Nieuwe richtlijnen qua testen?

 • #1

  John, misschien een idee om de richtlijnen qua testen hier eens uit te schrijven en te "pinnen". Ik lees hier zoveel vragen over maar ook veel antwoorden. Dit fluctueert tussen de 2 en 6 weken qua absolute betrouwbaarheid. 2 weken heb ik eens vernomen van een microbioloog voor behoorlijke zekerheid maar die raadde 4 weken aan voor echte zekerheid. Hier lees ik vaak 6 weken.

  Misschien nog 1x antwoord ๐Ÿ™‚ en daarna misschien dat antwoord pinnen? ๐Ÿ™‚
  Zelf heb ik me met 9 weken laten testen en ga er vanuit dat dat definitief is?

  Reageer
  #2

  Het antwoord op je afsluitende vraag geef je zelf al in je reactie.

  Omdat er over die window internationaal nogal verschil van inzicht is, valt daar geen vast te pinnen bericht over te geven.

  De richtlijn is zes weken. In andere landen wordt een veel kortere window gehanteerd, b.v. 2 of 4 weken. Het feit wil dat de huidige tests hele erg nauwkeurig zijn, dus een test na 2 of 4 weken geeft zeker een goed beeld, maar is toch onvoldoende betrouwbaar om dat als afsluitende test te kunnen beschouwen. Je wilt een eventueel positieve hiv niet missen, omdat de gevolgen van onbehandelde hiv zeer ernstig zijn, terwijl een behandeling mogelijk is, en je daarmee net zo oud kan worden als iemand die geen hiv heeft.

  Mijn persoonlijke advies is dus ook: hanteer zes weken en sluit het dan af. Stel dat iemand echt heel bang of zenuwachtig is, dan kan een tussentijdse test wel wat verlichting bieden, maar 2 weken is dan echt te kort. 4 weken is dan wel aan te raden. Zo'n test moet altijd worden opgevolgd door een test na zes weken.

  Reageer
  #3

  En daarbij, mensen lezen zulke berichten niet.
  Er komen op het forum dagelijks nieuwe berichten bij met steeds dezelfde vragen, waarop men, met een heel klein beetje bladeren op het forum,zelf ook het antwoord had kunnen vinden.
  Dat geldt hier trouwens voor vrijwel alle onderwerpen.
  Ik denk persoonlijk daarom niet dat het helpt om antwoorden ergens vast te zetten.

  Reageer
  #4

  Begrijp ik hoor. Dit staat trouwens op de website van de HIV vereniging. Eigenlijk zouden ze alleen die laatste zin moeten weghalen?

  De 4e generatietesten hebben een sensitiviteit van 99,7% -100% en een specificiteit van 99,5% -100%. Dat betekent dat de test bij 99,7% tot 100% van de mensen die hiv hebben positief is, en dat de test bij 99,5% -100% van de mensen die geen hiv hebben negatief is. Er is dus een ontzettend kleine kans dat de test onterecht positief of negatief is, wanneer je 6 weken na het risico-moment test. Toch wordt bij een negatieve test altijd voor de zekerheid nog een test op 12 weken na het risico-moment aangeraden.

  Reageer
  #5

  Ik ga er niet over wat anderen schrijven en kan daar ook geen invloed op hebben.
  De richtlijn is vrij duidelijk:
  Testen vanaf 6 weken en die is voor ruim 99% betrouwbaar als het een 4de generatie combotest is.

  Reageer
Reageer op: Nieuwe richtlijnen qua testen?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief