Een muggenmagneet

Een muggenmagneet

Het is zomer en we gooien alle ramen in huis open. Maar het wordt voor sommigen onder ons een stuk minder leuk bij het horen wat al dat gezoem om ons heen. Waarom prikken muggen sommige mensen toch zo graag? Wat kunnen we doen tegen de jeuk? Waarom is iemand een ware muggenmagneet en de ander niet?

Niet alle soorten muggen steken. Het zijn alleen de vrouwtjes die steken, zij hebben het bloed van zoogdieren nodig voor de ontwikkeling van eieren. Mannetjesmuggen steken alleen planten.

Waarom krijgen we jeuk?

We merken het vaak niet eens als een mug ons steekt maar de gevolgen ervan merken we maar al te goed; een hevig kriebelende bult.

Hoe komt het dat we na de steek jeuk hebben?

Wanneer we normaliter een wondje hebben dat stolt ons bloed. Echter, een mug heeft even de tijd nodig om het bloed rustig op te slurpen. Vanwege die tijd moet ons bloed vloeibaar blijven en daarom spuiten muggen tijdens het steken een beetje speeksel met een antistollingsmiddel in onze huid. Als reactie op dit antistollingsmiddel komt in ons lichaam histamine vrij, en histamine zorgt voor een allergische reactie die uit zich in jeuk, roodheid en zwelling.

Een ware muggenmagneet?

Maar waarom is de ene persoon een ware muggenmagneet? Jerry Bulter, een Amerikaanse professor, denkt dat dit voor 85% genetisch bepaald is. Hieronder 3 oorzaken waarom muggen op zoek lijken te gaan naar die ene persoon:

Concentratie cholesterol

Mensen met hoge concentraties van steroïden of cholesterol op hun huidoppervlak trekken muggen aan omdat de bijproducten van een hoge concentratie cholesterol achterblijven op ons huidoppervlak

Lichaamszuren

Muggen hebben een uitstekend reukvermogen. Op maximaal 50 meter afstand kan een mug lichaamszuren ruiken en mensen die veel lichaamszuren maken hebben daardoor een sterkere geur waardoor de muggen hen als eerste ruiken

Kooldioxide

De mens ademt kooldioxide uit en muggen vinden dat aantrekkelijk. De lengte van een persoon heeft te maken met de hoeveelheid kooldioxide de een mens uitademt en omdat grote mensen meer kooldioxide uitademen dan kleine mensen trekken muggen eerder naar volwassenen dan kleine kinderen. Ook zwangere vrouwen ademen meer kooldioxide uit en zijn dus ook vaker het doelwit van muggen. Ook beweging, lichaamswarmte en zweet trekt muggen aan.

Hoe kunnen we de jeuk verlichten?

Het is moeilijk maar probeer niet te krabben, want krabben maakt de jeuk en de bult alleen maar erger doordat de allergische reactie weer gevoed wordt. Koelte helpt altijd bij jeuk dus een koude douche of een koude natte doek helpt tegen zowel de zwelling als de jeuk.

Wanneer je heel gevoelig bent voor muggensteken helpt een corticosteroïdenzalf of een zalf of tabletjes met antihistaminica tegen de hevige jeuk.

Er zijn gelukkig ook verschillende huismiddeltjes die de jeuk enigszins kunnen verlichten zoals azijn, tandpasta, jodium, Dampo en tijgerbalsem. Maar ook het deppen met azijn of gewoonweg met een nagel een kruisje in de bult zetten, verlicht bij sommige mensen tijdelijk de jeuk.

 

Bronnen: NPO en Universiteit van Nederland

Delen:  
4 reacties op “Een muggenmagneet
 1. Heb een grote ronde vlek om de muggenbeet, ongeveer een doorsnee van 8 tot 9 cm. De steek is open er komt wit spul uit. Is dat gevaarlijk? Alvast bedankt.
  Mvg. Marita

  Geschreven door marita habets.. op
 2. Gevaarlijk niet meteen maar wel een teken dat er een ontsteking zit. Ga maandag even langs bij je huisarts.

  Geschreven door Tandor op
 3. Hallo,

  mijn muggenbulten zijn uitgegroeid tot grote groepen ‘bloemkolen’ waar allemaal vocht en etter uit komt. Is het iets wat vanzelf overgaat of is een beetje ‘hulp’ van de ha toch verstandig?

  Geschreven door Lia op
 4. Ik denk dat het inderdaad verstandig is om even naar de huisarts te gaan.

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief