Is je plas ophouden gevaarlijk?

Iedereen moet wel eens zijn plas ophouden omdat er simpelweg geen andere optie is, of omdat iemand niet in openbare gelegenheden kan plassen. Er zijn ook mensen die denken dat regelmatig je plas ophouden goed voor je is, omdat het je spieren zou trainen. Maar hoe zit het nu eigenlijk? Is het ophouden van je plas verstandig of gevaarlijk?

Waarom plassen we?

De nieren in je lichaam zuiveren het bloed van de afvalstoffen. Het vocht met afvalstoffen wordt een tijdje opgeslagen in je blaas, totdat je plast en je de blaas leegt. Een essentieel proces in het lichaam.

Gemiddeld aantal keren plassen

Per dag produceert een mens ongeveer 1 tot 1,5 liter urine, afhankelijk van hoeveel iemand drinkt. Deze urine wordt opgeslagen in de blaas en verlaat meerdere malen per dag het lichaam tijdens het plassen. Hoe vaak iemand per dag moet plassen hangt onder andere af van: de grote van de blaas, hoeveel iemand drinkt en hoeveel urine iemand per keer loost tijdens een plasbeurt. Gemiddeld plast iemand tussen de 4 en 8 keer per dag.

Wanneer je erg vaak moet plassen, dan is daar is altijd wel een achterliggende oorzaak voor. De belangrijkste oorzaken van vaak en veel plassen zijn kunnen zijn:

 • Bekkenbodemverzakking.
 • Overactieve blaas (OAB-syndroom).
 • Instabiele of een verzwakte blaas.
 • Kleine blaas met bijbehorende blaascapaciteit.
 • Cafeïnegebruik en/of alcoholgebruik.
 • Bij de vrouw kan het samengaan met het begin of einde van de menstruatiecyclus.

We praten van te weinig plassen, wanneer iemand minder dan 500 ml of minder dan 3 keer per dag plast. Dit kan wijzen op een onschuldig tot een ernstig probleem. Bij weinig urinelozing is je plas sterk geconcentreerd (dat zie je terug in zowel de kleur als de geur), en dan is je lichaam niet voldoende in staat om de afvalstoffen te lozen. Weinig plassen kan onder andere veroorzaakt worden door: te weinig drinken, erg veel vochtverlies door braken, diarree of hevig zweten, na het optreden van een shock, bij een verminderde pompwerking van de hartspier en bij nierfalen (nierinsufficiëntie).

Hoe werkt het?

Wanneer de blaas voller raakt dan 500 ml, zullen de zenuwreceptoren in de blaaswand zorgen voor de bekende aandrang om te plassen. Als men zich verzet tegen dit plasgevoel, dan kun je die aandrang onderdrukken en zelfs eventjes verliezen. Een hulpmiddel daarbij is om van het ene been op het andere been te springen. Door te huppen, worden de spieren en zenuwen in het been en de bekkenbodem geactiveerd. Door het aanspannen van de bekkenbodemspieren ontspant de blaaswand, doordat die twee spieren omgekeerd aan elkaar gekoppeld zijn. Hierdoor wordt de plasboodschap van de blaas naar de hersenen als het ware geblokkeerd. Desondanks blijft de druk op de blaaswand zich opbouwen, totdat je het uiteindelijk niet meer kan volhouden en moet plassen. De blaas van een volwassene kan (in theorie) zo’n 1500 ml urine bevatten. Maar de meeste mensen kunnen hun plas ophouden totdat de blaas ongeveer 800 ml urine bevat. In de praktijk wordt de blaas dan ook meestal nooit voller dan deze 800 ml.

Is je plas ophouden gevaarlijk?

Wat ook de redenen zijn dat je je urine lang ophoudt, het is uiteindelijk geen goede oplossing. Er doen zelfs verhalen de ronde dat het goed is om je blaas te trainen om je plas op te houden. Maar dat is helemaal niet goed, aangezien het een overbodige druk op je blaas zet. Het met grote regelmaat met een volle blaas rondlopen is niet gezond. Dit omdat er in urine afvalstoffen zitten die schadelijk kunnen zijn voor de binnenwand van de blaas.

Daarnaast zorgt het langdurig ophouden van je plas ervoor dat de blaas wordt opgerekt. Het gevolg kan een verslechterde functie van de nieren zijn, waardoor iemand een grotere kans heeft om infecties op te lopen. Dit alles wordt pas een probleem, wanneer iemand dus zeer regelmatig zijn plas lang ophoudt. Een keer lang je plas ophouden is niet gevaarlijk. Echter, het regelmatig lang je plas ophouden is wel schadelijk voor je lichaam en is ongezond. Daarnaast doen er verhalen de ronde dat een blaas kan springen wanneer deze overvol zit, maar dat is een fabeltje en kan niet gebeuren.

 

Bronnen: abena.nl en wibnet.nl

Delen:  
15 reacties op “Is je plas ophouden gevaarlijk?
 1. mijn vraag is ik ben 75 jaar en hoe veel slaap ik nodig??
  ik denkt dat ik te weinig slaapt

  Geschreven door singh op
 2. heb een vergrote prostaat,en moet hiervoor 4 a 5 x in de nacht opstaan
  soms gaat het plassen zeer traag,en voel me dan onwel worden.Door de plas even te onderbreken en te gaan liggen,en na een paar minuten te hervatten komt alles weer goed./Mijn vraag is:hoe komt dat.

  Geschreven door Stan Berger op
 3. Ik heb het vreselijke verhaal gehoord dat twee jonge broertjes door de Duitsers -in de 2e wereldoorlog- werden vastgebonden aan n paal. Als ze zouden plassen, werdenze doodgeschoten, werd hen gezegd. Dus hielden ze het in, uren en uren lang. Op het laatst knapte, volgens de overlevering dus, de blaas van het ene jochie, waarna hij naar het noodhospitaal werd gebracht. Dat dan weer wel. Toen werd er niet meer op het andere jochie gelet en die heeft eea ook overleefd, anders had hij het niet kunnen vertellen. Zijn broertje is overleden aan een infectie.

  Geschreven door Bea op
 4. Misschien ter aanvulling. Wat niet wordt vermeld, is dat, bij mannen, prostaatvergroting narigheid en ongemak kan veroorzaken (o.a. veelvuldig moeten plassen, blaas niet goed kunnen legen). Bovendien kan bij niet goed kunnen legen van de blaas blaasontsteking bevorderd worden.

  Geschreven door Jacques op
 5. Dat is voor iedereen verschillend. Afhankelijk van de activiteiten overdag zou 7 uur voldoende kunnen zijn. Maar nogmaals, dat is voor iedereen verschillend.

  Geschreven door Tandor op
 6. Dat komt omdat je de druk op de blaas zo even opvoert.
  Heb je geen medicatie voor de vergrote prostaat?

  Geschreven door Tandor op
 7. Ga eens zittend plassen en neem daar de Tijd voor en laat je helemaal leeg lopen en niet afknijpen,en je zult zien,er gaat een hele nieuwe wereld voor je open?

  Geschreven door Jorfa op
 8. Ik werk bij een website waar ik mensen tussen de 13 en 18 jaar help met allerdaagse problemen.

  We mogen daar geen advies geven aangezien we niet weten hoe de situatie van een persoon werkelijk is.
  Zo is het ook op deze website. Er is totaal geen mogelijkheid voor iemand om U te kunnen zeggen wat voor u persoonlijk genoeg slaap is.

  Vooral omdat dit verschilt per persoon. En ook i.v.m uw staat van gezondheid.

  Als U zich vermoeit voelt kan ik u wel aanraden om te proberen langer te slapen. Uit eigen ervaring kan ik u ook vertellen dat mijn oma (A) van 80 om 22:00 al ligt te slapen, terwijl mijn andere oma (B) van 80 pas om 00:00 in bed ligt. Toch voelen zich beiden prima.

  Mag ik U vragen hoeveel uur u slaapt?
  Ik weet wel zeker dat minder dan 7 uur slaap hebben onverstandig is. Naar aanleiding van artikelen op het internet. Als u problemen heeft met slapen of last heeft van vermoeidheid, en niet minder dan 7 uur slaapt, zal ik toch eens langs de huisarts gaan.

  Geschreven door Mouse op
 9. Plas ophouden,

  Ooit hoorde ik het advies, mannen ga zittend plassen, geen druk uitoefenen en niet ophouden, dit alles is om later geen of minder problemen te krijgen met de prostaat.
  Het is denk ik geen garantie maar alle beetjes helpen denk ik dan maar.

  Geschreven door Hendrik op
 10. ik ben ook een bijna 75 jarige vrouw maar als ik mijn bed uit kom moet ik meteen plassen , kan niet zo hup mijn bed uit en naar het toilet moet ik eerst op het randje even mijn bekken trainen , en dan naar het toilet doe ik dat niet dan loopt het er zo uit misschien verslaping hebben hier meer mensen last van ?? S nachts ook wel vaker plassen maar nu heb ik GRANUFINK gekocht van Fémina en dat helpt heel er goed je hebt het voor mannen en vrouwen kost €29.00 maar het helpt oké die drang gaat er af , en niet veel drinken voor het slapen gaan , nu een keer per nacht er uit of helemaal hoe heerlijk is dat , het is te proberen elke apotheek of drogist verkoopt dit , als er meer mensen zijn die met dit probleem te kampen hebben het is een aanrader

  Geschreven door Bep op
 11. heb ik ook gebruikt.hielp totaal niet.

  Geschreven door diny op
 12. Ik heb diabetes niet dik maar gewoon normaal maar is het slechter om je plas in te houden dan een normaal iemand ? Dat hadden bepaalde mensen mij wijs gemaakt tijdens school Enzo dat de leraar geen keus heeft en me naar de wc moest laten gaan ik stond op de lijst dat wij moesten gaan naar de wc en niet het op mochten houden

  Geschreven door Onbekend op
 13. Ik heb een keer 7 uur lang mijn plas opgehouden en na die keer heb ik het gevoel dat ik mijn blaas een bè

  Geschreven door 16 jarige op
 14. ik heb mijn plas vroeger vaak zolang moeten ophouden dat ik incontinent ben geworden
  en nu luiers moet dragen en dat vind ik niet erg ook
  je plas moeten ophouden en niet kunnen of mogen naar de wc dat is veel erger

  Geschreven door panty op
 15. Je plas ophouden is heel gevaarlijk. Dat veroorzaakt namelijk nierstenen. En dat is verschrikkelijk pijnlijk. Ze zeggen dat nierstenen pijnlijker zijn dan een bevalling en dat is ook zo!!! Het is dus waar!!!

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief