Lamme arm tijdens slapen

 • #1

  Ik heb sinds ongeveer een half jaar dat mijn arm helemaal verlamd is. Ik lig er dan waarschijnlijk op en dat zorgt ervoor dat hij heel erg tintelt. Soms is het zo erg dat ik hem niet eens meer kan optillen en dat hij helemaal vanaf mijn schouder af aan verlamd is en ik dus ook niks voel. Na een seconde of 20 begint hij weer tot 'leven' te komen en te tintelen.
  Ik heb de laatste tijd veel vaker dat mijn arm tintelt en gevoelloos wordt. Ook als ik nog even tv kijk en ik lig op mijn zij of als ik mijn armen onder mijn kussen houd en ik op mijn buik slaap. Voorheen had ik dat nooit.

  Is dit iets wat gewoon vanzelf weer minder moet worden of zal er ergens een knel zitten? Het is geen vreselijk iets maar wel vervelend. Vooral omdat ik hier nooit last van had.

  Reactie
  #2

  In het engels is hier een naam voor: 'saturday night arm'.

  Omdat er in het weekeinde vaak meer alcohol wordt gebruikt, en mensen door de alcohol tijdens de slaap niet gewekt worden door dit onaangename gevoel, kunnen ze een nacht lang op een arm liggen, waardoor inderdaad een zenuw in de arm bekneld raakt.

  Deze neuropathie is een gevolg van compressie van de radiale zenuw die rond de humerus (schouder) loopt. Het komt dus mestal doordat je dronken in slaap valt, en niet merkt dat de zenuw wordt afgeknepen. Afhankelijk van de locatie van de compressie zul je uitval ervaren van het geïnnerveerde gebied van deze zenuw. Bijvoorbeeld compressie ter hoogte van de elleboog, geeft het klachten in de onderarm. In de pols zal de duim-kant van je hand vreemd voelen, tintelen en moeilijk te bewegen zijn. Een hoge radiale verlamming vanuit de oksel (bij een patient die op oksel-krukken loopt) geeft uitval van de gehele arm met inbegrip van de triceps.

  Een éénmalige saturday-night-arm kan geen kwaad, het hersteld zich vanzelf in de loop van de dag of dagen. Langdurig en herhaaldelijke compressie kan op den duur schade aan de zenuw veroorzaken. Vaak wordt het advies gegeven een andere houding proberen aan te nemen waardoor de compressie voorkomen wordt.

  Tijdens de slaap is dat natuurlijk lastig maar ook daar kun je creatieve oplossingen voor vinden. Bijvoorbeeld een tennisbal plakken aan de binnenzijde van een pyama, zodat je niet op die zijde zult gaan liggen, of met meer kussens te gaan slapen.

  Bij langdurige klachten is het raadzaam een neurloog te raadplegen.

  Reactie
  #3

  In het studentenblad van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde staat een interessant en begrijpelijk artikel over radialis compressie.

  Het is een Pdf, dus je hebt om de link te openen waarschijnlijk Adobe reader nodig.

  http://www.ntvg-s.nl/archief_new/archief/2002_04/PDFp/2002_30103p01.pdf

  Reactie
  #4

  Bedankt voor de reacties,
  Heb hier inderdaad wel eens over gelezen, Heb die lamme arm ongeveer 3 keer gehad. Laatste tijd gelukkig niet meer, vond het toch wel een beetje eng toen ik er wakker van werd.
  Heb nu alleen nog dat de arm erg snel begint te slapen/tintelen. Ik voel dat op tijd en corrigeer mijn houding dan. Kan het zijn dat de arm, door het lange afknellen die paar keer, nu zo snel tintelt?

  Reactie
  #5

  Ja, dat kan. Maar ik denk dat iedereen jouw klachten kirjgt als die gaat liggen zoals jij. Door je houding knel je de zenuw af.

  Reactie
  #6

  hallo,

  ik heb ook last van dit probleem, elke nacht heb ik een pijn tintelend gevoel in mijn arm/pols wat ook lijd tot verlamming. heel vervelend inderdaad, omdat je met zowat elke houding er last van krijgt. ik ben de laatste jaren nogal aangekomen en mijn cupmaat is ook gestegen. kan het hier ook door liggen?

  groetjes

  Reactie
  #7

  Nee, niet direct, maar wel indirect.

  Doordat er meer weefsel op de betreffende locaties zit zoals je beschrijft bij je pols, kunnen de zenuwen ook makkleijker bekneld raken.

  Toch heb ik het idee dat het bij jou misschien een carpaaltunnelsyndroom kan zijn, hierbij raakt namelijk een zenuw in de pols bekneld door zwelling van het weefsel in de carpale tunnel waardoorheen de zenuw loopt.

  Lees de wikipedia over het carpale tunnelsyndroom eens, misschien herken je het wel.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Carpale-tunnelsyndroom

  Reactie
  #8

  hi shirley jou verhaal komt mij zo bekend voor ik heb dat ook heel vaak. ik zou graag willen weten of dat normaal is. ik bedoel een keer oke, maar ik heb et steeds vaker als ik wakker wordt (en nee ik drink niet).

  gr me

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ja hoor, dat komt echt vaker voor en zeker als je de gewoonte hebt steeds in dezelfde houding te slapen waarbij je telkens opnieuw je arm 'afknijpt'.

  Probeer een andere houding te vinden om te slapen, bij voorbeeld door meer of juist minder kussens te gebruiken. Of het raam juist open te doen, of meer dekens te gebruiken zodat je bed anders lijkt en je eerder geneigd bent anders te gaan liggen. Wat vaak erg goed helpt is een tennisbal in je slaapkleding naaien zodat je niet op die zijde of rug kunt gaan liggen.

  Het is even wennen, maar als de klachten alleen optreden door een verkeerde slaaphouding is het niet zo ernstig en kun je heel goed proberen er zelf iets aan te doen.

  het zal wel lastig zijn maar het kan echt!

  Reactie
  #10

  Ik heb er ook last van. Ik heb altijd het idee dat wanneer de dag niet zo goed gegaan is dat ik er dan meer last van krijg maar dat weet ik niet zeker.
  Het is niet erg prettig maar ik heb ook niet het gevoel dat het erg schadelijk is dus ik denk dat het verder wel meevalt maar ook dat weet ik niet zeker.

  Reactie
  #11

  Het wordt wel een saturday-night-arm genoemd (een zaterdagnacht-arm dus) omdat er dan veel gedronken wordt en mensen in een vreemde houding in slaap vallen en niet doorhebben dat ze `s nachts kun arm afknellen, wat ze wel zouden doen als ze het door zouden hebben, vandaar dat het ook vaker voorkomt in het weekeinde als er alcohol in het spel is.

  Reactie
  #12

  hallo

  ik heb al ander half jaar last van afknellende arm tijdens het slapen en word regelmatig s'nachts wakker met een zere arm bij de dokters words ik gelijk weer weg gestuurd met het antwoord moet je leren in een ander houding te slapen zelfs dit werkt niet want als ik op mijn rug lig heb ik het zelfde effect en als ik dit aangeef krijg ik te horen moet je mee leren leven :S!!
  ik heb overdag ook veel last van mijn schouders de artsen hebben weinig onderzoeken gedaan en gooien het op fybromialgie. zelf heb ik het idee dat het mijn pezen zijn. bij veel last worden mijn schouders erg dik en krijg ik pijn in mijn armen alsof er ook wat afknelt in mijn elleboog en krijg ik onderaan mijn nek een dikke bult ook krijg ik steeds meer last van mijn benen als ik te veel heb gedaan zak ik er zo doorheen.ook krijg ik bij veel pijn een bloedvaatje bij mijn elleboog die zo ineens tevoorschijn springt en na een uurtje knapt het en komt er vervolgens een blauwe plek maar als ik dit allemaal bij de artsen aangeef vragen ze mij wat ik wil dat ze eraan gaan doen want hun weten niet wat het is dan vraag ik mij af wie is hier de dokter en word ik maar weer naar huis gestuurd met een bloedtest waar nooit wat uitkomt 🙁 ..en daar gaat je eigen risico weer van 155 euries!!

  Reactie
  #13

  Ja, ik begrijp je verhaal. En wat doe je met ouw eigen verantwoordelijkheid en de bewegingsadviezen die jou gegeven zijn!

  Het is algemeen bekend dat gezond bewegen en een gezond gewicht een zeer positieve invloed hebben op de klachten zoals jij ze omschrijft namelijk.

  Dus ik wil je er nogmaals op wijzen, want als het goed is hebben de dokters die je hebt geconsulteerd dit ook al eerder gedaan, dat je goed gezond gaat bewegen.

  Weet je hoe je dat moet doen? Hoe lang per dag en welke dingen je dan kunt doen?

  In het begin kan het best lastig zijn in actie te komen (of de bewegingsactiviteiten omhoog te schroeven) maar op den duur ga je er heleboel profijt van hebben! Zorg wel dat je geleidelijk gezond gaat bewegen en dus niet ineens marathons gaat rennen want dat is jouw lichaam vast helemaal ontwend.

  Reactie
  #14

  en of ik dat heb gedaan en in de goede dagen nog steeds doe!!
  heb al 3x via verschillende fysio wezen trainen en 3x op meer pijn geeindigt zelfs hun hebben mij gezegt dat ik pas moet gaan bewegen zodra ik mij goed voel.
  het is begonnen toen ik nog 18 was en altijd veel beweging had..daarna kon ik steeds minder en aangezien ik niet stil kan zitten en nog steeds veel wil is mijn lichaam hard achteruit gegaan!
  dus dat domme gezeik van beweging komt mij de strot uitzetten ik wou dat ik kon bewegen en weer gewoon mee kon doen met sporten!!!

  Reactie
  #15

  José, volgens mij is het goedbedoeld hoor... Heb je last van overgewicht? Wat is jouw BMI?

  Reactie
Reageer op: Lamme arm tijdens slapen
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief