Welke competenties heeft een verpleegkundige nodig?

Competenties verpleegkundige

Hoe belangrijk het is dat onze zorgsector de beschikking heeft over voldoende medewerkers, hebben we tijdens de COVID-19-pandemie allemaal kunnen ervaren. Het is dan ook bittere noodzaak dat de overheid de komende jaren extra gaat investeren in het promoten van werken in de zorg. Vanaf 2023 is op jaarbasis 130 miljoen euro extra beschikbaar om dit te realiseren. Met dat geld probeert men te bewerkstelligen dat de zorgopleidingen in ons land weer als vanouds een populaire keuze worden onder studenten. Verplegend personeel is hard nodig, maar niet iedereen is er geschikt voor. Wat zijn de belangrijkste competenties om als verpleegkundige aan de slag te kunnen gaan?

Competenties verpleegkundige

Emotionele stabiliteit

Als verpleegkundige moet je stevig in je schoenen staan om het werk aan te kunnen. Je weet vooraf immers nooit precies wat je te wachten staat. Al heb je een uitstekende HBO-V-opleiding gevolgd en is de vereiste kennis van het vak paraat, dan nog ben je er niet zomaar. Je zult tijdens het werk te maken krijgen met emoties, zowel positief als negatief, waarmee je goed om moet kunnen gaan.

Communicatieve vaardigheden

Als verpleegkundige moet je voortdurend communiceren. Met de patiënt, met diens familie en met de artsen. Je moet goed kunnen luisteren en natuurlijk ook zelf goed de juiste woorden kunnen kiezen. Dit alles op basis van vertrouwelijkheid en op zodanige wijze dat je goed weet in te spelen op de behoeften van de patiënt. Je werk bestaat immers uit het zo goed mogelijk voor iemand zorgen en daar hoort goed communiceren uiteraard ook bij.

Zorgvuldig werken

Niets mag aan het toeval overgelaten worden. Als verpleegkundige regel je alles met grote zorgvuldigheid. Dat geldt niet alleen voor het toedienen van medicatie, maar ook voor het lezen en interpreteren van patiëntendossiers en het opmerken van details wanneer je met de patiënt in gesprek bent. Het kan het verschil betekenen tussen leven en dood.

Zorgzaamheid/Hulpvaardigheid

Werken in de zorg doe je vooral omdat je een passie hebt voor zorgtaken. Het zorgen voor iemand anders zit van nature meestal al in je en wilt niets liever dan iemand helpen en alles in het werk stellen om het diegene zo aangenaam mogelijk te maken.

Het totale plaatje

Kortom, het totale plaatje moet kloppen. Met de juiste diploma’s op zak en de juiste mentaliteit kun je als verpleegkundige echt het verschil maken en heel concreet iets voor een ander betekenen!

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief