Geeuwen? Dan heb je vast oververhitte hersenen

rainbow

Meestal associëren we geeuwen met verveling of vermoeidheid, maar dat is niet altijd de echte oorzaak. Nieuw onderzoek toont namelijk aan dat een geeuw goed is voor je gezondheid, omdat het je oververhitte hersenen afkoelt.

Waarom geeuwen we?

Het waren wetenschappers van de Princeton University die vaststelden dat een grote geeuw de temperatuur van je brein reguleert en oververhitting voorkomt.

Vorige winter spraken professor Andrew Gallup en zijn team 80 willekeurige voorbijgangers in Arizona aan. Ze lieten hen foto’s zien van geeuwende mensen en registreerden of ze daardoor ook zelf geeuwden. Hetzelfde experiment werd afgelopen zomer herhaald door een team in Oostenrijk.

De onderzoekers stelden vast dat de helft van de deelnemers in de winter geeuwde, terwijl dat in de zomer bij slechts een kwart het geval is. Dat lijkt ons in strijd met het idee dat geeuwen oververhitting voorkomt, toch?

“Toch niet”, zegt professor Gallup. “Tijdens het geeuwproces is er een warmte-uitwisseling tussen het brein en koudere lucht van buitenaf. Daarom is het systeem minder effectief op een warme zomerdag. Onze vaststellingen zijn dus zeker in overeenstemming met de afkoelingstheorie.”

Mijn hersenen zoeken afkoeling

Toch zijn er ook nog heel wat onduidelijkheden over geeuwen. Hoe komt het bijvoorbeeld dat geeuwen ‘besmettelijk’ is? Waarom geeuwen peuters dan weer niet met ons mee? Gelukkig hebben we door dit onderzoek toch al een passende uitleg klaar als je geeuwt terwijl iemand iets vertelt: “Of ik me verveel? Nee hoor, mijn hersenen zoeken gewoon wat afkoeling!”

 

Bronnen: WebMD en National Library of Medicine

Delen:  
2 reacties op “Geeuwen? Dan heb je vast oververhitte hersenen
  1. ik heb meerdere malen per dag en nacht een gevoel aslof mijn hersenen oververhit zijn voornamelijk mijn achterhoofd hetvoelt ook kokendheet aan het is geen overgang

    Geschreven door hendrika op
  2. Moeilijk te zeggen zo.
    Ga met de klachten naar je huisarts.

    Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief