Kans op zwangerschap door voorvocht

 • #1

  Beste,

  Mijn vriendin en ik, allebei 19 jaar, hebben een paar dagen geleden "onveilige" seks gehad. Al moet ik dit wel even nuanceren aangezien mijn vriendin een hormonale (combinatie) anticonceptiepil pakt. Nu, ze is nogal nonchalant in het nemen van haar pil en ze vergeet die dus wel eens. Ik weet dat ze dit is, dus ik kom nooit in haar klaar en ik ga -normaalgezien- altijd plassen voor we seks hebben. Een paar dagen geleden echter ben ik vergeten om te gaan plassen voor we seks hadden, ik ben toen echter ook niet in haar klaargekomen.

  Ik was een beetje ongerust dus ben ik wat beginnen opzoeken over de samenstelling van voorvocht en of dat al dan niet spermacellen bevat, helaas was de conclusie (door een studie van slechts ~40 man), dat voorvocht wel degelijk spermacellen kan bevatten ook na het plassen zelfs.

  Nu is mijn vraag de volgende: Hoe groot schatten jullie de kans op zwangerschap door voorvocht in, terwijl ook (niet op de perfecte manier, af en toe vergeten) de pil genomen wordt. Zijn er eventueel studies die dit al eens onderzocht hebben of niet? We gaan sowieso een zwangerschapstest doen, maar daar is het nu helaas nog te vroeg voor.

  Met vriendelijke groeten,

  Thomas

  Reactie
  #2

  Zitten er spermacellen in voorvocht?

  Het is idd een eeuwig durende discussie met veel onduidelijkheid en daaruit voortvloeiend onzekerheid.

  Puur biologisch gezien bevat voorvocht geen spermacellen.

  Waarom dan toch iedere keer de waarschuwing?

  1. Een zeer lage concentratie van levende zaadcellen wordt in sommige onderzoeken aangetroffen in het voorvocht van mannen, om onbekende redenen.

  2. Niet iedere man is in staat het orgasme nauwkeurig genoeg aan te voelen. Dit heeft tot gevolg dat de ejaculatie al is gestart voordat de man het orgasme waarneemt. Dit is een veelvuldig voorkomend aspect vooral bij jonge onervaren mannen.

  3. In de praktijk wordt tot 15-40% van de vrouwen uit paren die alleen met coitus interruptus ( voor het zingen de kerk uit)werken binnen 1 jaar toch zwanger. Bovenstaande redenen kunnen dus de oorzaak zijn.

  vanuit de optiek van (seksuele) voorlichting is het handiger om aan te geven dat je ook van voorvocht zwanger kunt worden. Dat maakt het gemakkelijker, want als er voorvocht vrij komt (uit o.a. de klier van Cowper die ná de prostaat zitten) is een voorstadium van een orgasme en als je te laat bent dan komt de hele lading zaadcellen met het sperma naar buiten. De anticonceptiemethode "voor het zingen de kerk uit gaan" is vooral daarom onbetrouwbaar.

  Dat is dus de reden waarom wij ) geleerd hebben dat er in voorvocht spermacellen zitten. Het is nl nauwelijks tot niet mogelijk vast te stellen of mannen het orgasme nou wel of niet tijdig aanvoelen.
  Bovendien draagt het bij (hopen we dan maar) aan een bewustwording omtrent veilig vrijen om zo ongewenste zwangerschappen en SOA´s de baas te blijven.

  Reactie

  Het hebben van relatieproblemen kan je leven behoorlijk negatief beïnvloeden. Ben je voor jezelf of voor iemand anders op zoek naar een oplossing en heb je niet genoeg aan de antwoorden die je kunt vinden in ons forum? Ook dan helpen wij je graag verder.

  Wat te doen als jullie relatie onder druk staat?

  Wat te doen als jullie relatie onder druk staat?

  Jullie komen er samen niet meer uit. Het hebben van relatieproblemen kan dagelijks het leven behoorlijk belemmeren. Jullie hebben het... Lees verder
  Partner content
Reageer op: Kans op zwangerschap door voorvocht
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief