baarmoederverwijdering

 • #1

  Hallo

  Eind september 2008 is bij mij mijn baarmoeder verwijdert. Mijn baarmoedermond is blijven zitten. Deze is blijven bloeden en op 9 februari 2009 is mijn baarmoedermond alsnog verwijderd.
  Kan iemand mij misschien ook vertellen hoelang je blijft bloeden na de laatste verwijdering?
  En wanneer je weer aan het werk kunt?

  Reactie
  #2

  Bij u is een subtotale uterusextirpatie later gecorrigeerd tot een uterusextirpatie, ofwel een volledige baarmoederverwijdering.

  De duur van het uiteindelijke herstel is bij iedere vrouw verschillend. Sommigen zijn na zes weken volledig hersteld en bij anderen vergt het volledige herstelproces een half jaar of misschien zelfs nog langer voordat zij zich weer de oude voelen.

  De eerste zes weken na de operatie mag u absoluut niet zwaar tillen. Lichtere huishoudelijke werkzaamheden zoals koken of afwassen kunt u wel weer gaan doen, op geleide van pijn. Dat geldt ook voor fietsen en sporten. Stop in ieder geval als u te moe wordt.

  Vrouwen die buitenshuis werken krijgen het advies minstens zes weken niet te werken. Als u zich zes weken na uw ingreep nog niet fit voelt, overlegt u dan met uw gynaecoloog, of uw huisarts en/of de bedrijfsarts. Soms kan het verstandig zijn juist langer thuis te blijven om aan te sterken of om in het begin alleen halve dagen te werken.

  In ieder geval is het een zeer individueel beslissingsproces wanneer en of u weer kunt gaan werken. Van harte beterschap gewenst.

  Reactie
  #3

  Er is geen tijdsindicatie te geven over de duur van uw bloedingen. De eerste weken kunt u nog wat bloed of bruinige afscheiding hebben. Als dit duidelijk meer is dan bij een normale menstruatie, moet u beslist contact opnemen met de chirurg.

  Reactie
  #4

  Ik heb half januari 2009 een volledige baarmoederverwijdering ondergaan, via de buik omdat er ook een vleesboom zat. Bij de operatie zijn ook vele verklevingen aangetroffen die via de echo niet waren opgemerkt!
  Inmiddels 9 weken verder heb ik nog steeds pijn aan mijn buik, maar ben wel op therapeutische basis weer begonnen met werken, 2 halve dagen. Dit valt me nog erg tegen, ben dan helemaal op. De bedrijfsarts heeft me te kennen gegeven dat ik wel weer aan't werk moet, want volgens hem stond er 6 à 8 weken voor herstel.Nu heb ik wel contact gehad met andere vrouwen die ook een baarmoederverwijdering hebben ondergaan, maar geen van allen via een buikoperatie. Nu is herstel voor ieder individu anders, maar wat kan ik verder hiervan verwachten?

  Reactie
  #5

  Precies dat wat je zelf zegt, het is bij iedereen anders.

  Als jij niet duidelijk maakt aan de bedrijfsarts dat 6 weken voor jou onvoldoende is, dan zal de huisarts zich aan de richtlijnen houden.

  Vraag desnoods advies aan de gynaecoloog die je kan helpen om de rust te krijgen die je nodig hebt. De gynaecoloog kan een verklaring geven die je extra tijd geeft.

  Kom op voor jezelf. Het is jouw gezondheid. En voor uterusextirpaties is de uitzondering eerder regel dan andersom.

  Reactie
  #6

  Herstel van abdominale hysterectomie duurt voor de meeste vrouwen ongeveer zes tot acht weken. Het is belangrijk om voor een volledig herstel voldoende rust te nemen. Afgezien van aandacht voor het fysieke herstel is het belangrijk de mentale aspecten van de ingreep serieus te nemen.

  Reactie
  #7

  Hey Agnes
  Voor jou alweer meer dan 7 maanden geleden maar ook ik heb verwijdering via de buik gehad op 19 okt 2009 ....ik zeg maar zo dat je gewoon de eerste 2,5 week elke dag zoveel mogenlijk moet rusten ..ik heb iedere dag vanaf de operatie in de ochtend geslapen als een os .....nu bijnna 3 weken verder werpt dat zn vruchten af...heb het lopen geleidelijk opgebouwd en dacht eerst ook ..jeetje ik heb geen enkele kracht en het trekt in mn rug ,maar dat komt doordat je even geen buikspieren hebt ..vandaag is de eerste dag dat ik me veel beter voel en gewoon met behulp van een goede zachte panty voor de steun langer op kan blijven ....mijn motto is neem je rust vooral in het begin en laat iemand voor je zorgen met alles !!!Er is immers wat weggehaald in je buik ...en je spieren zijn doorgesneden ..wat ik wel vervelend vond is dat ze me niet hadden verteld in het ziekenhuis dat je op een bepaalde manier moest ademen ..dus ik bleef hoesten end dat deed pijn ....gelukkig een kuurtje gekregen van mn huisdokter omdat mn hb ook nog eens 4.3 was na de operatie en ze niet zo gauw bloed geven erna ...waardoor je ook slapper bent!!! iedereen die nog moet veel succes ..het is best eng maar daarna heb je wel profijt van vleesbomen en ander euvel die weg zijn genomen ..zeker vwb je hb gehalte en menstruatie die dan lekker stopt !!!!

  Reactie
  #8

  Op 22 okt 2009 is mijn baarmoeder verwijderd via laparoscopie. Ik heb geen bloedingen e.d. gehad maar heb wel veel last van m'n blaas vooral na het plassen. Ook zitten wil nog niet lukken en na 10 minuten buiten lopen heb ik 2 dagen nodig om bij te komen. Ook heb ik pijn in de liesstreek ter hoogte van de eierstokken. Ik ben heel erg moe en het word alleen maar erger. Van de bedrijfsarts moet ik zoetjes aan gaan werken want de wondjes zijn al genezen volgens haar. Wie herkent deze klachten?

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Och bedrijfsartsen...! Die zou moeten weten dat er erg veel variatie is bij het herstel van de uterus. Een baarmoederverwijdering is een hele ingrijpende operatie en kan echt veel langer herstel nodig hebben dan je zou denken. Het komt echt veel vaker voor dat de klachten veel langer duren dan je zou mogen verwachten. Dus voel je absoluut niet opgelaten en ga staan voor jouw recht op herstel en laat anders de huisarts een verklaring schrijven. Heel veel sterkte gewenst.

  Reactie
  #10

  hoi

  bij mij is afgelopen maandag om 15:30 de baarmoeder en baarmoedermond verwijderd dit via de onderkant. s morgens direct de catheter eruit en de infuus en de tampon en ben gelijk om 8uur naast bed gaan staan en naar de wc geweest te plassen. ik heb heel erg weinig last van pijn en bloedverlies. dinsdagavond kwam de gyn me al vertellen dat ik woensdag naar huis mocht.

  bij mij is hij eruit gehaald omdat ik niet meer zwanger mag worden ivm met twee slechte zwangerschappen en ben 30 dus behoorlijk jong vinden men allemaal. ik moet zeggen het is mij allemaal meegevallen en voel me oppie en toppie en wil dinsdag de gyn bellen wat ik wel en niet al mag omdat ikme verveel omdat ik niks doe grrrr.
  ik heb dus 2 kleine kids in huis en 1tje is nog maar 9mnd dus die kan niet lopen etc vandaar dat ik vand e week bel.

  als je net als mij last hebt van zwangerschappen en daardoor de baarmoeder eruit moet kan ik zeggen er is voor mij een wereld open gegaan voel me goed lichamelijk beter dan ervoor en ben blij dat hij eruit is ondanks de wens er nog wel was voor een derde hoor hihi.

  gr bianca

  Reactie
  #11

  bij mij is er een verveldende complicatie opgetreden na een baarmoederverwijdering
  ik hier het blaaspijnsyndroom aan over gehouden ofwel;interstitele cystitis
  een nare andoening met voor mij invaliderende gevolgen

  Reactie
  #12

  Dag allemaal,

  10 sept '10 is mijn baarmoeder samen met de eierstokken laparoscopisch verwijderd. Ik heb 4 kleine sneetjes in de buik.
  Nu 27 sept (17 dagen later) heb ik geen pijn mits ik zeer voorzichtig beweeg. Het is met name de plek naast het littekentje linksonder, dieper in het lichaam maar op die locatie, dat last en pijn veroorzaakt bij een verkeerde beweging.

  Het tempo van herstel valt me tegen. 17 dagen vindt ik lang om dan nog steeds zo op eieren te lopen en vrijwel niets te kunnen.

  Van mijn darmen veel last nog steeds. Moet wel zeggen dat ik een volledige kankerbehandeling afrondde met de laatste chemo ook nog dit jaar op 8 maart. Wellicht dat de darmen daardoor zo veel last hebben van deze operatie.

  Zwaar. Vindt ik het.
  Maar blij dat het is gebeurd.Goede beslissing.
  Dag.

  Reactie
  #13

  Hallo Nelleke,

  Ik ben 13 nov 2013 is mijn baarmoeder ook weggehaald en eierstokken zijn blijven zitten.
  Het herstel gaat gestaag maarhet gaat de goede kant op.
  Ik herken het probleem wat betreft wat de bedrijfsarts zegt, ik kan nog niet rechtop zitten of autorijden zonder erge pijn te krijgen, zwaar tillen wil ook nog niet en teveel bukken merk ik het ook.
  Nu ben ik vd week bij de bedrijfsarts geweest, gezegd dat ik nog niet rechtop kan zitten en autorijden ook niet wil.
  Hij zei. Is nu 8 weken geleden en je kan he eigen werk nog niet doen(werk bij thuiszorg als verzorgende ig)maar je kan wel han en spandiensten doen op kantoor.
  ?
  Luisterde hij wel wat ik daarvoor vertelde hoe t ging?
  Ik zei, hoe moet ik op t werk komen dan, ik kan nog niet autorijden.dat moest geen reden zijn niet te komen, moest ma collega vragen die vlakbij woont.!
  En wat moet ik op kantoor doen dan? Zei ik, ik kan niet zitten en steeds voorover buigen als ik moet schrijven ect.
  Ik moest ma met de leidinggevende overleggen wat ik kon doen.
  Volgende week zei hij kan ik weer voor 50% beter gemeld worden en de week erop voor 75% beter en in laatste week van januari met collega meelopen met mn eigen rooster(25 uur in de week)
  1 feb kon ik weer volledig ah werk, maar...zei hij ik kan natuurlijk geen glazen bol kijken...
  Ik hoor overal ok me heen, luister naar gezelf en kom voor gezelf op, is een zware ingreep geweest en zoiets heeft tijd nodig!
  Dus ok bij jou Nelleke!
  Ik ga er ook niet mee akkoord, ik heb nog tijd nodig goed te herstellen zonder steeds pijn te hebben.
  Is mijn lichaam en ik voel de pijn en napijn de dagen erna.
  Blijf gewoon blokjes lopen buiten en meer kan ik niet doen!
  Sterkte en hoop dat t herstel voorspoedig mag gaan..
  Groetjes kornelia

  Reactie
  #14

  Hoi allemaal.
  Het is zo verschillend al deze verhalen. Ik ben ook onlangs geopereerd; maandag ochtend om 1100 aan de beurt en 48 uur later stond ik weer buiten.
  Voelde me ontzettend goed. Was er zelf verbaasd over!
  Ik had T gevoel of ik zo de marathon kon lopen , heb ook geen centje pijn gehad.
  Nu ook nog steeds niet, heb nu wel sinds een week bloedverlies , de gynaecoloog hierover gebeld maar die vond het niet verontrustend.
  Merk wel dat ik niet moet tillen of boodschappen dragen , en dat is moeilijk als je je toch goed voelt.
  Mijn operatie heeft plaatsgevonden dmv een kijk operatie. Dan worden 4 gaatjes gemaakt in je buik en via de vagina gaat alles eruit!
  Ik denk dat deze manier van opereren heel wat uitmaakt ten opzichte van een buikoperatie.

  Reactie
  #15

  Bij mij is het ook dmv een kijkoperatie gegaan. Voelde me ook na een week alweer prima .Aleen nu na 7 weken heb ik een beetje bloedverlies vraag me ook af of dat normaal is.
  Ik wacht het even af

  Reactie
Reageer op: baarmoederverwijdering
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief