Hoe gaan mensen met een niet westerse cultuur om met dit virus

Online ZorgZus
 • #1

  Hoihoi,

  Ik vroeg me af of er mensen zijn met een niet westerse cultuur en hoe jullie hier mee omgaan. Voor mijn gevoel weten weinig mensen over genitale wratten of niet voldoende. Er komt bij een grote groep schaamte, angst en onzekerheid bij kijken, vooral op gebied van relaties. Schaamte hangt ook samen met cultuur, omdat de normen en regels ook verschillen van cultuur tot cultuur. Niet dat schaamte alleen voorkomt bij een niet westerse achtergrond, maar vraag dit meer uit nieuwsgierigheid, omdat dit onderling niet besproken wordt. Ik ben een vrouw van 24 jaar die ongeveer 2,5 jaar op en af last heeft gehad van wratten. Of het nou volledig weg is en weg blijft is voor mij nog de vraag. Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaringen. Hoe gaat jullie partner hiermee om, of hoe zien jullie het voor je om dit met je toekomstige partner te bespreken?

  Reageer
  #2

  Het is iets wat onbesproken blijft in onze cultuur helaas. Dat zit meer in de aard van de mens dan cultuur. Heeft mede mee te maken dat onze voortplanting psychologisch, neurologisch whatever in onze brein iig het meest dierbare is van ons als menszijnde (geldt ook voor andere dieren). Daarom is de psychologische druk zo groot.

  Waarom denk je dat de sport health en beauty markten zo groot zijn? Heeft allemaal te maken om onze voortplanting veilig te stellen. Dus zoek het niet in je cultuur maar probeer het te vinden in wie we zijn als mensen.

  Heb je moeite om een partner te vinden?

  Reageer
  #3

  Het klopt zeker wat je zegt en vandaar dat bij de meeste mensen de psychologische druk hoog ligt, ongeacht cultuur. Wat ik zo jammer vind is dat het  onbesproken blijft, wat ik overigens ook heel goed begrijp. Het is niet een onderwerp die je snel zou bespreken en waar ik veel kennis over had, voordat ik het kreeg. Waar ik moeite mee heb is dat het zo onbekend is of het virus nou wel of niet in je lichaam blijft en of je nog wel of niet besmettelijk bent, als er geen wratten meer aanwezig zijn.

  Het vinden van een partner lukt wel, alleen durf ik het niet meer. Ik zou echt niet weten hoe ik dit bespreekbaar zou moeten maken en weet bijna zeker dat mannen zouden afhaken als ze dit zouden horen, vooral in onze cultuur. En of je het überhaupt bespreekbaar moet maken als je er een lange tijd geen last meer van hebt. Het brengt mij veel onzekerheid en onrust en daardoor trek ik me volledig terug, terwijl ik er wel behoefte aan heb om door te gaan met mijn leven en daarbij dus ook een partner te vinden. Er gaan dan scenario’s door je hoofd heen van stel dat je partner er toch wel last van krijgt, waarschijnlijk door mij. Hoe ga ik daar dan mee om? Heel ingewikkeld allemaal😂

  Reageer
  #4

  Hoi Mina,

  Ik herken je verhaal en die angstscenario spelen bij mij ook terwijl ik super graag vader wil worden…. Ook ik kan dit nergens bij niemand kwijt behalve op een random forum.

  Reageer
  #5

  Ja precies dat dus. Je kan het bij niemand kwijt en dat mis ik dus ook heel erg.

  Reageer
  #6

  Elke keer als ik iemand hoor praten ; waneer stap jij het huwelijksbootje in, denk ik je moest eens weten..ik heb het gewoon geaccepteerd omdat het simpelweg niet is te veranderen. En hoop dat ooit een dag te vieren is met de geboorte van mijn ongeboren kind.

  Reageer
  #7

  Ik begrijp je helemaal. Gewoon ook die gedachte van je moest eens weten, wanneer ze die vraag stellen. Jammer dat je dit moet meemaken, maar tegelijkertijd ook fijn om te weten dat we niet de enige zijn.
  Ik hoop dat we die dagen mee mogen maken. We kunnen niet anders dan accepteren, de vraag is alleen hoe?

  Reageer
  #8

  Voel je altijd geroepen om hier wat te plaatsen als je je hart wil luchten, ik zal naar je luisteren en je bent gehoord!
  Onthoud voor nu: kans bestaat dat het weggaat en niet meer komt, het is geen HIV of HSV.
  Je kunt nog zien horen ruiken proeven lopen en er zijn mensen om wie je geeft. Heb hoop en richt je op waar je controle op kan uitoefenen. Voorderest geniet elke dag uiteindelijk is dat het enige wat telt.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Beste

  Ik heb dit weekend een date.
  Ik vertel het nog niet de eerste paar dates, pas als we wat verder zijn als het zover komt. Het is de eerste date sinds...

  Ik begrijp dat je vooral moet uitleggen wat het is, wat het doet.

  Ik hoor verschillende berichten, wat ik wel het meeste hoor is dat het virus blijft maar je er niet persee last (de wratten) meer van hoeft te hebben.

  Daar gaan we dan voor denk ik

  Reageer
  #10

  Het is net zoals Gordelroos, dat virus blijft in je beenmerg maar daar hoef je daarna ook geen last meer van tr hebben.

  Reageer
  #11

  Gordelroos en ook HPV blijft niet in beenmerg achter. Maar in zenuwen en zenuwknopen

  Reageer
  #12

  Wratjes zijn goed te behandelen. Misschien zijn meerdere bezoekers nodig maar de behandeling stelt niets voor. Binnen een kwartiertje sta je buiten

  Reageer
  #13

  Voor zover ik begrepen heb, trekt herpes zich terug in de zenuwcellen. Hpv zit op de huid. Je ziet bij herpes een ander patroon waarbij lagere weerstand tot een uitbraak leidt en dat levenslang. Bij hpv zie je dat mensen er heel lang last van hebben, ook als de weestand niet laag is en dan in de meeste gevallen ineens niet meer. Probleem is dat je bij HPV niet weet of het weg is en dat niet iedereen het opruimt, dit geeft onzekerheid.

  'HG is een chronische ziekte, terwijl het humaan papillomavirus uiteindelijk self-limiting is. Het feit dat niet duidelijk is of en wanneer het humaan papillomavirus verdwenen is, heeft als gevolg dat cliënten deze ziekte ook vaak als chronisch beschouwen.'
  Bron rivm: https://lci.rivm.nl/stappenplan/anogenitale-wratten-en-herpes-genitalis

  Ik heb mijn vriend over de hpv verteld en hij deed er niet moeilijk over. Omdat ik zelf niet in over en weer besmetten wil belanden, hebben we ons beiden laten vaccineren met Gardasil. Mijn arts zei dat de combinatie van:
  -ik 6+ maanden geen klachten
  -wij beiden de vaccinatie
  -de zekerheid dat ik een variant van hpv heb die in de vaccinatie zit
  maakt dat de kans uiterst klein is dat mijn vriend ooit klachten gaat krijgen.

  Mij heeft die prik erg geholpen. Enige nadeel is dat je moet wachten met huid op huid contact tot je vriend 3x geprikt is, maar die relatief korte tijd hebben wij ervoor over.

  Hoop dat iemand hier wat aan heeft en dat de vaccinatie voor anderen een redding is zoals voor mij.

  Reageer
  #14

  Man 30

  Heel erg bedankt.
  Ik zou het erg fijn vinden om er prive, maar anoniem met iemand over te praten. Mocht je daarvoor openstaan, kan je mij altijd een berichtje sturen.

  Reageer
  #15

  Hoi Karin,

  Ik heb ook begrepen dat Herpes in de zenuwen gaat zitten, maar over HPV heb ik dat nooit eerder gehoord. Wat fijn dat de prik heeft geholpen bij je!
  Hopen dat het voorgoed wegblijft.

  Reageer
Reageer op: Hoe gaan mensen met een niet westerse cultuur om met dit virus
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief