Je kunt behoorlijk ziek worden van giardiasis, een besmettelijke infectie in de darmen die regelmatig voorkomt. Wat is giardiasis eigenlijk en kun je deze infectie voorkomen?
Wat is giardiasis?
Giardiasis is een infectie aan de darmen die veroorzaakt wordt door een parasiet met de Giardia lamblia. Een parasiet is een organisme dat voor zijn voortbestaan een gastheer nodig heeft. De Giardia lamblia is eencellige parasiet die in de binnenkant van de dunne darm leeft. Deze infectie komt niet alleen bij mensen voor, maar komt ook veel voor bij huisdieren zoals de hond en kat.
Symptomen giardiasis
De symptomen verschillen sterk van persoon tot persoon. Zo hebben sommige mensen helemaal geen klachten, anderen hebben milde diarree, terwijl er ook mensen zijn die veel last krijgen van gasvorming, misselijkheid, krampen en een vettige, stinkende ontlasting. Vaak krijgt iemand na één tot drie weken na de opgelopen infectie klachten.
Oorzaken van giardiasis
Je kunt giardiasis krijgen door contact met ontlasting waarin de cysten van de parasiet zitten. Dit kan door:
- In contact te komen met besmette mensen of huisdieren
- Het eten of drinken van besmet voedsel
- Te zwemmen in water dat besmet is
- Direct contact met de ontlasting van iemand die besmet is.
Een besmetting kan op elke leeftijd voorkomen, maar bij jonge kinderen en huisdieren is het risico het hoogst. De piekmaanden voor een infectie met Giardia lamblia zijn augustus, september en oktober.
Behandeling giardiasis
Wanneer je arts op basis van je symptomen giardiasis vermoedt, dan zal hij/zij je ontlasting laten testen op de aanwezigheid van de Giardia lamblia. Echter, bij een zeer recente besmetting is de Giardia Lamblia niet altijd zichtbaar in de ontlasting. Daardoor kan het nodig zijn om bij aanhoudende klachten het onderzoek te herhalen.
Op het moment dat de diagnose giardiasis is gesteld zal je arts antibiotica voorschrijven. Dit moet de parasiet doden. Na twee tot drie weken wordt je ontlasting weer gecontroleerd om te kijken of de parasiet weg is. Soms is deze nog aanwezig, waardoor een tweede behandeling nodig zal zijn. Dit kan hetzelfde middel zijn, maar dan in een hogere dosis, of je arts kiest voor een ander medicijn.
Mogelijke gevolgen
Wanneer giardiasis niet wordt behandeld, dan kan de infectie het dunne darmslijmvlies beschadigen. Hierdoor worden voedingsstoffen niet goed opgenomen. Dit kan leiden tot gewichtsverlies en vermoeidheid door bloedarmoede.
Ook kan de infectie chronisch worden. In deze vorm zijn de symptomen gelijk aan de acute vorm, maar wat milder van aard. Het kan dan zo zijn dat de periodes van klachten zich afwisselen met symptoomvrije periodes. Bij jonge kinderen kan hierdoor een groeiachterstand ontstaan. Heel zelden kan de parasiet in de galwegen terechtkomen, waardoor er een galblaasontsteking kan ontstaan. Bovendien bestaat er bij een chronische vorm een groter risico op complicaties zoals lactose-intolerantie of een ontsteking van de alvleesklier.
In zeldzame gevallen kan giardiasis leiden tot huidaandoeningen en oog- of gewrichtsontstekingen.
Preventie van giardiasis
Een goede persoonlijke hygiëne is heel belangrijk om besmetting met de parasiet te voorkomen. Daarom is het verstandig om altijd je handen voor- en na het eten en na een bezoek aan het toilet te wassen. Omdat ook door het drinken van besmet water je deze parasiet op kunt lopen kan het helpen om water te filteren of enkele minuten te koken voor gebruik.
Bronnen: Gezondheidenwetenschap, RIVM en Leids Universitair Medisch Centrum
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Ik heb al 2 mnd erge buikpijn huisarts geweest zeiden ze eerst poliepjes op dunne darm zijn ontstoken heb overigens een ilio stoma
Was op huisartsen post
Klachten weten erger ontlasting stonk heel erg rook mezelf de gehele dag wat overigens nooit is heb goede spulletjes voor het verzorgen vd stoma
Huisarts dacht aan verklevingen voor de stoma uitgang of wondbreuk
Bleek na echo ook niet ontlasting werd glibberig en dun soms water dun
Nu naar 2 mnd nogsteeds buikpijn en glibberige erg stinkende ontlasting maar huisarts zegt pak maar paracetamol en wacht maar af
Dus ik denk dat ik na het verhaal van hierboven herken
Hoop dat het vanzelf over gaat ben 6 kilo afgevallen de laatste weken
Morgen ga ik afspraak maken bij de huisarts en vragen of ze mijn ontlasting na wil laten kijken
Laat je niet afschepen en ga niet weg zonder verwijsbrief begin misschien niet meteen over wat je hebt gelezen maar vraag of je ontlasting gecontroleerd kan worden op parasieten eo bacteriën omdat gewichtsverlies en je jezelf niet goed voelt en voor gaande klachten waar je je al voor bij m bent geweest. Maar dat dat iig uitgesloten kan worden. Hou voet bij stuk en dan kun je eventueel nog beginnen over het artikel……hoop dat het gauw weer beter met je gaat. Veel succes toegewenst .