Vriendin in zware rouw n&"/> Vriendin in zware rouw n'a 10 jaar fertiliteit - Medische Forum - Dokter.nl

Vriendin in zware rouw n'a 10 jaar fertiliteit

 • #1

  Hallo.

  Ik en mijn vriendin hebben 10 jaar aan fertiliteit gedaan. Zij heeft zware PCOS en andere hormonale problemen. We zijn geeindind met eiceldonatie, maar haar lichaam stoot ook deze embryo's af. In januari hebben we de laatste poging ondernomen. Weer niets.

   

  Sinds een maand gaat het met haar van kwaad naar erger. Eerst heeft ze zich heel erg recht willen houden en zich willen richten op het weer gaan studeren. Dat werkte aanvankelijk ook, denk ik. Ik vond het knap... Gaandeweg zag ik wel dat ze het moeilijker kreeg en zei zei zelf dat ze ontkende.

   

  Vorige week zei ze dat ze depressief aan het worden is. Ze slaapt max 2u per nacht, eet niet, ze plast ook plots in bed (op die korte tijd slaap, ja) , heeft spierpijnen, haar eten smaakt niet, ze drinkt te weinig, ging naar de huisarts voor erge hoofdpijn, die zei dat ze spanningshoofdpijn heeft (ze moet nu medicatie tegen migraine nemen). Ze zei me ook dat ik bij haar weg moest gaan omdat ze me geen kinderen kan geven (wat ik echt niet van plan ben, hoe groot mijn kinderwens ook is)

   

  Vandaag ging ze met volle moed naar de klimaatmars omdat ze de jeugd hierin wil steunen en zakte ze daar door haar benen. Ben ze in ziekenhuis gaan oppikken, ze kan niet meer, zegt ze. Ligt in bed, heb ze nu wel wat kunnen laten eten. Ik las dat de verwerking van kinderloos blijven hetzelfde is als het verlies van een kind verwerken en dat het pure rouwverwerking vraagt.

   

  Ik heb het er ook moeilijk mee, maar ik weet niet goed wat nu te doen. Ik wil haar graag helpen, haar lichaam heeft 10 jaar geleden onder de behandelingen. Psychisch was het ook zwaar en er heerst een groot taboe op. Zelfs bij haar eigen moeder kan ze niet terecht. Ze gaat naar een psychologe sinds 2 jaar voor die fertiteit, maar die is de komende dagen onbereikbaar door omstandigheden.

  Ze is een wrak, wat nu.

  Reageer
  #2

  Neem contact op met de huisarts. Ik denk dat ze wat medicinale ondersteuning nodig heeft. Verder natuurlijk de psycholoog. Vraag of er een vervanger beschikbaar is.

  Reageer

  Omgaan met het verlies van een dierbare kan heel lastig zijn. Het gemis is groot en het belemmert je dagelijks leven. Ben je voor jezelf of voor iemand anders op zoek naar een oplossing en heb je niet genoeg aan de antwoorden die je kunt vinden in ons forum? Ook dan helpen wij je graag verder.

  Partner content
  #3

  Bij pcos liggen insulineresistentie en tekorten aan voedingsstoffen ten grondslag. En ook wel teveel omzetting van testosteron in DHT. Is bij te sturen met de juiste voeding en bepaalde voedingssupplementen die de insulinegevoeligheid helpen te verbeteren, zoals D chiro inositol.

  Hormoonbehandelingen ontregelen het lichaam nog meer en doen ook niets aan dit soort oorzaken. Medicijnen en ook gebruik van kunstmatige hormonen zorgt voor verliezen aan vitaminen en mineralen.

  Wat betreft de migraine: heeft ook te maken met het voedingspatroon, tekorten aan voedingsstoffen, oestrogeendominantie, soms een scheefstand van de atlas (bovenste nekwervel).

  Denk dat kinderloos blijven in principe minder erg is dan een kind verliezen maar denk dat ze er teveel op  gefocust was en is en zichzelf zou  moeten realiseren dat je eigen gezondheid de beste basis is, of je nu wel of geen kinderen krijgt.

  Reageer
  #4

  Hier ook pcos... Ik ben volledig onvruchtbaar, totaal geen eisprong en slechte eicellen, ook eiceldonatie gedaan. Tip. Kinderwens expertise netwerk. Dit is rouwen, heel erg rouwen zelfs en het blijft levenslang duren. Ik ben uit eigen ervaring kinderwens consulent geworden. Het wordt inderdaad als in dezelfde categorie gezet als het verlies van een kind, omdat een kind in het hart van ouders al bestaat vanaf de wens er is..

   

  Catootje al wat je zegt klopt, maar heeft hier ook niets geholpen. Pcos is zo verschillend in gradaties... Een vrouw van 80 is makkelijker zwanger te krijgen dan ik...

  Incontinentieklachten zijn ook eigen aan pcos, is bij mij ook vastgesteld en begon met bedplassen.  Hormonaal dan ook. Voor dat aan het psychische te koppelen, misschien best even laten checken...

  Verder klinkt het wel als rouwen, wat inderdaad niet abnormaal is. Na 10 jaar doorzetten is dit zwaar om te dragen. Jammer dat nu de psychologe er net niet is. Is er optie tot crisishulp even... Dat lijkt me wel nodig, en misschien op zijn minst enkele dagen iets om te slapen. Hoofdpijn is ook typisch bij spanningen, piekeren, ... Maar ook typisch voor weinig slaap, al hangt dat samen.. Zoals ik het lees, is er nu inderdaad op dat vlak hulp nodig

   

   

  Reageer
  #5

  Pcos is zo verschillend in gradaties en oorzaak, wilde ik zeggen.  Ik heb de levensstijl die nodig is bij Pcos, maar dat helpt niet. Waarom niet. Hier is het puur familiaal...  Het blijft jammer dat verschillende oorzaken op een hoop gegooid worden...  Ik heb door pcos ook allerlei andere kwalen met hormonale ontregeling, ré veel cortisol, geen melatonineproctie... Heel mijn hormonaal systeem werkt slecht... Ik heb pcos in een vorm dat geen enkele fertiliteitsarts die ik tegen kwam ooit gezien had voor mij...

   

  Wilde ik toch even zeggen...

  Reageer
  #6

  Verder vooral heel veel moed, ik hoop dat jullie steun bij elkaar vinden.

  Ik vind dit ook zwaar om te dragen. Ik heb dat in mijn familie ook gezien... Dit is een levenslang rouwproces. Ik hoop dat jullie steun bij elkaar kunnen vinden. Vergeet ook jezelf niet, want als wensvader is dit ook zwaar ook al heeft zij inderdaad alles moeten ondergaan. Jij had ook graag een kind in je armen, lees ik.

  Maar zoek hulp... Dat is er nu wel al precies. Expertisenetwek Kinderwens is echt gespecialiseerd natuurlijk, al is een goede psycholoog sowieso goud waard, eender bij welke organisatie of wat dan ook...

  MAar dus: Manu Keirse heeft heel raak geschreven over dit rouwproces, ook over prille zwangerschapsverliezen trouwens (geen idee of dat ook van toepassing is, al voelt elke mislukte terugplaatsing wel al zo aan natuurlijk).  "De hoop voorbij" is ook een boek dat van grote steun was hier en bij anderen.

   

  Als het echt evolueert naar depressie, eventueel meficatieondersteuning, maar dit zal in eerste instantie vooral verwerken zijn.

   

  Het is wel goed dat er blijkbaar een alternatief is in de vorm van studeren in dit geval. Dat zeker...

  Maar neem nu beiden de tijd om te rouwen en on je toekomstbeeld aan te passen. Ik wens jullie beiden heel veel liefde en steun toe bij elkaar.

  Reageer
  #7

  Wil je over je klachten of problemen praten? Heb je hulp nodig als er even helemaal doorheen zit of een angst- of paniekaanval hebt, ook buiten kantooruren?

  Vraag om meer info, stuur een mail naar:

  [email protected]

  Reageer
  #8

  Ze is gisteren opgenomen op de crisisdienst psychiatrie. Ernstige, acute psychische decompensatie, zeggen ze. Ze is zelf naar de spoeddienst gereden, daar ben ik eigenlijk best trots op. De psychiater daar zei dat hij erger verwacht had toen hij het hele verhaal hoorde, maar dat ze nog veerkracht en sterkte heeft, dat stemt hem hoopvol en dat wat ze nu doormaakt niet meer dan normaal is.  Ze heeft slaapmedicatie gekregen, beter slapen zou ook positief zijn voor de hoofdpijn (hetgeen pure spanningshoofdpijn is, hij bevestigde daarin de huisarts). Het zou een zeer kortdurende opname worden, met zoeken naar medicinale ondersteuning en oriëntatie naar geschikte (rouw) begeleiding.

   

  • Bedankt Els, voor je waardevolle reactie. Voor jou ook veel sterkte gewenst. Dit is zwaar.
  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ik ben blij dat te horen...

  Neem vooral de tijd die nodig is, allebei.

  veelliefs

  Reageer
Reageer op: Vriendin in zware rouw n'a 10 jaar fertiliteit
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif