Rosacea; wat kun je daaraan doen?

Rosacea; wat kun je daaraan doen?

Deze chronische huidaandoening kan enorm storend zijn. De oorzaak van rosacea is nog niet bekend, maar we weten wel wat deze huidaandoening triggert én hier kun je wel wat aan doen. Rosacea; wat kun je daaraan doen?

Wat is rosacea?

Rosacea is een veelvoorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Het is te herkennen aan bultjes, puistjes en roodheid in het gezicht. Daarnaast kun je ook last krijgen van flare-ups, dit zijn aanvallen van blozen waarbij de wangen soms wel uren rood kunnen blijven. Vaak hebben mensen met rosacea ook last van: droge ogen, een branderig of stekend gevoel, tranende ogen en een gevoel alsof er iets in het oog zit (gevoel van zandkorrels). Ook kun je last krijgen van een harde huid, bijvoorbeeld op de neus.

Hoe ontstaat rosacea?

De exacte oorzaak is nog onbekend. Wel zien we dat het doorgaans ontstaat rond het dertigste levensjaar en dan hoofdzakelijk bij vrouwen. Daarnaast lijkt het dat de barrièrefunctie van de bovenste laag van de huid is aangetast, waardoor de huid extra gevoelig voor invloeden van buitenaf is. We zeggen dan dat er bepaalde triggers zijn die rosacea verergeren. Wat zijn veelvoorkomende triggers van rosacea?

Triggers rosacea

 1. Alcohol en voeding
  Zowel alcohol als sterk gekruide voedingsmiddelen zorgen voor een tijdelijke verwijding van de oppervlakkige bloedvaten in het gezicht. Het gevolg hiervan is roodheid in je gezicht.
 2. Temperatuur
  De overgang van koud naar warm kan ervoor zorgen dat de bloedvaatjes in de huid verwijden met roodheid als gevolg.
 3. Zonlicht
  Veel mensen geven aan dat veel zon rosacea triggert. Het advies is om een zonnebrandcrème te gebruiken die tegen UVA en UVB beschermt, met factor 15 maar liever nog hoger.
 4. Medicijnen
  Geneesmiddelen die corticosteroïden bevatten, kunnen rosacea verergeren, zowel door inwendig gebruik als bij toepassing op de huid. Ook vaatverwijdende medicijnen kunnen een bestaande rosacea doen verergeren.
 5. Stress
  We weten allemaal dat chronische stress voor huidproblemen kan zorgen, echter ook kortstondige stress en emoties zoals woede, angst of schaamte kunnen bij rosacea al voor problemen zorgen.
 6. Bepaalde schoonheidsbehandelingen
  Denk hierbij aan schoonheidsbehandelingen zoals: scrubben, bindweefselmassage en microdermabrasie-behandelingen.
 7. Huidverzorging
  Huidverzorging waarbij ingrediënten aanwezig zijn, zoals: alcohol, eucalyptus en menthol kunnen de huid irriteren en rosacea verergeren. Gebruik iedere dag een crème die niet vet is, maar wel vocht in de huid brengt. Voornbeelden hiervan zijn cetomacrogol-crème of lanette-crème. Deze kun je onder andere bij de apotheek kopen.

Om opvlammingen van rosacea te voorkomen is het belangrijk om triggers zoveel als mogelijk te voorkomen.

Rosacea: wat kun je eraan doen?

Rosacea is een chronische huidaandoening die niet overgaat. Wel kun je de symptomen goed onder controle gehouden door een goede huidverzorging en het vermijden van triggers. Voor een goede huidverzorging kan een dermatoloog je persoonlijk advies geven over de verzorging en over het voorkomen van irritatie op de huid.

Bestrijden symptomen

Daarnaast is de behandeling gericht op het bestrijden van de symptomen. Dat kan door zowel een inwendige- (antibiotica) als een uitwendige behandeling. Bij de uitwendige behandeling worden er metronidazolcrème of gel of mirvaso gel of soolantra crème tweemaal daags opgebracht. Op het moment dat de huidafwijkingen in een rustige fase zitten kan er gedacht worden aan lasertherapie of coagulatie (dichtbranden van de uitgezette bloedvaatjes) om zo deze ontsierende vaatjes weg te werken.

Oogafwijkingen

Wanneer er tevens sprake is van oogafwijkingen dan is een dagelijkse ooglidhygiëne belangrijk, ook in de periodes waarin je geen klachten hebt. Voor droge ogen en irritatie kun je gebruik maken van kunstmatige tranen. Ook behandeling met antibiotica kan verbetering geven van de oogafwijkingen van rosacea. Daarnaast kan een behandeling met Metronidazolgel en fusidinezuurgel een ooglidontsteking verbeteren.

Zwelling van de neus

Heb je last van een zwelling van je neus (rhinophyma), dan kan dit op verschillende manieren worden behandeld. Zowel plastische chirurgie, wegbranden (elektrochirurgie), bevriezen (cryochirurgie) en lasertherapie behoren tot de mogelijkheden.

 

Bronnen: Rijnstate, Huidarts en Huidfonds

 

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief