Nagelbijten: hoe kun je het afleren?

Nagelbijten: hoe kun je het afleren?

Het blijkt dat zo’n 2 miljoen Nederlanders op volwassen leeftijd nog op hun nagels bijten. Echter, nagelbijten kan vervelende consequenties hebben. Hoe kun je het nagelbijten afleren?

Wat is nagelbijten?

Onder nagelbijten verstaan we het afbijten van de vingernagels. In sommige gevallen wordt ook de huid rondom de nagels afgebeten. De medische term voor het bijten van nagels is onychofagie. In veel gevallen begint het in de peutertijd. Het blijkt dat tot wel 50% van alle schoolgaande kinderen op hun nagels bijten. Onychofagie is een onbewuste impuls die steeds herhaalt moet worden.

Oorzaken nagelbijten

Er bestaand verschillende theorieën over waarom mensen nagelbijten. De meest voorkomende zijn:

  • Onzekerheid is een theorie, waarbij iemand de onrust en spanningen die hij of zij voelt probeert te compenseren door te gaan nagelbijten.
  • Een tweede theorie is dat verveling de oorzaak is. Op het moment dat iemand niets om handen heeft en zich verveelt, dan gaat iemand op zijn nagels bijten.
  • Een derde theorie is dat nagelbijten onder de noemer neurose valt, waarbij agressie wordt onderdrukt. Iemand richt zijn of haar boosheid op de eigen nagels om zo mogelijke impulsen om ergens de nagels in te zetten tegen te gaan.
  • Een andere theorie zegt dat het om een aangeboren en waarschijnlijk erfelijke impulsstoornis in de hersenen gaat. Of dit daadwerkelijk het geval is, is niet zeker. Wel is er sprake van een familiair patroon dat nagelbijten door kinderen overgenomen wordt van één van de ouders. De vraag is of dit erfelijkheid of imitatiegedrag is.

Consequenties van nagelbijten

Door veelvuldig op je nagels te bijten zien je handen er minder verzorgd uit. Echter, nagelbijten kan ook ernstige en soms ook blijvende gevolgen hebben. Welke consequenties kan nagelbijten hebben?

  • Het verhoogt de kans op infecties in je mond, omdat bacteriën en vuil direct in je mond komen;
  • Het zorgt voor slijtage van je tanden en het kan leiden tot een afwijkende kaakstand;
  • Het verhoogt de kans op infecties van je nagelriem of nagelwal. In ernstige gevallen kan de infectie zich uitbreiden tot onder je nagel en zo je nagelbed aantasten. In sommige gevallen kan dit weer leiden tot een misvorming van je nagel;
  • Nagelbijten kan ook een sociaal gevolg hebben: zo kunnen nagelbijters zich schamen voor het bijten op hun nagels of ze kunnen gepest worden. Dit kan leiden tot sociaal vermijdingsgedrag en in sommige gevallen zelfs depressie.

Nagelbijten afleren

Veel mensen stoppen met nagelbijten naarmate ze ouder worden, maar dat is niet altijd het geval. Voor iedereen die wilt stoppen hebben wij een aantal tips op een rij gezet. Hoe kun je nagelbijten afleren?

  • Zorg voor een goede motivatie. Bedenk een aantal, voor jou, positieve punten die het stoppen met zich meebrengt.
  • Zorg ervoor dat je nagels kort geknipt en goed verzorgd zijn. Dit zal minder snel uitnodigen om hoekjes er af te bijten.
  • Probeer situaties waarin je weet dat je nagels bijt te vermijden. Dit kan zijn bij stress, verveling, angst of frustratie.
  • Wanneer het vermijden geen optie is, vervang dan het nagelbijten door een goed gewoonte. Een gewoonte die niet met nagelbijten te combineren is. Denk hierbij aan spelen met een stress balletje of kauwen op (suikervrije) kauwgom.
  • Stel de drang om te bijten zo lang mogelijk uit en breidt die tijd uit. Eerst een halve minuut, dan een minuut etc.
  • De nagels lakken of kunstnagels laten aanbrengen heeft sommige mensen geholpen om te stoppen.
  • Je kunt je nagels insmeren met een slecht smakende nagelbijtvloeistof.
  • Wanneer niets helpt, dan zou je na kunnen denken over een gedragstherapeut. Hij of zij kan je wellicht helpen om deze gewoonte te vervangen door een andere positieve gewoonte. Het wijzigen van het gedragspatroon is de meest effectieve methode gebleken.

 

Bronnen: Huisarts, Menselijk Lichaam en Stichting Staatsziekenfonds

Delen:  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief