Opgezwollen voeten door de warmte: wat kun je ertegen doen?

Opgezwollen voeten door de warmte: wat kun je ertegen doen?

Zomers warm weer, is voor velen heerlijk. Echter, de warmte kan ook voor bepaalde gezondheidsklachten zorgen. Veel mensen hebben bijvoorbeeld door het warme weer erg veel last van opgezwollen voeten. Wat is de oorzaak van opgezwollen voeten en wat kun je ertegen doen?

Oorzaken opgezwollen voeten

Door de warmte zetten de bloedvaten uit, omdat ons lichaam ervoor wil zorgen dat de gemiddelde lichaamstemperatuur zo rond 37 blijft. Om dit te regelen worden onder andere de zweetklieren aangespoord om zweet te produceren. Het zweet op onze huid verdampt en hierdoor wordt er gelijk warmte aan het bloed onttrokken. Ook gaat ons hart harder werken om al het bloed van hoofd tot teen en weer te krijgen. Naast het harder werken van het hart verwijden ook onze bloedvaten, waardoor er meer bloed door de huid kan stromen en er meer warmte afgevoerd kan worden.

Warmte zorgt er dus voor dat je bloedvaten verwijden. Hierdoor kan er dus meer bloed worden aangevoerd. Op zich is dat geen probleem, maar het wordt dan lastiger om het bloed en vocht vanuit je voeten weer richting het hart te krijgen. Hierdoor kan er door de zwaartekracht meer vocht in je voeten en enkels achterblijven dan normaal. En omdat je lichaam warmte minder goed kwijt kan raken, houd je sowieso meer vocht gaat vast. Vocht vasthouden kan naast het warme weer ook veroorzaakt worden door:

  • Lang staan en/of zitten
  • Menstruatie
  • Zwangerschap
  • Overgang
  • Te veel zoutgebruik
  • Ernstige aandoening, zoals een hartziekte.

Symptomen vocht vasthouden

Naast dat je voeten vaak zichtbaar dikker zijn, kun je dit herkennen aan dat je huid strakgespannen staat. Vaak voelt de huid dan ook wat droger aan en kan (zeer) pijnlijk aanvoelen en wanneer je er met je vinger op drukt, dan kan er een kuitje ontstaan.

Tips tegen opgezwollen voeten

Wanneer je last hebt van warmte oedeem, dan kun je de volgende tips volgen:

Lauwwarm water

Wat de meeste mensen bij warme opgezwollen voeten doen is een voetenbad nemen met koud water. Het is beter om koud water te mijden, want door het koude water gaan de bloedvaten weer dicht. Je voeten koelen dan wel af, maar je lichaam wil die vervolgens weer opwarmen. Daardoor wordt er nog meer bloed naar de voeten gepompt. Gebruik liever wat warmer water, want dat verwijdt de lymfevaten en het bevordert ook nog eens je bloedsomloop.

Veel drinken

Misschien dat het tegenstrijdig lijkt, maar door voldoende water te drinken zorg je voor minder zwelling in je voeten en enkels. Het zorgt namelijk voor een betere afvoer en wanneer je lichaam goed gehydrateerd is, houd je minder vocht vast.

Bewegen

Ondanks het warme weer is het van belang om in beweging te blijven. Bewegen zorgt namelijk voor een betere doorbloeding. Tijdens het bewegen fungeren je spieren in je onderbenen en voeten als een soort pomp die het bloed terug perst richting het hart. Des te beter de doorbloeding, hoe minder vocht je vasthoudt.

Denk aan je zoutinname

Natuurlijk is het vooral bij veel zweten van belang om wel wat zout binnen te krijgen, maar een te hoge zoutinname zorgt er juist voor dat je lichaam meer vocht vasthoudt.

Schoeisel

Probeer schoenen te dragen die luchtdoorlatend zijn, ondersteunend werken en een goede pasvorm hebben.

Draag steunkousen

Als je erg veel last hebt van opgezwollen voeten, dan kunnen steunkousen helpen bij het vocht afvoeren en het terugpompen van bloed naar het hart.

Wanneer naar je huisarts?

Wanneer je je zorgen maakt over je opgezwollen voeten, bel dan even met je huisarts. Maar ook wanneer de verdikking in je voeten en enkels na het warme weer aan blijven houden, naam dan even contact op met je huisarts.

 

Bronnen: Huisarts en Wetenschap, Thuisarts en de Radboud Universiteit

 

Delen:  
14 reacties op “Opgezwollen voeten door de warmte: wat kun je ertegen doen?
  1. Ik heb hier enorm veel aan! Het is zo eng, want elke keer als ik last heb van iets krijg ik een mailtje erover. Ik ben zo blij dat ik me heb aangemeld op deze site, want heb enorm veel aan deze info. Enorm bedankt.

    Geschreven door Anoniem op
    • Hi,
      I never knew fooot and enkel swelling also cause by heat.
      But this type swelling happens during long travel as well but why?
      I thought only by heart weakness.
      Thanks for the info.

      Geschreven door Anoniem op
  2. Ik mis het feit dat je ook door medicatie dikke voeten kunt krijgen. De amlodipine doet dat ook.

    Geschreven door Jetje43 op
    • Onlangs bij een lange vlucht naar Curaçao werd mijn enkel heel dik. Wat is de oorzaak? Weer op vaste bodem werd de dikte allengs minder.

      Geschreven door Gho op
      • Stagnatie in de circulatie door te weinig beweging

        Geschreven door John (moderator) op
    • Ik gebruik 1 tablet amlodipine, kan dat de veroorzaker zijn?

      Geschreven door Jenny van Schooten op
  3. Heb veel last van vocht in de enkels en benen. Nu met steunkousen gaat het prima.

    Geschreven door RICHARD op
  4. Ik heb een knieoperatie gehad een nieuwe knie gekregen,waardoor alles stijf is en opgezette voeten, doen erg zeer ik heb een licht ondersteunend kniekous .
    Het is voor alles goed zeker tegen warm weer.

    Geschreven door Ria op
  5. Ik heb ook steunkousen maar ik krijg eczeem, bij die elastieken dus ik weet niet. Wat ik moet doen? Zalf helpt er niet voor. Wat nu?

    Geschreven door Addy op
    • Hoi Addy,
      Lastig hoor dat eczeem, maar je zou kunnen proberen om de kous binnenstebuiten te dragen. De kans op afzakken is dan wel groter.

      Geschreven door Christien op
  6. Ik heb ook ieder jaar last van opgezwollen voeten en pijn in mijn benen vreselijk vooral in de nacht..

    Geschreven door Anoniem op
  7. Heb ooit een verstuiking gehad en ben er mee blijven doorlopen toen nog geen krukken gehaald. Nu na jaren nog steeds dikker dan de andere met warm weer.

    Geschreven door Hanny op
  8. IK heb al 2 jaar steunkousen werken goed voor de bloedsomloop, desondanks toch een opgezette voet.
    Gebruik diclofinac in pilvorm (via de huisarts) en ook in een tube voor in te smeren (belast je maag niet, pil wel).
    Iedere dag insmeren met zalf zodat de huid soepel blijft, gaat anders schilveren.
    Weinig of geen alcohol, bier geeft de meeste last, wijn stukken minder.

    Sterkte…. Gr. Pensionado

    Geschreven door Pensionado. op
    • Je hebt ook diclofenac zetpil, die werkt ook heel goed

      Geschreven door Sarinah Ayu op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief