Pas op voor de Tijgermug

Aziatische tijgermuggen kunnen mogelijk ziekten overdragen zoals dengue (knokkelkoorts).  Het Centrum Infectieziektebestrijding en de Universiteit Wageningen doen onderzoek naar de Aziatische tijgermug die al in 2005 is gesignaleerd bij een aantal sierkwekerijen. 

De Tijgermug was als ‘verstekeling’ meegekomen uit Zuid-China. De toename in verspreiding heeft te maken met de toename van urbanisatie, internationaal verkeer van mensen in de incubatieperiode en afname van de effectiviteit van muggenbestrijding.

Het internationale transport van oude autobanden, met regenwater een ideale broedplaats voor de mug, zou een substantiële bijdrage hebben geleverd aan de verspreiding.

Dengue is een  koortsende ziektedie gepaard gaat met koude rillingen, hoofdpijn, spier-, bot- en gewrichtspijn, algemene malaise, en huiduitslag op de eerste en tweede dag. De term ‘knokkelkoorts’ is afkomstig van de vaak karakteristieke gewrichtspijnen.

Delen:  
160 reacties op “Pas op voor de Tijgermug
  • hoe kun je zien dat je door tuiger muggen gebeeten of ni

 1. Geachte mevrouw, mijnheer,

  Wij hebben het vermoeden reeds enkele tijgermuggen in ons huis te hebben gezien.
  Twee daarvan hebben we gedood en bewaard.
  Hoe kan ik er hier (in Rotterdam) achter komen of het inderdaad om deze mug handeld.
  En is het raadzaam om de bamboe in de achtertuin weg te halen.
  Ik afwachting van uw antwoord,
  Met vriendelijke groet

  G Timmers

  Geschreven door gerrit timmers op
 2. Ik heb deze mug ook gezien en afgemaakt.
  dit was in drachten.

  Geschreven door Anoniem op
 3. Ik ben gisteren buiten in het bos gestoken, de bult is groot/dik en roodachtig, er zijn geen ‘echte’steekplekken te zien, alleen 3 bultjes. Ik heb de steek niet gevoeld, ik had een lange spijkerbroek aan en het beest heeft hier doorheen gestoken. Kan dit een tijgermug zijn.

  Geschreven door Anoniem op
 4. Nee, een steek van een Tijgermug zul je zeker goed voelen want het doet erg pijn, en ten tweede is de huiduitslag anders. Er komt een grote rode vlek op de plek van de steek. Dus het lijkt niet een Tijgermug geweest te zijn. Ga bij twijfel altijd even naar de huisarts.

  Geschreven door Anoniem op
  • Ik kreeg 3 weken geleden een grote rode vlek na een muggenbeet had er direct after bite opgedaan en azijn niets hielp ook insecten pompje niet, ging naar de dokter kreeg bacterie dodende creme, volgende dag nog erger , kreeg antibiotica, werd alsmaar erger in 3 dagen met 5 dagen was het 6 bij 6 cm en was het helemaal geinfecteerd. Ik zat in de soda iedere dag ,Ik kon niet meer lopen ( zat achter net boven mn enkel) ben toen naar het ziekenhuis gegaan daar moest de chirurg het helemaal uitsnijden! ( auw) ben nu 3 weken verder loop nog met 1 kruk)

   Geschreven door Gewoon Pech op
  • Ik kreeg 3 weken geleden een grote ronde rode vlek na een muggenbeet had er direct after bite opgedaan en azijn niets hielp er kwam in het midden wit pus ,ook insecten pompje niet, ging naar de dokter kreeg bacterie dodende creme, volgende dag nog erger , kreeg antibiotica, werd alsmaar erger in 3 dagen met 5 dagen was het 6 bij 6 cm en was het helemaal geinfecteerd. Ik zat in de soda iedere dag ,Ik kon niet meer lopen ( zat achter net boven mn enkel) ben toen naar het ziekenhuis gegaan daar moest de chirurg het helemaal uitsnijden! ( auw) ben nu 3 weken verder loop nog met 1 kruk)

   Geschreven door Gewoon Pech zei de dokter op
  • Augustus 2017 Ik kreeg 3 weken geleden een grote ronde rode vlek na een muggenbeet had er direct after bite opgedaan en azijn niets hielp er kwam in het midden wit pus ,ook insecten pompje niet, ging naar de dokter kreeg bacterie dodende creme, volgende dag nog erger , kreeg antibiotica, werd alsmaar erger in 3 dagen met 5 dagen was het 6 bij 6 cm en was het helemaal geinfecteerd. Ik zat in de soda iedere dag ,Ik kon niet meer lopen ( zat achter net boven mn enkel) ben toen naar het ziekenhuis gegaan daar moest de chirurg het helemaal uitsnijden! ( auw) ben nu 3 weken verder loop nog met 1 kruk)

   Geschreven door Gewoon Pech op
 5. De kans dat u door een (besmette) tijgermug bent gestoken is erg klein.

  Geschreven door Anoniem op
  • Ik ben dus helaas wel gestoken door de tijgermug. Symptomen kloppen bloed uitslagen zeggen dat er idd spraken is van de knokkelkoorts
   Dat geluk heb ik dan weer pfffff.

   Geschreven door Christina op
 6. Tijdens mijn vakantie in Flevoland hebben we twee tijgermuggen dood gemaakt. Ook ben ik gestoken in mijn bovenarm, de steek is uiteindelijk gegroeid tot 16 bij 8 centimeter en was rood en warm. Zou dit het werk van een tijgermug kunnen zijn?

  Geschreven door Kim Knoop op
 7. Mogelijk hebben wij in Eindhoven er 4 gevangen,
  van de eerste heb ik een foto gemaakt

  Geschreven door Wim van Lieshout op
 8. Ik ben in juli en nu in augustus gebeten door de tijgermug. We hebben er ook eentje kunnen vangen. Beide keren ben ik behoorlijk ziek van de beet geweest. Ik heb 5 dagen lang met wondroos rondgelopen en vlagen van koorts gehad. Heb ik nu kans dat ik knokkelkoorts heb? En hoe kan ik dat laten onderzoeken?

  Geschreven door Marlies Tiemens op
  • Wondroos zijn dat van die hele kleine rode bultjes die zomaar ineens opduiken en weer verdwijnen op een dag?

   Geschreven door Gewoon pech op
   • Ben dicht bij africa vorige week door mug gebeten erg pijnlijk,koorts,antibiotica gehad..nog steeds niet lekker wond ziet er slecht uit open houden ? doe er antiseptische zalf op,helpt niet echt

    Geschreven door Hans op
    • Wat is nou dicht bij Afrika? Ga met de klachten naar de dokter en laat ernaar kijken

     Geschreven door Tandor op
 9. vandaag weer een dood geslagen. dit keer hem in een bakje in de vriezer en gemeld bij

  je hoort nooit wat over deze mug in het nieuws.

  Is het belangrijk om meldingen te maken om ze in kaart te brengen en waar zou je zoiets verder kunnen mailen en zou het van belang zijn om de muggen te bewaren ?????

  wie zou er antwoord op kunnen geven ???

  Geschreven door s.kempers op
 10. In Italie stikt het van de tijgermu ggen ben er op dit moment op vakantie.
  Dit is dan ook het laatste keer dat ik hier op vakantie ga. Als ik de info had gehad dan had ik dit land links laten liggen. Inmiddels is mijn dochter gestoken en is het afwachtten of de koorts binnen 2 tot 7 dagen toeslaat.Ik baal er dan ook van dan men in nederland en bij reisburo’s niets verneemt dat de tijgermug welderig tiert in Italia.

  Geschreven door Anoniem op
 11. In de vakantie in Zwitserland begonnen mijn klachten met het gevoel van gezwollen vingers/tenen. Mijn handen waren dagen later dik, door (tijgermuggen) bulten? Ik heb veel gewrichtsklachten en ben erg stijf. Artrotech (ontstekeningsremmer) helpt niet voldoende. Mijn huisarts weet niet wat het is en wordt nu doorverwezen naar de reumatoloog. ZOu de tijgermug de veroorzaker kunnen zijn?

  Geschreven door carine op
 12. Hallo, ik maak er net een dood!
  (7sept2010 Rotterdam Hoogvliet)
  ze zijn veel groter dan een normale mug en gestreept!
  Ik heb net gegoogeld naar afbeeldingen en ik weet het zeker……..
  Griezelig hoor!

  Geschreven door d. brouwer op
 13. hallo, ik woon in italie en de tijgemug steekt me hier een paar keer per dag, gelukkig ben ik er nog nooit ziek van geworden en ik zit hier toch al 1,5 jaar. Wel heel heftige grote bulten, jeuken zo erg dat t pijn doet. Ze worden steeds minder groot, misschien omdat ik ze ondertussen meteen behandel of misschien omdat ik er resistent voor aan t worden ben, net als de italianen hier die er over t algemeen niet grotere bulten van krijgen dan wij van de “normale” mug. Het is echter een fabeltje dat je de steek altijd voelt, en ze steken inderdaad soms door je kleding heen!
  Ik maak me er zelf neit zo heel erg druk over, maar vervelend is het wel, dus ik heb standaard een antimuggenspul stick in mn tas zitten als preventie, een klikker en afterbite voor als ik toch gebeten word. Zodra je merkt dat je gebeten bent meteen reageren met deze dingen, dat werkt goed!
  Soms kun je trouwens denken dat je knokkelkoorts hebt omdat je hele handen zijn opgezwollen waardoor je ook pijn hebt in je gewrichten, dat kan natuurlijk ook gewoon de zwelling van de beet zijn die irriteert.

  Geschreven door rm op
 14. ik ben zaterdag 9 okt gestoken door een tijgermug bij dronten in het roggen bos de bult r van is wel veel groter en jeukt meer en wat op gezwollen hand er van

  Geschreven door michel op
 15. Wij hadden een tijgermug in ons huis we hebben hem gedood met een elektrische vliegenmepper en we konden duidelijk zien dat hij witte strepen had ook op zn poten. We hebben hem door de wc gespoeld maar wel fotos van gemaakt.

  Geschreven door Denise op
 16. Zag zojuist een mug zitten die opviel. Zeker door zijn witte strepen op zijn poten.
  Kan hem niet meer vinden.

  Zijn er meerdere muggen in Nederland die er zo uitzien ?

  Geschreven door Woerden op
 17. Ik heb meerdere tijgermuggen in huis (amsterdam west)gezien de laatste weken. Het laatste commentaar is van best lang geleden maar ben benieuwd hoe ‘normaal’ dit inmiddels is.

  Geschreven door anoniem op
 18. We hebben nu geregeld de laatste weken muggen gedood. En ja hoor het zijn tijgermuggen, gecheckt via foto op internet. Het is wel benauwend dat we er nu al een aantal hebben gedood. Maar volgens mij kan je er niets aan doen. Heeft iemand tips.

  Geschreven door Marga op
 19. Ook ik heb onlangs een tijgermug in Amsterdam West gezien in huis en ben er zelfs door gestoken!
  Heb foto’s gemaakt, ga vanmiddag bij de dokter langs om het te checken en heb via rivm.nl mijn foto’s opgestuurd.
  Zodra ik meer weet post ik het hier!

  Geschreven door bewoner op
 20. Beste bewoner, ik ben benieuwd hoe het ervoor staat bij je??

  Henk

  Geschreven door Henk B op
 21. Heb hier in amsterdam al maanden lang, meerdere tijgermuggen per week in mijn huis…vang alle muggen met een elektrische vliegenmepper, en het zijn zeker tijgermuggen….
  ze zijn 2 keer zo groot, en duidelijk zwart/wit gestreept, ook de poten zijn gestreept.

  Geschreven door diana op
 22. Arg! Net 1 in Zwolle gedood, enge beesten zijn het. Het is duidelijk 1ntje met die strepen op zn poten :S… Gelukkig op tijd gezien en hij zat gelukkig niet vol met bloed! Weet iemand ook of het mogelijk is of er meer muggen van dat soort aanwezig zijn?

  Geschreven door Char op
 23. Gisteren 5 grote muggen op de wc. Eentje bewaard en bekeken. Die heeft een gestreept lijf en poten.

  Geschreven door Johanna op
 24. Ik ben gestoken in mijn bovenarm {Behoorlijk jeukend wondje}.Ik heb verschijnselen van koudzweet en ben soms duizelig!
  Ik hep er 2 doodgeslagen,als ik even niet oplet of ik zit intensief naar de TV te kijken dan slaan die tijgermuggen toe!

  Geschreven door Anoniem op
 25. hoi, in de gang bij ons zat laatst een zwarte mug met witte strepen,heb em afgemaakt en in een potje gestopt. het is dus een tijgermug.
  plaats: middelburg (zeeland)
  waar kan ik dit aangeven? bij de gemeente ofzo?

  stuur mij even een mailtje met waar ik dit kan aangeven.

  mvg marco.

  Geschreven door marco meeuwsen op
 26. ongeveer 2 weken geleden gestoken. niet bij nagedacht of het een tijgermug zou kunnen zijn. hij was groter dan een mug. bult werd erg dik, paarsig en voelde als een blauwe plek. voelde me ook ziek die week. nu 2 weken later zit er nog steeds een plek maar niet zo groot meer, ook verder geen last meer. zou dit een tijgermug geweest kunnen zijn? zou ik er nog ziek van kunnen worden of maak ik me druk om niks?

  Geschreven door justme op
 27. Ben 14 dagen op vakantie geweest naar kenya de 2e week had ik aan de zijkant van me hand 2 puntjes en het werd roder op het laatst was het een soort van hele grote blaar denk dat ik gestoken ben maar heb er niets van mee gekregen
  Toen ik terug kwam voelde me beroerd bleek ik gordelroos te hebben en nu sinds kort wordt ik draaierig en heb ik het gevoel dat ik neer ga moet dan gaan liggen als ik dan wat geslapen heb gaat het wat beter

  Wat zou dit toch kunnen zijn voel me beroerd

  Geschreven door ineke op
 28. Wij hebben een week of 2 geleden een tijgermug gevangen. Nu zit er waarschijnlijk een tweede in huis, hebben hem nog niet kunnen vangen… Zouden de eitjes ergens in zitten en nu uitkomen…? Vind het wel erg toevallig dat we er 2 vlak na elkaar in huis hebben…

  Geschreven door Susanne op
 29. Vanmiddag deed ik een tuinkast open om een stuk hout te pakken. Daarop zat een levende trage mug. Het was de tijgermug. Hoe bestaat het in die tuinkast vriest het net zo hard als buiten.
  Komen we dus nooit meer vanaf.

  Geschreven door NM op
 30. Ik ben net terug uit Bali en ook gestoken door dat rotbeest. Bij iedereen is volgens mij de uitwerking anders.
  Ik heb totl niks van de steek gevoelt en ook geen plekken gekregen. Wel koorts en pijn in mijn gewrichten. Heb ook 4 dagen in het ziekenhuis daar gelegen omdat mijn trombode waarde erg daalde, wat bloedingen kan veroorzaken.
  Er zijn 4 varianten van Dengue. En het schijnt als je voor de 2e keer gestoken wordt er nog meer last van krijgt.
  Ik ga nu eerst afwachten hoe lang het gaat duren voor ik helemaal hersteld ben, iedereen komt nl. met een ander verhaal.

  Geschreven door mar op
 31. vorig jaar heeft mijn dochter een hele vervelende grote rood/paars/ plek gehad met veel pijn en jeuk eraan. naar de dokter toe gegaan en deze zij een allegiesche reactie…maar waarvan wist hij niet! nu ik deze verhalen lees is het me bijna 100% zeker de tijgermug geweest. gelukkig is ze verder niet ziek geworden.tja wat doe je eraan? helemaal niks en je eigen opsluiten in huis is ook geen optie dus hopen dat als men geprikt word door een besmette tijgermug de ziekte voorspoedig verloopt.
  als men 1 x gestoken is door een besmette tijgermug is men dan imuun hiervoor? weet iemand dat toevallig?

  Geschreven door rachel op
 32. Ik vermoed dat ik zelf ook knokkelkoorts heb,het vreemde is alleen dat het telkens en telkens terugkomt. Barstende koppijn,hoge koorts,pijn laag in de rug. Dan is het over en een paar dagen later beginnen de klachten weer. Heb al medicatie gehad omdat de dokter dacht dat het een darminfectie was. Die hebben niets afgedaan. Morgen weer terug naar de dokter.

  Geschreven door Fee op
 33. Rotterdam 07-03-2011 de tijgermug in mijn woning gevonden. Er vloog een mug naar binnen toen ik de tuindeur open had gefaan nadat ik deze gevangen had. Bleek het na een chek om de tijgermug te gaan. Vond het voor deze tijd al vrij vroeg voor muggen laat staan dat je gelijk de eerste de beste mug die je tegenkomt gelijk de tijgermug blijk te zijn…

  Geschreven door jeroen op
 34. Vanavond sprak Roel Coutinho op station Driebergen-Zeist. O.a. over de opmars van de Tijgermug; dat we inmiddels aardig grip hebben gekregen op import met groente/planten maar de eitjes in natte plekjes in import-autobanden nog niet. NL is qua klimaat geschikt voor de mug dus die kan zich hier blijvend gaan vestigen.

  Door de foto kon ik ook de mug plaatsen die een week geleden mijn zoontje van 4 enkele malen gestoken heeft (Driebergen). Rode ronde plekjes met een diameter van zo’n 4 mm. Geen idee waar de mug vandaan is gekomen.

  Het is zonder verdere problemen over gegaan, dus ook geen koorts.

  Geschreven door Adriaan op
 35. Gisteren heb ik de tweede tijgermug gevangen in twee weken de tijd. De eerste heeft mij gestoken. Ben er behoorlijk ziek van geworden ongeveer een week. De plek is gaan ontsteken en nog altijd niet verdwenen.
  Dit was in Amsterdam west.
  De mug waar ik het over heb is zwart/wit gestreepte/gespikkelde mug. Dus niet alleen de poten maar ook het lichaam. Ze zijn hier vooral actief in de middag en zeer agressief. Ze zijn ook groter dan een gemiddelde mug. Overigens wordt ik door gewone muggen maar zelden gestoken.

  Geschreven door deevan op
 36. Ik ben eergisteren gestoken door een tijgermug. Heb nu een grote rode bult en een bloed uitstorting er omheen zitten. Het jeukt verschrikkelijk. Ik hoop dat ik er verder niet ziek van wordt.

  Geschreven door Tijgermug Enschede op
 37. Een besmette tijgermug is een belangrijke overbrenger van verschillende infectieziekten bij de mens. Ga bij klachten of symptomen die u niet herkent naar de huisarts.

  Geschreven door Eelco op
 38. Afgelopen weekend was er op de camping in Rockanje een invasie van tijgermuggen vanuit de duinen. Zowel overdag als ’s avonds zijn wij en onze kinderen heel vaak geprikt.

  Geschreven door harry op
 39. Wat vreselijk eng, en niemand die er veel aan doet las Ik. Aan de 2e kamer hebben we dus niets,ze zijn erg lax erover.
  Lees artikel op wiki.

  Schrikwekkend gewoon.
  Van teveel vaccines hou Ik niet van, maar moeten nu komen hiertegen om tenminste onze kinderen te beschermen.

  Geschreven door mug vijand op
 40. De Aziatische tijgermug kan het denguevirus bij zich dragen, wat soms de ziekte knokkelkoorts veroorzaakt. Die kans is bijzonder klein. Niet alle tijgermuggen zijn besmet met dat virus, en niet alle besmette muggen infecteren mensen. In Nederland komt knokkelkoorts tot nu toe alleen bij mensen die uit een tropisch gebied kwamen waar de ziekte voorkomt. Lees verder op: http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/infectieziekten/Dengue%28virus%29/faq-dengue.jsp

  Geschreven door Erik op
 41. De Aziatische tijgermug kan het denguevirus bij zich dragen, wat soms de ziekte knokkelkoorts veroorzaakt. Die kans is bijzonder klein. Niet alle tijgermuggen zijn besmet met dat virus, en niet alle besmette muggen infecteren mensen. In Nederland komt knokkelkoorts tot nu toe alleen bij mensen die uit een tropisch gebied kwamen waar de ziekte voorkomt. Lees verder op: http://www.rivm.nl/cib/infectieziekten-A-Z/infectieziekten/Dengue%28virus%29/faq-dengue.jsp

  Geschreven door Anoniem op
 42. zat 2 weken geleden op en feestje lekker bij deze mensen in de tuin…binnen 5 minuten had ik al zo`n jeuk en krabben krabben……einde van de avond had ik dus zo`n 10 muggen bulten en jeuken jeuken dwars door mijn kleren heen….en daar heb ik zeker meer als een week mee rond gelopen met die dikke bulten en na een paar dagen deden mijn benen zo`n pijn…..(want beide benen zaten onder)….maaar denk dus dat dit zo`n tijgermug was….neee of waren….. inderdaad eerst zo`n jeuk maar dan 2 /3 dagen later …pijn…
  maargoed mij moeten muggen ook altijd hebben…..wat kun je doen om dit te voorkomen?

  Geschreven door diana op
 43. Ik hoorde Diana, dat een vuurkorf buiten
  helpt tegen muggen.Kaarsen ook erbij op tafel. Ik ga in elk geval uitproberen dat is zeker , want al dat gesmeer op je lijf is zo lastig,en verder geen regen ton in de tuin, bakjes water zoals onder/in planten potten enzo. Heb wel gezegd tegen mijn man dat we ook overal horren moeten plaatsen ( we hebben al best veel maar kan beter) voor binnen bescherming. haha hij denkt dat Ik een beetje hysterisch wordt !!

  Maar,toevallig ben Ik ook gestoken een week geleden onderaan mijn been en vreselijk jeuken, dan een hele grote bult wat Ik never nooit hebt. Had ook wat later een rare pijn in mijn been. Dacht toen gelijk aan een tijger mug natuurlijk,zou je net zien !

  Bedankt Erik en anoniem voor de inlichtingen
  wat betreft dengue enzo in NL.
  Maar het blijft toch eng dat de Tijger mug ziektes kunnen verspreiden

  Geschreven door Mug vijand op
 44. Ik heb koppijn, kou zweet,pijn laag in de rug en in mn kuiten. heb geen grote bulten gezien ofzo maar vraag me wel af wat dit is… denken jullie dat ik knokkelkoorts heb?

  Geschreven door knokkelkoorts op
 45. vandaag tijgermug gevangen in oOLTGENSPLAAT in de tuin nooit eerder hier gezien, komt schijnbaar vaker voor dan ik had gedacht.

  Geschreven door Anoniem op
 46. Ik ben ruim 1,5 week geleden gestoken door wat ik waarschijnlijk een muggenbeet mag noemen… Ik had in de eerste nacht ongeveer 5-6 beten rond mijn knie.. Mezelf kennende heb ik die da nacht erop open gekrabt en toen ik wakker werd zaten heel beide voeten en enkels helemaal onder de builten.. Ik heb deze in mijn slaap allemaal kapot gekrabt.. Deze zijn grote bulten geworden die ook erg zeer begonnen te doen!! Nu zijn die bultjes weg.. alleen nu zie ik na 2 weken nog steeds een rode uitslag op die plek.. (Waar de bult zat is op de zelfde breedte een plek achter gebleven..)

  Ik heb totaal geen last van de steken zelf, ik krijg nu wel last van hoofdpijnen en af en toe opkomende koorts! Kan dat gewoon een griepje zijn dat heerst of kan ik voor de zekerheid toch maar even langs de dokter gaan?

  Kortom weet iemand of na 2 weken tijd nog steeds niks gevoeld heb en dat het na 2 weken oppeens op komt?

  Alvast bedankt!
  (Ter info, ik woon in Oss)

  Geschreven door Anoniem op
 47. Ja, koorts is een teken van een infectie die bestreden wordt. Misschien zijn de plekken ontstoken geraakt, en breidt het zich systemisch, d.w.z. door het lichaam uit. Dat wordt wondroos genoemd, en kan beter behandeld worden. De dokter kan de plek zien, en jou onderzoeken, wij niet, dus naar de dokter. Laat ff weten wat de huisarts zei?

  Geschreven door Anoniem op
 48. Ik ben langs de dokter geweest.. Aangezien ik ook heel veel moest hoesten en mijn hoofd vol zat en zeer deed, heeft hij me antibiotica gegeven tegen voorhoofdsholte.. Over de bulten verwacht hij dat het gewoon idd een beetje ontstoken is geraakt, en vandaar dat er plekjes zijn achter gebleven!

  Laten we hopen dat het zo is en geen tijgermug actie! =) Bedankt voor het reageeren!

  Geschreven door Anoniem op
 49. Als je in de buurt van Oss woont en knokkelkoorts c.q. Dengueverschijnselen hebt, zou ik me maar snel hierop laten testen in het Rotterdamse Havenziekenhuis, Tropenpoli.
  Heb zelf Dengue opgelopen in Suriname (waarschijnlijk)1,5 jaar geleden en heb er nog steeds last van met tussenpozen, vooral spier/gewrichts en hoofdpijn. Laat je niet te snel afschepen door huisarts, want die weten over het algemeen weinig van dit soort virussen en schrijven antibiotica voor. Het enige wat je mag hebben is Paracetamol.
  Sterkte allemaal!

  Geschreven door P. op
 50. Zojuist een tijgermug vermoord in Houten.

  Geschreven door Anoniem op
 51. Wij zijn ook gestokken door de tijger mug op de camping aan zee in noordholland,
  je krijgt eerst verschrikkelijke jeuk,
  daarna wordt de bult rood en warm,
  als je er op drukt dan voelt het erg pijnlijk,
  pas na een dag of 4 wordt het minder,
  dit moet gemeld worden bij het r.i.v.m want dit gaat ten kosten van het vakantie plezier.

  Geschreven door tijgertje op
 52. Ook in Oosterhout NB de Tijgermug gespot! Nu is hij dood gelukkig…. moet hier niet meer aandacht aan geschonken worden??? Weg met die insecten hier uit china!! Zou er niet aan moeten denken als jongen kinderen gestoken worden door hun kleding heen door dit klote beest!

  Geschreven door Marit op
 53. In Zeist ben ik in een bosparkje inmiddels ook al 3x gestoken toen ik met de hond wandelde binnen 2 weken. De laatste 2x was goed pijnlijk omdat het precies bij de vingerknokkels was. Vreselijk gezwollen en erg pijnlijk. De zwelling breidt ook snel uit. Morgen toch maar even naar de huisarts.

  Geschreven door Janny op
 54. Gisteren in Zeisterbos een paar keer gestoken. De muggen lieten zich moeilijk wegjagen.Aanvankelijk leek met mee te vallen.s’Nachts erg veel jeuk met zwelling.Geprobeerd niet te krabben en gekoeld met ijszak.Dit hielp enigszins.
  Huisarts vermoedt dat tijgermug de boosdoener is:hand laten rusten en niet krabben. Klachten moeten vanzelf over gaan.Vingers en hand zijn enorm pijnlijk gezwollen.Ook op arm zo’n enorme zwelling. Voorlopig maar even geen boswandeling!!Wat helpt er tegen de enorme jeuk?

  Geschreven door finy op
 55. Weleda combudoron brandwonden zalf

  Geschreven door erik op
 56. hoi hier in noordbrabant ook tijgermuggen ik ben 3 dagen geleden 5 keer gestoken de bulten zijn niet normaal zeker 5cm doorsnee erg rood en jeukt verschrikkelijk doet gewoon pijn .ik heb er op het toilet 1 doodgemaakt .kan ik iets tegen de bulten doen .mijn broek schuurt er over zeer pijnlijk .en moet je hiermee na een huisarts

  Geschreven door natasja duiveman op
 57. gisteravond om 19:00 gestoken rondom mijn pols(niet gevoeld), ik voelde wel iets zitten ter hoogte van mijn elleboog, dus keek ik en zag een mug zitten. Hij had inderdaad van die witte strepen, maar ik dacht dat is een gewoon soort camouflage was. Pas de volgde ochtend op het werk begon er een dikke zwelling op te treden. En later zelfs een blaasje. Heb er azijn op gedaan om wat druk te verlichten, en een koud compress. Maar ik vermoed dus dat het de tijgermug is.

  Geschreven door Anoniem op
 58. ok ik heb vrijdag zo’n mug in mijn achter tuin gezien.
  we haden zo iets van daar moeten we maar uit de buurd bij blijven.
  en als ik dit zo lees is dat ook het beste.
  ben verder even weg geweest dus weet niet als ze er nog zijn maar hoop nu van niet.
  reageer toch al altijd heftig op mugen steken.
  heb ik hier door ook meer kans op een sterke reactie door een steek van de tijgermug ?

  Geschreven door anna op
 59. ik ben al vanaf januari ziek met allerlei ontstekingen door mijn lijf(ogen,oren,longen,huid)dit is voorafgegaan door een huiduitslag.Ben 3 jr geleden gestoken door heel veel muggen in italie op m’n hele lijf,ziek geweest,maar niet naar een dokter ofzo,ging vanzelf over.In 2010 ook nog in aruba geweest.Daar had je ook muggen.Nu 2 weken geleden in portugal geweest,werd ik gestoken door muggen op armen en het leek wel horror,allebei m’n armen allemaal onderhuidse bloedingen,over heel m’n armen die waren dus allebei helemaal rood en paars.Daarna een paar dagen misselijk,diarree,pijn onder in de rug.Ik slik al tijden prednison tegen de ontstekingen,was aan het afbouwen maar zit nu weer op 30 mg omdat ik weer ontstekingen krijg.Antibiotica reageer ik allergisch op.Ga dinsdag naar tropenpoli in amsterdam.Want tot nu toe heeft niemand nog wat kunnen vinden wat ik heb.

  Geschreven door cora op
 60. Dat lijkt me de juiste volgende stap. Specifieke klachten die een gevolg kunnen zijn van een verblijf in de tropen zijn veel minder bekend bij de huisarts. Wel laat eigenlijk, maar beter laat dan nooit. Beterschap! Hoop dat je goed nieuws hebt.

  Geschreven door Koen op
 61. dankje voor je reactie,ik hoop toch zo dat er eindelijk wat gevonden wordt!!en idd de huisarts staat er niet zo snel bij stil om je naar tropenafdeling door te sturen,even afwachten maar weer.ik zal in iedergeval laten weten hoe het afloopt allemaal,ondertussen braaf de prednison slikken,iets anders gaat niet.

  Geschreven door cora op
 62. Twee dagen geleden ben ik tijdens de slaap in m’n bovenbeen gestoken door een insect.
  In eerste instantie dacht ik aan een gewone mug omdat het eigenlijk maar een klein bultje was.
  Na het opstaan groeide dit bultje, in een paar uur tijds,uit tot een harde pijnlijk gezwolle rode plek van ongeveer 10cm in doorsnede die ook warm aanvoelde. Bovendien onstond er op de plek van de steek een blaas/blaar van ongeveer 1,5 cm en 0,5 cm hoog Dit blaasje ging door een stoot kapot maar vult zich steeds weer opnieuw met vocht.
  Op dit moment wordt de zwelling en de pijn wat minder. Aan het blaasje verandert eigenlijk niets.
  Verder eigenlijk geen klachten. Alleen wat meer moe dan anders.
  Zou dit ook een beet geweest kunnen zijn van een tijgermug?
  Heb namelijk na inspectie van m’n bed en slaapkamer helemaal niets kunnen vinden…

  Geschreven door Marjan op
 63. op de tropenpoli geweest in amc amsterdam,conclusie:al mijn ontstekingen niet ivm met muggen,wat dan wel???echt niemand weet het,ga maar weer heel langzaam minderen met de prednison,en hopen dat het allemaal gewoon z’n tijd nodig heeft,1 ding id wel zeker:ik reageer bijna overal allergisch op,(voeding,insecten,luchtjes,enz,alleen het rare is dat het niet echt aantoonbaar is)

  Geschreven door cora op
 64. Hoi heb alle verhalen even gelezen.Ik ga deze zomer nl weer naar curacao. Ben 3 jaar geleden geweest en ben toen op mambo beach gestoken door de tijgermug.Kreeg de volg dag al verschijnselen.Blaren op de geprikte plekken, zeer lichaam, alles voelt slap,hoge koorts, bloedneuzen kon echt niks meer. Naar de dokter geweest en inderdaad de dengue mug(tijgermug).
  Mocht niks doen alleen op bed liggen. Bij thuis komst bloed geprikt. het zat nog in mijn lichaam en mocht 2-3weken niet werken. Een heel erg lang herstel proces. Dus ik hoop dat hij mij dit jaar overslaat!!

  Geschreven door Judith op
 65. Mijn vriend voelde wat in zn nek en stond op en toen zat er een grote gestreepte mug achter hem aan. We waren m ff kwijt maar toen was ik aan de beurt. We hebben hem dood geslagen en bewaard want het was duidelijk geen gewone mug! Moeten we dit ergens melden?
  Wij wonen trouwens in Maarssen omgeving Utrecht

  Geschreven door cindy op
 66. Begin december gestoken door tijgermug in Suri. Eerste twee dagen koorts. Derde dag ben ik naar huisarts geweest. Bloedgeprikt en ja hoor dengue. Rust & veel drinken. Medicatie; alleen paracetamol max. dosering.
  Terug in NL 3 maanden verder en nosteeds niet volledig hersteld.
  Nu mijn vraag: Welke 4 varianten zijn er?

  Geschreven door Sharika op
 67. ik heb gister , 15 maart 2012, een stuk of 10 tijgermuggen in mijn tuin en in mijn huis gezien. Ze waren 1 cm of misschien zelfs groter. Ik ben woonachtig in Eindhoven, stadsdeel Woensel.
  Wat kan ik doen?

  Geschreven door Tanja Witte op
 68. Moet je het boek/proefschrift eens lezen van Bart Knols, entomoloog. Titel: “de mug”.
  Dan word je niet blij. De tijgermug is in staat wel 20 soorten virussen over te dragen…. Dengue is er maar 1 van.

  Tuin opruimen: nergens plasjes water in.
  Smeren met deet als je buiten bent overdag.
  Horren en klamboe’s.
  Pepermuntbladen?-olie in de regenton of vijver, doodt de muggen, niet de larven.

  Geschreven door Woutje op
 69. Hallo! Ik heb een vraag:
  Stel: Je krijgt een beet van een tijgermug. Wat doen de dokters daar dan aan? Geven ze je medicijnen, of een drankje? Of moet je soms een prik?
  Ik ben er erg benieuwd naar, omdat ik een boek schrijf en die situatie komt daarin voor. Ik kon nergens op internet vinden wat ze er aan doen, dus vraag ik jullie nu om hulp. Ik zou het heel erg fijn vinden als jullie een reactie achterlaten voor ij of het liefst mij een mailtje sturen. ([email protected])
  Willen jullie alstublieft reageren op mijn probleem.
  Charlotte

  Geschreven door Charlotte op
 70. Hallo allemaal,

  Een tijgermug heeft niet altijd de denque ziekte bij zich. Hij is alleen een mug die het kan overdragen dus al hij iemand prikt met de ziekte kan hij het overdragen op iemand anders.

  ik zelf heb al 1x denque gehad dit was in curacao, je bent dan echt 7 dagen ziek en niet lang er niet korter! het begint met spierpijn pijn in de ogen en koorts hoge koorts. de laatste dag heb je overal jeuk en dan is het al aan het einde. Op dit moment loop ik weer stage in Suriname en er zijn hier ook veel tijgermuggen. ik woon wel in een buurt waar weinig mensen denque hebben dus je hebt minder kans om het dan te krijgen. DUS ALS JE GEPRIKT WORD DOOR EEN TIJGERMUG HEB JE NIET ALTIJD DENQUE.

  en als je het krijgt is het een kwestie van uitzieken. zorg dat je genoeg drinkt! en ga langs de dokter want soms opgenomen worden in het ziekenhuis.

  Geschreven door lisanne op
 71. Ik was op vakantie in Laos met mijn vrouw, en toen we weer terug in Bangkok, Thailand waren werd ik s’avonds ziek het begon met wat griep achtige verschijnselen. Ik had een asperine genomen maar dat hielp 5 minuten het werd steeds erger, braken een vreselijke spierpijn echt verschrikkelijk, ik had nog nooit zo iets meegemaakt, het leek wel of ik door een vrachtwagen was overreden. De volgende dag naar het Ziekenhuis in Bangkok ik werd gelijk opgenomen en aan een infus met antibiotia gelegd. De dagen daarop werd ik langzamerhand weer beter en ging langzaam weer wat eten ik had al die dagen bijna niets gegeten alleen maar slokjes water en thee gedronken. Het ziekenhuis was fantastisch enkel lof ook de ANWB alarmcentrale was fantastisch en heeft me veel steun gegeven en backup. Langzaam ging het beter met me maar het vreemde is dat toen ik weer in mijn kamer was in Bangkok had ik toevallig bloedzuiverende kruiden bij me omdat ik veel met natuurgeneeswijze doe, dat ben ik gaan drinken en toen knapte ik heel vlug op. Ook de uitslag op mijn huid verdween langzaam en begon mij weer steeds beter te voelen.

  Geschreven door John op
 72. Er zijn 4 verschillende soorten Dengue als je door een van de dengue soorten ziek word kan je hem niet meer krijgen, maar nog wel de ander 3! Ga voor je op reis ga naar de tropen even langs de GGD, voor reisadvies en de benodigde vacinatie’s. Voor dengue is nog geen vacin maar ze zijn er wel met onderzoek bezig.

  Geschreven door John op
 73. Ik woon in bali en heb het dengue virus gehad.Heb niets gevoeld van de steek, rode kringen en dergelijke: niks. Is dus per persoon verschillend. Ik wist direct dat het dengue was daar de koorts zo accuut kwam opzetten, duurde een uur, rillend. Van een op andere moment, kiplekker, 5 minuten later rillend van de koorts. Na een uur was het compleet verdwenen. “Vaag” Week erna precies hetzelfde verhaal alleen hield de koorts 3 dagen aan. Om 09:00 in de ochtend (tweede dag) bij de arts was de temperatuur in de ochtend 39,6!Na 3 dagen ging koorts weg. Trombocyte level nog net boven de 100. Liet me opnemen in het ziekenhuis: infuus.Je droogt letterlijk uit. Dat was alles wat gedaan kon worden en na 7 dagen kon ik naar huis. De koorts komt in alle gevallen die ik hier ken van dengue zo plots opzetten dat het makkelijk te herkennen is. Tis niet gevaarlijk als je je op tijd laat onderzoeken.

  Geschreven door pauline op
 74. Wij hebben verloren dus die kutmug, dus spay kopen en volle laag geven.

  Geschreven door Bert van Marrewijk op
 75. Heb in 1 week tijd 2 tijgermuggen gesignaleerd 1 in de tuin en 1 in huis. Die in de tuin wilde mij steken door mijn broek heen, die leeft dus niet meer.
  Die in huis, was maar om me heen aan het zwermen, toen die op de gordijn zat heb ik hem om het leven gebracht. Best wel eng zo’n mug met witte strepen op lijf en poten, had ze nog nooit eerder gezien!

  Geschreven door anoniem op
 76. Aan boord van een boot op de Noordzee voor de Belgische kust zelfs een tijgermug platgeslagen!

  Geschreven door Lilly op
 77. Vanochtend hebben we een heel grote mug gevangen. De mug was gestreept geel maar veel te groot voor eern normale mug, bij ons in de stad zijn ze gesingaleerd(weert) was dit ook een tijger,ug, zo ja een tip! Vang ‘m met een glaasje en een papiertje en zet m op een bordje met citronella olie, dat werlte, dee mug is nu dood!

  Geschreven door Anoniem op
 78. vandaag gestoken door een mug deed zeer die steek vond dat vreemd want je voelt het nooit het leek net of er een naald door mijn huid ging ik mepte het gelijk dood ik vond deze mug erg groot en het was gestreept hopelijk is het geen tijger mug groet uit alphen aan den rijn

  Geschreven door daantje op
 79. Gisteren ook weer gestoken door het best,de eerste dag zie je niet zoveel,de 2e dag een rode jeukende schijf met een doorsnee van 15cm.
  2 weken geleden moest mn been eraan geloven,zelfde verhaal,alleen toen na dag 4 enorme botpijn…..staat me weer wat leuks te wachetn over 2 dagen.

  Geschreven door Pe op
 80. Haal ik vanuit de winkel van die verkeersmaatjes .
  Deze zaten in kartonnen dozen .
  Bij het openmaken word ik 2 maal gestoken.
  Het voelde scherp en zag gelijk rode punt met een blauwe plek eromheen.
  De volgende dag zagen wij een grote mug op de muur met pluimpjes als voelsprieten. Ik heb de foto’s doorgestuurd en idd een tijgermug.

  Geschreven door Alma van Dijk op
 81. in 2006 waren we in indonesie op vakantie,ik ben heel vaak gestoken door de muggen,mijn vrouw uit indonesie niet.
  pas na 10 dagen(incubatietijd) op bali kreeg mijn vrouw heel hoge koorts 40+ en de koorts zakte niet door paracetamol
  volgende dag dokter erbijgehaald want ze ging hard achteruit.deze constateerde vermoedelijk dengue,antibiotica gegeven en volgende dag naar ander speciaal ziekenhuis vervoerd.bloedwaardes zaten op gegeven moment op grens dat bloedtransfusie nodig is.

  Geschreven door They Platier op
 82. Na mijn vakantie eind 2011, heb ik een flink aantal weken pillen geslikt en zalfjes gesmeerd tegen pijn en jeuk van de steken van de tijgermug. Het moment van steken heb ik niet gevoeld, maar het waren meer dan honderd beten, zelfs onder mijn voetzolen, dwars door mijn eelt heen en ook door de kleding heen.

  Een paar maanden later kreeg ik de diagnose episodische clusterhoofdpijn en zodra de episode voorbij was kreeg ik een hernia. Een kennis van mij tipte me en zei dat dit wellicht verband kon houden met de mug. Is er in Amsterdam een instituut waar ik me kan laten testen en hoe kom ik daar? Via huisarts? Bedankt vast!

  Geschreven door Claudia op
 83. Gisterennacht zag ik een vette mug op mijn slaapkamer.
  Ik bekeek hem goed en zag dat het een steekmug was. Toen heb ik hem doodgedrukt, en ook bewaard.
  Typerende gestreepte poten en gestreept achterlijf.
  En dat komt begin april al even rondneuzen…

  Geschreven door Merlijn van Veen op
 84. Ook ik heb zojuist vanmiddag een tijgermug gedood, toen ik hem doode kwam er bloed uit, vraag me wie gestoken was, ik zelf niet waarschijnijk een van mn huisgenoten. Het is pas april en ze vliegen nu al rond..

  Geschreven door Jeroen op
 85. ik heb wel 200muggen bulten ben in het bos geweest en 2 dagen later nog steeds last van wat moet ik doen en om wat voor mug gaat het en is het ernstig

  Geschreven door Amsterdam op
 86. ik heb wel 200muggen bulten ben in het bos geweest en 2 dagen later nog steeds last van wat moet ik doen en om wat voor mug gaat het en is het ernstig

  Geschreven door Amsterdam op
 87. In Bali ben ik door een geinfecteerde tijgermug aedes gestoken niet gevoeld enkele uren erna doodziek rillingen koorts zelfs 1 schok gehad.
  Eigenwijs geen dokter laten komen zelfs vlucht tijdsverschil en vervolgreis 30 uur meegemaakt voelde me letterlijk een vrak. Naar de dokter, bloed geprikt, diarere ingeleverd, na weekend uitslag direct opgenomen in het ziekenhuis Hasselt bloedwaardes lever zeer ernstig aangetast meer dan 3 maal hoger men kan niks doen ik heb het geluk gehad dat mijn lever zich herstelde. Een tweede steek met geinfecteerde mug zou voor mij dodelijk af kunnen lopen volgens de viroloog. Dus dacht einde verre vakanties maar zelf hier en bv in madeira overal kun je ze tegenkomen ze steken vooral overdag wanneer men zich niet of slecht insmeert. Er is nog geen medicatie voor in Leuven is men in een gevorderd stadium afwachten dus.

  Geschreven door Nancy op
 88. Mijn vader woont sinds kort in een bosrijk gebied in wekerom, sinds twee weken heeft hij continu grote rode bulten, hij zit er helemaal onder maar ziet de muggen zelf niet kunnen dit tijger muggen zijn en kun je er iets tegen doen om die beten te voorkomen?

  Geschreven door Mandy van Harselaar op
 89. Het is natuurlijk moeilijk om te bepalen of het tijgermuggen zijn.
  Je vader kan een anti muggenspray gebruiken. DEET bijvoorbeeld.

  Geschreven door Tandor op
 90. DEET (afkorting voor N,N-diethyl-meta-tolueenamide) is een insectenwerende organische verbinding met als brutoformule C12H17NO. Het is bedoeld om op de huid of op de kleren aan te brengen en wordt hoofdzakelijk gebruikt voor bescherming tegen insectenbeten.

  Geschreven door DEET op
 91. Beste arts,

  6 dagen geleden ben ik door een tijgermug gestoken op Bali. Ik ben nu nog steeds op vakantie daar, maar heb als klacht alleen pijn achter mijn ogen en duizeligheid/slap. Het lijkt op lage bloeddruk, bloedarmoede. Verder geen koorts. Maar geen fijn gevoel in mijn hoofd. Zou u a.u.b. Willen reageren voor tips. Of wat dit zou kunnen zijn? Met vriendelijke groet Niki

  Geschreven door Niki op
 92. Beste, ik ben een paar dagen terug van een vakantie in Italie en Frankrijk. Zeker weten een tijgermug op mijn arm gehad maar op tijd weg geslagen (was overdag en ik dacht nog wat een aparte mug met die witte strepen). Daar een aantal keer gestoken door gewone muggen. Eergisteren werd ik thuis echter gestoken in mijn voet en dat was echt een pijnlijke steek met meteen een klein beetje bloed. Nu een rode plek van doorsnee 5 cm op mijn voet. Zal ik wachten op verschijnselen of maar even naar de huisarts gaan? Vriendelijke groet, Maarten

  Geschreven door Maarten op
 93. Zo’n beest had ik vandaag in m’n haar zitten bij het fietsen! ik hoorde en voelde steeds gezoem, het leek wel of daar een insect zat vastgeplakt door de gel. Thuis maar snel uitgespoeld en hup, zo die mug door de gootsteen!

  Geschreven door S. v.d. Pee op
 94. Hey allemaal, Ik ben een maand terug op mijn bovenbeen (achterop) gebeten door een teek en op bijna dezelfde plek (weet ik niet exact meer) ben ik op 19-7 ook gestoken door een mug (Nijmegen), nou reageer ik op muggen altijd al extreem en krijg bulten van +-5 cm maar meestal rond, deze bult was ook dik maar langwerpig 5 bij ruim 12 cm deze is ook helemaal blauw rood. het jeukte heel erg en nu 2 weken verder zit die plek er nog ook nog blauw, ik heb gister de huisarts gebeld omdat ik het niet vertrouw icm de tekenbeet. Ik lees hier nu de reacties en ik denk nu inderdaad heel erg aan de tijgermug.

  Geschreven door M.tje op
 95. Hoi allemaal, nou vanmorgen de huisarts laten kijken, het is in ieder geval geen tekenbeet. Ik gaf aan of het misschien van een tijgermug zou kunnen zijn, maar hier wist ze nog helemaal niets vanaf en zou zich er eens in gaan verdiepen. Al met al weet ik dus niet zeker wat het is. Afwachten wanneer de plek echt verdwijnt.

  Geschreven door M.tje op
 96. ik ben al verschijnende keren gestoken door zo’n kreng, doet gemeen zeer, ontsteekt meestal en geneest langzaam.
  Laatste keer had ik een rode vlek ter grote van mijn hand en leek wel of die plek in brand stond, naar 1,5 dag was de brand weg maar die plek zie je nog. Moet ik in het vervolg de huisarts raadplegen.
  Het is Breda, nabij water en gras, vlak bij mijn flattencomplex (Wensel Coebergerstraat)

  Geschreven door yvonne de graaf op
 97. Geschreven door S. op
 98. Mijn zoon was boven op zijn kamer.
  En opeens zag hij een tijgermug op zijn arm, hij is gelukkig niet gestoken.
  Hij heeft de mug gedood en bewaart.

  Geschreven door Patrick op
 99. Mijn man heeft een hele dikke arm en weet niet waardoor hij gestoken is. Nu zag ik net een zwart wit gestreept insect (ik dacht mug) rondvliegen in huis. Kan dat een tijgermug zijn en kan het zijn dat mijn man daardoor gestoken is?

  Geschreven door Anoniem op
 100. Hallo allemaal
  Ik heb van de week ook een tijger mug gezien.
  Ik zat bij de bus halte
  Vandaag ben ik bij de GGD geweest
  En ik vroeg meteen over de tijgermug
  Als je geprikt wordt hoef je niet altijd meteen ziek te worden ligt er aan wat die tijger mug heeft als je wel gestoken bent en je hebt er last van ga op bed liggen en veel drinken. Tegen zo beet is er geen medicatie voor goed uit rusten
  Gr tammie

  Geschreven door tammie op
 101. Nu weer 2 weken verder… ik snap er niets van, hij begint nu weer rood en dikker te worden. en nog steeds een enorme blauwe plek die de ene dag erger is dan de andere. Ik vind het maar raar en ook wel een klein beetje eng wat het nou kan zijn. Huisarts zei er niets over alleen dat het geen tekenbeet (lyme) was… iemand hier ervaring mee dat het zo lang duurt?

  Geschreven door M.tje op
 102. Ik ben begin augustus gestoken door een tijgermug in schiedam bij mij op de manege ik had een bult van 5 cm doorsnee op mijn voorhoofd heb hem toen goed gekoeld (3 uur lang) toen was de bult gelukkog een stuk kleiner volgende ochtend gelijk weer gekoeld toen was hij bijna weg nog een klein bultje wat op ee puist leek geel puntje en er kwam allemaal pus uit ik had ook koorts maar de volgende dag nergens meer last van gehad! Ik raad aan om goed te koelen tegen de branding en de bult!! Werkt echt

  Geschreven door Nancy op
 103. Dat ik gestoken was door een tijgermug wist ik nog niet eens, alleen de gevolgen waren heel pijnlijk, je beweegt zoals een kreupele, alles over het hele lichaam, alle spieren, gewrichten, zenuwen aangetast. hoge koorts, overgeven.
  De tijgermug is brenger van Dengue of Chicungunya, ongeveer dezelfde symptomen maar Dengue MOET behandeld in een ziekenhuis, Chicungunya is normaal niet dodelijk, Dengue is dat wel.
  Ter info ik woon in Indonesia.

  Geschreven door Luc op
 104. ben ook gestoken door een tijgermug maar da gewoon bij mij thuis in maastricht aug.2013 vreselijke jeuk en flinke bulten op mijn bovenarm en benen en bil paar keer gestoken en nu na 4 weken nog altijd behoorlijke grote rode vlekken voel me wel goed maar moet ik hier mee naar de huisdokter heb met insektesprai gespoten en geen last meer van steken.

  Geschreven door keerssemeeckers op
 105. Ik heb op mijn voet een grote bult en daar op weer een klijn bultje en het jeukt maar als ik krab doet het zeer
  Weet u wat het is?

  Geschreven door liza op
 106. Geachte heer/mevrouw,

  I.v.m berichtgevingen van de laatste tijd meen ik onlangs een artikel gelezen te hebben dat de z.g.n. tijgermug steeds frequenter in bepaalde regio’s van ons land voorkomt. Helaas ben ik het artikel kwijt- geraakt. In betreffend artikel werd de mogelijkheid aangegeven bij signalering van muggen de gedode mug(gen)naar een bepaald adres op te sturen. Kunt u mij vertellen
  welk adres dat is? Indien ik mij vergis ook daarover s.v.p. graag bericht.

  Geschreven door Hans Proost op
 107. Het door u bedoelde adres is helaas ook niet bekend bij de redactie. U zou kunnen informeren bij de NVWA of bij het RIVM.

  Geschreven door Tandor op
 108. Euhm nu ben ik een maand geleden vol geprikt en ik zie nog steeds duidelijke steek plekken en bij alle 6 de bulten word de paarse vlek eromheen steeds groter wat zou dit kunnen zijn ? Een tijgermug? En zou ik naar de huisarts moeten ?

  Geschreven door la chica op
 109. Ik weet natuurlijk wat je heeft gestoken, maar als je er al zo lang last van hebt zou ik wel even naar de huisarts gaan.

  Geschreven door Tandor op
 110. Mijn zoontje had gisterochtend wat rode butjes zitten. Op zijn kin, pols, middelvinger en achter zijn oor.
  Uiteindelijk in de avond werd zijn arm en hand twee keer zo dik en ook erg warm. Maar besloten om langs de huisartsenpost te gaan aangezien hij ook gek werd van de jeuk. Had al meerdere keren after-bite gesmeerd maar hielp niet. De dokter had ook het vermoeden dat hij door een tijgermug is geprikt.

  Geschreven door Vlindertje op
 111. Weet het niet helemaal zeker maar op mijn raam zat vanmorgen een mug met een lijf van ongeveer een cm en was geel met zwart gestreept op de rug.Ik woon in oostvoorne Z-H

  Geschreven door Martin van der Burg op
 112. Ik heb kennis gemaakt met het beestje op 30 april 2014 in Cambrils Spanje. Ik heb van de "kus" niets gevoeld, maar ze heeft mij 10 zuigplaatsen gegeven, met koorts, gewrichtspijnen en dubbel dikke benen, rood gekleurd ben ik 2 dagen opgenomen in de kliniek van Reus, met antibiotica infuus en zuurstof toevoer voor het bloed, ben ik door een Nederlandstalige dokter goed verzorgd.

  Geschreven door Marc Maebe op
 113. sterkte allemaal die gestoken zijn en er ellende door hebben (gehad)

  Geschreven door ik op
 114. Hier kun je zelf verder niet veel aan doen. Als de medicatie niet werkt zul je terug moeten naar het ziekenhuis.

  Geschreven door Tandor op
 115. ik denk dat ik de mug bij mij in de tuin heb gezien, ik zalmorgen weer gaan kijkenen dan een foto maken

  Geschreven door brigitte seinhorst.. op
 116. hand zweltop

  Geschreven door logghe ronald op
 117. even naar de huisarts dus…

  Geschreven door Tandor op
 118. Dat is een vraag waar waarschijnlijk niemand antwoord op kan geven. Daar had dan onderzoek naar gedaan moeten worden.

  Geschreven door Tandor op
 119. Goedemorgen, Op Corfu, Griekenland kreeg ik voor het eerst (bewust) te maken met tijgermugjes. Mijn man, die bijna nooit wordt gebeten kreg op een been grote akelige bulten, keiharde nare dingen, die echt pijnlijk waren. Ze zagen er naar uit. Open maken en leeg laten lopen hielp.
  Ik bedacht dat wij in de kamer een koelkast hadden met zo’n verdampbakje aan de achterkant. Die koelkasten staan natuurlijk in alle huizen, overal op de wereld. Is dat geen ideale kweekbak voor bijv. De tijgermug?
  Allebei hebben we, 5 dagen later, hoofdpijn en voelen we ons erg niet fit. We hebben geen koorts. Hoe ga je met zo iets vaags om?

  Geschreven door Fransje de la Court op
 120. Ik denk dat een bezoek aan de huisarts het meest voor de hand liggend is

  Geschreven door Tandor op
 121. Mijn dochter is momenteel voor haar studie in Indonesie. Krijg net een berichtje dat zij gisteren gestoken is door een tijgermug. Wat te doen? vraagt zij ons.
  Graag advies

  Geschreven door Lejo op
 122. Als ze er zeker van is dat het tijgermug was is het verstandig om naar het ziekenhuis te gaan.

  Geschreven door Tandor op
 123. Ik woon gewoon in een woonwijk in utrecht en ik heb hier een tijgermug in mn vensterbank

  Geschreven door Tijgermug op
 124. Beste,

  Ik heb gisteren in huis een tijgermug gevonden. Moeten we dit ergens melden? Moeten we enige voorzorg nemen onder de vorm van insecticide of dergelijke? Moeten we hierover ongerust zijn?

  Alvast bedankt

  Geschreven door Isabelle op
 125. Bij de in Nederland onderzochte exotische muggen zijn geen ziekteverwekkende virussen aangetroffen. Het risico dat in Nederland exotische muggen aanwezig zijn die drager zijn van ziekteverwekkende virussen is erg klein. Over eventuele meldingen kun je contact opnemen met de GGD

  Geschreven door Tandor op
 126. Ook in Rotterdam een tijgermug gespot. op 12 Maart!

  Geschreven door wouter op
 127. Bij ons in Haarlem heb ik op het raam een tijger mug ontdekt.Sloeg hem eerst dood en heb gelijk op internet gekeken.Hij viel me op door gele strepen en groter als een gewone mug. Een paar dagen later vond ik een kleinere ……die al dood op het balkon lag.Ik ben heel erg allert nu En hoop dat iedereen dat ook doet? Hartelijke groeten………Til

  Geschreven door oma lourenburg op
 128. Ik woon ook in Indonesie Zuid Java en heb elke dag last van die muggen!
  Tijgermug with zwart en meestal overdag bij schoon water of plekken kun je 2 weken flink ziek van worden zeggen mensen!

  Geschreven door Stefan op
 129. Een goede vriendin van mij is vorige maand op Aruba waarschijnlijk door een Tijgermug gestoken. Drie dagen na terugkeer is zij ziek geworden met alle verschijnselen van knokkelkoorts en opgenomen in het Havenziekenhuis in Rotterdam.Haar toestand verslechterde met de dag en thans is zij overgebracht naar het Erasmus MC waar zij kunstmatig in slaap wordt gehouden. Haar voeten en handen zijn opgezet, hoge koorts en vocht achter het hart en bruine urine. Zij was al eens door een wesp gestoken jaren geleden en moest ook daarvoor naar het ziekenhuis. Ook is zij op reis gegaan zonder zich te laten inenten met dit als gevolg.

  Geschreven door hein op
 130. Ik heb net een tijgermug gevangen Almelo ik woon naast het bandencentrum Ik vind dit wel bijzonder zwart wit gestreept grote mug kan erg pijnlijk zijn wat nu???

  Geschreven door Jonathan Veenendaal op
 131. Je zou dit kunnen melden bij de NVWA

  Geschreven door Tandor op
 132. Gebeten door een tijger mug

  Noord Holland Enkhuizen

  Geschreven door Ik op
 133. Hallo!
  Hoe is het jullie vergaan verder? Nog last gehad van klachten?
  Ik heb zelf vorig jaar als voedingsbron gediend op 1 avond van ik denk wel 50 muggenbeten tijdens de schemer en Gouvia aan het water (havengebied).. Pas nu bedenk ik me dat ik me de dagen erna wat ziek voelde, overgegeven heb.. Thuis enorm moe..spierpijn etc.. Ook was 1 been destijds dik, maar ik weet dit aan stoten aan een rots!
  Vandaag de dag dus door de molen omdat ik maar diarree blijf houden en mijn nek niet goed kan buigen etc..
  Nooit aan de muggenbeten gedacht als mogelijke oorzaak..ik zal dit eens aankaarten!
  En benieuwd dus hoe het met u en uw vrouw is!
  Groeten van Anne

  Geschreven door Ann op
 134. Enkele jaren geleden woonde mijn zoon in de dom.republiek werd gestoken door de denguemug zweefde 10 dagen tussen leven en dood zeer hoge koorts gewrichts pijnen en neus bloedingen was 8 kg vermagerd we weren erg geschrokken toen we hem terug zagen. aan ieder die ginds op reis gaat super goede antimug producten meenemen met hoge dosis deed en elke dag smeren.

  Geschreven door vanlancker op
 135. Sorry maar dit is bullshit !! Tegen muggen kun je je niet inenten !
  Je kunt wel malaria pillen slikken maar dat zorg er nog niet voor dat je niet geprikt wordt

  Geschreven door Stijn op
 136. Tijgermuggen hebben GEEN gele strepen.
  Als je de afbeeldingen goed bekijkt dan zijn ze duidelijk donker met witte strepen cq vlekken.
  Hoogstwaarschijnlijk zijn de geel/zwart gestreepte muggen, de zgn. dansmuggen (ongevaarlijk).
  De tijgermuggen komen mee via het sierplantje de Lucky Bamboo uit China en zitten ook in de kassen met deze plant.
  Koop deze plant dus nooit!!!
  O.a. Intratuin verkoopt deze planten gelukkig ook niet meer.

  Geschreven door Harrie op
 137. Hoi Luc,

  Hoe gaat het met je?
  3 weken geleden ben ik in Spanje gestoken. Kon niks meer bewegen van de pijn en kon niet lopen. Moet volgens de dokter 6 weken pijn uitzitten. Jouw verhaal komt me bekend voor.

  Groetjes Wilma

  Geschreven door wilms op
 138. Oke, kijk, ik ven zo vaak geprikt door een tijgermug omdat hierro un spanje effe veel waren, het betekend niet dat ze allemaal een ziekte in zich hebben, hun beten prikken wel erg.. Maar ik heb geen ziekte… Hoop ik

  Geschreven door Tess op
 139. As Kobe Bryant officially begins his farewell tour throughout the remainder of the sea.
  adidas originals superstar 80s ripple

  Geschreven door adidas originals superstar 80s ripple op
 140. The adidas EQT #/3F15 Collection Releases Tomorrow.
  lacoste chaussure ville

  Geschreven door lacoste chaussure ville op
 141. The nostalgic move was done to promote the latest return of the Reebok Kamikaze II in the iconic ori.
  basket puma femme destockage

  Geschreven door basket puma femme destockage op
 142. Ik ben bijna zeker van de verhalen hier, dat mijn vriend een paar dagen geleden geprikt is door een tijger mug . zijn rug waar die geprikt is was dik rood /paars en zeer pijnlijk .. Nu 4 dagen verder , en dan praat ik nu over midden nacht, 04:16 heeft hij een opgezwollen gezicht en transpireren niet normaal. Hij is wel bij kennis , en hij wil geen arts … Wat moet ik doen ???

  Geschreven door Monique1973 op
 143. Er is tijgermug en Aziatische tijgermug. Beet tijgermug gaat door je kleding en is verschrikkelijk pijnlijk. 1 beet aan mijn knie en heel been was blauw/paars, opgezwollen en gloeide, voelt als verbrijzeld. 1 beet op mijn arm en binnen het uur was heel de arm blauw/paars, opgezwollen en gloeide, ook koorts. 1 beet in mijn gezicht en ik zag er 2-3 weken uit alsof ik een pak rammel gekregen had en weer koorts en gewoon heel ellendig. Dan weer een beet op mijn been en arm. Dwars door kleding heen. Reactie was nog erger. Deze keer met dagenlange hoofdpijn bij.
  Ben naar dokters geweest en naar het ziekenhuis. Totaal ongeloof dat het door een mug kwam terwijl ik de mug duidelijk op mijn kleding zag zitten. 1 seconde is voldoende om u vol gif te spuiten.
  u zal wel gebeten zijn door een spin en neen dat is verstuikt of gebroken maar op de radiografie is niets te zien. Na een discussie zelfs mogen horen ‘meneer ik heb jaren gestudeerd en ken best het verschil tussen een muggenbeet en een spinnenbeet. U hebt daar geen kennis van’ Het is zelfs afgeschilderd als ‘slechte huishygiëne, allergisch aan vlooiebeten’. Erg dat niemand van de gestudeerden mij geloofd.
  Uitzicht beestje, het zit hier vol, bruine gestreepte mug, iets groter dan een gewone mug. Ze steken overdag.
  Intussen is onze woning een versterkte burcht waar je je hoofd niet door het raam kan steken want ALLE ramen zijn voorzien van insectengaas en kom ik nog zelden buiten. En al zeker niet in de buurt van een ex-bos nu heide en ven genaamd. Hoe meer bomen men rooit hoe meer van die gestreepte muggen er zijn en rooien doet men want men wil heide en vennen ipv bossen. Typisch Belgisch. Die bossen zijn destijds aangeplant en de turfputten dichtgegooid omdat het wemelde van de muggen. Nu wil men ‘de natuur herstellen’ maar men denkt niet na over de gevolgen. Men creëert zandvlaktes met waterplassen en plaatst infopanelen met prachtige natuurfoto’s van een verloren gevlogen libellen of solitaire bij. Men noemt het een groot succes als met een eenzame waterkoet op zo’n plas ziet maar men verzwijgt dat het gebied niet toegankelijk is door overlast van gestreepte muggen.

  Geschreven door Merik op
 144. Ben ook gestoken door de tijgermug in burgers bush in arnhem een bult van circa 3cm in m.n schouder beetje spierpijn in m.n arm heb ik er aan overgehouden

  Geschreven door Johan butter op
 145. Vorig weekend naar zeeland geweest. Op de camping bij het afwassen voelde ik steken in mijn rug. Mijn man zei dat er een grote mug op mijn shirt zat die gewoon door mijn shirt heen stak. Ik was ook in mijn benen gestoken. Grote warme plekken waren het gevolg. Net als mijn dochter en mijn man die ook waren gestoken. Nu een week later zijn we nog steeds niet in orde. Mijn man hoest de longen uit zijn lijf en ik ben erg benauwd.
  Kan dit van die muggensteken zijn.

  Geschreven door Mo68 op
 146. Ik nu op Ibiza
  Ik ben lekgestoken… maar ik onwetend snapte er nix van. Ik had steeds geen mug ontdekt.
  Snachts lijken alle bulten op te spelen. Niet normaal de jeuk, het branden…ik werd er gek van..ingesmeerd met vanalles.
  Totdat ik gister einde middag twee zwart witte muggen zag landen op mijn benen.geruisloos.. en stil ..ik heb ze doodgeslagen..
  wat ik lees overkoorts enz ,dat heb ik niet
  Ik heb inmiddels een bult of 20
  Snachts voelt het alsof ze allemaal opnieuw zijn geprikt, ik slaap inmiddels in een dekbedhoes, omdat je het ff niet meer weet,
  Dacht serieus dat ik gek werd met name omdat ik in de slaapkamer niks vond,
  We zijn op dag 7 …zolang je ervanaf blijf gaat het..snachts is het niet best!

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief