Roken, 10 voordelen van stoppen

Roken is verslavend en zeer slecht voor je gezondheid. Ondanks dat iedereen op de hoogte is van de gevaren zijn er toch nog heel veel mensen die blijven roken. Wat zijn de positieve effecten van stoppen met roken?

Jaarlijks overlijden er ongeveer 20.000 mensen door roken. Roken verhoogt vooral het risico op longkanker, strottenhoofdkanker, COPD, mondholte- en keelkanker en slokdarmkanker. Daarnaast komen hartfalen, beroerte, hartinfarct, blaaskanker, maagkanker, nierkanker en maagzweren vaker voor bij rokers dan bij niet rokers.

Voordelen van stoppen met roken

Je bent gezonder

Vrijwel direct nadat een roker is gestopt (al na 20 minuten), daalt de bloeddruk en de hartslag. Na 12 uur is het niveau van koolmonoxide in het bloed weer normaal, en na 2 tot 12 weken is de longfunctie en bloedsomloop verbeterd. Na 1 tot 9 maanden is je rokershoest verdwenen en krijg je meer adem. Een jaar nadat je gestopt bent is de kans op coronaire hartziekten (dit zijn aandoeningen die worden veroorzaakt door vernauwingen in de kransslagaders als gevolg van slagaderverkalking), al gehalveerd. Tussen de 5 en 15 jaar nadat je bent gestopt met roken is de kans op een beroerte afgenomen tot het niveau van iemand die nooit heeft gerookt!

Na 10 jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd en het risico op de andere vormen van kanker zoals: keel-, mond-, slokdarm-, blaas- en alvleesklierkanker verminderd. 15 jaar nadat je bent gestopt is het risico op hart- en vaatziekten ongeveer gelijk aan dat van iemand die nog nooit heeft gerookt.

Minder nerveus

Vaak steken rokers een sigaret op in stressvolle situaties om zo minder nerveus te worden. Echter het blijkt ex rokers over het algemeen veel minder nerveus zijn. Stoppen met roken verlaagt je stressniveau aanzienlijk. Ook de nerveuse gedachtes van “heb ik wel voldoende sigaretten” en “wanneer kan ik de volgende opsteken” zijn verdwenen.

Een beter seksleven

Er blijkt een relatie te liggen tussen roken en het minder zin in seks hebben. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Wanneer je dan toch zin hebt, en dan hebben we het nu over de mannen, dan kan het zomaar niet lukken. Mannen die roken zouden vaker erectieproblemen hebben dan niet rokers.

Je huid wordt mooier

Wanneer je stopt met roken zie je vaak al na 2 weken dat je huid er mooier uitziet. Door te stoppen met roken verbeter je de doorbloeding van de huid waardoor die grauwe kleur verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt een gezonde en frisse teint terug. Mensen die blijven roken hebben eerder rimpels en plooien en door het roken ziet de huid er jaren ouder uit dan wanneer je niet zou roken.

Je tanden worden mooier

Roken heeft een aantal effecten op je gebit. Ten eerste heb je meer last van tandplak en raakt je tandvlees sneller ontstoken. Rokers hebben vaak last van verkleuringen. Wanneer je stopt met roken, zie je al na 2 tot 6 weken dat je tanden mooier worden.

Je bent vruchtbaarder

Roken vermindert je vruchtbaarheid, dus de kans om zwanger te raken neemt toe als je stopt met roken. Daarnaast hebben zelfs mensen die onder de categorie “lichte rokers” vallen een grotere kans op een miskraam.

Je krijgt een dikkere bos haar

Taiwanees onderzoek heeft uitgewezen dat mannen door roken kaal kunnen worden. Volgens deze onderzoekers vernietigd het roken de haarzakjes en vermindert de bloed- en hormooncirculatie in en naar de hoofdhuid. Het haar wat je dan hebt kan er door het roken ook nog eens snel futloos uitzien. Een ander nadelig effect is dat je door roken grijze haren krijgt door een gebrek aan hydratatie. Hierdoor verlies je langzaam aan het pigment in je haren met het gevolg dat je grijs wordt.

Je krijgt een betere conditie

Door te roken krijg je minder zuurstof in je bloed. Eén van de gevolgen hiervan is dat je eerder moe bent. Je zal merken dat wanneer je stopt je al na 3 dagen merkt dat je beter kunt ademen en meer energie hebt.

Je reuk- en smaakvermogen wordt beter

Door het roken worden de smaakpapillen als het ware afgestompt. Hierdoor proeven rokers op den duur minder. Wanneer je stopt met roken zal zowel je reuk als je smaak verbeteren. Na een maand is dit al merkbaar.

Je wordt positiever

Uit onderzoek is gebleken dat mensen die met roken gestopt zijn, minder stress en depressieve gevoelens hebben en positiever in het leven staan in vergelijking tot mensen die blijven roken.

 

Bronnen: rokeninfo.nl en jellinek.nl

Delen:  
5 reacties op “Roken, 10 voordelen van stoppen
 1. ik heb erg veel klachten na het stoppen met roken

  Geschreven door toos waeijen op
  • Dat is zeker true!

   Geschreven door Anoniem op
 2. hahaahahah dat heeft me vriend ook gestopt 1 maand ik al lang bezig soms val ik terug 1 jaar gestopt dan weer 1 maand gerookt en nu weer gestopt ben goed bezig heb 4 jaar echt pakjes gekocht rookte 2 dagen op. me vriend heeft zo moeilijk het lijkt wel alsof hy geen water meer heeft álles verloren heeft geen zin om wat leuks te doen hy weet nie waarom hij gestopt is? dat zegt die de heletijd echt een zeurpiet hy probeert het vol te houden, 1 maand al nu! gaat goed maar hy heeft er 3 gerookt dus afblijven hoop ik!! beter 3 dan 1 pal per dag! ik ben gewoon in 1 klap gestopt soms terug gevallen maar bleef door gaan met veel motivatie kost me geld das 1 slecht voor je gezondheid 2 en 3 je word met de dag vrolijker mooier frisser en je denkt beter stresst niet meer zo erg in het begin wel maar daarna is het weg zit allemaal in je hoofd!! en als je stopt minder doe koffie geen sigaret alles wat je lekker vond met roken moet je juist lekker doen leer je zelf eerst dat af daarna stop je in 1 keer veel makkelijker! succes mensen

  Geschreven door priscilla 26 op
 3. ik rook filter sigaartjes over mij longen ik rook elke week 9 stuks

  Geschreven door Anoniem op
 4. Ik ben sinds Oktober vorig jaar gestopt. Heb eerst geprobeerd via stoptober, maar ben uiteindelijk bij wequit.nl uitgekomen.

  Geschreven door Frans op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief