Wanneer is ’s nachts plassen een probleem?

Wanneer is 's nachts plassen een probleem?

’s Nachts opstaan om te plassen is niet ongewoon. Echter, wanneer je bijna iedere nacht meerdere keren je bed uit moet om te plassen, dan is dat wel een reden om de oorzaak te achterhalen. Wanneer is ’s nachts plassen een probleem?

Wat is nachtelijk plassen?

Over het algemeen is het normaal dat mensen op oudere leeftijd er ’s nachts uit moeten om een keer te plassen. Wanneer je ’s nachts vaker dan één keer eruit moet, en dat als vervelend ervaart, dan kan er sprake zijn van nachtelijk plassen. De medische benamingen voor nachtelijk plassen zijn; nycturie of nocturie. Zowel mannen als vrouwen kunnen er last van hebben. Op jonge leeftijd hebben vrouwen er meer last van, op oudere leeftijd gaat het meer om mannen.

Wanneer is nachtelijk plassen een probleem?

Wanneer je één keer in de nacht op moet staan om te plassen dan hoeft dat geen grote problemen te geven. Op het moment dat je twee keer of vaker per nacht eruit moet om te plassen, dan kan dit je slaapkwaliteit in negatieve zin beïnvloeden. Uit studies over slaapproblemen blijkt dat nycturie één van de belangrijkste oorzaken van een verstoorde slaap is.

Naast dat je minder goed slaapt, kan het ook het risico op hart- en vaatziekten verhogen. Bij mensen op leeftijd kan nycturie ook een verhoogde kans op vallen geven.

Oorzaken van nachtelijk plassen

Met het ouder worden ontstaan er een aantal veranderingen aan de lagere urinewegen, waardoor de functionele blaascapaciteit (het maximaal geplast volume per plasbeurt) onder andere daalt. Hierdoor moeten oudere mensen vaker plassen, maar wel minder per keer.

Naast ouder worden zijn er een aantal verschillende oorzaken, waar het onderliggende probleem van behandeld worden, waardoor nachtelijk plassen niet altijd een onvermijdelijk ouderdomsverschijnsel hoeft te zijn waarmee je moet leven.

Vergrote urineproductie in de nacht

Normaliter maakt je lichaam in de nacht minder urine aan dan overdag. Onze nieren produceren tussen de één en twee liter urine per dag, waarvan ongeveer 35 procent tijdens de nacht. Wanneer iemand in de nacht meer dan die 35 procent produceert, dan noemen we dat nachtelijke polyurie. Wanneer er niet alleen sprake is van nachtelijke polyurie, maar wanneer er ook gedurende de dag te veel urine wordt geproduceerd, dan noemt men dat globale of 24-uurs polyurie.

Oorzaken van polyurie

  • Te veel drinken voor het slapengaan
  • Overmatig veel drinken (polydipsie) als gevolg van een onderliggende aandoening
  • Verminderde aanmaak van het antidiuretisch hormoon vasopressine (ADH). Dit hormoon zorgt ervoor dat er ’s nachts minder urine wordt aangemaakt.
  • Verhoogde bloeddruk (hypertensie) kan de aanmaak van ADH verstoord zijn en dus de nachtelijke urineproductie verhogen
  • Verminderde nierfunctie
  • Obstructief slaapapneu (OSAS).
  • Diabetes insipidus
  • Diabetes mellitus
  • Neurologische aandoeningen zoals: de ziekte van Parkinson, Multiple Sclerose, een beroerte (CVA)
  • Bepaalde medicijnen.

Kleinere blaascapaciteit

De blaas van een volwassene kan tussen de 200 en 500 ml urine opslaan. Tijdens de nacht kan een blaas normaal tot 30 procent meer urine opslaan dan overdag. Op het moment dat deze capaciteit tot onder de 300 ml, daalt, dan kun je last krijgen van nachtelijk plassen. Maar zelfs met een grote blaascapaciteit kun je last hebben van nachtelijk plassen.

Mogelijke oorzaken voor een beperkte nachtelijke functionele blaascapaciteit zijn:

  • Overactieve blaas
  • Goedaardige prostaatvergroting
  • Een verzakking van de blaas of de baarmoeder
  • Blaasontsteking
  • Urinewegstenen
  • Tumoren van de urinewegen.

Overgewicht

Er lijkt een link te bestaan tussen nachtelijk plassen en obesitas (BMI = 30). De exacte reden voor deze link is nog niet geheel duidelijk. Men gaat ervan uit dat het te maken heeft met een toegenomen druk op de urinewegen. Maar het kan ook te maken hebben met het feit dat mensen met overgewicht een grotere kans hebben op slaapapneu en slaapproblemen, wat indirect de kans op nachtelijk plassen verhoogt.

Wanneer naar je huisarts?

Helaas leggen nog veel te veel mensen zich bij nachtelijk plassen neer. Velen denken dat het er bij hoort en dat er niets aan te doen is. Echter, in een aantal gevallen wordt nycturie veroorzaakt, of in de hand gewerkt, door een onderliggend probleem. Een onderliggend probleem dat vaak wél behandeld kan worden, waardoor ook het nachtelijke plassen kan worden verholpen of verminderen. Ga daarom naar je huisarts wanneer je vaker dan één keer per nacht eruit moet om te plassen en daar last van hebt.

 

Bronnen: Maxima MC en Plasmoe

Delen:  
10 reacties op “Wanneer is ’s nachts plassen een probleem?
  1. Inhoudelijk klopt een deel van de informatie niet. Zo is de definitie van nachtelijke polyurie niet 25%, maar 35% en staat die definitie ter discussie, omdat op latere leeftijd >70% van de mensen dan nachtelijke polyurie heeft en dit niet voorspelt of iemand het bed uit gaat.
    Ook de stelling over te kleine blaascapaciteit (indien <300, dan heb je kans op) is onjuist. Zelfs met een heel grote blaascapaciteit kun je last hebben van nachtelijk plassen.
    Tenslotte, als iedereen die vaker dan een keer per nacht eruit moet de huisarts gaat bellen dan is er een heel leger nieuwe huisartsen nodig. Nycturie is grotendeels een fysiologische verandering met de leeftijd.

    Geschreven door Marco Blanker, huisarts-epidemioloog (nycturie-expert) op
    • Ummm, ’s nachts om het uur eruit moeten – dus zo’n 7 keer – om een klein beetje te plassen dat lijkt mij wel even een praatje nodig met de huisarts waard.

      Geschreven door cornelis op
    • Nachtelijk plassen is funest voor de slaap en alleen daarom al een serieus en groot probleem! De dokter MOET hiermee aan de slag, niet alleen om de onderliggende oorzaak op te sporen maar ook om de kwaliteit van de slaap/leven te bewaren en verdere gezondheidsachteruitgang te voorkomen. Deze expert heeft het dus volkomen mis en heeft ook het artikel niet goed gelezen.Een normale blaas wordt wel degelijk ook gekoppeld aan nacht plassen!

      Geschreven door Tomatoacecompany op
  2. 75 man moet hinderlijk vaak plassen. Kan het veelal niet ophouden.
    Wat te doen aan incontiinentie in de nacht.
    Diabetes 1

    Geschreven door Problematisch op
    • Ik ken dit ik kan het ook slecht ophouden s nachts heb een hele zwakke blaas en gaat mis laat daarom heb ik een broekluier met een plasticbroek aan.

      Geschreven door Roy op
  3. Ik moet veel drinken op advies van de uroloog. Ik probeer nu 2 liter per dag te drinken. Dat is veel voor mij. Ik heb eigenlijk nooit dorst. Maar ik heb soms last van nierstenen, vandaar. Vaak moest ik ’s nachts 2 of 3 keer plassen. De huisarts heeft me eens geadviseerd om na 2100 uur niets meer te drinken. En dat is een verbazend goed advies. Ik drink nu na 2100 uur niets meer en soms wat eerder. Daardoor kan ik nu vaak 7-8 uur achter elkaar slapen zonder te plassen. Ik heb een vergrote prostaat, maar ik durf de operatie niet aan. Ik ben nog nooit ergens voor geopereerd (behalve mijn amandelen toen ik 4 jaar was). Doordat ik overdag (voor mijn doen) veel drink moet ik overdag ook vaak plassen. Ik drink nog maar heel weinig koffie. Dat kan ik makkelijk overslaan

    Geschreven door Leeuwhans op
    • is je psa ook verhoogd door de vergrote prostaat ?

      Geschreven door PROSTAATJE op
  4. Ik heb Parkinson. Plas 3 ä 4 keer per nacht, slaap daarna meestal wel weer
    in behalve als de laatste keer tussen 6 en 7 uur is. Dan kan ik draaien wat ik wil
    lig dan nooit lekker om tot 8 uur verder te slapen . Is daar iets aan te doen?

    Geschreven door Egoozonnebloem op
  5. Geachte Dames en of Heren.
    Ik ben n.l. zo’n mens die er 4 of 5 x per nacht uit MOET, om naar toilet te gaan. dat is zeer vermoeiend.
    Ben ook wat overspannen veel janken . Fijn dat ik wat wijzer geworden ben door jullie.
    Dank daar voor. Ik ga morgen ochtend de huisarts bellen voor een afspraak.
    Nogmaals dank. Met vriendelijke groet.
    Theodora.

    Geschreven door Theodora op
  6. Als ik erg moet plassen krijg ik het koud. Het heeft niets met de omgevingstemperatuur te maken.
    Hoe komt dat?

    Geschreven door Wendy op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief