Niet op je nagels bijten!

Volgens het IPO lijden ongeveer 2 miljoen Nederlanders lijden aan onychofagie, beter bekend als nagelbijten. Afgekloven nagels, kapotte nagelriemen, misvormende vingertoppen, bloedende vingers. Waarom doen we dit en wat zijn de gevolgen van nagelbijten?

Wereldwijd zijn meer dan 600 miljoen mensen nagelbijter, blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Pathologische Onychophagie en Onychotillomanie (IPO). In Nederland blijft 10 tot 15% van de bevolking hun hele leven lang nagelbijten. Het is dus wel af te leren, want op peuterleeftijd is meer dan 30% nog een nagelbijter.

Oorzaken van nagelbijten

Nagelbijten wordt door velen als een nare gewoonte gezien, of is het geen gewoonte? Volgens het IPO is het een impulsstoornis. Een drang die vraagt om een bepaalde dwangmatige handeling. Het begint vaak op de peuterleeftijd en bij de meeste mensen stopt het wanneer ze volwassen worden. Toch zijn er ook volwassenen die deze gewoonte niet hebben afgeleerd. Waarom bijten mensen op hun nagels? Onderzoekers noemen verschillende oorzaken:

 1. Stress, angst en nervositeit
  Als mensen gestrest zijn voelen ze de dringende behoefte om tot rust te komen en dan kan nagelbijten daar bij helpen. De hersenen hebben, in de loop der tijd, een link gelegd tussen stress, angst of zenuwen en nagelbijten en deze link heeft een kalmerend effect op het zenuwstelsel. De logica achter deze link is rationeel moeilijk uit te leggen. Maar dit is zo ingeburgerd dat dit bijzonder moeilijk te veranderen is.
 2. Verveling
  Puur uit verveling gaan mensen ook nagelbijten. Het gebeurt vaak tijdens het televisie kijken of het lezen van een boek. Ook hier is een link gelegd in de hersenen, nu tussen verveling en nagelbijten. Ons lichaam zoekt een methode om het zenuwstelsel te stimuleren en heeft dit in het nagelbijten gevonden.
 3. Imitatie
  Imitatie is zo oud als de mensheid zelf en vormt een belangrijk element in de psychologie. Helaas is het zo dat imitatie vaak de drijfveer vormt om te starten met nagelbijten. Zoals kinderen die het gedrag van een familielid imiteren.

Onderzoek heeft aangetoond dat veel minder vrouwen nagelbijten dan mannen. De reden hiervoor heeft waarschijnlijk met het uiterlijk te maken. Vrouwen hechten over het algemeen meer waarde aan verzorgde nagels dan mannen. Dit staat in direct verband met de bereidheid om te stoppen. Waar vrouwen meer kijken vanuit een schoonheidsoogpunt kijken mannen meer naar medische aspecten zoals wondvrije nagelriemen. Beide elementen spelen voor beide seksen een belangrijke rol in het stoppen van nagelbijten.

Gevolgen van nagelbijten

Ook al lijkt het bijten op je nagels iets totaal onschuldigs het kan wel degelijk leiden tot serieuze klachten.

 1. Nagel deformatie
  Nagel deformatie kan ontstaan doordat je onbewust op je nagels bijt waardoor niet alleen de nagel kapot gaat maar ook het onderliggende nagelbed. Dit betekent dat de nagel niet meer normaal kan groeien doordat het nagelbed beschadigd is. De kans op een ingegroeide nagels neemt ook toe. Het herstel van een gezonde nagel begint bij een gezond nagelbed.
 2. Verwondingen
  Naast nagel deformatie leidt nagelbijten vaak tot wondjes aan het nagelbed, de nagelriem en de vingertoppen. Doordat er bijna altijd kleine wondjes aan de vingers zitten kan dit infecties tot gevolg hebben. Bloedingen, kloppende pijn en geïrriteerde nagelriemen is iets wat je veel ziet bij mensen die nagels bijten.
 3. Slijtage aan het gebit
  Opmerkelijk genoeg is een van de gevolgen van nagelbijten slijtage aan het gebit. Er kunnen namelijk minuscule stukjes tand afbrokkelen wat op den duur zichtbaar kan zijn. Daarnaast kan het ook mogelijk zijn dat er scheurtjes in het glazuur optreden. Het glazuur is namelijk niet berekend op de constante druk van nagelbijten. De scheurtjes kunnen uiteindelijk zelfs leiden tot het afbreken van het glazuur.
 4. Onaantrekkelijk gezicht
  Afgekloven nagels zijn niet aantrekkelijk om naar te kijken. Vooral bij vrouwen kan het als onaantrekkelijk en onverzorgd worden ervaren omdat mooie nagels over het algemeen onderdeel zijn van het schoonheidsideaal.

Stoppen met nagelbijten, hoe doe je dat?

Stoppen met nagelbijten blijkt erg lastig te zijn. Wat is er tegen nagelbijten te doen? Het afleren van nagelbijten met technische middelen of huismiddeltjes is vaak geen oplossing voor de lange termijn. Want door je handen met pleisters af te plakken, je nagels in te smeren met een vies smakende lak, pak je de oorzaak niet aan, maar zorg je voor het bestrijden van een symptoom. De problemen die eraan ten grondslag liggen blijven daarmee onopgelost. Zelfs wanneer het lukt de slechte gewoonte van nagelbijten af te leren, dan wordt deze doorgaans weer vervangen door een andere slechte gewoonte (bijv. plukken aan de baard, aan de haren frunniken of veel roken). Dus de oorzaak moet ook aangepakt worden.

Lukt het niet om zelf te stoppen met nagelbijten, dan kan een gedragstherapeut of acupunctuur een oplossing zijn. Daarnaast bestaat er Preventor, dat is een doorzichtig plaatje dat je vier weken draagt op je boven- of ondertanden. Hierdoor kun je niet nagelbijten.

 

Bronnen: willemwever.kro-ncrv.nl, nsmbl.nl en huisarts.nl

Delen:  
11 reacties op “Niet op je nagels bijten!
 1. Ik ben met verschrikkelijk lelijk nagels/nagelriemen een nagelstudio binnengestapt. Voor 30 euro compleet gerenoveerde “hars” nagels. Na drie weken voor 10 euro de groeiranden laten opvullen.
  Zo kan de echte nagel goed groeien. Is de hars eraf dan is de nagel enige dagen vrij zacht….maar….dat gaat voorbij.
  Ik ben er blij mee.
  (vingers in de mond met harsnagels….ik ben er mee opgehouden)

  Geschreven door chrisis op
 2. Bij mij werkt blanke nagellak op mijn nagels. Wanneer ik (onbewust) wil gaan nagel bijten, word ik me bewust van de blanke nagellak en de reden waarom ik dit op mijn nagels heb (ik draag normaliter geen nagellak). Tot op heden werkt dit bij mij goed tegen nagelbijten.

  Geschreven door Ar op
 3. Ben als vrouw sedert jaren nagelbijter. Ik zou er natuurlijk graag mee ophouden, maar zoals hierboven geschreven is het zeer moeilijk. Hebben jullie voor mij een oplossing?
  Met dank.

  Geschreven door henny op
 4. ikzelf ben na 27 jaar gestopt doormiddel van de combinatie bite-x en raylex.. de een is uiteraard tamelijk smerig, de ander zorgt voor een snellere groei van de nagels, waardoor er snel resultaat is en dat helpt bij het herstel… eventuele diepliggende problemen op te lossen bij de psych

  Geschreven door dompelaar op
  • Ik ben een vrouw van 60 jaar en sinds ik mij kan heugen heb ik nagels gebeten totdat ik jaren geleden een hypnose sessie heb gedaan bij Michel Lejeune. Deze heet stop met suikerverslaving, het werkt nog steeds goed en mede hierdoor ben ik ook met nagelbijten gestopt.

   Geschreven door Maartje op
  • Vieze smaak-lak op de nagels smeren. Die van Herome. Elke dag olie op je nagelriemen en s avonds handcrème smeren.

   Geschreven door Bep op
 5. Zijn er ervaringen met preventor

  Geschreven door John op
 6. Geschreven door b op
 7. Heb het internet afgespeurd, maar kan nergens vinden waar je zo’n preventor kunt aanschaffen, laten aanmeten. Iemand tips?

  Geschreven door Diana op
 8. Ik beet ook altijd op mijn nagels. Toen ik 30 werd dacht ik “nu stop ik met nagelbijten”. Sindsdien niet niet meer gebeten. Gewoon volhouden!

  Geschreven door L.C. op
 9. Ik bijt al mij leven lang, wel heel veel geprobeerd hars en anti bijt en nog heel veel meer. Ik vraag mij af of het nagel eten slecht is? Natuurlijk is het maar een klein beetje wat ik binnen krijg, maar wil dit toch weten. Misschien stop ik dan met nagels eten. Help graag een tip

  Geschreven door Yvonne op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief