Stoppen met liegen.

  • #1

    Hallo,

    Ik ben dringend opzoek naar hulp om te stoppen met liegen. Het punt is dat ik om alles lieg, maakt in feite niet uit welk onderwerp. Ik verzin de meest gruwelijke leugens alleen om zelf niet in de problemen te raken.
    Laatst is het voorgekomen dat ik alles opgebiecht heb, en mezelf gezworen had dat ik niet meer zou liegen. Echter blijf ik hier maar mee door gaan, waardoor ik iedereen om me heen alleen maar pijn doe en van me af stoot.

    Ik zoek dus echt hulp, ik ben pas 18 jaar en heb dus een heel leven voor me wat ik niet bij elkaar wil gaan liegen.

    Reageer
    #2

    Pathologisch liegen is de onbedwingbare drang om te liegen. Natuurlijk vertelt iedereen wel eens een leugen, bij kinderen is er ook vaak sprake van fantasie, maar pas als het liegen tot ernstige problemen leidt in de omgang tussen de leugenaar en zijn omgeving spreken we van pathologisch of ziekelijk gedrag.

    Pathologisch liegen kan dan een symptoom zijn van verschillende psychische aandoeningen, bijvoorbeeld een gedragsstoornis bij kinderen of jongeren, een onvermogen om de impuls te beheersen of een persoonlijkheidsstoornis (met name ASPS).

    In de bovenstaande gevallen is de leugenaar zich er goed van bewust dat hij liegt. Het kan echter ook voorkomen dat iemand zijn onjuiste weergave van de waarheid niet als leugen ziet, maar er werkelijk in gelooft, of nieuwe feiten nodig heeft om gaten in het geheugen te 'dichten'. Dit verschijnsel heet pseudologia fantastica, of confabulatie.

    Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Pathologisch_liegen

    Reageer
    #3

    Hallo Maik,
    Volgens mij kun je je het best laten doorverwijzen door je huisarts. Of heb je zelf al een beetje gegoogeld naar soorten therapieën?
    Groetjes, Emma

    Reageer
    #4

    Ik heb nog geen acties ondernomen, althans, geen medische. Ik heb het zelf geprobeerd om het in de hand te krijgen, maar dat lukt me niet. Ik heb er zelf geen controle meer over, ik lieg me echt een ongeluk.

    Reageer
    #5

    In ieder geval dapper van je dat je nu wilt veranderen en hulp zoekt. Er zijn vast wel meer mensen op dit forum die hetzelfde probleem hebben en daar iets aan willen doen.

    Succes Pieter

    Reageer
    #6

    Hey,

    Ik ben iemand met hetzelfde probleem. Ik ben een jaar in een psychoanalytische therapeutische setting opgenomen. Dit hielp heel goed voor mij. Het was ontzettend moeilijk, en je moet wel door en door gemotiveerd zijn. Maar verandering is mogelijk! Ik geloofde het zelf ook bijna niet meer, na al de therapieën waarin ik wegliep en veranderde van therapeut. Omdat ik mezelf weer maar eens vastgelogen had. Dus mijn tip is, bespreek als eerste, schrijf desnoods een brief, want het uitleggen is moeilijk, dan krijg je stress en vertel je weer iets anders. Dus schrijf je een brief die je meeneemt waarin je uitlegt waar je aan wil werken en vraagt om niet veroordeelt te worden. Je hebt namelijk niets aan gedragstherapie. Dat helpt niet bij liegen, niet proberen dus. Dat soort therapie is helaas uitermate geschikt om te misbruiken als leugenaar. Of dat was toch mijn ervaring. Ik kom eigenlijk op je berichtje uit, omdat ik nog steeds zoek naar een lotgenotengroep of een soort zelhulpgroep. Ik wil er misschien zelf wel een oprichten voor mensen die liegen en er mee willen stoppen. Het gaat namelijk nog wel eens mis, maar de onderwerpen zijn onschuldiger, de impact véél kleiner en de tijd om me te herpakken het op te biechten en terug opnieuw te beginnen veel korter. Ga er dus voor!

    Reageer
    #7

    Heb je problemen zoals angsten, depressies, verslaving of heb je last van vastzittende patronen in de kijk op jezelf, relaties, studie en/of werk? Dan kun je hieraan werken in onze behandelmodules. Naast de diagnose kijken we vooral naar de mogelijkheden die je hebt om je ontwikkelen. Dat betekent dat onze zorglijnen zijn ingedeeld naar doelstellingen.
    http://www.lievegoedzorggroep.nl/index.php?page=163

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ik heb zelf een forum opgezet over liegen. Dus mensen die willen stoppen met liegen en de diagnose mythomanie, pathologisch of compulsief liegen of pseudologia fantastica kregen zijn van harte welkom op mijn forum. Uiteraard ook mensen die denken dat ze (misschien) een probleem hebben met liegen. Of omgeving van zo'n mensen.

    Reageer
    #10

    Lieve Janneke, fijn dat je niet meer liegt, maar dit is Dokter.nl Je kunt elke keer hier je verhaal kwijt, maar elke keer dat jij je eigen link hier plaatst, zal het verwijderd worden...

    Zet 'm op!

    Reageer
    #11

    Ik ben ook 18 en lieg over echt alles en nog wat, het moet echt stoppen ik heb hulp nodig.

    Reageer
    #12

    Goedemiddag
    Mijn excuses voor de lengte van mijn reactie en vraag, ik zal zo beknopt mogelijk zijn, en ik wens dit volledig anoniem te doen.

    Ik ben een man, 26, en heb zelf een heel moeilijk verleden gehad in de zeer weinige vriendschappen en relaties die ik gehad heb, nagenoeg al die problemen resulteren uit misbruik van anderen in mijn kwetsbare opstelling. Ik kies deze opstelling uit vrije wil en mijn perceptie om goed te doen, ik heb deze opstelling verworven door zovele jaren van misbruik hiertegenover, ik ken mezelf dat ik nooit ofte nimmer mij verhuld wil opstellen in een relatie, omwille van mijn verleden en wie ik wens te zijn.
    Wat ik nu beknopt vertel kan absurd klinken, misschien op zichzelf wel een fantast van een verhaal, maar het is waar, wij hebben elkaar letterlijk honderdduizenden woorden getypt en waarschijnlijk meer dan dit gesproken, van alles ooit getypt heb ik de log-file kunnen achterhalen.
    Ik leerde een Russische vrouw kennen uit Sint-Petersburg via een online forum over denktanks, in dit geval over hoe de wereld eruit zou zien in 2100. Wij hebben samen veel gegamed, maar het is niet hoe we elkaar ontmoet hebben.
    We raakten aan de praat op een moment over skype, het klikte heel goed, wij leken beiden een gezonde en intrigerende balans te hebben van gemeenschappelijke en aanvullende aspecten, en relatief snel zegt ze gevoelens voor me te hebben, die ik ook begon te ontwikkelen voor haar. Een kleine week nadien noemden we het een relatie, tot op dit punt had ik haar niet over webcam gezien, wat ze in gradaties liet doorschijnen niet te kunnen verdragen omwille van een extreme gebeurtenis in haar leven, ik had een aantal fotos van haar waarvan ze zei recent te zijn, een facebook of dergelijke had ze niet omwille van dezelfde reden.
    Een paar dagen nadien, op een zeer nachtelijk uur zegt ze met zeer ge-emotioneerde trilling in haar stem dat ze net voor haar zestiende brutaal verkracht is door 4 mannen die ze vertrouwde, en deze dit gefilmd alsmede gefotografeerd hebben om het op het internet te zetten, ik heb nog nooit iemand zoiets waarachtig horen zeggen en anderen die ik ken met wie ze op een moment doorheen onze relatie ook heeft gesproken in een gedeeld gesprek hebben van al dit nooit iets gemerkt.
    Dit zeggende tegen mij duurde letterlijk uren, met heel erg veel details van haar omgeving en de naschok, Ik wist niks van een ernstig verleden en een extreem trauma op het moment dat we verliefd werden, maar ik beoordeel niemand op zijn of haar verleden, ik wil helpen t.o.v. haar en om de relatie te doen werken, maar dit blijkt nu in al dit zeer naïef en onrealistisch te zijn geweest.
    Dit is een van de vele voorbeelden die ze me vertelde over haar extreem verleden, maar ze deed dit zeer geleidelijk en zeer open voor interpretatie, ik besef nu dat zelfs mocht alles waar te zijn geweest, ik relatief weinig feitelijk wist van haar tot ik het uitmaakte meer dan 5 maanden nadien.
    Ik kan over deze maanden letterlijk boeken schrijven, maar ik heb het uitgemaakt, gefrustreerd maar niet beschuldigend of erger, omwille van hoofdzakelijk 2 dingen die gecombineerd mij volledig tot op het bot leegzogen in mijn wil goed te doen voor haar en ons, nooit voor mezelf. Ze vatte duizenden dingen op die ik zei als aanvallend of erger, en reageerde scherp en beschuldigend hierop, terwijl ik geen-enkele van deze opvattingen zo bedoeld had. Ook was er dikwijls een zeer groot verschil tussen hoe liefde-en vreugdevol, overdreven zelfs, ze me begroette en over me typte als ik online kwam, t.o.v. als ik haar hoorde over skype.
    Ze klonk dikwijls neerslachtig en kortaf, zeer wisselend ook, dit verschil en de zeer aanwezige impressie dat heel erg weinig wat ik zei vat had op haar was te taxerend op het einde, maar echt nooit depressief of erger.
    Een halve dag na de breuk contacteert ze me typend over skype, extreem verontschuldigend, als in empathie wekkend, maar ook mijn laatste woorden zeer uit hun context trekkend en verontschuldigingen "guilt-trippen" Ze zei ook in alles open te willen zijn omdat ik dat verdiende, en vroeg of ze haar verhaal kon doen dit zijnde, ik zei ja.
    Ze is niet 21 zoals ze altijd zei en klonk als in haar stem en fotos, maar 32. Vele duizenden dingen die ze me verteld heeft doorheen de maanden blijken nu geen enkele correlatie te hebben met de realiteit, wat ze onmogelijk t.o.v mij en anderen die ik ken kon gedaan hebben zonder extreme en bewuste conditionering, vele van deze details noterend. De extreme verkrachting, zo waarachtig overkomend, met die trillende emotie, is behalve de daad van deze vier mannen en het filmen hiervan, compleet anders, op haar 25ste en door collegas op haar werk bvb.
    zelfs in dit bericht zei ze haar enige leugen over haar leeftijd te zijn, haarzelf extreem tegensprekend in dezelfde reactie.
    Ook op het feit na dat ze een zeer zwaar auto-ongeval had gehad waarin iemand gestorven was, was alles compleet anders, haar verloofde was gestorven op haar 28ste, ze heeft over een half jaar in het ziekenhuis gelegen, deze pathologie broedend. Ze wimpelde ontmoeten af omdat ze simpelweg niet meer wou leven voor haarzelf tot zeer recent, iets wat ik of anderen ook nooit konden afleiden.
    Ik heb haar nooit geblokkeerd omdat ze ook mijn adres, facebook, email, etc weet, en een simpele googling van mijn naam vertelt haar waarschijnlijk meer details van me, ze zal altijd contact kunnen maken als ze dat wil. De ochtend nadien, iets wat ik nooit voorheen gedaan heb, googelde ik haar naam, stad, en universiteit in het russisch, het duurde ong 10 minuten tot ik in de resultaten op een vk.com profiel botste waar letterlijk 30+ details in staan die ze letterlijk tegen me gezegd had, in de posts hierin weer iemand compleet anders bleek te zijn.
    Ik reageerde kwaad en geschokt naar haar in sms, een halve dag later kwam ze online en vertelde me dat dit profiel eens het hare was meer dan 3 jaar geleden, maar gehacked was en dat ze geen enkel verband had met deze vrouw. Ik geloofde er niks van totdat ze mij een scan stuurde van het deel van haar paspoort en huurcontract met haar persoonlijke gegevens en officiële stempels. Zelfs na extensief research blijken deze foto's echt, zelfs niet gefotoshopped dit detecterend met een professioneel programma. Ik geloof nooit dat er geen link is maar het is plausibel dat zij en de vrouw die hierop poste niet dezelfde persoon zijn.
    Nuja, ze is al dagenlang in delen haar leven vrij extensief aan het vertellen, deze informatie heeft voor mij in het algemeen een helpende factor aangezien ik van denkend vrij veel te weten over mij, haar en de wereld rondom ben gegaan naar bijna nog niks zeker wetende in een seconde.
    Ze blijft me contacteren nu met algemene vragen en om mijn mening hierover te weten. Ik heb haar gezegd dat ze professionele hulp nodig heeft; therapie, en hulpverleners rondom mij die dit verhaal in een gradatie kennen zeggen dat onmiddellijk en met zekerheid, ik betwijfel sterk als ze dat ooit in een mate zal doen niet wettelijk verplicht wordende.
    Mijn vraag is simpel, wat zeg ik nu tegen haar om zo goed mogelijk te laten doordringen dat als ze dit niet laat behandelen de kans zeer groot is, hierin gesteund door 2 psychiaters, dat ze anderen en zichzelf zal blijven pijn doen op vele manieren. Ik wil haar ook zeggen het contact te stoppen, maar dat ze hulp zoekt is voor me prioritair.
    In de diepe kern van haar hart is ze een goede en behulpzame vrouw, ik zou nooit grote liefde gevoeld hebben als ik dit niet in zeer grote mate aanvoelde, mijn hartwens is om dit verhaal af te sluiten met de best mogelijke oplossing voor iedereen hierin betrokken, inclusief mezelf.
    Ik wens gewoon de eerlijke mening te weten van de personen die hierop wensen te reageren, het zou me echt helpen.

    Reageer
    #13

    ik heb zelf het probleem dat ik vaak lieg over grote , kleine dingen . het maakt allemaal niet uit zegmaar , maar ik heb hiermee al zo vaak erg veel mensen mee pijn gedaan en ik wil het absoluut niet meer maar het lukt me op de een of andere manier niet om er mee te stoppen. kan iemand mij alstjeblieft helpen want ik ben er zo klaar mee.

    Reageer
    #14

    ik wil die link wel , ik wil hulp en alles wat ik kan vinden voor hulp pak ik aan

    Reageer
    #15

    Het advies dat ik je kan geven is om via de huisarts een verwijzing te vragen naar een psycholoog.

    Reageer
Reageer op: Stoppen met liegen.


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief