De gezondheidsvoordelen van olijfolie

Gezondheidsvoordelen van olijfolie

Olijfolie is onmisbaar geworden in de keuken. Het is niet alleen erg lekker, maar olijfolie is ook nog eens gezond. Wat zijn de voordelen van gezonde olijfolie?

Wat is olijfolie?

Olijfolie is een plantaardige olie die door persing uit olijven wordt gewonnen. De olie kan verschillende kleuren geel of groen hebben. Het hoofdbestanddeel wordt gevormd door vetten van het onverzadigde oliezuur. Daarnaast bevat olijfolie vetten van palmitinezuur. Dat is een verzadigd vetzuur. Olijfolie bevriest bij -6 °C en het kookpunt is bij 300 °C.

Er zijn allerlei verschillende soorten olijfolie beschikbaar. Maar grofweg is olijfolie in 4 soorten onder te verdelen:

 • Vierge olijfolie
  Een olijfolie mag vierge heten, wanneer deze mechanisch is geperst. Dat wil zeggen dat er alleen met druk geperst is. Er heeft dus geen verhitting of andere bewerking plaatsgevonden om de olie te verkrijgen.
 • Extra vierge olijfolie
  Extra vierge olijfolie is de eerste lichting olie die wordt geperst van de beste olijven, deze olie moet voldoen aan een aantal belangrijke kwalificaties. Net als de Vierge olijfolie wordt de extra vierge olijfolie mechanisch geperst en verder niet bewerkt.
 • Geraffineerde olijfolie
  Olijfolie verkregen door raffinering van olijfolie van eerste persing. Bij raffinage worden onzuiverheden uit de olie gehaald. Daarbij gaat ook wat van de smaak verloren.
 • Gewone olijfolie
  Gewone olijfolie is een mengsel van geraffineerde olijfolie en vierge olijfolie waarbij het grootste deel geraffineerd is.

Gezondheidsvoordelen van olijfolie

Verkleint het risico op hart- en vaatziekten

Zeer veel verschillende onderzoeken naar het Mediterrane dieet, hebben aangetoond dat deze het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten verkleind. Olijfolie bleek één van de belangrijkste elementen uit dit dieet te zijn. Het verlaagt namelijk het LDL-cholesterol en verkleint daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Dit komt omdat de bloedvaten op genetisch niveau worden beschermd door de aanwezigheid van polyfenolen in olijfolie. Daarnaast kon men aantonen dat het ook de bloeddruk verlaagd, wat één van de grootste risicofactoren is voor hartziekten en vroegtijdig overlijden.

Een antioxiderende werking

Olijfolie bevat vitamine E, en dat heeft een antioxiderende werking in ons lichaam. Antioxidanten beschermen weefsels en het DNA in cellen tegen vrije radicalen. Voor vitamine E en C, bètacaroteen en voor de spoorelementen seleen en zink, is de antioxidantwerking duidelijk aangetoond. In de cellen spelen ze een belangrijke rol bij het wegvangen van vrije radicalen. De lichaamscellen worden beter beschermt tegen veroudering.

Preventief bij aantal vormen van kanker

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat in landen rond de Middellandse Zee kankersoorten zoals: darm-, prostaat- en borstkanker veel minder voorkomen dan in West-Europa en Amerika. Er is een bewezen samenhang met het mediterrane dieet, waarin minder rood vlees, veel groenten en olijfolie wordt gebruikt. Extra vierge olijfolie bevat de stof oleocanthal. Studies hebben uitgewezen dat deze stof in staat is, kankercellen binnen een uur te laten afsterven, zonder dat het ten koste gaat van gezonde cellen. Nader onderzoek is nu hard nodig. Zo willen de onderzoekers aantonen, dat oleocanthal kankercellen in levende dieren kan doden en ervoor kan zorgen dat tumoren kleiner worden. Ook willen ze achterhalen waarom kankercellen gevoeliger zijn voor oleocanthal dan gezonde cellen. Maar zoals gezegd, daar is nog veel meer onderzoek naar nodig.

Kan het risico verkleinen diabetes type 2

Uit verschillende studies blijkt dat een dieet rijk aan olijfolie (arm aan verzadigde vetten), weinig koolhydraten en vezels uit: groente, fruit, peulvruchten en granen een zeer succesvolle aanpak is. Het ondersteunt het reguleren van de bloedsuikerspiegel en verhoogt de gevoeligheid voor insuline. Hierdoor zou het zou kunnen helpen om diabetes type 2 te voorkomen.

Vermindert klachten reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een chronische aandoening, waarbij gewrichtsontstekingen op de voorgrond staan. Het gevolg zijn misvormde en pijnlijke gewrichten. Ondanks het feit dat de exacte oorzaak nog niet bekend is, zorgt het er wel voor dat het immuunsysteem van het lichaam per ongeluk de normale cellen aanvallen. Nu blijken olijfolie(supplementen) de ontstekingswaarden te verbeteren en oxidatieve stress te verminderen bij mensen met reumatoïde artritis.

Draagt bij aan een gezond gewicht

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zorgen alleen vetten er niet voor dat je dikker wordt. Verschillende vetten, waaronder olijfolie, dragen juist bij aan een gezond gewicht. Dit komt doordat olijfolie goed verzadigt. Het zorgt namelijk voor de aanmaak van het verzadigingshormoon serotonine. Onderzoekers van de universiteit van München ontdekten zelfs, dat je alleen al van het ruiken van de aroma van extra vierge olijfolie een vol gevoel krijgt.

Goed voor je stoelgang

Het gebruik van olijfolie kan ook bijdragen aan een betere stoelgang. De olie zorgt ervoor dat schadelijke (darm)bacteriën, die ontstekingen en infecties kunnen veroorzaken, zich minder snel kunnen ontwikkelen. Dat heeft een gunstig effect op het spijsverteringsproces, verbetert de werking van de darmen en voorkomt constipatie.

Tegen een droge huid

Maar ook een droge huid is gebaat bij olijfolie. Smeer de droge plekjes in met wat olie, bijvoorbeeld je ellebogen, en je krijgt er een fluweelzachte huid voor terug. Een bijkomend effect is dat olijfolie nagenoeg geen allergische reacties kent.

Kies de juiste olijfolie

Gezonde olijfolie is niets meer dan de olie uit een uitgeperste olijf. Het lijkt daarom gezond om te kiezen voor extra vierge: eerste persing. Dit is normaal gesproken de beste kwaliteit. Helaas is deze naam niet beschermd. Iedere producent mag extra vierge op het label zetten. Dat kan betekenen dat de fles maar 5% extra vierge olijfolie. Let dus goed op wat er op het etiket staat.

 

Bronnen: voedingscentrum.nl  en scientias.nl

Delen:  
13 reacties op “De gezondheidsvoordelen van olijfolie
 1. Heb altijd begrepen dat extra vierge olijfolie alleen als dressing is te gebruiken.
  Niet om mee te wokken of bakken.
  Is dit correct?

  Geschreven door Gladys op
  • Inderdaad staat ook op de fles

   Geschreven door Anoniem op
  • Heel veel dank. Zelf ben ik er al mee bezig en voel mij door het gebruiken van olijfolie veel beter afz: Tonny uit loc; KAMPEN

   Geschreven door Anoniem op
 2. Je kunt in extra vierge olijfolie net zo goed bakken want het heeft van nature een hoog kookpunt.
  Wat op de fles staat zorgt er voor dat je extra koopt maar je zou ondertussen ook moeten weten dat niet alles wat de fabrikant op de fels zet ook waar is.

  Geschreven door Zeeuwswerk op
 3. Wokken of op te hoge temperatuur met olijfolie “extra vierge eerste persing” is echt vloeken in de kerk!!!
  Alles wat goed is aan olijfolie verdampt bij te hoge temperatuur!..Beter om te koken met olijfolie 2e. of 3e. persing en je kunt altijd helemaal aan het eind een straaltje olijfolie extra vierge er over heen doen, dat geeft extra geurige smaak aan het eten zonder verlies van de gezondheidsvoordelen van deze olie!..
  Olijfolie die verkocht wordt bij supermarkten in Nederland zijn vaak van slechte kwaliteit omdat het gaat over samenstelling van verschillende olieën uit Zuid-Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland…..Er is nauwelijks spraak van enige kwaliteit wat betreft deze samenstelling: het is goedkoop, minder lekker en niet per se gezond!….

  Geschreven door Anoniem op
 4. Geeft U eens een naam en verkoopadres van de beste olijfolie.
  Bedankt n met vr. gr,
  HaDe

  Geschreven door HaDe op
  • De oliewinkel in Amsterdam, zij hebben vooral Spaanse en Italiaanse olijfolie…..Verder koop ik vaak olijfolie bij een speciale zaak in Parijs als ik op vakantie ben….Als u een keertje met vakantie gaat naar Griekenland, raad ik u het eiland Korfoe, dan bent u verzekerd van een heel bijzonder culinair ervaring. Ik heb een keertje gelogeerd bij een echtpaar dat eigen olie produceert en zij maken ook gebakken met olijfolie…Echt onwijs LEKKER!…

   Geschreven door Anoniem op
  • De beste en ambachtelijkste olijfolie is die uit Griekenland… de Italiaanse olijfolie is meestendeels een mengelmoes en ook dat iteliaanen massaal olijven opkopen bij de Grieken… vb is al heel simpel, Griekse olijfolie ruikt meestendeels fruitig en natuurlijk tegenover veel Italiaanse en of Franse olie.

   Geschreven door Anoniem op
   • Idd Korfoe is er voor bekent maar nog beter is samos en ook gekend voor zijn lekker eten maar nog beter om zijn beste olijfolie trouwens de Griekse zou de beste zijn omdat er de massa productie er niet is zoals Italië en Frankrijk… Spanje daaraantegen heeft ook zeer kwalitatieve olijfolie… ik kan je dit vertellen omwille mijn beroep als boomchirurg en heb hier zelf ook de sterke soort uit Griekenland staan dus Griekse olijfolie is van topkwaliteit en voor kenners de de beste die er bestaat

    Geschreven door Anoniem op
 5. Mag ik ’s morgens twee eetlepels voor het ontbijt puur innemen? Of is dat schadelijk?
  Alleen dan gaat mijn stoelgang redelijk??

  Geschreven door Fransje op
 6. Dat is nou precies wat ik wil weten en nu komt er geen reactie op haha.

  Ik neem ook 2 eetlepels olijfolie per dag tegen constipatie. Kan het kwaad dit lang of altijd te doen?
  Hoeveel mag je max?

  Geschreven door Carolien op
  • Ik heb geen antwoord voor u, maar doet u dit op nuchtere maag en drinkt en eet u gelijk of laat u het eerst zakken?

   Geschreven door Marije op
 7. Dat kan geen kwaad. Als het maar goede olijfolie is

  Geschreven door John (moderator) op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief