Vraag over urinetest

Online ZorgZus
 • #1

  Dag dokter.nl,

  Sinds 2014 heb ik een vaste relatie. Voor die tijd (<2014) heb ik wisselende seksuele contacten gehad. Op orale seks na, altijd een condoom gebruikt. Tussen mijn laatste 'wisselende' contact en mijn huidige relatie heeft ongeveer vier maanden gezeten. Toen heb ik geen klachten ervaren.

  Nadat ik in 2017 klachten kreeg heb ik mij bij de huisarts laten testen op chlamydia/gonorroe d.m.v. een urinetest. Daarnaast ook nog bloedtests syfillis, hiv, hepa b. Deze waren allen negatief.

  In de afgelopen jaren heeft mijn huidige partner een flink aantal keer pijn in de onderbuik gehad. Zij doet het af als een blaasontsteking, maar dit weten we natuurlijk niet zeker. Voor mij een reden voor twijfel, zeker gezien de lange tijdlijn (ik heb me pas in 2017 laten testen). Dit is voor mij een reden om enkele vragen aan u te stellen waarop ik het antwoord online zo een-twee-drie niet kon vinden:

  In hoeverre was een urinetest nog betrouwbaar in 2017, waar ik in theoretische zin pre 2014  gonorroe zou hebben kunnen opgelopen? Ik las dat een gonorroe-infectie kan verdwijnen, is de bacterie daarna nog te detecteren in urineonderzoek? In hoeverre kunnen ik en mijn vriendin elkaar blijven besmetten? c.q. zou het kunnen sluimeren? Welk advies zou u mij geven?

  Reageer
  #2

  Niet erg waarschijnlijk na al die tijd. dat zouden er toch echt andere klachten moeten ontstaan.
  "Zij doet het af als een blaasontsteking, maar dit weten we natuurlijk niet zeker." als er klachten zijn die door een blaasontsteking worden veroorzaakt, moet er gewoon een urinetest bij de huisarts worden gedaan. Pijn in de onderbuik kan ook menstruatie gerelateerd zijn. Als een chlamydia infectie door het lichaam is geklaard, dan is die weg. In een urinetest is dan ook niets meer terug te vinden. Voor een gonorroe infectie geldt hetzelfde, maar die gaat ongetwijfeld niet zonder de specifieke klachten voorbij.
  Voor het overige waren de testen in 2017 net zo betrouwbaar als ze dat nu zijn

  Reageer
Reageer op: Vraag over urinetest
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief