Tips tegen een verstopte neus

Tips tegen een verstopte neus

Allemaal hebben we wel minstens één keer per jaar last van een verkoudheid die gepaard gaat met een verstopte neus. Heel erg vervelend, want het belemmert je om normaal adem te halen.

Wat is een verstopte neus?

Een verstopte neus wordt meestal veroorzaakt door een infectie van de neusslijmvliezen. Door een infectie verwijden de bloedvaten zich, waardoor het slijm moeilijk naar buiten kan. Meestal wordt dit veroorzaakt door een verkoudheid of griep. Vaak is aan het begin van je verkoudheid het vocht dat uit je neus komt waterig en helder. In een later stadium ontstaat slijm dat taaier is. Door de verdikking van het slijmvlies, in combinatie met de verhoogde slijmproductie wordt de doorgang uiteindelijk helemaal geblokkeerd. Op dat moment heb je last van een verstopte neus, waardoor het moeilijk is om te ademen. Een verstopte neus kan ook het gevolg zijn van een allergie of hooikoorts.

Wat kun je doen bij een verstopte neus?

Tijdens een verkoudheid ontstaat er vaak slijm in je neus en soms ook in je oor. In dit slijm kunnen de bacteriën, die de verkoudheid veroorzaken, erg goed overleven. Hierdoor kan de infectie zichzelf in stand houden. We kunnen ons afweersysteem helpen om die neusverkoudheid te bestrijden door regelmatig bacteriën uit de neus te verwijderen. Hoe kun je dat doen?

Spoelen met zout water

Water met zout is het beste huismiddel voor het schoon maken van je neus. Het zorgt ervoor dat het slijm verdunt, waardoor het gemakkelijker en sneller verwijderd kan worden. Het zal ook helpen de neus van irriterende stoffen te ontdoen.

Los 9 gram keukenzout op in 1 liter gekookt water. Wanneer het mengsel op lichaamstemperatuur is kun je de zoutoplossing in je neus spuiten met een injectiespuitje (te halen bij de apotheek). Houd het andere neusgat dicht. Je doet het goed wanneer je de vloeistof in je mond voelt. Herhaal dit net zo lang tot dat je neus schoon is.

Stomen

Stomen kan verlichting van de klachten geven, doordat het slijm oplost. Het is niet zo dat stomen het genezingsproces versnelt. Stomen zorgt ervoor dat geïnfecteerd slijm en andere afvalstoffen uit de luchtwegen verwijderd worden. Voeg bij voorkeur geen kamille of menthol aan het water toe. Dit kan de slijmvliezen extra irriteren. Adem de stoom in gedurende ongeveer 10 minuten, en snuit je neus goed uit. Doe dit 3 of 4 keer per dag.

Kinderen kun je het beste laten stomen door het kind naast een stomende douche te laten zitten. Inademen van stoom of damp kan ervoor zorgen dat slijm oplost en het verminderd benauwdheid op de borst. Volwassenen die ervoor kiezen om te stomen, moeten ervoor uitkijken dat het teiltje niet kan omvallen. Dit zijn de veilige manieren van stomen.

Uien

Een rauwe ui kan ook verlichten geven. Haal de rokken van een rauwe ui en snij deze in grove stukken. Leg ze op een bord en plaats dit naast je bed. De sterke etherische oliën die vrijkomen, kunnen je luchtwegen en je neus openhouden.

Kompres

Ook een kompres kan helpen. Maak een washandje nat met warm water, ga liggen en leg het washandje over je neusbrug. Let er hierbij op de je bijholten bedekt zijn, maar dat je neusgaten vrij blijven. Maak het washandje opnieuw nat wanneer het koud aan begint te voelen. Waarschijnlijk moet je het washandje een aantal malen met warm water nat maken voordat je er baat bij hebt.

Knoflook

Knoflook is een natuurlijk antibacterieel middel. Als je het in een vijzel fijn maalt, komt er een geneeskrachtig component vrij dat bekend is onder de naam allicine. Dat stofje verdunt het slijm dat je neus blokkeert. Bovendien verzacht het de ontsteking die bijdraagt aan je luchtwegen. De fijn gemaalde knoflook kun je in een oogdruppelaar doen, en er water bijvoegen. Laat het even met elkaar vermengen, en spuit een paar druppeltjes ’s ochtends en ’s avonds in elk neusgat.

Eucalyptus

Maak een mengsel van pepermuntolie, lavendelolie, citroenolie en eucalyptusolie met een neutrale vaste olie, zoals bijvoorbeeld kokosolie. Smeer deze op je borst of keel. Deze plekken bevinden zich dicht genoeg bij je neus in de buurt, zodat je de dampen tijdens het slapen in kunt blijven ademen. Maar aan de andere kant ook weer niet zo dichtbij dat de zalf je ogen irriteert.

Luchtbevochtiger

Gebruik een luchtbevochtiger of een verdamper. Deze apparaten kunnen bijzonder nuttig zijn wanneer je slaapt. Zorg ervoor dat je de instructies voor het schoonmaken van de apparaten volgt, want er kan gemakkelijk schimmel in groeien. Daardoor zullen je symptomen alleen maar verergeren.

Wanneer naar je huisarts?

Een verstopte neus is vaak na een paar dagen weer verdwenen. Echter, wanneer de klachten langer dan 1 á 2 weken aanblijven of juist verergeren, dan is het verstandig om even naar je huisarts te gaan. Het kan zijn dat je last hebt van een allergie of dat je een scheef tussenschot hebt. Echter, in de meeste gevallen is de oorzaak niet ernstig en zo op te lossen.

Tot slot

Huismiddeltjes zijn er om de klachten te verlichten. Maar het allerbeste is om zoveel mogelijk rust te nemen. Dat geeft je lichaam energie om tegen griep of verkoudheid te vechten.

 

Bronnen: WebMD.com en bravisziekenhuis.nl

4 reacties op “Tips tegen een verstopte neus
 1. Waarom geen middel gegeven tegen een loopneus? Vooral oudere mensen zie je vaak met een druppel aan de neus. En als je van zo iemand een knuffel krijgt, dan blijft die druppel op je wang achter…..
  Het lijkt wel een kraantje lek, vooral als je in de kou een wandeling maakt kan je je zakdoek wel bij de hand houden. Zout water snuiven en stomen helpt niet, evenmin paracetamol, want de ademweg door de neus is vrij. Rusten helpt ook niet. Doktoren zeggen: veel blijven bewegen, lopen en fietsen als je kunt. Desnoods trappetje op en af.
  Ik zei het tegen de huisarts en die zei gewoon: “Heb ik ook”.
  Piet Schreuder 29-1-25

 2. ik heb geen tussenschotje meer
  met het gevolg dat ik constant een loop neus heb
  en mijn neus ophaalt wie kan mijn daar van af helpen

  Geschreven door teddy op
  • Ga eens met die klachten naar de KNO arts

   Geschreven door Tandor op
 3. Zo krijg je jouw neus ook open:
  Elk mens heeft Co2 in zijn lichaam en die ontspant het glad spierweefsel.
  Sluit je mond en knijp je neus dicht.
  Haal zo lang mogelijk geen adem.
  Als je dan je mond opendoet en je neus heeft de Co2 rond gedwaald in jouw neus en de slijmvliezen
  ontspannen.
  Doe dit 1 of 2 keer.
  Je zal zien dat je weer lucht krijgt door jouw neus.

  Geschreven door P.J.B. op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief