Slokdarmkanker, herken de alarmsignalen

Slokdarmkanker, herken de alarmsignalen

Slokdarmkanker is een vorm van kanker die de laatste jaren steeds vaker voorkomt. Nederland staat 2de op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meest voorkomt. Het komt het meest voor bij mannen van 50 jaar en ouder, maar ook vrouwen en jongere mensen kunnen deze ziekte krijgen. Wat zijn de symptomen van slokdarmkanker?

Wat is slokdarmkanker?

We spreken van slokdarmkanker, wanneer er in de slokdarm een kwaadaardige tumor ontstaat. Een ander woord voor slokdarmkanker is, slokdarmcarcinoom of oesofaguscarcinoom. In Nederland wordt jaarlijks bij zo’n 2300 mensen slokdarmkanker vastgesteld.

Soorten slokdarmkanker

Er zijn verschillende typen slokdarmkanker. Dat komt doordat een tumor kan ontstaan uit verschillende cellen uit de slokdarmwand. De meest voorkomende soorten zijn:

 • Adenocarcinoom
  Een adenocarcinoom, ontstaat meestal in het slijmvlies onder in de slokdarm. De meeste adenocarcinomen ontstaan uit een zogenaamde Barrett-slokdarm. Dit is een slokdarm, waarvan het weefsel blijvend is veranderd als gevolg van een langdurige slokdarmontsteking. Het normale slijmvlies wordt dan vervangen door Barrett-slijmvlies.
 • Plaveiselcelcarcinoom
  Deze tumor ontstaat uit plaveiselcellen, dat wil zeggen het slijmvlies aan de binnenzijde van de slokdarm. Plaveiselcelcarcinomen ontstaan meestal in het bovenste deel van de slokdarm.

Symptomen

Slokdarmkanker veroorzaakt in het begin in de meeste gevallen geen klachten. Klachten ontstaan vaak pas, wanneer de tumor is gegroeid. Hierdoor wordt slokdarmkanker meestal pas laat ontdekt. Na verloop van tijd kunnen de volgende symptomen ontstaan:

 • Slikklachten
  Het gevoel dat er ongeveer ter hoogte van de keel bij het slikken een prop in de weg zit. In het begin heeft iemand vaak alleen moeite met vast voedsel. Maar later kan ook vloeibaar voedsel voor problemen zorgen. Bij zeer ernstige klachten kan doorslikken van speeksel of slijm ook problematisch zijn. Bij slikproblemen kan ook braken optreden.
 • Hoesten en verslikken tijdens en na het eten.
 • Een pijnlijk en/of vol gevoel bij je borstbeen of tussen de schouderbladen.
 • Verminderde eetlust
  Dit kan het gevolg zijn van de slikklachten en/of passageklachten.
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies
  Wanneer iemand kiest voor meer vloeibare voedingsmiddelen, omdat deze makkelijker door de slokdarm gaan, kan iemand afvallen. Deze vloeibare voeding bevat vaak onvoldoende voedingsstoffen waardoor iemand af kan vallen.
 • Een schorre stem en/of heesheid die geruime tijd aanhoudt, zonder dat iemand verkouden is.
 • Duizeligheid en vermoeidheid
  Dit zijn klachten die kunnen ontstaan door langdurig bloedverlies uit de beschadigde slokdarm. Hierdoor kan bloedarmoede ontstaan.
 • Een teerachtige, pikzwarte ontlasting. Dit kan ontstaan door bloedverlies uit de slokdarm.
 • Het braken van bloed.
 • Langdurig de hik hebben.

Wanneer je één of meerdere van deze klachten herkent, dan betekent dat niet meteen dat je slokdarmkanker hebt. Echter, het is wel zo dat hoe eerder de diagnose slokdarmkanker wordt gesteld, hoe groter de kans is op volledige genezing. Het is daarom belangrijk op tijd naar de huisarts te gaan en niet met klachten te blijven rondlopen.

Mogelijke oorzaken

De precieze oorzaak van slokdarmkanker is (nog) niet duidelijk. Er zijn wel een aantal factoren, waarvan men weet dat ze risico op het ontstaan van een tumor in de slokdarm vergroten. Deze risicofactoren zijn:

Roken en te veel alcohol

Roken en alcohol zijn bijzonder belangrijke risicofactoren voor het ontstaan van slokdarmkanker. Het is gebleken dat het risico sterk toeneemt, wanneer iemand meer dan 8 glazen alcohol drinkt, of meer dan 25 sigaretten rookt. Ook na het stoppen met roken blijft de kans op slokdarmkanker nog vele jaren hoger dan bij mensen die niet roken.

Terugstromen van maagzuur in de slokdarm

Wanneer er vaak en langdurig maagzuur terugstroomt in de slokdarm, kan dit de cellen beschadigen in het onderste deel van de slokdarm en het bovenste deel van de maag. Het gevolg kan een chronische slokdarmontsteking zijn. Het slijmvlies van de slokdarm kan hierdoor veranderen en beschadigd raken waardoor iemand een verhoogde kans heeft op het krijgen van slokdarmkanker.

Overgewicht

De kans op slokdarmkanker bij dikke mensen is 2 tot 4 keer zo groot.

Ongezonde en eenzijdige voeding

Dor een slechter wordend voedingspatroon kan overgewicht ontstaan of toenemen. Daarnaast blijkt er een verband te zijn tussen het eten van weinig fruit en groente en het ontstaan van slokdarmkanker.

Bestraling bij kanker

Mensen die in het verleden bestraald zijn op het borstbeen, wat het geval kan zijn bij borstkanker, hebben daarna een iets grotere kans om slokdarmkanker te krijgen.

Zeer hete dranken

Het kan zijn dat het drinken van extreem hete dranken de kans op slokdarmkanker vergroot

Achalasie

Bij achalasie verloopt de passage van voedsel van de slokdarm naar de maag moeizaam. Voedsel kan niet goed door de slokdarm heen en hoopt zich op boven het sluitspiertje. Hierdoor zet de onderkant van de slokdarm uit. Dit is een vrij zeldzame aandoening.

Erfelijkheid

Erfelijkheid is zelden een oorzaak van slokdarmkanker. Er zijn wel aanwijzingen dat familiaire factoren een rol spelen. Welke genen hierbij betrokken zijn, is nog onbekend.

Behandeling

De behandeling van slokdarmkanker is afhankelijk van het stadium van de kanker. Daarnaast spelen ook persoonlijke factoren een rol:

 • De lichamelijke conditie van iemand.
 • De grootte van de tumor.
 • In hoeverre de tumor doorgroeit in omringend weefsel.
 • De aanwezigheid van uitzaaiingen.

Mogelijke behandelingen zijn:

Operatie

Hierbij wordt het grootste deel van de slokdarm verwijderd. Vaak neemt de arts zowel de tumor als het omliggend gezonde weefsel weg, om zo de kans op succes te vergroten. Meestal krijgt iemand voorafgaand aan de operatie een combinatie van chemotherapie en bestraling (radiotherapie).

Chemotherapie

Chemotherapie is een behandeling met medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze kan op verschillende manieren toegediend worden, via: een infuus, injecties en/of tabletten.

Bestraling

Deze behandeling probeert de kankercellen te vernietigen met straling. Het is hierbij belangrijk om vanuit verschillende posities te bestralen om het omliggende gezonde weefsel nog een kans op overleving te geven. Bestraling kan zowel uitwendig als inwendig gebeuren. Inwendige bestraling gebeurt in het kader van een palliatieve behandeling.

 

Bronnen: mlds.nl, wkof.nl en kanker.nl

Delen:  
28 reacties op “Slokdarmkanker, herken de alarmsignalen
 1. Ik heb wat slikklachten ,vooral met drinken. Ik had slokdarm oprekking i.v.m. achalasie. S Nachts sta ik op om wat thee te drinken.
  Ik gebruik Omeprazol 20 mg 1x per dag. Ik heb jaren gewerkt met de rtg stralen . Als kind was ik bestraald op mijn hals.
  Moet ik iets controleren ? Heb ik verhoogt kans om slokdarm ca te ontwikkelen ?
  Moet ik naar de doctor gaan?

  Geschreven door Irma op
 2. Natuurlijk moet je naar de dokter ! Laat alles goed nakijken door een specialist. Ook voor je eigen geruststelling. Doen ,succes !!

  Geschreven door Verpleegkundige H op
 3. Altijd in gesprek met je huisarts gaan.

  Geschreven door P op
 4. Wat voor medicamenten of huismiddeltjrs kan ik gebruiken tegen de hik van 4 dagen.

  Geschreven door angela op
  • Bij mij werkt het 9 van de 10 keer om voorover te buigen, en dus zegmaar ondersteboven een paar slokken water te drinken uit een glas.

   Geschreven door Pascalle op
   • ja dit werkt perfect, heb er veel mensen mee geholpen

    Geschreven door DV op
   • een grote slok water in de mond vingers in de oren en slokjes drinken Dit helpt echt goed proberen dus

    Geschreven door Rita Felen op
  • Bij mij wekt goed je wijsvingers in de
   Beide oren even draaien dat de lucht er uit
   Is en dit een paar minuten volhouden
   Maar 4 dagen de hik is veel te lang
   Sterkte

   Geschreven door Angelien op
  • Schepje suiker doorslikken

   Geschreven door Ger op
  • Ik heb vaak last van hikken omdat er een klep in mijn slokdarm niet goed sluit, mijn man masseert dan mijn buik en zorgt er dan voor dat het meeste lucht weg is. Kan helpen? Ik weet ook niet goed hoe hij het doet.

   Geschreven door None op
  • Héél vaak krijgt men de hik door het schrokken onder het eten. Neem de tijd om alles heel goed te kauwen en met speeksel te vermengen, tot ‘n bijna waterige brij” dan zal je zien dat het werkt. Goed voor de slokdarm” en de maag hoeft niet zo hard te werken. En je geniet van het voedsel en de smaak! De Will’ ?

   Geschreven door De Will op
 5. Lauw water drinken als de hik begint en daarna een aantal seconden je adem inhouden. Probeer dat maar eens. Het heeft mij goed geholpen. Maar ik moet eerlijk zeggen nog nooit 4dagen achter elkaar de hik te hebben gehad.

  Geschreven door Diros op
  • Een paus is daar eens van dood gegaan van lang de hik te hebben!:-)

   Geschreven door Pie op
   • Dat is wel heel lang geleden, ergens in de jaren 50 – 60
    PIPO

    Geschreven door PiPo op
 6. Bij mij werkt het 9 van de 10 keer om voorover te buigen, en dus zegmaar ondersteboven een paar slokken water te drinken uit een glas.

  Geschreven door Pascalle op
 7. Ik ga elk jaar een maagonderzoek laten doen,mijn maag en/of slokdarm is bijna altijd ontstoken,ik heb een geruime tijd omeprazole 40 Mg 2x per dag ingenomen,smorgens 1; savonds 1.Ondanks deze medicijnen blijf ik ontstekingen hebben,ik snoep wel veel,en eet veel fruit,heb heel veel voedsel allergieën alsook lactose en glutenallergie.
  Ben onlangs,gs naar de kno arts geweest zodat hij via een slangetje door de neus in mijn keel alsook slokdarm rot begin vd maag kon kijken,ik blijf steeds ongerust.
  Hoe kon ik van mijn ontstekingen af?ik ben al bij 4 verschillende artsen geweest,ook in verschillende ziekenhuizen.
  Wat vind u ervan?graag uw mening aub.
  Alvast hartelijk dank.
  Mvg Anita

  Geschreven door moizke op
 8. Caffeiiine vrije koffie om maagzuur oprispingen te voorkomen. Niet te vet eten. Drinken van alcohol beperkingen en in combinatie met snacks en waar niet veel voedingstoffen in zitten. Ooit kon ik ook niet slikken en toen dacht ik dat ik dit had. Het komt meer voor op oudere leeftijd zeggen ze maar je hoort ook wel eens dat het op jongere leeftijd voor komt zoals 50 jaar of boven de zestig jaar. Sommigen brengen het in verband met frequent alcoholgebruik en sigaretten roken en te weinig vitamines.

  Geschreven door Anoniem op
 9. Voedsel is van essentieel belang voor je gezondheid, verse groenten, vers fruit, geen suiker zorgt er voor dat je lichaam in goede conditie blijft. Maagbeschermers en verkeerd voedsel is absoluut het tegenovergestelde hiervan, de meeste problemen mbt de darmen komen door verkeerde keuzes. Geraffineerde suikers zijn uit den boze bij kanker.

  Geschreven door Repupliek op
 10. Hallo, ik Ben 20 jaar oud en voel me de laatste tijd niet lekker, ik heb soms het gevoel alsof er een brok in Mijn keel zit, daardoor heb ik het gevoel, dat ik niet normal en moelijk kann slikken, en heb ik last van mijn buik, ook heb ik sinds een paar Dagen last van pijn. Niet hele erge pijn Maar soms heb ik steken onder Mijn linker Borst en Mijn rug, ik weet niet wat ik moet doen en maak me zorgen. Ben al bij de huisarts geweest en de KNO maar die zeggen dat het allemaal in mijn hoofd zit en dat ik het me inbeeld

  Geschreven door Fvds op
 11. Hallo , had begin dit jaar droge hoest naar kno arts onderzoek verborgen reflux
  na 4m terug gegaan medicatie is niet aangeslagen ,morgen gastroscopie
  ben angstig voor het resultaat van slokdarmkanker .

  Geschreven door amg op
 12. AMG en wat was de uitslag van het onderzoek?

  Geschreven door Margreet op
 13. Pffff

  Ik heb, wat de h.a vermoed, chronische slokdarmonsteking. Ik heb lang maagbeschermers geslikt a 40 mg x 3 pd. Helpt niets.
  Pijn op borstbeen. Paar keer goed hees en pijn in de keel, slokdarm met brood eten.
  Vd week bloed wat omhoog kwam.
  Misselijk na het eten.

  Mijn vader is overleden aan slokdarmkanker.
  H.a heeft met spoed gastroscopie aangevraagd.
  Nu binnen 3 werkdagen aan de beurt. Maandag.
  Kon eerder, maar ik wil een roesje. 2 x eerder dit onderzoek gehad. Paniek…benauwd.

  Pfff zenuwen.

  Geschreven door Miems op
  • Hallo mijn naam is jan ik heb voor 2 1/2 jaar terug een operatie gehad ivm slokdarm kanker!
   Deze operatie is uitgevoerd door professor Nafteux in Leuven B
   Met succes want ik ben er nog steeds !
   Inmiddels hebben wij een boekje voor personen die een slokdarm operatie ondergaan hebben of er een krijgen uitgebracht!
   Dit is in overleg met de professor gegaan om natuurlijk mensen te helpen maar ook om te motiveren !
   In dat boekje heb ik mijn ervaring omschreven maar ook het eten en andere zaken om na de operatie niet voor grote verrassingen te hoeven staan zeker omdat natuurlijk dit niet voor iedereen het zelfde is maar ook om ook motivatie te krijgen om aan de operatie te beginnen !
   Mijn advies is ook laat U opereren door een chirurg die ervaring heeft en toch zeker 15-20 operaties per jaar op zijn naam beeft staan
   In Leuven zijn zon 120-140 slokdarm operaties per jaar !
   Professor Nafteux vertelde laats nog dat sommige patiënten een operatie niet meer zien zitten ondanks het advies laat U opereren
   Natuurlijk hangt veel van de patiënt af om zo n beslissing te nemen maar geloof mij nu 2 1/2 verder ik ben zo blij dat ik er aan begonnen ben ! Ik ben nu 70 jaar was voor de operatie 108 kg nu 71 daar denk ik wel eens had ik maar eerder aan mijn gewicht gewerkt ik heb nog nooit gerookt ook alcohol is niet de veroorzaker maar wel stres en overgewicht en daardoor maagzuur !
   Ga naar de dokter en lees boven wat de symptomen zijn en vraag om een endoscopie !
   Succes
   Groet jan

   Geschreven door Anoniem op
  • Hoe is het gegaan Miems??

   Geschreven door Gloria op
 14. Margreet en wat sas de uitslag?

  Geschreven door Judith op
 15. Heel duidelijk hartelijk dank.

  Geschreven door peter. op
 16. Nou ik heb al ruim 6 a 7 weken last van de hik en niks helpt. Zelf al een maag darm en longonderzoek ook daar hebben ze niks kunnen vinden. Is er niet een pilletje dat de hik laat stoppen ofzo

  Geschreven door Anoniem op
 17. Lang geleden kreeg mijn vader baclofen tegen langdurige hik.

  Geschreven door Tessa op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief