Het blijkt dat er nieuwe varianten van het coronavirus ontstaan die besmettelijker zijn dan de oorspronkelijke variant die de pandemie heeft veroorzaakt. Maar hoe zorgwekkend zijn die nieuwe coronavirusvarianten?
Coronavirusvarianten
Er zijn vele duizenden verschillende varianten van COVID-19 in omloop. Echter, op dit moment buigen de experts zich over 3 nieuwe varianten van het coronavirus:
- Britse variant die in een groot deel van Groot-Brittannië dominant is geworden en zich heeft verspreid naar meer dan 50 andere landen
- Zuid-Afrikaanse variant die ook in minstens 20 andere landen is aangetroffen, waaronder Nederland
- In Brazilië zijn twee mutanten gevonden, die net als de Britse en Zuid-Afrikaanse variant besmettelijker lijken te zijn.
Het coronavirus muteert aan de lopende band. De meeste van deze mutaties hebben minimale verschillen met de oorspronkelijke variant, maar sommige kunnen besmettelijker of bedreigender zijn.
Hoe zorgwekkend zijn de varianten?
Het vermoeden bestaat dat de Britse, Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten veel besmettelijker zijn dan eerdere versies. Alle drie hebben veranderingen ondergaan in hun spike-eiwit. Het spike-eiwit is het deel van het virus dat zich hecht aan menselijke cellen.
Hierdoor lijken deze varianten beter in staat om cellen te infecteren en zich te verspreiden. Deskundigen denken dat de Britse of “Kent” -stam in september opkwam en tot 70% meer overdraagbaar of besmettelijk kan zijn, hoewel het laatste onderzoek door Public Health England het tussen 30% en 50% schat. Het is deze variant die de laatste lockdowns in het Verenigd Koninkrijk heeft veroorzaakt.
De Zuid-Afrikaanse variant is in oktober opgedoken en heeft potentieel meer belangrijke veranderingen in het spike-eiwit dan de Britse variant. Het heeft één van dezelfde mutaties als de Britse, plus nog twee andere. Wetenschappers weten niet zeker of ze vatbaar zijn voor de vaccins die nu worden gemaakt. De Zuid-Afrikaanse en de Braziliaanse variant hebben een mutatie die mogelijk van invloed is op de efficiëntie van immuunreacties.
Er zijn landen die een verbod instellen op rechtstreekse vluchten vanuit Zuid-Afrika en beperkingen opleggen op vluchten naar het land. Iedereen die er onlangs naartoe is gereisd, en iedereen met wie ze in contact zijn geweest, wordt verteld om onmiddellijk in quarantaine te gaan.
De Braziliaanse variant verscheen in juli en heeft drie sleutelmutaties in het spike-eiwit waardoor het lijkt op de Zuid-Afrikaanse variant.
Werken de huidige vaccins?
De huidige vaccins zijn ontworpen rond de eerdere varianten, maar een vaccin wordt zo opgebouwd dat het meerdere mutaties kan hebben. Wetenschappers zijn er dan ook van overtuigd dat de vaccins ook tegen de nieuwe varianten moeten werken.
Om dit te controleren lopen er verschillende laboratoriumstudies. Vaccins trainen het lichaam om verschillende delen van het virus aan te vallen, maar niet alleen deze delen van het spike-eiwit. In de toekomst kunnen varianten opduiken die weer meer verschillen. Zelfs in het ergste geval kunnen de vaccins opnieuw worden ontworpen en aangepast om een betere match te zijn. Experts zeggen dat dit in een kwestie van weken of maanden kan. Net als bij griepvaccins, waarbij elk jaar een nieuwe injectie wordt gegeven om rekening te houden met eventuele veranderingen in circulerende griepvirussen, kan iets soortgelijks gebeuren met het coronavirus.
Zijn ze gevaarlijker?
Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat één van hen een ernstigere ziekte kan veroorzaken. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Public Health England. De maatregelen van het wassen van je handen, afstand houden en het dragen van een mondkapje zijn nog steeds belangrijk en helpen nog steeds om infecties te voorkomen zeker omdat de nieuwe varianten zich makkelijker lijken te verspreiden.
Mutaties zijn niet bijzonders
Het is zeer goed mogelijk dat er nieuwe varianten komen. Dat kan in andere landen ontstaan, maar het kan ook hier gebeuren wanneer het virus van mens weer naar een diersoort gaat. Op dit mijn analyseren onderzoekers van onder andere het Kenya Medical Research Institute een nieuwe variant die verschilt van bijvoorbeeld de Britse en Zuid-Afrikaanse soorten.
Delen: gepubliceerd door C. van Etten.
Het gebruik van vitamine C 1000 mg en vitamine D3 500mg en zink tablet geven een goede afweer voor C19.
Citroen gras helpt u ook om uw weerstand op te bouwen
Je kunt van jezelf al een goed Vit.D gehalte hebben. Zo belde mijn huisarts mij na een routinecontrole van mijn bloed, dat ik onmiddellijk moest stoppen met mijn Vit.D supplementen omdat mijn gehalte veel te hoog was en gevaar opleverde. Daarna bleek mijn dochter ook van nature een hoog Vit. D gehalte te hebben. Ga dus ondanks de huidige hype niet zomaar vitamine D nemen maar overleg eerst met je huusarts.