Wat is een Paramedicus?

De huisarts kan u voor aanvullende zorg verwijzen naar de paramedische zorg, maar wat is dat nu, een “paramedicus”? Letterlijk betekent paramedisch “naast de dokter”.

Wat is een paramedicus?

Paramedici zijn is meestal niet direct gericht op de genezing van een ziekte of aandoening maar hebben voornamelijk als doel de de gezondheid van de patiënt zo goed mogelijk op peil te houden.

Medische behandelingen worden gegeven door een arts die aan een universiteit geneeskunde of “medicijnen” heeft gestudeerd. Een paramedicus daarentegen mag een paramedische behandeling geven als hij of zij een paramedisch beroep heeft gestudeerd op HBO-niveau.

Voorbeelden van paramedici

Paramedische behandelaars zijn fysiotherapeuten, ergotherapeuten, Mensendieck en Caesartherapeuten, diëtisten, huidtherapeuten, logopedisten, podotherapeuten, orthoptisten, mondhygienisten en radiodiagnostische en -therapeutische medewerkers. Paramedici vallen net als artsen onder de wet BIG.  Hier vind u meer informatie over de paramedische beroepsverenigingen.

Delen:  
17 reacties op “Wat is een Paramedicus?
 1. Kan iemand mij vertellen of een pedicure paramedisch is? En als een pedicure zichzelf zo noemt mag dat dan zomaar?
  vriendelijk grt vera

  Geschreven door vera op
 2. Ja, een pedicure KAN paramedisch zijn, ligt aan de gevolgede opleiding en de evenuele medische achtergrond van de pedicure.

  Geschreven door Guust Flater op
 3. Dus valt die pedicure onder de big wet?

  Geschreven door jeantien op
 4. Vallen esthetisch medische kosten zoals kosten gemaakt voor hals face lift onder paramedische kosten?

  Alvast bedankt voor uw hulp.

  Geschreven door Carlo Yilmaz op
 5. Een pedicure is absoluut NIET paramedisch. In principe mag iedereen zich pedicure noemen en is dus ook geen beschermd beroep.
  Wel zijn er pedicuren die zich gespecialiseerd hebben, zogenaamde aantekening diabetische en/of reumatische voet of medisch pedicure waarbij een diabeet en/of reumapatient een vergoeding zou kunnen krijgen van de zorgverzekeraar.

  Geschreven door Pedikuurtje: op
  • De pedicure valt niet onder de wet BIG

   Geschreven door Marleen op
 6. Het repareren van een gebit prothese is dat juridisch een medische ingreep ?

  Geschreven door Jacobse op
 7. Reparatie gebitsprothese kan worden uitgevoerd door tandtechnicus. Maar ook door een tandarts, als het gebit alleen wordt afgegeven dan is er sprake van reparatie en komt vergoeding uit de basiszorg, bij bezoek aan de tandarts, wordt een consult berekend en komt de vergoeding uit de aanvullende en kan het als medisch bestempeld worden want er is sprake van een (tand)arts bezoek.

  Geschreven door josefine op
 8. Kan danstherapie als paramedisch worden gezien? Het wordt namelijk niet vergoed vanuit de alternatieve geneeswijzen, maar wel vanuit de rubriek paramedisch.

  Geschreven door Sophie op
 9. in mijn vonnis staat daat mijn ex de helft moet doen in de mediche en paramedische kosten!!!!
  maar wat valt nu juist onder medische kosten en wat onder paramedische kosten???? ik heb al een beetje rond gezocht maar geraak er niet helemaal aan uit!!! wie kan mij helpen???

  Geschreven door baida op
  • Heb net hetzelfde probleem

   Geschreven door Anoniem op
 10. equicoach heeft volgens mij een HBO opleiding gehad en kan NOBCO gecertificeerd zijn. NOBCO (Nederlandse Orde van BeroepsCOaches)/EMCC (European Quality Award) is geaccrediteerd voor het Practitioner niveau.

  Geschreven door Eddie van Slooten op
 11. Valt een masseur (sport-ontspanning-rugpijn massages ed) onder paramedici? Is dit ook afhankelijk van de genoten opleiding?

  Geschreven door Suzanne Maaskant op
 12. Masseur als zodanig is geen beschermd beroep en valt niet onder de paramedische beroepen. Het is afhankelijk van de opleiding/diploma’s

  Geschreven door Tandor op
 13. Hallo, ik geef transcendente meditatie en energetische massage. Volgens KvK valt dit onder SBI code Paramedisch praktijk. Als ik jullie informatie lees, dan ben ik dat niet. Ik heb geen medische opleiding gedaan. Klopt het dat ik deze SBI code dan krijg? Gr. Sunita

  Geschreven door Anoniem op
 14. tip: Als je je behandelaar wilt checken, wat heeft die eigenlijk geleerd? kijk bij wat je zorgverzekeraar vergoed, welke codes. dan kijk je bij je behandelaar. vervolgens kijk je bij opleidingen en wat je moet doen wil je zo’n code kunnen krijgen als behandelaar. . De meeste termen zeggen echt nagenoeg niets over de kwaliteiten van een behandelaar. zoek vooral goed want 90 % van al die titels zeggen NIKS. er is een wildgroei van onzin therpeuten met mooie namen en beloftes.

  Geschreven door Johan op
 15. Is een Verpleegkundige Paramedisch? Waarom wel of Niet?

  Is een verpleegkundig Pijnconsulent paramedisch? Waarom wel of Niet?

  Geschreven door Pijnconsulent Amsterdam op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief