te korte pees/geboorteafwijking

 • #1

  Beste Mensen,

  Ik heb last van te korte pezen in m'n knieholtes. Hierdoor drukken de pezen bij het lopen mijn slagader gedeeltelijk of helemaal dicht. Er is een Latijnse naam voor, maar die ben ik vergeten. Je kan er aan geopereerd worden, maar dat schijnt naar horen zeggen, behoorlijk ingrijpend te zijn. Het is een erg vervelende aandoening, met klachten die gelijk zijn aan etalage benen (korte stukjes lopen en rusten). Wie heeft hier ook last van? Wie heeft al zo'n operatie ondergaan, of ondergaat zo'n operatie? Heeft er iemand meer informatie over?

  Reactie
  #2

  Hoe heet deze aandoening?

  Reactie
  #3

  Ja, dat is even wat ik ben vergeten. Er was geen Nederlandse benaming voor. Slechts de Latijnse en die ben ik eerlijkheidshalve vergeten te noteren...

  Reactie
  #4

  Deze gegevens zijn op te vragen bij uw huisarts. Uw huisarts heeft uw medisch dossier.

  Reactie
  #5

  Dat wilde ik inderdaad vandaag even doen. Ik vroeg me dus af of er meer mensen zoiets hadden of ervaring mee hebben?

  Reactie
  #6

  Er zijn diverse congenitale (aangeboren) aandoeningen aan de extremiteiten (ledematen). Met een exacte naam kun je veel gerichter zoeken.

  Reactie
  #7

  Even gebeld, dit mankeert eraan: Popliteal artery entrapment syndrome

  Heb wel wat dingen op internet gezien, maar dat wordt beheerst door medische vaktermen. Kan iemand helpen?

  Reactie
  #8

  Wat wil je weten? Hoe nauwkeuriger wij je kunnen antwoorden. Er zitten hier veel mensen met mendische kennis, en ik neem aan dat die je graag willen helpen.

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Verschillende onderzoeken tonen aan dat bij symptomatische PAES chriurgische vrijlegging van de a. poplitea met of zonder een veneuze by-pass de behandeling van keuze is.

  Zonder behandeling blijft het gevaar bestaan van schade door zuurstoftekort van het onderbeen.

  PAES, het popliteal artery entrapment syndrome is een zeldzame aandoening. De meest op de voorgrond tredende klachten zijn claudicatio en ischaemie van het been.

  Als gevolg van een aangeboren onjuiste vorming van de spieren en pezen achter de knie (de 'ruimte van poplitea') raakt de a. poplitea gecomprimeerd. Als gevolg van herhaaldelijk trauma kan een bedreigende stenose (vernauwing), een occlusie (volledig dicht) en zelfs een aneurisma ontstaan.

  Reactie
  #10

  hmm bedankt, het klonk mij allemaal nogal vaag en experimenteel in de oren. Dit is dus anders dan bijvoorbeeld het inspanning gerelateerde compartimentsyndroom? Dit kan met een dagbehandeling makkelijk worden verholpen dacht ik. Volgens de arts in kwestie was het PAES. Wat ik niet snap is dat er 2 onderzoeken zijn gedaan op het vaatlab, waarbij bij het doppler onderzoek bij inspanning gewoon niks aan de hand leek, maar bij een ander onderzoek (waarbij er een plakker op de grote teen kwam), een positief resultaat ten aanzien van inspanning en afsluiting te zien was.

  Is dit mogelijk? in mijn gedachtegang in ieder geval niet.

  als het echt PAES is, wat voor behandel methoden bestaan er dan?

  Reactie
  #11

  Ik denk dat je dit echt aan een chirurg moet vragen. Dit is een openbaar forum.

  Reactie
  #12

  Ik weet dat dit een forum is. Ik heb echter geen enkel vertrouwen in de gestelde diagnose. Het is allemaal zo vaag. Zeker omdat de sportarts die me heeft doorverwezen er niet zo heel veel in zag geloof ik. Tenminste aan zijn lichaamshouding te zien. Is dit een omstreden diagnose?

  Reactie
  #13

  Beste JP

  Ik ben iemand van 18 jaar en doe intensief aan sport (trampoline).
  Blijkbaar heb ik ook last van het PAES syndroom.
  Heb jij (sinds 2009) al verdere stappen ondernomen (eventueel operatie)? En wat zijn de resultaten?

  Bedankt
  Nathan

  Reactie
Reageer op: te korte pees/geboorteafwijking
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief