SSRI’s kunnen permanent sexuele bijwerkingen veroorzaken

  • #1

    Toelichting

    SSRI’s veroorzaken bij veel gebruikers seksuele bijwerkingen. Deze bijwerkingen kunnen blijvend zijn. De naam hiervoor is Post SSRI Sexual Disfunction (afgekort PSSD). PSSD is een ernstig gevolg van SSRI’s.

    Mensen beginnen vaak met deze medicatie voor psychische problemen, maar worden dan geconfronteerd met een ander levensaspect dat weg valt. Dit kan dan ook nog permanent zijn als de medicatie gestaakt wordt. Deze medicatie is schadelijker dan veel mensen denken. Het is vanuit maatschappelijk, medisch en ethisch perspectief enorm belangrijk dat dit bekendheid krijgt en er onderzoek naar gedaan wordt.

    Het beeld heerst dat dit iets geestelijks is. Er zijn inmiddels verschillende artikelen over PSSD gepubliceerd. Dat er daadwerkelijk echter fysiek dingen veranderen wordt dan nu ook bevestigd door de fabrikant zelf:

    Bijsluiter

    In de recente herziening van de bijsluiter van Fluoxetine (Prozac) in de Verenigde Staten is onlangs de volgende toevoeging door de producent Eli Lilly gemaakt:

    "Symptoms of sexual dysfunction occasionally persist after discontinuation of Fluoxetine treatment."

    Deze toevoeging is terug te vinden op pagina 14 van de bijsluiter: http://pi.lilly.com/us/prozac.pdf

    De producent van de meest voorgeschreven anti depressiva geeft hiermee dus aan dat deze medicatie blijvende seksuele consequenties kan hebben.

    In principe hebben alle SSRI’s dezelfde werking; Wereldwijd is Fluoxetine (Prozac) is verreweg de bekendste en meest voorgeschreven SSRI. In Nederland wordt Paroxetine(Seroxat) vaak als alternatief gebruik. Anderen SSRI’s zijn Citalopram (Cipramil),Escitalopram (Lexapro), Fluvoxamine (Fevarin), Setraline (Zoloft) en Venlafaxine (Efexor).

    LAREB

    LAREB is de Nederlandse autoriteit die verantwoordelijk is voor de veiligheid van medicatie in Nederland. Zij vangt meldingen op van patienten. In haar rapportage voor 3e kwartaal 2012 vermeld zij dat voor alle SSRI’s meldingen zijn ontvangen van permanente seksuele disfuncties na het gebruik van een SSRI. Daarbij verwijst het Lareb naar verschillende onderzoeken waarin dit wordt bevestigd. Ook de toevoeging in de bijsluiter van Prozac is opgemerkt. Deze rapportage ligt momenteel bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, het college dat verdere acties zal uitzetten.

    Wij roepen daarbij iedereen op met dezelfde ervaringen dit ook te melden bij het LAREB. http://www.lareb.nl Het is zeer belangrijk dat de signalen over medicatie doorkomen! Dit doet recht aan hetgeen iemand is overkomen.

    De blijvende klachten

    De klachten veroorzaakt door de SSRI variëren op allerlei onderdelen van de seksualiteit; dit kan zijn:

    - Geen gevoel meer hebben aan het geslachtsorgaan (Genitale Anesthesie);

    - Moeilijk of helemaal geen orgasme meer kunnen krijgen (Anorgasmie);

    - Geen behoefte meer aan seks hebben, geen lust voelen, geen aantrekkingskracht voelen (libido);

    - Moeilijk een erectie kunnen krijgen en behouden; tot permanent geen erectie meer kunnenkrijgen (erectiele disfunctie);

    - Ejaculatie en Blaas problemen

    Overige informatie

    Uitgebreide Informatie is te vinden op de Engelse wikipedia site:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Post-SSRI_ ... ysfunction

    Hierin zijn veel verwijzingen naar achterliggende wetenschappelijke artikelen die over dit onderwerp zijn gepubliceerd.

    Op Yahoo groups is daarnaast een lotgenoten forum te vinden met met duizenden leden:

    http://health.groups.yahoo.com/group/SSRIsex/

    Verder...

    Zelf heb ik PSSD gekregen na kortstondig gebruik van een SSRI op jonge leeftijd. Inmiddels ben ik veel mensen tegengekomen die hetzelfde is overkomen; Via dit forum hoop ik met hen in contact te kunnen komen met nog meer lotgenoten met dezelfde ervaring.

    Zelf sta ik op dit moment in contact met prof. Waldinger de bekendste hoogleraar neurologie in Nederland op het gebied van seksualiteit. Hij is is hoofd van de afdeling sexuologie in Den Haag en verbonden aan het UMC Utrecht. Hij is al een aantal jaren bekend met PSSD en staat open voor toelichting naar andere patienten.

    Voor mensen die met ons in contact willen komen in de zoektocht naar lotgenoten of informatie:

    [email protected] of [email protected]

    Reageer
    #2

    De link van wiki is niet goed overgenomen. DIt moet zijn:

    http://en.wikipedia.org/wiki/Post-SSRI_sexual_dysfunction

    Reageer
    #3

    Ik heb een fout gemaakt ik heb een valium gekocht maar dat bleek een biprijn 10 me te zijn na het innemen. .kreeg ik geen volle erectie  meer...in het begin wastafel het niet zo erg kon orgasme krijgen  opwinding was aanwezig ...maar na opiaat en valium gebruik merkte ik de klachten erger werden. .Minder gevoel lang voor orgasmen. .wijzig bloed in de pensis slecht opwinding  ...Ik ben 2 keer geflipt dat mijn gevoel terug was na  midozelam  maar merkte dat de alcohol geen werkingebruik meer had. ...Ik merk dat klachten erger worden naar medicatie gebruik. ...1 week geleden hadden ik heden gevoel voor 70 % terug. ..Maar had zoon hoofdpijn en helder in beeld hooft en druk golven. .Net als me hersenen evenwicht aantal zoeken waren. .niet uit te houden. .Toen heb ik een oxycodone genomen. .Mijn hooft wassen weer rustig en stabiel maar de opwinding weer minder  ....kunnen de klachten erger worden of blijf ik op het zelfde. ...Want ik ben serieus aantal denken om zelfmoord te plegen als het erger wordt.   Het werkt nog alleen geen volle erectie en opwinding is minder en het duurt langer voor een orgasmen. ...Het is paar keer bijna weg geweest maar na oxycodone weer weg ...Ik merk wel dat benzodiazepine de opwinding versterkt. .Dan kom ik snel klaar

    Reageer
    #4

    Waarom koop en gebruik je dergelijke middelen?

    Reageer
    #5

    Helaas heeft niet iedereen de kans om dit middel ofterwijl gif niet te nemen. Vele andere mensen met een Community Treatment Order ofterwijl Zorgmachtiging ik Nederland worden letterlijk fysiek geforceerd om medicatie te nemen.

    Reageer
Reageer op: SSRI’s kunnen permanent sexuele bijwerkingen veroorzaken


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief