Gezondheidsverklaring bij een uitvaartverzekering: hoe gaat het in zijn werk?

Gezondheidsverklaring bij een uitvaartverzekering: hoe gaat het in zijn werk?

Het afsluiten van een uitvaartverzekering is natuurlijk geen leuk onderwerp, maar dit is wel erg belangrijk. Het leven is niet oneindig en een ongeluk zit in een klein hoekje. Iedereen wilt natuurlijk oud worden en overlijden aan ouderdom, maar dit is helaas niet voor iedereen weggelegd.

Omdat je niet weet wanneer je overlijdt is het belangrijk om een uitvaartverzekering te hebben, zodat je – mocht het gebeuren – verzekerd bent. Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen waar je een uitvaartverzekering kunt afsluiten. De prijzen variëren nogal, je kunt ze vergelijken op uitvaartverzekeringvergelijken.com.

Maar wat heeft het afsluiten van een uitvaartverzekering met gezondheid te maken? De meeste uitvaartverzekeringen hebben één ding gemeen: je moet een gezondheidsverklaring invullen. En wanneer je ernstige klachten hebt, of terminaal ziek bent dan kan dat nog weleens lastig zijn…

Uitvaartverzekering

Je wilt natuurlijk als mens allesbehalve met je eigen dood bezig zijn. Toch is het belangrijk om hier even bij stil te staan, want we overlijden ten slotte allemaal op een bepaald moment. Wanneer je overlijd wil je natuurlijk een mooie uitvaart, zodat je nabestaanden afscheid kunnen nemen en het kunnen verwerken. Een uitvaart kost echter veel geld en als je niet veel spaargeld hebt, dan is het belangrijk om de uitvaart op een andere manier veilig te stellen. Dit om te voorkomen dat je nabestaanden moeten opdraaien voor de kosten. Een uitvaartverzekering biedt uitkomst.

Wat is een gezondheidsverklaring?

De meeste uitvaartverzekeringen vragen dus om een gezondheidsverklaring. Ook wel medische keuring genoemd. Dit is een vragenlijst met vragen over je gezondheid. Aan de hand van je antwoorden, zal een medisch adviseur bepalen of je verzekeringsaanvraag zal worden geaccepteerd. De vragen gaan over je fysieke gesteldheid, je werk, je medisch verleden, je leefgedrag en erfelijke aandoeningen. Je bent verplicht om alle vragen naar waarheid in te vullen. Als je bijvoorbeeld achterhoudt dat je een ernstige aandoening hebt ten tijde van het afsluiten van de verzekering en deze aandoening draagt er uiteindelijk aan bij dat je overlijdt, dan kan het zijn dat de verzekeraar geen geld uitkeert. Het is dus essentieel om die vragen eerlijk te beantwoorden!

Wat zijn de kosten van een gezondheidsverklaring?

De meeste verzekeraars rekenen géén kosten voor het invullen van een gezondheidsverklaring. Als naar aanleiding van je antwoorden een medisch onderzoek nodig is, dan zitten hier wel kosten aan verbonden. De meeste verzekeraars dekken deze kosten vaak volledig.

Hoe wordt de gezondheidsverklaring beoordeeld?

Zodra je alle vragen hebt ingevuld, gaat een medisch adviseur jouw situatie beoordelen. Wanneer je last hebt van lichte klachten zoals bijvoorbeeld migraine of reuma, dan is het waarschijnlijk geen probleem en wordt je aanvraag geaccepteerd. Heb je echter last van een terminale ziekte zoals bijvoorbeeld kanker, dan bestaat de kans dat je aanvraag niet geaccepteerd wordt. Ook kan een verzekeraar besluiten om een hogere premie te vragen. Daarom is het zo belangrijk om een uitvaartverzekering bij tijds af te sluiten, wanneer je gezond en wel bent.

Conclusie

Kortom, een uitvaartverzekering afsluiten is erg belangrijk, juist als je gezond bent. Wanneer je eenmaal erge gezondheidsklachten hebt of terminaal ziek bent, dan kan het namelijk zijn dat je niet geaccepteerd wordt. Het is dus verstandig om dit moment voor te zijn en een uitvaartverzekering af te sluiten.

Heb jij al een uitvaartverzekering? En ben je benieuwd of je geaccepteerd wordt? Verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar vergelijken en een uitvaartverzekering afsluiten kun je doen op deze pagina.

 

– Partnercontent –

Delen:  
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief