B12, foliumzuur en ijzertekort geen bloedarmoede wel energieloos

  • #1

    Ik ben een jongen 25 jaar.
    Sinds drie weken heb ik last van vage klachten, waarschijnlijk versterkt door paniekaanvallen/hyperventilatie. Bij de HA geweest en bloed geprikt. Nota bene zelf nog moeten aangeven dat ik mijn vitamine gecheckt wilt hebben, omdat ik voelde alsof er geen energie in mijn lijf zat.

    Tot 2007 ben ik nog nooit naar de huisarts geweest, misschien alleen voor mijn oren uitspuiten.

    Maar in 2007 tijdens voetbaltraining voelde opeens mijn linkerbeen doof aan en kreeg ik tintelingen in mijn linkerbeen. Meteen gestopt met trainen.
    Wel gezegd dat ik bij de wedstrijd erbij was, afijn ik ging tijdens de wedstrijd vol door mijn linkerknie, voorste kruisband voor een deel gescheurd. Beetje fysio en ik kwam er weer bovenop. Beetje aangekomen in de tussentijd maar ging weer lekker voetballen. Toen een paar maanden later, vanuit het niets ging ik door mijn rechterknie, fysio hielp niet. Dus knieoperatie, stukje hamstring als mijn voorstekruisband in mijn rechterknie.

    Vanaf toen kreeg ik periodes van algehele zwakheid, angstaanvallen enz. naar de HA geweest is hyperventilatie, je bent in orde. Daarna had ik er geen last meer van. De huisarts dacht zelfs nog dat ik aan het afkicken was van de endorfine van het voetbal...

    Vanaf 2009 ben ik met voetballen en sporten in zijn geheel gestopt. Mijn rechterknie was niet sterk genoeg meer. In de periode 2009-2012 ben ik ongeveer 20 kilo aangekomen. Studie afgerond, werk gevonden, die bood bedrijfsfitness aan. Nu ben ik een alles of niets persoon dus vol 3 dagen per week aan de gang en bam ik ging weer door mijn rechterknie. Dat was vorig jaar, meteen gestopt. Toen in juni van dit jaar was de mogelijkheid bij mijn werk om te zaalvoetballen. Ik dacht top! ik doe mee. Afijn eerste wedstrijd 40 minuten gespeeld, we hadden geen wissels. Hartslag leek wel 300 per minuut en 's avonds bleef hij hoog. Totdat ik wakker werd toen was hij rustig. Mooi dacht ik, dus volgende wedstrijd 2 weken later weer gevoetbald. Na 10 minuten ging mijn adem hoog zitten en 'gaven' mijn spieren het op, geen energie meer. Hoge hartslag weer en in de avond ja hoor daar was hij weer mijn oude vriend hyperventilatie, dacht ik. Volgende dag hart rustig, maar rondom mijn borst overal spierpijn. Dit was 2 maanden geleden.

    Toen kreeg ik steekjes rond mijn borststreek, waarschijnlijk spierpijn, maar mijn hoofd dacht meteen aan hartpijn, dus weer paniek enz.

    De eerste keer naar de huisarts dat is hyperventilatie je moet praten met een haptonoom. Ook bloed getest was in orde. Stoere jongen als ik ben (was), heb ik niet nodig!

    Het ging eventjes goed, ik voetbalde een paar minuten per wedstrijd mee, weer een hoge hartslag. Maar ik dacht niet aanstellen je hebt geen conditie!

    Nu drie weken geleden kreeg ik een 'gloei'-aanval op mijn werk. Mijn buik werd super warm en mijn bovenbenen, tenminste dat gevoel had ik.

    Ik weer in paniek, internetten gekste ziektes natuurlijk.
    Dus weer naar de dokter. Toen werd mijn bloed geprikt B12 (135), foliumzuur en ijzer tekort en mijn suiker was 6,3. Maar mijn HB was goed. De andere waardes heb ik helaas niet.

    Dus de dokter zet me op supplementen, Cardox(B12 en andere B vitaminen), foliumzuur 5mg per dag en Ferrofurumaraat 200 3 per dag = 195 mg ijzer per dag.

    Nu 2 weken later voel ik me nog steeds zeer onprettig.

    Hieronder een verloop van mijn dag:

    Als ik opsta is alles in orde.

    In de douche begint een gek gevoel in mijn linker onderbeen en eenmaal klaar met douchen voelt het alsof er een strakke kous om mijn onderbeen zit. Tintelingen in mijn linkerhand en het gevoel alsof ik slappe vaatdoek ben.

    Dan pak aan en op de fiets naar het werk. Tijdens het fietsen voelt het alsof ik weer voor 2008 op het voetbalveld stond, geen last alles is heerlijk.

    Dan kom ik op mijn werk aan, zet 1 stap van mijn fiets af. Ja hoor de kous zit toch nog om mijn onderbeen en de tintelingen komen weer heerlijk terug.

    Maar ja er moet gewerkt worden. In de ochtend gaat het wel, maar als ik een broodje eet sluipt er een onbehaaglijk gevoel door me heen. Mijn darmen werken ineens super hard en het lijkt alsof ik geen energie en kracht meer heb in mijn linkerarm en been. De kracht zit er trouwens nog wel, maar het voelt alsof.

    In de pauze doen we altijd een rondje van een half uur lopen. Vorige week zette ik één stap buiten, broodje in mijn mond en meteen weer een onbehaaglijk gevoel. Mijn linkerbeen en arm voelen doof aan en het voelt alsof ik op watten loop met mijn linkerbeen. Dus de laatste week loop ik gewoon niet meer mee, onder het mom van verkoudheidje...

    Dan in de middag kan ik me haast niet op mijn werk concentreren krijg ik zweethanden, wazig zicht en moet ik wel 2 keer per uur naar de wc, plassen. Mijn plas is overigens dan tegen het lichtgroene aan, vind ik zelf.
    Prototype hyperventilatie zou je zeggen.

    Dan fiets ik naar huis, bam alles is weg en thuisgekomen stap ik weer van de fiets en is het weer beurt alles voelt weer 'raar' aan.

    Vorige week speelde ik mee met een zaalvoetbalwedstrijd na welgeteld 7 minuten was ik uitgeteld, ik had geen energie meer en mijn adem zat in mijn keel.
    Toen werd het voor mijn gevoel zo erg dat ik de huisartsenpost belde of dit wel normaal was. Kreeg het benauwd, zweet handjes, hele borststreek/rug stijf/vast en een brok in de keel, ondertussen nog steeds kous om mijn onderbeen en tintelingen. Kreeg een vrouw aan de telefoon die mij zeer netjes te woord stond en mij super serieus nam en stelde mij gerust. Zij gooide het op ijzertekort icm B12 tekort. IJzertekort was mijn slechte uithoudingsvermogen en slap energieloos gevoel en B12 tekort was de kous en de tintelingen. En heeft mij het advies gegeven dat ik me moest laten doorsturen door de Ha naar het ziekenhuis, omdat ik de reden moest weten van de tekorten. Als ik ergens een hekel aan heb is het wel het ziekenhuis. Dus eigenwijs als ik was

    Dit accepteerde ik en de 4 dagen daarna had ik nog wel een paar vage klachten, maar ik hield me wel goed.

    Tot vandaag op mijn werk alles was weer terug slap gevoel zweethanden doof gevoel linkerbeen tintelingen ogen wazig, alsof ik door een koker keek en algeheel naar gevoel nekspanning brok in mijn keel. Naar huis gefietst, weer niks aan de hand!!!, van mijn fiets afgestapt thuis in de woonkamer mezelf weer gek gemaakt.
    Dus waarschijnlijk weer hyperventilatie/paniekaanval.

    Maar er knaagt gewoon wat aan mij dat het geen paniekaanval/hyperventilatie is, maar iets anders.
    De oorzaak van de tekorten???
    Ik vind het erg om toe te geven, maar ik vertoon sinds 2 weken vermijdingsgedrag. Om je rot te schamen! maar ja...

    Donderdag naar de HA om te bespreken hoe de situatie nu is. Morgen een vrije dag genomen, ik weet het vermijdingsgedrag, :-(.

    Maar ik wordt er moedeloos van en ik slaap misschien nog 6 uur per dag.

    Als je dit verhaal helemaal heb uitgelezen, vind ik het bijzonder knap van je. Sorry voor het lange verhaal.
    Maar ik kan er zo nog een lang verhaal bij typen van dingen die gebeuren met me.

    Samenvatting voor degene die het niet willen lezen:

    Jongen van 25

    Klachten:
    Gevoel van energieloosheid in de spieren
    Maag en darmen in de war (waarschijnlijk)
    Doof gevoel linkerbeen
    Tintelingen linker arm
    Borstreek en rugspieren stijf en vast
    Gevoel van hartkloppingen
    Steekjes tussen de ribben
    Vaag gevoel tussen middenrif en maag
    Wazig zien
    Vaak plassen

    Bloedtest:
    B12 tekort
    Foliumzuur tekort
    IJzer tekort
    HB normaal
    Infectiewaarden geen
    Ontstekingen geen

    Graag jullie mening op het geheel en of ik en de HA in de goede richting zoeken qua vitamine tekort.

    alvast bedankt voor jullie aandacht!

    Reageer
    #2

    Uitgeput, wazig zien en vaak plassen... Drink je ook veel, dorst? Diabetes gecontroleerd?

    Reageer
    #3

    Ik hoor toch niemand over de ziekte van PROMM. Lees maar eens.

    Reageer
    #5

    Hey heb je wel eens aan magnesium citraat gedacht!

    Reageer
    #6

    kijk eens op de b12 website van hindrik de jong! de behandeling en uitleg bij een b12 tekort sttat hier duidelijk uitgelegd!

    Reageer
    #7

    wat is de uitslag van de bloedtest. let goed op de waardes van foliumzuur en b12.
    de norm van b12 is erg laag en twijfelachtig in nl en een te hoog foliumzuur maskeert het b12 tekort. een te laag foliumzuur(b11) zorgt voor slechte opname b12. denk aan je kan klachten hebben van b12 bij een normale reguliere norm: is niet regulier echt te laag.

    Reageer
    #8

    Ik ben benieuwd hoe het nu met je is, want ik heb dezelfde klachten . Alleen twee jaar ouder en een vrouw.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ongeveer dezelfde klachten dit is bij mij toch echt een vitamine b12 te kort. Dit kan heel veel aanrichten.
    Sterkte!

    Reageer
    #10

    Ik heb ook dezelfde klachten
    Ben een jongen 27 jaar
    En ook scala aan klachten
    Misschien vitamine tekort
    Weten jullie al wat

    Reageer
    #11

    @ laatste, hoe ziet je eetpatroon eruit?
    Neem eens een multivitamine en kijk het een maandje aan of er verandering in komt.
    Eentje met minimaal ongeveer 100% van de meeste vitamines/mineralen.

    Ga sowieso eens naar je huisarts of je geen ijzer of B12 tekort hebt als jij dat nog niet weet.
    Als ik het zo lees ook het verhaal van de eerste, kan je stellen dat herstel van B12 of ijzertekort even kan duren, maar kan ook een malabsorptie in het leven roepen.

    Kan zelfs dat die malabsorptie (niet opnemen van (een) vitamine(s) in je darmen of niet voldoende) aan de basis ligt van de problemen, zoals een reactie op de 1ste poster stelt is het achterhalen van de oorzaak tekort aan te raden.

    M.a.w ga sowieso eerst naar je huisarts, vraag om wat tests of je een tekort hebt, zo ja dan wordt dit behandeld of kun je zelf B12 of ijzer aanvullen, blijven hierna klachten dan zijn er andere factoren mogelijk bijv een Malabsorptie waardoor aanvullen niet goed werkt. Ben je reeds hier beland nadat de huisarts na vaststellen tekorten je laat aanvullen, vraag hem/haar dan of malabsorptie de oorzaak kan zijn of vraag om verder onderzoek hiernaar/of wat huisarts anders denk nog te kunnen testen.

    Reageer
    #12

    Daarnaast is het in het licht van bovengaande aan te raden dat je aandringt bij de huisarts om het opnieuw laten testen van je bloedwaarden indien hij je eerder liet testen en daar tekorten vaststelde, op bloedarmoede/B12/ijzer. Namelijk als het geen afdoende effect heeft kun je factoren hebben die genezing verhinderen zoals dus die malabsorptie, hertesten terwijl of na je aanvulling kan dus van belang zijn.

    Reageer
    #13

    beste meld je eens aan bij het b12 instituut. Daar staat alles beschreven.

    Reageer
    #14

    Ik denk aan kaliumtekort

    Reageer
    #15

    Hoi Mark,

    ik heb je verhaal wel 2 keer gelezen en kreeg er een brok van in mijn keel. Ik herken letterlijk alles hieraan en is iets wat bij mij eind 2017 begon tot heden. Bij mij is ook b12 en ijzertekort vastgesteld ook al is mijn huisarts sceptisch over de waarde “99”. Vind ze eigenlijk wel gewoon normaal. Heb inmiddels b12 injecties gehad en zit op 4 injecties inmiddels. Krijg er twee per week. Helaas zijn mijn klachten nog niet afgenomen. Maar ik denk ook niet dat het zo snel zal gaan gezien ik al ruim 2 jaar met vage klachten en verkeerde diagnoses naar huis ben gestuurd waaronder ook. Angst/paniekaanvallen en hyperventilatie. Zelfs toen ik met mijn kinderen in de auto onwel werd en de ambulance heb moeten bellen kreeg ik te horen “hyperventilatie”. Ik barstte in tranen uit want wist dat dat het niet was. Maar niemand geloofde of begreep mij. Ben onder behandeling van een internist en hoop dat er binnenkort meer duidelijkheid en erkenning komt. Want de symptomen zijn niet mals. Vooral die extreem hoge hartslag zelfs in rustig geen pretje. Ik kan me daardoor nog moeilijker concentreren. Enfin. Ik hoop dat je geholpen bent en dat je klachtenvrij bent.

     

    heel veel sterkte gewenst !

    Reageer
Reageer op: B12, foliumzuur en ijzertekort geen bloedarmoede wel energieloos


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief