Vaginaal Septum, 2 vagina’s door tussenschot

Online ZorgZus
  • #1

    Hoi,

    Ik ben een meisje van 18 jaar en ik denk dat ik een vaginale septum heb. Ik ben nog niet bij de dokter of een andere specialist geweest, maar door zo jullie verhalen op deze site te lezen zie ik allemaal overeenkomsten. Misschien klinkt het een beetje raar als ik dit zeg, maar als ik met mijn vinger mijn vagina in ga kan 2 gaten in. Er zit een tussenwand. Verder weet ik niet of ik dus alleen een vaginaal septum heb of hierbij ook nog is 2 baarmoeders enz.. ik moet hiervoor echt naar de dokter maar durf het nog niet. Jullie zijn de eerste met wie ik dit deel, verder weet nog niemand het! Ik heb ook nog nooit seks gehad, omdat ik bang ben dat de jongen hier wat van merkt. Ik wou gewoon dat ik het niet had..Ik schaam me ervoor. Ik wil eerst jullie reactie weten, gewoon omdat jullie weten hoe het is. Wat denken jullie?

    Reageer
    #2

    Beste Alissa,

    Het is moeilijk om daar een antwoord op te geven.
    Wat ik je wel kan zeggen is: Stap zo snel mogelijk over de drempel en ga naar de huisarts en vraag eventueel om een verwijzing naar de gynaecoloog.

    Reageer
    #3

    maar ik durf niet naar de huisarts:( ik vind het gewoon een gek idee als ze mij daarvan onder moeten onderzoeken.

    Reageer
    #4

    Beste Alissa,
    Ik kan me je gene heel goed voorstellen. Maar je bent 18 jaar en durft geen sex te hebben. Op zich is het natuurlijk geen probleem om met 18 nog sex te hebben gehad, maar wil je dit dan tot in lengte van jaren volhouden? Lijkt mij dus niet.
    Voor de huisarts stelt zo´n onderzoek echt niets voor. Hij doet dit nl zo vaak. Een onderzoek van de vagina is voor een huisarts een doodgewone zaak. Die heeft dat al zo vaak gezien.
    Bovendien denk ik dat het belangrijk is dat onderzocht wordt wat er aan de hand is. Of er daadwerkelijk sprake is van een septum. Dit kan namelijk voor problemen zorgen bij geslachtsgemeenschap maar ook bij de menstruatie.

    Ik adviseer je echt dringend om naar de huisarts te gaan en je te laten verwijzen naar een vrouwelijke gynaecoloog. Dat zal de drempel iets verlagen denk ik. Leg de huisarts uit waarom je je liever niet laat onderzoeken. Hij zal daar zeker begrip voor hebben.

    Reageer
    #5

    ik weet dat ik naar de huisarts moet, maar voordat ik dat misschien uberhaupt ga durven ben ik misschien al wel 40 ofzo. En bovendien, ik lees op internet dat vrouwn/meiden met hetzelfde probleem maar uit 2 dingen keus hebben. óf opereren met kans op litteken óf er gewoon mee dealen.

    Ik wil sws geen litteken want dan merkt de partner het maar als je er gewoon mee moet dealen ook. Dus wat heeft het dan voor zin dat ik naar een huisarts ga als er misschien toch niks aan kan gedaan worden en ik ermee moet dealen. Het enigste wat ik dan heb bereikt is dat mijn huisarts dan weet dat ik 2 vagina's heb. Dan hou ik het liever voor me..

    Reageer
    #6

    Beste Alissa,
    Een huisarts heet niet voor niets HUISarts. Het is juist de bedoeling dat een huisarts zijn patienten goed kent en weet wat er aan de hand is. Dat is wel belangrijk.

    Bovendien is het de vraag of er werkelijk sprake is van een septum. Alleen onderzoek kan daar zekerheid over geven.

    Als het wel zo is, is er in ieder geval iets aan te doen.
    Of er een litteken overblijft is helemaal afhankelijk hoe het eventuele septum is gegroeid. Of een partner dat litteken voelt is nog maar de vraag. Ik denk het niet, ik weet het bijna zeker. Twee vagina´s is echter wel een probleem. Bovendien kan het problemen gaan opleveren met menstrueren en urineren.

    Een specialist kan vooraf heel goed inschatten wat de risico´s van een operatie zijn en of er al dan niet een litteken overblijft. In de meeste gevallen is dat dus niet zo. Geen litteken dus.

    Je bent nu 18 jaar. Je gaat jezelf echt tekort doen als je er niets aan laat doen. En dan heb ik het nog niet over de eventuele problemen die het kan gaan opleveren.

    Bovendien is er ook nog een ander aspect.
    Stel voor dat je binnenkort stapel verliefd wordt op een jongen en hij op jou. Wat dan? Hoe ga je dan uitleggen dat je hartstikke verliefd bent maar vooral geen sex wilt? Of in het andere geval: dat je ermee wilt dealen. Als je dan wel sex hebt en het septum scheurt in omdat de verkeerde ingang is gebruikt? Wat dan? los van de pijn en de bloeding en de operatie die dan wel moet?

    Ik appelleer aan je gezonde verstand! Zet je over die schaamte heen en ga naar de huisarts. Want eigenlijk is er niks waar je je voor zou moeten schamen t.o.v. je huisarts.

    Reageer
    #7

    bedankt! Ik denk dat ik eerst ga proberen het aan mijn moeder te vertellen, zij kan dan met mij mee zodat ik me in ieder geval niet alleen voel. Ik vind het gewoon genant om aan haar te vertellen.. maar ik zal het proberen en als ik haar dit verteld heb dan durf ik de huisarts vast ook wel...

    Reageer
    #8

    Oh nog een laatste vraag. U zegt dat er onderzocht moet worden of het wel een septum is.. maar wat kan het anders zijn? Ik bedoel er zit gewoon een tussenwand waardoor ik twee ingangen heb..

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Houd je ons op de hoogte?
    Groetjes

    Reageer
    #10

    Beste Alíssa,
    Het is een wijs besluit!
    Wat ik bedoelde te zeggen is, dat er toch eerst duidelijk vastgesteld moet worden of er inderdaad een septum is. Zonder het te zien heb ik ook geen idee wat het anders zou kunnen zijn. Een septum is wel voor de hand liggend. Ik zou daar dus ook maar van uit gaan.
    Maar nogmaals, het is belangrijk dat je naar de HA gaat. Maar eerst je moeder.
    Zoals Emmeke schreef:
    Laat even weten:
    a. hoe je moeder regaeerde en
    b. als je naar de dokter bent geweest.

    Succes.
    Groet
    Tandor

    Reageer
    #11

    Hoooi, ik heb het mijn moeder via een brief verteld, hierna kwam ze bij me en hebben we er een goed gesprek over gehad. Ik heb haar alles uitgelegd omdat ze verbaast was, want ze had er nog nooit van gehoort. Ze zei datik me er niet voor hoefde te schamen en het fijn vond dat ik haar verteld had en ze me zou steunen. Ze maakt een afspraak voor volgende week bij de dokter voor me.

    Trouwens ik had ergens gelezen dat een septum bij 1 op de 3000 vrouwen voor komt. Maar ik had ook ergens gelezen dat dan als je alles dubbel hebt(baarmoeder enz) dat dat maar bij 1 op de miljoen vrouwen voor komt? Zoals Hazel Jones ofzo? Of klopt dat niet helemaal? Daar ben ik benieuwd naar.

    Bedankt nog voor dat u met mij wilde praten, ik houd jullie wel op de hoogte als ik naar de dokter ben geweest.

    Reageer
    #12

    Hai, ik heb alles meegelezen en ben heel blij voor je dat je mama zo lief gereageerd heeft (Ik had niet anders verwacht, maar dat terzijde). Fijn dat er iets aan gedaan gaat worden! Zo zie je maar waar een anoniem forum goed voor kan zijn. Zet 'm op meiske, en laat even weten wanneer je bij de arts bent geweest.

    Liefs

    Reageer
    #14

    Beste Alissa,
    Een septum hoeft niet per definitie te betekenen dat andere organen dubbel zijn. Maar het kan wel. De huisarts kan dat vrij eenvoudig vaststellen.

    Overigens hartstikke goed van je dat je het je moeder hebt verteld !!

    We horen van je als je bij de dokter bent geweest.

    Succes
    Tandor

    Reageer
    #15

    Ik ben gisterochtend naar de huisarts geweest. Ze zei dat ze het wel kende, maar het niet vaak voorkwam. Ze heeft me hierna even van onder bekeken, maar doordat ik best gespannen was kon ze het niet goed zien. Ik word nu doorverwezen naar de gynaecoloog. Ze zei dat ik dan verder onderzocht word en waarschijnlijk een kleine ingreep krijg om het septum weg te halen.
    Ik vond het best beschamend, maar toch voelt het ook wel als een opluchting dit, omdat er nu wat aan gedaan gaat worden.

    Reageer
Reageer op: Vaginaal Septum, 2 vagina’s door tussenschot


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief