Last van muggen? Dit helpt

Last van muggen? Dit helpt

Voor iedereen die een muggenmagneet is, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet die misschien kunnen helpen. Last van muggen? Wat helpt dan?

Waarom is iemand aantrekkelijk voor muggen?

Het zijn vrouwtjesmuggen die steken en die kunnen hun prooi van ver ruiken. Eén op de tien mensen blijkt aantrekkelijker voor muggen te zijn dan de ander. Maar waarom is iemand aantrekkelijk?

 • Muggen hebben bloed nodig om gezonde eitjes voort te brengen en ze hebben de mensen die veel kooldioxide afscheiden van een meter of vijftig in de gaten. Mensen die actief zijn scheiden meer kooldioxide af.
 • Grote lichamen scheiden ook meer kooldioxide af, vandaar dat volwassenen meer gestoken worden dan kinderen.
 • Urinezuur en melkzuur dat in je zweet zit vinden muggen ook lekker.
 • Overigens blijkt dat 85% van je aantrekkelijkheid voor muggen genetisch bepaald is.

Wat helpt tegen muggen doen?

Olie en planten

Je kunt citroenolie en eucalyptus olie (geregistreerde anti-muggenmiddelen), in huis zetten en daaraan wat vanille toevoegen (dat zou de werking namelijk versterken). Maar ook een citroenplant neerzetten is een optie. Uiteindelijk werkt dit maar even, omdat de muggen na een tijdje gewend zijn geraakt aan de geur. Verder zouden bepaalde planten zoals lavendel helpen tegen muggen. Uit een onderzoek blijkt dat kattenkruid ook bijzonder effectief is. Sommigen zeggen zelfs dat het effectiever werkt dan DEET.

DEET

Wellicht het bekendste middel tegen muggen is DEET. Dit is een chemisch stof die verwerkt is in bijvoorbeeld een lotion of spray. Voorheen werd aangenomen dat de werking van DEET berust was op het verwarren van de geursensoren van de mug. Het insect zou de aanwezigheid van de mens niet meer kunnen detecteren. Uit onderzoek blijkt echter dat muggen de stof wel degelijk ruiken, maar dat ze deze stof proberen te vermijden. Naarmate de concentratie van DEET hoger is, des te langer ze bescherming biedt. 30% DEET werkt ongeveer 4 uur en 50% beschermt je 8 uur. Bij concentraties van minder dan 30% moet je je elk uur insmeren. Bij concentraties boven 50% is de werking nog steeds 8 uur. DEET wordt voornamelijk gebruikt op tropische bestemmingen.
Als je zwanger bent of borstvoeding geeft gebruik dan DEET van maximaal 30%. Dezelfde sterkte geldt ook voor kinderen jonger dan twee. Vanaf de leeftijd van twee jaar mag men dus meer dan 30% DEET gebruiken.

Vitamine B

Er wordt verondersteld dat vitamine B1 (thiamine), tegen muggen helpt. Het zou een lichaamsgeur produceren die muggen zouden proberen te vermijden. Veel mensen zijn zeer enthousiast over dit muggenwerende middel. Echter, de effectiviteit van vitamine B als anti-muggenmiddel is nooit wetenschappelijk bewezen.

Koop een lokaal antimuggenmiddel

In Nederland hebben we DEET, maar in het land waar je naar toe gaat op vakantie hebben ze vaak ook zeer goed antimuggenmiddel. Zo is er in Mexico en Curaçao de spray ‘Off!’ te koop en kun je in India de tubes van ‘Odomos’ kopen.

Draag overdag witte kleding

Dit klinkt wellicht raar, maar wanneer je overdag niet gestoken wilt worden is het advies om witte kleding te dragen. Een Amerikaans onderzoek heeft aangetoond dat muggen minder snel steken als je witte of gele kleding draagt. Zwarte en rode kleding trekken muggen juist meer aan. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de reflectie van licht. Wit zorgt voor veel straling en zwart absorbeert juist licht.

Gebruik een ventilator

Natuurlijk heb je het niet overal voor het zeggen, maar wanneer je thuis op je slaapkamer veel last hebt van muggen kan een ventilator helpen.

Klamboe ophangen

Muggen op afstand houden? Gebruik een klamboe. Hang de klamboe ver en hoog genoeg van het bed af, anders wordt je alsnog gestoken.

Wat helpt niet tegen muggen?

 • Stilstaand water in emmers of potten en vuilnisbakken zijn geliefde broeiplaatsen voor muggenfamilies, probeer dat zoveel mogelijk te vermijden
 • Gebruik zo weinig mogelijk geparfumeerde producten zoals zeep, bodylotion en shampoo. Wil je dit toch gebruiken dan zijn producten zonder parfum aan te raden
 • Muggen houden van een zweetgeur, een deugddoende douche kan dus al helpen.

 

Bronnen: Radarplus, VOR

Delen:  
22 reacties op “Last van muggen? Dit helpt
 1. In de chinese toko verkopen ze shiling oil een sterke menthol lucht en is overal goed voor dus ook tegen muggen

  Geschreven door jan willem van goor op
 2. Inderdaad vitamine B is nooit bewezen ik neem iedere dag vitamine B en werd toch gestoken, de enige hinder is ik heb altijd een allergische reactie op, de bulten worden nog groter en roder. Veel erger is het bij wespen of bijen.

  Geschreven door Eliane op
 3. Ik slik al een paar jaar preventief Vit.B-1 (geheugen) maar ik ben een lopende magneet voor muggen. Soms blijft de jeuk weken actief. Stapel wordt ik ervan.

  Geschreven door Blondie op
  • Voor binnen zijn horren ideaal…

   Geschreven door Bea op
 4. Ik heb daar ook veel last van. En krijg ook telkens grote rode jeukende bulten voor zot van te worden….Ik gebruik flamigel of azijn.

  Geschreven door Heidi op
 5. Ik wordt ook altijd gestoken, heb sinds 2 jaar allergische reactie na een muggensteek. Ik krijg dan een keiharde plek van ongeveer 10 cm2 en het jeukt verschrikkelijk tot je er compleet gek van wordt. Ik slik nu medicijnen (op doktersadvies) Desloratadine Glenmark, dit helpt erg goed! Ik word nog wel gestoken, maar de jeuk is weg.

  Geschreven door Marian op
 6. Mocht je gestoken worden door muggen dan heb ik hier een tip, het werkt echt tegen jeuk en de bult verdwijnt. Doe iets tandpasta op de plek waar je gestoken bent na enkele minuten verdwijnt de jeuk

  Geschreven door Betsy op
  • Een veel effectiever en sneller middel is aambeien zalf. Zogauw je gestoken bent, smeer een beetje zalf op de plek. Er komt geen bult en het jeukt helemaal niet.

   Geschreven door Ben op
 7. Als we met z’n allen uit gaan stappen b.v. naar een bos, of zwembad, ben ik altijd de eerste die gestoken wordt door muggen. Mijn beste hulpmiddel tegen het steken en het verhelpen van jeuk van steken is Tea Tree Oil van Chi. Ze hebben een hekel aan deze geur (ikzelf moest er ook aan wennen) en het kalmeert de gestoken plaats. Ook de balsem werkt erg goed.

  Geschreven door Marijke op
 8. Gebeten ? Smeer een beetje vicks en de jeuk en bult is zo weg …

  Geschreven door Vera op
 9. Helemaal waar …spreek uit ervaring …jeuk verdwijnt ….

  Geschreven door anja op
 10. tandpasta helpt echt ook tegen wespensteek heb mijn vriend dat er op gestreken hij werd gestoken op de motor en we hadden niets anders dan dat

  Geschreven door janny op
 11. Een zeer probaat middel is tijgerbalsem!!! Vooral voor de nacht hier en daar wat op de huid of dichtbij op een stukje wat is ook goed.

  Geschreven door Theja65 op
 12. Ben je in de natuur aan het wandelen en word je gestoken door een mug, zoek dan ridderzuring. Een tijdje met het groen blad wrijven op de plaats waar de mug gestoken heeft en de jeuk is weg !

  Geschreven door greet op
 13. Ik ben ook allegisch voor bepaalde mugsoort het zijn muggen die langs/boven water vliegen….ik heb 3 weken geleden een plek gehad dat was 30 cm op mn boven been moest mee naar huisarts omdat het ook blauw werd en heeft antibiotica gekregen en allergie tabletten

  Geschreven door Cora op
 14. Iedereen drinkt wel eens thee ! maar wist je dat er in thee werkzame helende werkstoffen zitten !?
  zo kun je als je een kopje thee hebt genuttigd het gebruikte zakje bewaren … ook al is het na een tijdje ingedroogd maakt niet uit … het helpt bij insectenbeten (grappig maar waar stink schoenen .. vieze geurtjes in de koelkast,lichte brandwonden etc ) maak het zakje iets vochtig en leg het op de beet het verkoeld en neemt de jeuk weg. succes !!!! p.s. leg een zakje in elke schoen tegen de geur, leg een zakje in de koelkast ook tegen vieze geurtjes, en maak het zakje licht vochtig en leg het op de plek van de brand/ schaafwond.

  Geschreven door birgit op
 15. Ondanks gebruik v 50% deet toch nog gestoken door n mug in de tropen. Daar gebruikte de lokale bevolking warmte om het insectengift te doden door een stukje metaal lichtjes te warmen en tegen de gestoken plek te drukken. Ik ben allergisch voor muggenbeten maar deze keer geen jeuk en geen dikke bult. En ik gebruik dit middel nog steeds als ik ondanks alle voorzorgen toch nog gestoken word.

  Geschreven door charles op
 16. Als je door een mug gestoken bent verwarm dan de bolle kant van een theelepel met een vlammetje of kokend water tot dat dit ‘net dragelijk’ is om op de beet te houden. De hitte hiervan zorgt ervoor dat de eiwitten, die in het muggengif de jeuk veroorzaken, wordt afgebroken. Na enige tijd is er dan ook geen jeuk meer.

  Geschreven door Jurriaan op
 17. koop een insectenlamp ( die van eurom werkt goed met 2 tl’s)
  uurtje voor je gaat slapen even alles dicht doen in je slaapkamer en alle ongedierte vliegt op de lamp af

  Geschreven door roran op
 18. Ik word ook heel vaak gestoken door muggen en dazen. Van dazenbeten krijg ik zelfs heel felle allergische reacties: zwelling, rood worden, spierpijn, extreme jeuk. IK doe dan enkele dagen “cremicort” op de beet. En dat helpt goed.

  Geschreven door Hellen op
 19. in een Toko is alcolade Glasial te koop. Menthol lotion, en het helpt ook nog tegen de warmte. Is heerlijk verfrissend. Ik bewaar het altijd in de koelkast.

  Geschreven door Anoniem op
 20. Het beste insectenwerende middel is overal hier en plaatsen

  Geschreven door Muggezifter op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief