Continu dromen; niet uitrusten

  • #1

    Hoi,

    Ik ben altijd al een lichte en moeilijke slaper geweest. Ik weet dat ik mijn 8uur slaap per nacht nodig heb, en het liefst nog een uurtje meer.

    Sinds enkele weken echter rust ik niet meer uit tijdens het slapen. Ik slaap de volle 8 uur maar word vermoeider wakker dan toen ik ging slapen! Wel weet ik me altijd veel dromen te herinneren van die nacht...

    Ik droom over allerdaagse dingen, maar met een vreemd tintje eraan en vaak loopt alles door elkaar. Maar ik droom niet over angsten of verlangens. Wellicht droom ik alleen in het laatste uur van mijn slaap (of herinner ik alleen die dromen) maar waarom rust ik de eerste 7 uur dan niet uit?

    Al geprobeerd:
    -m'n hoofd leeg te maken savonds (boek lezen, of bijvoorbeeld alle dingen voor de dag erna vast op een briefje schrijven).
    -extra vroeg gaan slapen / extra laat gaan slapen
    -iets eten voor het slapen / juist heel lang niets eten voor het slapen
    -smiddags een uurtje slapen (dan drom ik ook, maar rust voor mn gevoel wel meer uit!)

    Wat zijn verder mijn opties om m'n nachtrust terug te vinden?? Als iemand tips heeft, heel erg graag!

    ( Ik gebruik liever geen alcohol of medicijnen, dat is echt een soort uiterste noodoplossing. )

    alvast bedankt!
    Elise (24 jaar).

    Reageer
    #2

    Hai Elise, veel dromen wordt meestal in verband gebracht met veel gebeurtenissen door de dag heen. Alles dat je doet, of wat er gebeurt, moet verwerkt worden en een plekje krijgen. Als je daarvoor overdag te weinig tijd voor neemt, is de kans groot dat je meer droomt. In je lijstje mis ik twee belangrijke dingen die je zou kunnen doen om beter te slapen: na het eten 3 kwartier wandelen (korter heeft weinig effect, langer is niet nodig), en het aantal dingen dat je doet verminderen, dus rustiger aan doen. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

    Reageer
    #3

    Hoi Tim!

    Dankjewel voor je snelle reactie.
    Het is inderdaad waar dat mijn dagjes erg hectisch en rommelig zijn de laatste tijd. Semi-werkeloos, wel projectjes, vrienden spreken, baan zoeken, vrijwilligerswerk, huishouden, dansles, rijles emz. Dus ook iedere dag een heel ander ritme.

    Toch probeer ik in mn hoofd alles stapje voor stapje te doen (en dus te verwerken/af te ronden) voor ik met het volgende begin. Doormiddel van lijstje, 'dagboekachtige' schrijfsels en bellen met moeder en vriend probeer ik mijn hoofd aan het einde van de dag leeg te maken.
    Hoe zou ik verder overdag al meer van mijn gebeurtenissen kunnen verwerken?

    Dat wandelen klinkt als een heerlijke tip, jammer dat het alweer vroeg donker is nu. En jammer dat ik ook 's avonds iets te strak zit in mijn planning om 3 kwartier over te houden. Ik zit wel tussen 17 en 19u in de trein, waarbij ik ook mijn rust pak en lekker naar het landschap staar. Zou dat hetzelfde effect kunnen bereiken? Dat is dan helaas niet vlak voor het slapen gaan...

    Ik ga je tip sowieso onthouden en hopelijk op de rustigere dagen ook toepassen.
    Meer tips (ook van mensen die dit herkennen eventueel?) zijn zeker welkom!

    liefs
    Elise

    Reageer
    #4

    Voor het reizen met de trein zijn er fijne luisterboeken te krijgen zodat je naar hele mooie verhalen kunt luisteren, of een meditatie cd, zodat je meditatie-oefeningen kunt doen, terwijl je naar huis reist. In ieder geval leef je bewust zodat je bewustzijn wet wat er aande hand is, en met oplossingen kan komen.

    Reageer
    #5

    Dit is een goede oefening voor 's avonds.

    Aan het eind van de dag kijk je terug op wat er is gebeurd.

    Dat doe je met de vraag: Waar ging het vandaag om? Dit is een waarderende terugblik omdat je verschillende waarden toekent aan wat je hebt meegemaakt. Door jezelf bij de waarderende terugblik vragen te stellen als: welk wonder gebeurde er vandaag of, waar en wanneer was ik het meest mezelf, voeg je waarde aan de dag toe.

    Een andere vorm van terugblik is een waarnemende terugblik. De naam zegt het al: je kijkt terug op dingen die je hebt waargenomen en probeert je die weer voor de geest te halen. Het hoort bij deze terugblik dat je je waarnemingen van de afgelopen dag in een omgekeerde tijdsvolgorde probeert te herinneren. Dus niet wat het eerst was en wat daarna, maar precies andersom.

    Daarna ga je slapen.

    Reageer
    #6

    Dankjullie Doenja en Rudolf voor de extra adviezen!

    Wat jij zegt Rudolf, terugblikken op de dag, was iets wat ik vroeger inderdaad ook vaker deed. Wat vond ik leuk vandaag? Wat heb ik geleerd? Wat heb ik gedaan waarvan ik nooit zou verwachten het te zullen doen? Maar dat was allemaal meer om het positieve altijd te blijven inzien van iedere dag. Wat nu helemaal vanzelf gaat ๐Ÿ˜€

    Ik ga je tip zeker opvolgen. Al heb ik er goed overgedacht en.. volgens mij gaan mijn dromen (nacht-denken) niet over gebeurtenissen van de dag ervoor, maar juist over alles wat ik de dagen erna allemaal moet doen en niet mag vergeten. Heeft terugblikken dan nog steeds nut?

    Reageer
    #7

    Ik lees jullie discussie... Ja, dat helpt juist omdat je zaken van gisteren 'opruimt' en de nieuwe dag met een schone lijst kunt beginnen. Rond dingen af voordat je weer met nieuwe dingen begint; bezint eer ge begint...

    Reageer
    #8

    Het kan zijn dat je 'last' hebt van lucide dromen, dat zijn zeer intensieve dromen, meer ingo kan je opzoeken op het internet.. Ikzelf heb daar ook wat 'last' van

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Hoi Elise,

    Heb je hier nog steeds last van? Ik herken echt alles wat je zegt en ben benieuwd naar jouw oplossing!

    Groeten,
    Yara

    Reageer
    #10

    Ik heb hier ook al 3 jaar last van. Alles zo ongeveer al geprobeerd, maar helpt allemaal helemaal niets. Doktor en psycholoog zeggen me niet te kunnen helpen. Iemand nog meer tips?

    Heb al kruiden geprobeerd

    -wel of geen telefoon

    -wel geen televisie

    -dagboeken

    -lezen

    -mediteren

    -zoutlamp

    -op een andere plek slapen

    -speciale stenen met 'bepaalde kracht' etcetc.

     

    Groetjes

    Reageer
Reageer op: Continu dromen; niet uitrusten


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief