AGW weg, en nu?

Online ZorgZus
  • #1

    Als je AGW weg zijn hoe moet je verder leven?

    Sinds December heb ik geen nieuwe bobbeltje meer ontdekt en aankomende week heb ik mijn laatste injectie gardasil 9.
    Ik heb gelezen hier dat je 3 tot 6 maanden nog besmettelijk bent en daarna als genezen kan worden verklaard, klopt dit?

    Moet ik bij een nieuwe partner vragen of ze ook de HPV vaccinatie nemen?

    Hoe moet ik hiermee omgaan?

    Reageer
    #2

    Hey Alias,

    Er is niet echt één antwoord op te geven denk ik, maar hoop dat je wat aan mijn ervaring hebt.

    In het actieve stadium met wratjes of wanneer je plekjes hebt waarvan je niet zeker weet wat het is of in de eerste 3 maanden tot alles weg is, dan is het voor iedereen duidelijk: dan moet je het zeggen.

    Daarna wordt het een grijs gebied. De ene arts zegt: is 3 maanden alles weg, dan ben je er vanaf, de ander zegt 6 maanden. Het is ook niet zo dat er NOOIT meer iemand na 6 maanden alsnog klachten krijgt, alleen volgens mijn gyn dus wel dat statistisch gezien de kans klein is dat het gebeurt.

    Zelf heb ik ervoor gekozen om dit in een vroeg stadium aan mijn vriend te vertellen (ik was toen ongeveer 3-4 maanden na verdwijnen klachten). We hebben er samen voor gekozen om te wachten tot ik 6 maanden klachtenvrij ben voordat we seks hebben en huid op huid contact. Dat hebben we nu dus nog niet gehad en we liggen ook niet naakt onder dezelfde lakens. We raken elkaar wel aan met onze handen, maar dit doen we om de beurt tijdens een massage en we zorgen ervoor dat hij niet eerst mij aanraakt en dan zichzelf. Ook knuffelen (met kleding aan!) en zoenen we. De kans op besmetting is hiermee niet 0,0, maar wij beiden zijn bereid dit beperktere risico te nemen. En dit doen we dus zo tot ik op de 6 maanden klachtenvrij zit.

    Mijn vriend heeft zich goed vooraf kunnen informeren bij zijn huisarts. Zijn huisarts had uitgelegd dat als ik 6 maanden klachtenvrij ben, het virus waarschijnlijk geklaard is. Mocht dit niet zo zijn, dan zou de kans dat hij klachten krijgt terwijl ik al zo lang geen klachten heb 1% zijn. Dat vond hij te doen.

    Het is de vraag, wat móet je vertellen (dus actieve/ onduidelijke klachten) en wat moét misschien niet strikt genomen maar is wel netjes (wanneer je 6 maanden na verdwijnen klachten bent)? Zelf zou ik het waarderen als iemand het zou zeggen, ook na 6 maanden. En mijn vriend waardeerde dit ook. Het zegt zoveel over iemand als hij of zij daar eerlijk over is! En het zegt ook zoveel over iemand als diegene hier NIET eerlijk over is! Het is fijn om samen te kunnen bespreken wat voor jullie de beste optie is, en wil iemand het risico niet nemen dan kan diegene zich laten vaccineren.

    Dit is maar mijn perspectief, maar hopelijk heb je er wat aan, liefs!

    Reageer
    #3

    Hoi Karin
    Dank je voor je antwoord 🤗
    Vandaag heb ik mijn laatste gardasil prik gehad en hoop daarmee dat de hpv geklaard word.

    3 tot 6 maanden valt te overzien.
    En dat stelt me weer gerust en het klinkt ook weer hoopvol.
    Ik ben nog niet iemand tegen gekomen op liefdesvlak.
    Ik zat zelf ook aan die vaccinaties te denken voor mijn volgende partner.
    Maar ja niet iedereen wilt die vaccinatie
    Ik ken mensen die zeggen ''ahhh joh het zal wel meevallen' en ook ''ik neem het risico wel''
    Nu wilden ik dat niet en deed ik het niet.
    Dus is het erg moeilijk iemand te overtuigen die vaccinaties te nemen.
    Gewoon latex handschoenen aan en condoom en hup spelen maar was de volgende optie.
    Maar geen echte seks.
    Wel of niet vertellen , ik weet niet. Ligt eraan vind ik.
    Toen ik 2jaar AGW vrij was vertelde ik niets
    Pas toen ik seksueel actief werd kwam de AGW na 3jaar sluimeren terug, hoe groot was die kans nou?! Dat werd voor mij nooit duidelijk met al die artsen
    ...of was dit een herbesmetting? Die kans was er ook nog.

    Maar goed december voor het laatst aangestipt en daarna niets meer dus ik mag in mijn handjes klappen na 5maanden zo nu en dan een nieuw bobbeltje.

    Heb ook coriolus versicolor een half jaar geslikt, ga ik ook nog even door mee tot dat ze op zijn.
    Zal AHCC paddestoel extract een mooie zijn voor onderhoud? In een normalere dosis?

    Reageer
    #4

    Snap ook wel dat je na 2 jaar niets meer hebt gezegd, dat is wel zo'n lange termijn waarna je denkt... dan gebeurt er niets meer en is het weg.

    Opvallend in jouw verhaal vind ik dat je pas opnieuw klachten kreeg nadat je weer seksueel contact had en daarvoor zo lang niet. Klinkt als een herbesmetting? Al zal je dat niet zeker kunnen weten. Mijn gyn zegt na zo'n lange tijd dat het bijna altijd een nieuwe besmetting is, maar over dit virus lijken de meningen te verschillen!

    Lastige is dat veel mensen het virus op hun huid dragen, maar 1% klachten krijgt. Als je er gevoelig voor bent, is een hersmetting zo gebeud. Gelukkig ben je nu beschermd! Heb je verder nog bijwerkingen van Gardasil ervaren?

    En voor je nieuwe partner; als hij het risico wil nemen zonder vax, wat vind je dan lastig? Hij kan zijn eigen geïnformeerde keuze maken en dat je elkaar blijft besmetten is minder van toepassing lijkt me als jij gevaccineerd bent. Ga ook nog vragen bij de gyn hoe dit precies zit.

    En zelf ga ik ook ahcc afwisselend met coriolus slikken in een onderhoudsdosering (halve dosis). Heb zo'n goede weerstand nu, fijn ook in dit griepseizoen!

    Reageer
    #5

    Hey Karin🙃
    Jaaa na 2jaar verwachte ik het ook niet meer.
    Ik twijfelde ook aan een herbesmetting het was zo opvallend. 😮

    Ik heb eczeem en smeer elke dag met creme van de apotheek.
    Dus vatbaar of kwetsbaar ben ik dan zeker jah.😖

    Gelukkig ben ik nu beschermd
    3 tot 6 maanden valt te overzien
    Ik heb toch niemand nu
    Misschien loop ik deze zomer tegen iemand aan.🤗

    Ik vind het lastig omdat ik denk dat ik een gevaar voor een ander kan zijn.... maar misschien is die angst ongegrond.🤔

    Ik slik nog even mijn coriolus versicolor door voorlopig omdat ik zelf 2 weken incubatietijd van het vaccin meereken plus kwakkel ik met een kuchje en keelpijn. 😉

    Reageer
    #6

    Fijn dat je nu die vaccinatie hebt inderdaad! Zeker als je last hebt van eczeem. Mijn gyn zei dat de 1 procent van de mensen die klachten krijgt terwijl de ander geen klachten heeft, vaak mensen zijn met eczeem, psoriasis of een hele droge huid. Het virus maakt dan gebruik van de (soms miniscule) scheurtjes in de huid die meestal aanwezig zijn bij die aandoeningen.

    Dus ja, dat meegenomen zou het heel goed een herbesmetting kunnen zijn geweest. Maar voor jou zit de schrik er natuurlijk in als je het weer opnieuw krijgt. Met de hulp van het vaccin voel je je hopelijk veiliger straks.

    Begrijp ook de angst om een ander te besmetten. Denk dat het vooral belangrijk is verantwoordelijkheid naar de ander te nemen en niet kort na het verdwijnen van klachten al seks te gaan hebben. Maar als je 6 maanden wacht en je hebt nog steeds niets, dan zegt mijn gyn dat de kans zeer klein is dat je een ander besmet.

    Het risico op hpv bij seks is nooit 0.0, niet bij ons en ook niet bij mensen die nooit klachten hebben gehad. 80 procent heeft hpv of heeft het gehad, vaak ongemerkt. Daarmee wil ik niet zeggen; doe ongestoord wat je wil. Maar wel dat je het LANGE TIJD na het verdwijnen van de klachten wat kan relativeren. Ik zou het zelf mijn partner vertellen ook na 6 maanden dat ik hpv heb gehad, maar weet vrijwel zeker dat hij ook wel eens hpv heeft gehad. Het komt zoveel voor.

    Nogmaals, zijn er klachten, hoe onduidelijk of subtiel ook, dan moet je natuurlijk geen seks hebben!! En ook in de eerste periode erna (zeker 6 maanden) 100 procent je partner inlichten, geen twijfel over mogelijk. Het is en blijft een vervelend virus, waar je een tijd last van kan hebben, dat wil je een ander niet aandoen. Heb het in dit bericht dus alleen over lange tijd erna. Soms maken mensen iets anders van wat ik zeg, dus zeg het er toch nog ff bij.

    Reageer
    #7

    Ja heel duidelijk karin
    Ik ga het gewoon rustig aan doen en als er liefde komt dan zie ik het dan wel weer

    Die vaccinatie geeft veel hoop en zekerheid daar ben ik blij mee

    Reageer
Reageer op: AGW weg, en nu?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief