? Weet u dat een beperkte insnede (incisie) vόόr het oor maar voor een beperkt aantal mensen geschikt is.

Is wel duidelijk dat een face lift eigenlijk alleen toegepast kan worden op een bepaald deel van het gezicht namelijk alleen het onderste 1/3e deel van het gelaat inclusief hals?

Het beste eindresultaat met de minste impact voor de patiënt wordt bereikt met de zogenaamde Deep-plane facelift.

In Nederland wordt deze techniek nog slechts zelden uitgevoerd. Dit terwijl in de grote centra zoals Boston, New York, New Orleans dit al enige tijd de nieuwste stand van zaken is. De nodige gedetailleerde kennis van de diepere lagen in het gezicht zijn de basis om deze techniek goed uit te voren. Gezien de jarenlange ervaring van Dr Vuyk en de specifieke kennis van Aangezichtszenuw-reconstructies opgedaan in Boston van collega Dr Callum Faris, kunnen we de Deep-plane Face lift nu ook in Nederland beschikbaar maken.

Patiënten hebben na Deep-plane face lift minder kans op bloeding. De zwelling na de operatie is dan ook opvallend weinig. Daarnaast ervaart men na de operatie minder pijn. Ook is aangetoond dat in de jaren erna veel minder (herstel) operaties moeten worden uitgevoerd!

Het is dan ook begrijpelijk dat dit de nieuwe standaard zou moeten zijn. Echter, de verregaande kennis omtrent de aangezichtszenuw ontbreekt vaak om veilig te werken. Binnen de plastische aangezicht chirurgie mag ons inziens deze techniek echter ook in Nederland niet ontbreken. Het is de modernste en technisch meest geavanceerde face lift die er te bieden is.

Dan nog een opmerking over de keuzes waar u ook tegenaan kunt lopen. Veelal wordt gesproken over “vanaf prijzen”. Dit is een verleidelijke term. Mijns inziens heeft de kwaliteit van de behandeling absolute prioriteit hoe verleidelijk de “vanaf prijs” ook is. Ter illustratie: Een face lift duurt minimaal 3 a 4 uur. Alles kan korter, sneller en goedkoper, maar is dat beter? Ook worden wel kortingsacties gezet wat naar mijn idee een wel overwogen beslissing juist in de weg kan staan. Goedkoop kan hier duurkoop zijn en zelfs blijvende ergernis veroorzaken.

Dan is er een aantal zogenaamde Esthetisch Zorg Makelaars die advies geven en bemiddelen voor een cosmetische ingreep. Heeft dat echt zin? Staat uw belang daadwerkelijk voorop? De websites zijn aantrekkelijk en verleidelijk. Zijn de getoonde foto’s wel het resultaat van die specialist die gaat behandelen?

De Esthetische Zorg Makelaars hebben een aantal specialisten gecontracteerd om voor hen te werken. Zijn deze dan ook de meest geschikte specialisten om een ingreep bij u te mogen doen? Of is er een andere reden om met dergelijke zorg makelaars in zee te gaan? Het blijkt dat patiënten qua medische veiligheid niet altijd goed voorbereid op een operatielijst worden gezet. Het komt ook voor dat klinieken specialisten aan het werk hebben die bijvoorbeeld geschorst zijn door de vereniging van Plastische Chirurgie.

Of stel u gaat voor een operatie naar het buitenland, hoe gaat het dan met de nazorg? En wat doet u als de operatie toch niet naar tevredenheid verlopen is?

Ik wil u absoluut niet ongerust maken, maar het is van groot belang een goed overwogen keuze te maken, want u wilt een ingreep maar één keer doen en dan moet het direct goed zijn. Niemand zit te wachten op hersteloperaties of blijvende schade.

Wanneer u een face lift overweegt, zal er in eerste instantie een gesprek plaats vinden van tenminste een uur. Wat kan er verbeterd worden en wat niet? Waar komt het litteken te liggen en is dat zichtbaar of niet? Foto’s van eerdere operatie resultaten kunnen hierbij helpen.

Wat zijn eventueel de problemen die zouden kunnen optreden? Bloeduitstorting, infectie? En wat is het risico dat de aangezichtszenuw (voor een deel en tijdelijk?) het niet goed doet? En wat houdt dat in? Het gaat dan om de ervaring en de feiten van de chirurg zelf en niet wat hierover in de literatuur gezegd is. Hoe lang houdt het resultaat? Hoe vaak is een her-ingreep nodig? Worden er standaard foto’s gemaakt voor de operatie? Dit zijn een aantal zaken die van belang zijn.

Verder is het mijns inziens niet goed om iemand, hoe enthousiast die op dat moment ook moge zijn, direct op de operatielijst te zetten. “Bezint eer ge begint”, neem bedenktijd. U moet echt het gevoel hebben dat de eventuele ingreep bij u past en iets voor u is. Vertrouwen in de arts is daarbij van heel groot belang. Vertrouwen dat door wederzijds begrip bij een of meerdere contacten is opgebouwd. Bij twijfel, laat het dan niet doen!

Meer informatie kunt u vinden op www.drvuyk.nl
Ook kan ik eventueel vragen beantwoorden via [email protected]

Met vriendelijke groet,
Hadé Vuyk
Dr. H.D. Vuyk, Hoofd, Hals Chirurg.

  • Gecertificeerd door Ned. Ver. voor Keel, Neus, Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd, Halsgebied voor speciale Plastische en Reconstructieve Aangezicht Chirurgie.
  • Voorzitter Gilde van Esthetisch specialisten Nederland.
  • Erepenning voor zeer hoge kwaliteit van Plastische en Reconstructieve Aangezicht Chirurgie. (Ned. Ver. voor Keel, Neus, Oorheelkunde en Heelkunde van het Hoofd, Halsgebied) 17 Nov. 2016

Ervaring patiente I.W. 4 dagen na Deep-Plane face lift juli 2017 door Dr Vuyk.

De vroegere face lift verricht door andere arts.

“Goedemiddag dr.Vuyk,

Alles gaat perfect. Ik vind het eigenlijk een wonder.

Ik kan nu al naar buiten en niemand die iets aan me ziet.

De vorige keer dat ik een facelift had (en ik lees dat ook nú nog op internet)

moest ik weken  een verband op en zag eruit als een paashaas en was totaal blauw.  Was zeker 3 weken niet toonbaar. En nu al na 4 dagen.

Ik ben er zo ontzettend blij mee. Op deze manier is het totaal niet belastend.

Ik zie er nu al weer (na één week!!) normaal uit.

Al met al zó geweldig. Heb er bijna geen woorden voor. En ik ben u zeer dankbaar en zo blij dat ik weer bij u terecht ben gekomen.

Ik zou dan ook graag een patiëntwaardering of review schrijven.

Kunt u me zeggen via welke site ik dit kan doen?

Hartelijke groeten van, een zeer enthousiaste en dankbare patiënte”.

Mevrouw W.I.

Foto’s van verlittekening rond oor na eerdere face lift versus foto een dag na Deep-Plane face lift met correctie van het litteken en de geringe  zwelling

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief