Spierreuma, een veelvoorkomende en pijnlijke aandoening

Spierreuma

Spierreuma is een auto-immuunziekte die vooral voorkomt bij mensen boven de 50 jaar. Opvallend is dat deze aandoening 2 keer zo vaak bij vrouwen als bij mannen voorkomt. Wat is er aan deze pijnlijke aandoening te doen?

Wat is spierreuma?

Spierreuma is een veelvoorkomende en pijnlijke vorm van reuma. De medische benaming ervan is polymyalgia rheumatica. ‘Polymyalgia’ betekent letterlijk: ‘meerdere pijnlijke spieren’. Reumatisch wil zeggen dat het om een ontsteking gaat. Kenmerkend voor spierreuma is de stijfheid, pijn en moeite met bewegen van de: nek, schouders, heupen en bekkengebied.

Spierreuma ontstaat meestal heel geleidelijk en verergert in de loop van de tijd. Maar spierreuma kan ook van de één op de andere dag ontstaan. Deze vorm wordt ook vaak die niet zo herkend, omdat men dan vaak denkt aan een stijve spier áls gevolg van een verkeerde (slaap)houding.

Symptomen van spierreuma

Mensen die last hebben van spierreuma hebben last van een hele erge spierpijn en stijfheid in de nek, schouders of heupen. Deze pijn kan aan één kant zitten, maar in veel gevallen zit de pijn en stijfheid aan allebei de kanten van het lichaam. Vaak gaat aan deze acute spierpijn en stijfheid een periode vooraf waarin iemand:

 • Zich niet helemaal fit voelt.
 • Wat vaker moe is.
 • Misschien gewicht heeft verloren.
 • Gebrek aan eetlust heeft.
 • Verhoogde temperatuur heeft.
 • Last heeft van nachtzweten.

De pijn en de stijfheid zijn het hevigst in de ochtend en worden zo na een uur minder. Bij inspanning van de spiergroepen nemen de pijn en stijfheid toe. Deze pijn en stijfheid kunnen een grote impact hebben op iemand zijn leven. Zo kan het bijzonder lastig zijn bij het aan- en uitkleden of wassen.
Vanwege het feit dat deze symptomen ook bij veel andere aandoeningen voorkomen, is de diagnose spierreuma moeilijk.

Polymyalgia rheumatica en arteriitis temporalis

Wanneer mensen naast bovenstaande symptomen ook last hebben van hoofdpijn aan één kant van je hoofd, dan kan het zijn dat iemand arteriitis temporalis (RCA) heeft. Andere symptomen kunnen zijn:

 • Pijn bij het kauwen.
 • Opeens slechter gaan zien.

Arteriitis temporalis is een ontsteking van een bloedvat bij de slaap. In de meeste gevallen is alleen het bloedvat aan één kant van het hoofd ontstoken. Echter, het kan ook beide kanten van het hoofd ontstaan. Arteriitis temporalis komt bij een kleine groep voor.

Oorzaak van spierreuma

De oorzaak van spierreuma is (nog) niet bekend. Lange tijd dacht men dat PMR werd veroorzaakt doordat de spieren ontstoken waren. Echter, onderzoek heeft aangetoond dat niet de spieren ontstoken zijn, maar: de gewrichten, pezen, peesaanhechtingen en slijmbeurzen. Spierreuma is een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het eigen immuunsysteem lichaamsweefsel aanvalt. De reden van de ontstekingen is (nog) niet duidelijk. Er wordt naar PMR veel onderzoek gedaan. Hieruit is wel bekend geworden dat erfelijkheid geen rol speelt.

Diagnose van spierreuma

Wanneer iemand met bovengenoemde klachten bij de arts komt, dan zal deze een aantal vragen over deze klachten stellen. Wanneer de arts op basis daarvan vermoedt dat er sprake van spierreuma is, zal hij of zij en bloedonderzoek aanraden. Hiermee kan de arts bepalen of er ontstekingswaarden in het bloed aanwezig zijn. Dit wordt gedaan met een bezinkingssnelheidstest (BSE). Rode bloedcellen van mensen met een ontsteking zakken sneller dan die van gezonde mensen. Wanneer de rode bloedcellen sneller zakken, dan weet de arts dus dat iemand een ontsteking heeft. Echter, het is dan nog niet zeker of die ontsteking wordt veroorzaakt door spierreuma. Om andere ziektes uit te sluiten, zal de arts ook ander bloedonderzoek doen en meestal ook röntgenfoto’s maken. Wanneer er geen andere aandoeningen worden gevonden, is er waarschijnlijk sprake van spierreuma. De arts bepaalt dat op basis van leeftijd (ouder dan 50 jaar), klachten en bloedbezinking.

Behandeling van spierreuma

In eerste instantie zal de arts kiezen voor medicijnen. Hiervoor kiest hij of zij uit corticosteroïden. Dit zijn medicijnen die de ontsteking bij spierreuma remmen. Een voorbeeld hiervan is prednison. Dit medicijn kan echter ook voor bijwerkingen zorgen. Om de kans op bijwerkingen zo klein mogelijk te houden, krijgt iemand ook calcium, vitamine D en soms ook een bisfosfonaat voorgeschreven. Indien de prednison onvoldoende werkt, dan kan iemand ook paracetamol als pijnstiller gebruiken. Wanneer deze niet voldoende werken, kan er in overleg met de arts ook NSAID’s gebruikt worden. Dit zijn bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen en diclofenac.

In de meeste gevallen gaat spierreuma na verloop van tijd vanzelf over. Vaak zijn de klachten na 1,5 tot 3 jaar helemaal weg. Naarmate de ontstekingsverschijnselen afnemen, zal de arts ervoor kiezen om de dosering van de prednison langzaam af te bouwen. Doe dit nooit op eigen initiatief, maar altijd in overleg met je arts.

Wanneer het niet lukt om de medicijnen af te bouwen en je blijft lichamelijke klachten houden, dan is er meestal iets anders aan de hand. De arts zal dan opnieuw onderzoeken om na te gaan of er wellicht sprake van reumatoïde artritis (RA) of artrose is.

 

Bronnen: Maartenskliniek, Reuma Nederland en MMC

Delen:  
44 reacties op “Spierreuma, een veelvoorkomende en pijnlijke aandoening
 1. Het is heel duidelijk.
  Ik heb ook spierreuma,maar naar 2 jaar, klagen bij de arts,werd het erkent!!
  Jammer.
  Na hart falen,opnamen ziekenhuis,kwam de spierreuma er uit

  Geschreven door Anoniem op
  • Sinds 2008 had ik ook last van spierreuma. Alles deed pijn. Kon me soms niet uit of aankleden. Slechts iets tillen en het gekookte eten afgieten ging niet. ‘s Avonds kwam ik nauwelijks de trap op. Alle sporten die ik deed gingen niet meer en dan wordt je wereldje opeens heel klein. Als het gezin ging skiën kon moeders niet mee. In de winter was het erger dan de zomer. Warmte verzachte. In het ziekenhuis werd uiteindelijk prednison geadviseerd. Toen ik hoorde welke bijwerkingen ik kon verwachten had ik het idee dat ik er nog meer bij zou krijgen en probeerde alles omdat te voorkomen. In november 2017 ging ik op advies van een vriendin naar een natuurgeneeskundige. Ze ging me doormeten met apparatuur en had al snel een antwoord.
   Volgens haar was het een voedings probleem. We eten alles maar, maar niet alles is goed voor iedereen. Er werd mij geadviseerd het bloedgroepen dieet te volgen. En wat had ik te verliezen? Ben direct gestart en het is prima te doen. Drie maanden later had ik al bijna geen pijn meer en bovendien vlogen de overtollige kilo’s er af. Nu ben ik anderhalf jaar verder. Geen pijn meer, goed op gewicht en kan allles weer doen.
   Je begrijpt dat ik dolgelukkig ben. En dat ik sommige dingen niet moet eten? Dat heb ik er graag voor over.

   Geschreven door Aletta op
   • Wat fijn voor je!!heel benieuwd wat je zoal niet meer mag eten?En wat houdt het doormeten bij de natuur genezer precies in?Meten ze ook bv.je zuurgraat?
    Heb zelf al 12 jaar fybromyalgie en hevige pijnen.
    Dit schrijven van jou geeft mij weer hoop op een beter leven.Want idd…je wereld wordt heel klein!!

    Geschreven door Evelien op
    • Evelien, jij hebt zeker baat bij een consult van een orthomoduculair therapeut. Hij of zij bekijkt jouw leefstijl en kan met supplementen veel voor jou bereiken. Prednison en paracetamol onderdrukken en pakken niet het probleem aan.

     Geschreven door Anoniem op
   • Wat is een bloedgroepdieet

    Geschreven door Jolanda op
    • Wat is een bloedgroep dieet dan wel??

     Geschreven door Annie op
    • Volleybal

     Geschreven door Anoniem op
   • ik loop ook al twee half jaar met pijn en vooral bij het zitten en mijn hele rechter kan ik zou daar ook heel graag van af willen ik heb een dokter die alles op stress gooit daar ben ik nu wel is me klaar loop ook al 1.5 thuis omdat het werken niet meer gaat ik kan met pauze mijn huishouden max 3 uurtje en ben de hele dag kapot en als ik verder heb ik mijn er zelf de hele week mee

    Geschreven door oma op
   • Wat is het bloedgroependieet? Waar vind ik ernstige info en geen kwakzalverij?

    Geschreven door Ghise op
   • Ik heb ook spierreuma en ik krijg van de dokter etorcoxib60mn maar het wordt steeds erger. Het is van mijn hoofd tot mijn tenen de pijn. Ik kan niet slapen en mezelf niet om draaien in bed. Weten jullie er iets op? Zwaardere medicijnen ofzo?

    Geschreven door Anoniem op
   • Ik slik prednison en dit middel lijkt zo langzamerhand erger dan de kwaal. Binnenkort ga ik ook naar een natuurgeneeskundige voor een ‘doormeting’.
    Kun je mij adviseren omtrent de voeding/het bloedgroependieet waarover staat geschreven. Ik hoor het graag.

    Geschreven door Prem op
   • De laatste tijd denk ik ook steeds meer aan een orthomoleculaire arts ivm mijn spierreuma. Eerst had ik artritis temporales en daar was ik maar net van het opknappen toen kreeg ik van de ene op de andere dag heel erge spierpijn en had ik spierreuma. Bij elkaar. Ben ik daar al zo n 7 jaar mee bezig. Sinds een half jaar gebruik ik geen medicijnen meer maar daarvoor over het algemeen 15 mg prednison per dag. Maar sindsdien ben ik niet opgeknapt ik heb nog steeds veel pijn van de spierreuma en ondertussen ben ik wel 74 geworden! Met pillen is het niet gelukt. Zou het met uw methode wel lukken? Dat zou fantastisch zijn. Weet u een goede orthomoleculaire arts in de buurt van Gouda?

    Geschreven door Christa op
  • Vanaf april ineens spierpijn kon mijn bed niet uit en had mijn vrouw nodig om sokken aan te trekken. Dit was voor mij bizar een sportend figuur altijd bezig.
   Nu na inmiddels 6 maanden zijn de bloedwaarden weer goed en gaan we afbouwen met prednison. Uiteindelijk ben ik ruim een jaar bezig. De oorzaak voor mij na de afgelopen maanden geëvalueerd te hebben in een vorm van stress en of overbelasting psychisch

   Geschreven door Martin op
  • Beste, welke vorm van hartfalen kwam daar uit.
   Gr J

   Geschreven door J op
 2. Bij spierreuma ook erg kouwelijk, het begon bij mij met stijve nek, kreeg ook dikke knie,het duurde lang voor de arts doorhad wat ik had. na tien maanden was ik er gelukkig vanaf.

  Doorgestuurd naar reumatoloog na verhoogde BSE waarde in bloed.

  Prednison hielp gelijk na tien maanden slikken,geen fijn middel voor botten.

  Geschreven door Anoniem op
 3. Ik heb al jaren last van fybromyaglie maar ik twijfel nu wel of het wel die ziekte is. En dat het geen spierreuma is. Want ik heb ook altijd last van ontstekingen in mijn lichaam. En heel veel pijn gewichtsverlies en in de nacht behoorlijk last van transpireren.

  Geschreven door Y. Kemper op
 4. Ik heb spierreuma sinds 2008, dus al ruim 10 jaar. Volgens mijn arts en de reumatoloog gebeurt het wel vaker dat de ziekte niet meer weg gaat, in tegenstrijd met dit artikel.

  Ik slik prednison, eerst heel hoge dosis en toen langzaam afgebouwd, en ik heb nu nog 5mg. Regelmatig probeer ik deze dosis ook af te bouwen, maar dan komt de pijn terug in alle hevigheid, en vliegt de BSE weer omhoog, net als de CRP.

  De pijn blijft bij aanwezig, maar ik kan er mee leven. Een hogere dosis prednison, wat zou betekenen misschien pijnvrij te zijn, is geen oplossing, de bijwerkingen van de prednison zijn dan te hoog.
  Je leert wel met de ziekte te leven, ik ken mijn beperkingen en ik geniet van iedere dag.

  Geschreven door Marieke op
  • het kan zo mijn vehaal zijn ook ik gebruik pretnison helpt heel goed maar ben nu ook aan het afbouwen i o met de reumatoloog gebruik ik nu een keer per week acht tabletten methotrexaat en de andere dag twee folium zuur de pretnison steeds in een lagere dosis ik zit nu op 2,5 mg hopen dat het zo gaat lukken en ik zonder pretnoson kan ! 12 februari geschreven door Annie

   Geschreven door Annie op
 5. 40 jaar geleden acute spier reuma gekregen in bijna al mijn gewrichten / spieren . Werd toen inderdaad ook behandeld met prednison ,dat heb ik ca 6 mnd geslikt . Tevens fysiotherapie , tot zelfs mijn vinger kootjes , en wat in die tijd ook aangeraden werd ,warmte therapie , rode lampen om mijn hele lichaam . Het heeft blijkbaar wel resultaat gehad , ik ben beter geworden , en na 1 jaar was ik echt helemaal lichamelijk hersteld .
  Ik vind het interessant om er nu eens iets over te lezen, ik heb nl in dat jaar dat ik ziek was nooit precies begrepen wat ik had,de artsen waren in die tijd niet zo duidelijk in hun uitleg , en ik was toen niet zo mondig om door te vragen..
  Dus voor mij een erg interessant en bovenal herkenbaar artikel dit om te lezen!!

  Geschreven door Anoniem op
 6. ik heb een spier scheuring in rechter bovenarm

  Geschreven door jack raes op
 7. wat is hier an te doen

  Geschreven door jack raes op
 8. ook ik heb spierreuma , nu voor de tweede keer , eerste keer na 2 jaar genezen , nu reeds 3 jaar last . pijn is minder erg maar mag mijn spieren zeker niet overbelasten . Alles wat rustiger aan en t gaat wel . Leer der met leven !!

  Geschreven door Anoniem op
  • Ik heb nou voor de 2 de keer spierreuma vreselijk in mijn spieren

   Geschreven door Peter Pols op
 9. voor t eerst dat ik lees dat spierreuma kan genezen. Meer dan 25 jaar geleden is dit bij mij vastgesteld.
  Nadat medicijnen vn reumtoloog net zoveel resultaat hadden als paracetamol, in overleg besloten dit laatste te blijven slikken als een soort onderhoud voor dagelijks bewegen..
  mijn klachten van toen zijn nog steeds hetzelfde. als ik mij teveel heb ingespannen, heb ik de dagen erna overal pijn. voelt of ik zwaar gesport heb en hevig spierpijn heb.

  Geschreven door mia op
 10. Heel duidelijk artikel en herkenbaar! Ook symptonen beschreven waarvan ik niet wist dat ze bij polymyalgia hoorden en waar ik wel last van heb. Een opluchting in de zin van: nu snap ik het. Dankjewel !

  Geschreven door Dieseltje op
  • Vanaf april ineens spierpijn kon mijn bed niet uit en had mijn vrouw nodig om sokken aan te trekken. Dit was voor mij bizar, ik ben een sportend figuur en altijd bezig.
   Nu na inmiddels 6 maanden zijn de bloedwaarden weer goed en gaan we afbouwen met prednison. Uiteindelijk ben ik ruim een jaar bezig. De oorzaak ligt voor mij na de afgelopen maanden geëvalueerd te hebben in een vorm van stress en of overbelasting psychisch. Daarnaast heb ik een super huisarts.

   Geschreven door Martin op
 11. Ben 53 jaar en heb veel stijfheid , ook warmte aan vallen S’nacht , dag ook . Er is vast gesteld sinds 2002 ms , ben nog prima mobiel maar die stijfheid en valeurs ZEER LASTIG

  Geschreven door Anoniem op
 12. Ik kreeg in juni vorig jaar, dus in 2018, acute spierreuma.Gewoon van de één op de andere dag. Ik ging nog gewoon normaal (!) naar bed en in de ochtend kon ik gewoon mijn bed niet meer uit. Ik moest mijn gewicht zo zien te verdelen dat het mij vanzelf op de grond deed belanden. Langzaam proberen te staan. Nou, daar sta je dan. Alles stijf. Schouders, armen, benen, heupen. Wat is dit? Ik afspraak met de dokter gemaakt. Oké, bloed prikken. Ook werd fysiotherapie aangeraden. Nadat blijkt dat de bloedwaarden niet goed waren, dus ontstekingen, afspraak met reumatoloog gemaakt. Dat duurt even. Aldaar bleek het i.d.d. acute spierreuma te zijn. Prednison 20 mg dagelijks en vitamine D en iets voor botontkalking. Prednison knaagt nogal aan je botten. Na zo’n 8 weken zijn we gaan afbouwen. Iedere keer zo’n 2,5 mg. Nu ben ik begonnen met een laatste week met de eerste dag 1 dag geen pil.De 2e dag 2 dagen geen pil. En dit zo de weken door.tot de 7e week helemaal niets meer. Bloedwaarden waren steeds goed. Ik voel wel bij mijn schouders lichte spierpijn. Ik ga 2x per week naar de fitness. Er wordt ook gezegd vooral veel bewegen. Ik denk dat dat zeker bijdraagt aan herstel. Maar ja, afwachten of het goed blijft gaan.

  Geschreven door Frans 66 jaar op
 13. Correctie in een zin hierboven getypt:
  2e dag 2 dagen geen pil.Dit moet natuurlijk zijn: 2e week 2 dagen geen pil.

  Geschreven door Frans op
 14. Tien jaar terug kreeg ik ook last hiervan stijfheid en spierpijn M.n mijn boven benen,heupen, rug en armen. Mijn huisarts dacht aan slijmbeursontstekingen, heb toen twee maal een injectie gehad maar was tijdelijk. Met paracetamol wat bij gerommeld, toen ik van een vriendin hoorde dat gember heel erg ontstekingremmend was.
  Ben toen aan de gember thee gegaan en dat helpt nog steeds. Als ik het een tijdje niet drink voel ik de pijn en stijfheid weer de kop opsteken. Ik drink nu ook de kurkuma thee voor de afwisseling. In de winter is de stijfheid er nog maar niet zo erg meer. Maar in de zon voel ik er helemaal niets meer van. Wat mij ook helpt zijn de massages voor de spieren zalig.?

  Geschreven door Djimon op
  • Hoe maak je de gemberthee dan? is dat van verse gember… Ik heb 7 jr geleden spierreuma gehad en heel heel langzaam de prednison afgebouwd gedurende 2 jaar. Nu 1 maand geleden na een langdurige bronchitis kreeg ik weer die spierpijn op die specifieke plaatsen. Het zal toch geen spierreuma zijn dacht ik nog, want las dat bij bronchitis ook spierpijn + koorts voorkomt, net als bij een stevige griep. Heb meteen bloedonderzoek laten doen maar de BSE bezinking was 6 dus goed. Ben nu 2 mnd verder en heb nog steeds die spierpijn maar wil niet meer aan de prednison. Slik nu een paracetamol 500mg als ik veel moet doen maar dat neemt de spierreuma niet weg of misschien wel na een paar maanden? Wie heeft daar ervaring mee.

   Geschreven door Connepon op
 15. Heb sinds maart 2018 spierreuma, ben begonnen met 15 mg prednison en nu 15 maanden later slik ik nog 5 mg.3 keer een poging gedaan om het met 2 en een half maar de pijn wordt dan met een paar dagen weer veel erger,heb hoogstwaarschijnlijk wel eerder staar gekregen mijn linkeroog was binnen een jaar met 40 procent achter uit gegaan ,zijn er nog meer mensen die dat ook hebben ondervonden Yvonne

  Geschreven door Anoniem op
 16. goedemiddag ,

  heb ook PMR, ben 53 jaar en nooit iets gehad .

  Geschreven door Anoniem op
 17. goedemiddag ,

  heb ook PMR, ben 53 jaar en nooit iets gehad . Ik ben in november geopereerd van een gesprongen achillespees , sindsdien overal pijnlijk gevoel , artsen dachten dat het om overbelasting ging , nu nog altijd thuis met in begin Medrol als medicament en nu Prednisol , mijn ziekte gaat op en af en geraak er voor het ogenblik niet vanaf , deze morgen weer bloedafname gehad ( kon gisteren bijna niet stappen en geraakte zelf met veel moeite uit de wagen) , begin het beu te geraken en zou terug beginnen werken !!!
  Zijn er mensen die raad hebben voor me ?????

  Geschreven door Igor op
  • Bedoel zou terug graag beginnen te werken

   Geschreven door Igor op
 18. Goedendag,

  Bij mij ook PMR geconstateerd. Van de eene op de andere dag stijfheid. Bij de arts geweest bloed afgenomen en diagnose is PMR dus. Nu raden ze aan prednison een stootkuur van 30mg per dag , 7 dagen lang en dan resultaat bekijken en wellicht afbouwen (6 of 12 maanden). Ben er nog niet mee begonnen, eerst verdiepen in wat het is en wat er tegen te doen. Helaas lees ik vele negatieve berichten dat het niet over gaat of dat men aan de prednison blijft zitten. Momenteel nu twee weken aan de Ibuprofen anders is de pijn niet te verdagen in ochtend.

  We lezen natuurlijk hier op internet alleen de verhalen wat niet al te positief is, maar wellicht zijn er ook personen waarbij het wel geholpen heeft.
  Min vraag is dan ook : de prednison zal zijn wel werk wel doen, maar iemand ervaring ermee dat je er ook vanaf komt zonder bijwerkingen.
  En wat kan je zelf doen aan voeding doen om er snel af te raken en dat het niet meer terug komt.

  Geschreven door Willem op
 19. Goedendag,
  ik ben een 57jarige marathon loper die in januari na een sleutelbeenbreuk (val met fiets) terug mijn trainingen begon op te bouwen. Laatste marathon in Brugge gelopen eind 2019. Van de 1 op de andere dag pijn in beide schouders, knieen en rug, 4x 600gr ibuprofen /dag en kon rustig verder trainen en werken maar vooral smorgens kon ik mijn bed bijna niet uit. Mijn reflex is door schade en schande wijs geworden om na 1 week zelfmedicatie en als de pijn niet over is naar de huisarts te gaan . Die stelde voorlopige diagnose Pmr en schreef me 4dagen 32 mg medrol voor , eerste pil genomen en na 1h alle klachten weg wat diagnose bevestigde . Daarna 4 dagen 16mg vervolgens 4dagen 8 mg en ben nu na 4weken iedere dag 6 km aan het lopen terug en 40km fietsen (werk). Hoop het snel te kunnen afbouwen maar bloedwaarde zijn nog niet goed. wel blij met jullie verhalen dat er licht aan het einde van de cortisonetunnel is.

  groetjes Peter

  Geschreven door Peter op
 20. Wat voor oefeningen kan je doen als je spiereuma hebt?

  Geschreven door Vesta op
 21. Dat zou je het beste met een fysiotherapeut kunnen bespreken.

  Geschreven door John (moderator) op
 22. Bij mij is spierreuma vastgesteld in april 2021. Prednison hielp maar de bijwerkingen waren zo extreem dat ik er mee moest stoppen. Nu wil de reumatoloog beginnen met Methotrexaat. De bijsluiter geeft aan dat dit nog meer troep is dan prednison. Heeft iemand ervaring met dit medicijn?
  Overigens mijn bloedwaarden zijn goed er zijn geen ontstekingswaarden te ontdekken . Een PET scan heeft uitgewezen dat ik wel degelijk PMR heb.

  Geschreven door MJose op
  • Heb je al eens een voedingstest laten doen bij een energetisch therapeut? Aangezien het een auto immuunziekte is helpt het al vaak dat je bepaalde voeding zoals gluten en/ of koemelk niet neemt. Wel handig om te laten testen voordat je het uit je voeding haalt.

   Geschreven door Mtw op
  • Mag ik vragen wat ze met de petscan aangetoond hebben dan? Ik heb ook alle symptomen van spierreuma maar geen aantoonbare ontstekingen in het bloed, maw dan heb ik het volgens de artsen niet.

   Geschreven door CJM op
 23. Bij mij zijn er ook geen ontstekingen aantoonbaar in het bloed. Ik heb het afgelopen halfjaar bijna alle artsen en specialisten gezien. Het enige wat er uitkomt is: “ik weet het niet”. Gelukkig werd ik doorgestuurd naar de reumatoloog en na enige aarzeling zijn we begonnen met prednison. Na drie dagen was ik als herboren ga ik nu een afbouwschema volgen. Het is heel goed mogelijk om spierreuma te hebben zonder dat het in het bloed aantoonbaar is. Ik ben de reumatoloog heel dankbaar dat ze de gok gewaagd heeft. Kan nu weer bijna normaal functioneren en heb geen noemenswaardige pijn meer. Inderdaad paracetamol helpt goed.

  Geschreven door Richard op
 24. Ja, straks met juli ben ik er 2 jaar mee in de weer met de spierreuma.
  In het begin prednison wat goed hielp en de klachten gingen weg na afbouwen.
  Nu sinds vorig jaar een ander medicijn en begin dit jaar dosis ook verlaagd
  Klachten komen wel weer terug , maar lang niet zo erg als in het begin.
  Vandaag voelen mijn heupen erg pijnlijk wat lijkt op het begin van de reuma
  Toen was het echt erg, met veel pijn nachtzweten en niet kunnen draaien in bed ..heel pijnlijk helaas.
  Gaat op en neer, maar de laatste tijd zit er geen dag meer tussen dat ik denk wat voel ik me redelijk goed.
  Moet maar afwachten hoe het nu gaat anders ben ik genoodxzaakt om weer kontakt te zoeken met de reumatoloog
  De afspraak was om in komende juli nu te bekijken hoe ik verder zou gaan, maar helaas gaat het nu de verkeerde kant op.
  Nog maar wat paracetemol nemen dan

  Geschreven door Anoniem op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief