Bechterew

 • #1

  In top conditie in 2016. Dat jaar veel gesport en m'n dieet omgegooid en zo afgevallen en fit geworden. Plots bij 't hardlopen op de loopband pijn aan mijn achillespees. Eerst rechts. Daarna ook links. Zo erg dat ik moest stoppen. Daarna kwam er langzaamaan steeds meer pijn in m'n rechterbil opzetten. Daarbij ook m'n heup en onderrug. Het begon te ver krampen en erin te schieten. Dit was zo pijnlijk dat ik niet eens meer op kon staan. Deze verkramping gebeurde op de gekste momenten. En 't enige wat ik kon doen was naar de grond en stil op de rug liggen. Er kwam ook zenuwpijn bij in m'n been.

  Orthopeed gezien. Die zag een kleine stenose maar niks ernstigs. Een kenacorte injectie gehad. Die hielp alleen voor de pijn in m'n been. De bil en rugpijn bleef. Zo heb ik 'n jaar geleefd. Ik raakte semi invalide. Moest m'n baan in de zorg opzeggen. En kon amper zonder pijn bewegen. Vorig jaar opnieuw zelf een rugscan geregeld. Weer deze lichte stenose. Verder geen afwijkingen. Wel werden er grote eierstok cysten gevonden per toeval. En verklevingen in m'n buik. Ik blijk ernstig endometriose te hebben waarbij m'n buik organen verkleefd zijn. Endometriose is een soort van auto immuunziekte. Die continu voor ontstekingen zorgt. Dit jaar zal ik hieraan geopereerd worden.

  Vorig jaar maart sloeg de benauwdheid en pijn op de borst toe. Ik kreeg amper lucht en alles deed pijn. Nek, bovenrug, schouders en ribbenkast voor en achter. Vaak naar de EHBO geweest omdat er ook uitstralende pijn naar arm en kaak bij zat. Geen hartaanval of longembolie. Ook geen covid!

  Deze pijn is er nu anderhalf jaar. Mn nek, rug en schouders doen enorm pijn en ik heb pijn op de borst. M'n borstkas lijkt vast te zitten.

  Bij een chiropractor geweest en die constateerde dat m'n nek en bovenkant van ruggenwervel niet goed is. M'n nek staat te ver naar voren. En m'n ruggenwervel noemde ze een militaire houding. De natuurlijke kromming is minder. Zij zag geen bechterew signalen op de idxa scan. Ook zag ze dat m'n heupen scheefstand hebben. En beenlengte verschil.

  M'n hele lijf doet pijn. M'n achillespezen, ik heb continu hielspoor, pijn aan m'n enkels. Heup, nek, schouders en vooral die borstkas met die benauwdheid. Het voelt alsof m'n lijf continu in ontsteking is.

  Ik heb alle tests al gehad zoals long functie test, hartfilmpjes, stresstest maar er word niets gevonden.

  De gynocholoog denkt aan endometriose op't middenrif. Dit is zeldzaam maar zou kunnen. Dit kan pas na een kijkoperatie gezien worden. Ikzelf denk aan bechterew.

  Ik tik alle hokjes aan behalve oogontsteking. Die ik overigens vorig jaar kort wel eens gehad heb. Ik ben vorig bij een reumatoloog geweest toen ik nog geen benauwdheidsklachten had. Deze keek puur naar m'n heup, bil en rugklachten. En vond niet dat ik reuma heb.

  Aangezien 't 8 tot 10 jaar kan duren voor bechterew gesteld wordt bij vrouwen, en aangezien endometriose de kans op reuma verhoogd. Ben ik ervan overtuigd dit te hebben.

  Mijn huisarts wil mij niet nogmaals naar een reumatoloog sturen maar nu naar 'n orthopeed. Heeft een orthopeed ook weet van bechterew?

  Ik zit eraan te denken een andere huisarts te zoeken aangezien ze een beetje moe lijkt te worden van mijn klachten.

  Ik heb diagnoses of verdenkingen gehad van stress tot costochondritis tot verergering astma, tot maagproblemen. Maar ik verdenk bechterew.

  Hoe ga ik tot een diagnose komen als ik al een reumatoloog gezien heb? En vind u dat mijn klachten het waard zijn meer te laten onderzoeken. Vooral de pijn in de ribben en het niet diep kunnen ademen is voor mij zorgelijk. Dit duurt maar voort. Ik was een fitte meid in 2016. Toen was ik 31. Ik ben veel te jong voor dit soort klachten. En niemand heeft een oorzaak.

  Is er een kans dat er zonder dit gen toch bechterew is? Aangezien ik al een ontstekingsziekte/auto immuunziekte zoals endometriose heb. Ik slik daar momenteel geen hormonen voor. Dus de ontstekingen zijn erg aanwezig in m'n bekken, buik, eierstokken en baarmoeder. Ook zit er endometriose op en in m'n darm.

  De gynocholoog denkt dat de rugklachten door endometriose komen. Maar heeft geen antwoord op de nek, schouder en borstkasklachten.

  Wat denkt u?

  Reageer
  #2

  Even los van de endometriose: "Dat jaar veel gesport en m’n dieet omgegooid en zo afgevallen en fit geworden. Plots bij ’t hardlopen op de loopband pijn aan mijn achillespees. Eerst rechts. Daarna ook links. Zo erg dat ik moest stoppen." Ik denk dat hier toch al wat fout is gegaan. Het doet mij eraan denken dat je het dieet niet goed hebt afgestemd aan de sport en het afvallen. Dan ontstaan er op alle fronten tekorten in het lichaam. Als de energiebehoefte veel hoger was dan de energie inname, dan gaat dat ten koste van spierweefsel. Ook in de kuiten. En dan wordt de achillespees te kort en dat gaat overbelasting klachten geven. Dat kan dan weer invloed hebben op je bovenbenen, billen en onderrug. Vervolgens kom je dan in een vicieuze cirkel terecht met verschillende klachten.

  Een orthopeed is geen slecht idee en ja, die heeft ook weet van Bechterew

  Reageer
Reageer op: Bechterew
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief