Onverklaarbare klachten, ijzer test?

Online ZorgZus
 • #1

  Hallo,

  Ik heb een vraag betreft bloedwaarden. Al lange tijd last van vermoeidheidsklachten (M,24j); snel vermoeid, snel kramp in handen en voeten, koud hebben altijd wit zien, psychische vermoeidheid. Rook niet, drink nauwelijks, (probeer) te sporten en eet redelijk gezond, geen overgewicht/ondergewicht.

  Heb al veel bloedonderzoek gehad maar er komt steeds niets uit. Alleen vitamine D wat laag (38). Kreeg ampullen mee van 25000IE. Vitamine D is nu goed, 65 maar klachten zijn er nog. b12, schilklier, electrolyten, glucouse, bloedbeeld, lyme, pfeifer en nog veel meer getest maar allemaal goed. Nu dacht ik, ik ga eens naar die waarden kijken en nu zie ik dat bij Hb metingen elke keer mijn Hb aan de onderkant van de ref waarde is. Dus 8.5-8.6 mmol/l. Ook MCV waarde stijging maar wel binnen ref waarden in ongv een jaar tijd: 87,89,90,95. Apart lijkt me maar nog steeds wel binnen ref.

  Rest bloedbeeld is gewoon goed. Nu zie ik dat ijzer of ferritine nog niet is gemeten. HA zei namelijk, je hebt geen ijzer tekort want je Hb is goed. Nu lees ik toch wel andere verhalen dat je alsnog klachten van laag ferritine of ijzer kan hebben. Zou dit dus kunnen??

  Typische symptomen zijn er namelijk wel...snel koud, duizelig/koud tijdens sporten, erg moe, ik zie ook vaak wit, handen zijn heel vaak bleekjes. Als k mijn ooglid naar benede doe is die ook best bleek (dus niet rode adertjes maar gewoon echt wit achtig). Hb is dus wel goed maar wel op grenswaarde. Is het nu zinvol dit aan HA te vragen om toch maar hierop te prikken?

  Reageer
  #2

  ligt nog steeds aan de vitamine D,ik herken jouw klachten...Ik had een vitamine d van 17....erg laag....die waarde was uiteindelijk opgeschroegd naar 58 dus dat was voldoende uiteindelijk heeft het een half jaar geduurd voordat ik me betr voelde...ik heb toen de waarfe laten bepalen en die stond op 85 en toen voelde ik me pas weer beter.ik slik nog steeds vitamine d,en de laatste gemeten waarde was 120......ik denk dat de waarde bij jouw ook nog aam de lage kant is...

  Reageer
  #3

  Hi Alias, dank voor je reactie. Misschien inderdaad de vitD. Ben er nu dus al mee gestopt omdat t goed was zei HA...ik denk dat ik dit ook nog maar eens ga overleggen met de HA.

  Reageer
  #4

  Vitamine D nooit gebruiken zonder magnesium en verder zorgen voor voldoende vitamine A en K.
  Een orthomoleculair therapeut kan wat verder kijken naar hele gezondheidssituatie en kijken naar wat jouw lichaam nodig heeft aan middelen. Bloedonderzoek is vrij beperkt. Denk ook aan stoffen als jodium en zink die belangrijk zijn maar nog veel meer stofjes. Schildklierproblemen hebben te maken met onderliggende problemen en kan je niet zomaar altijd meten in het bloed. Problemen met ijzer kan ook komen door onderliggende problemen, zoals een tekort aan koper of schildklierproblemen. De opname van ijzer wordt bevorderd door allerlei voedingsstoffen als magnesium, koper, vitamine B en C, lysine en tal van andere stoffen. De opname van ijzer wordt verminderd door fytinezuur, calcium en cafeïne.
  Snelle suikers beter vermijden en kiezen voor langzame koolhydraten. De trend van tegenwoordig om minder of geen vlees te eten, kan problemen geven. Soja werkt ontregelend op je schildklierhormonen.

  Reageer
  #5

  Bloedwaarden zeggen ook niet alles. Zo kan het B12 op bloedniveau wel normaal of hoog zijn maar in de cellen te laag. Ook schijnt het er aan te liggen wat je precies meet.

  Reageer
  #6

  Je HB is toch wel aan de lage kant.
  Ijzer/ferritine zou toch gecontroleerd moeten worden. je zou toch bloedarmoede kunnen hebben

  Reageer
Reageer op: Onverklaarbare klachten, ijzer test?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief