Hoe herken je een leugenaar?

Communicatie bestaat voor 65% uit non-verbale communicatie of lichaamstaal. Zo ook bij liegende mensen. Omdat liegen stresssignalen en stressreacties bij een leugenaar veroorzaakt, zijn deze te herkennen. Wanneer iemand meerdere van onderstaande signalen afgeeft, dan heb je waarschijnlijk een leugenaar herkent. Hoe herken je een leugenaar?

Signalen van liegen

Stresssignalen

Mensen die leugens vertellen schijnen veel minder vaak te knipperen met hun ogen terwijl ze hun leugen vertellen, maar tot acht keer zo snel knipperen wanneer ze ermee klaar zijn. Dit zijn dan tekenen van nervositeit. Ze gaan bijvoorbeeld hun neus of gezicht aanraken of bedekken hun mond. Daarnaast blijken mensen die liegen hun lippen vaker te tuiten en hebben ze een oppervlakkige ademhaling. De meeste mensen zijn (in ieder geval licht), gestrest op het moment dat ze liegen, en mensen die gestrest zijn ademen hoog. Het is een signaal dat gespannenheid verraad. Natuurlijk is het niet zo dat iedereen die gejaagder ademt een leugenaar is, maar het kan één van de signalen zijn.

Vermijden van oogcontact

De meeste mensen die liegen vinden dat geen fijn gevoel en daardoor houdt men vaak de hand voor de mond tijdens het praten, tevens proberen ze oogcontact te vermijden en bij het praten kijken leugenaars vaak naar rechtsboven. Een verklaring die hiervoor gegeven wordt is dat liegen een grote mate van creativiteit vereist en alsof door het kijken naar rechtsboven de leugenaar extra aandacht wil geven aan dat deel van onze hersenen waar de fantasie is gehuisvest. Of is een dergelijk iemand gewoon tijd aan het rekken?

Details benadrukken

Als mensen proberen te vermijden dat ze de waarheid moeten vertellen dan zullen ze vaak een punt uit het gesprek nemen en daar veel nadruk op leggen i.p.v. te focussen waar het nu echt om draait.

Friemelen

Mensen die gespannen zijn friemelen er met hun handen en vingers aanzienlijk. Je ziet dit ook vaak bij kinderen die een verhaal vertellen. Dit kan een teken zijn dat iemand een leugen aan het vertellen is. De sterk geoefende leugenaar is hier natuurlijk van op de hoogte en zal er voor zorgen dat hij/zij de handen en vingers in bedwang heeft.

Andere lichaamssignalen om een potentiële leugenaar te herkennen zijn: Verwijde pupillen, een toonhoogte die van laag naar hoog gaat, een stugge uitdrukking en het ophalen van de schouders. Dus we zijn gewaarschuwd.

Delen:  
6 reacties op “Hoe herken je een leugenaar?
 1. Over de leugenaar… Kennelijk een exemplaar van een abjecte soort. Dat zinnetje: ‘Dus wij zijn gewaarschuwd’.’Wij…?’Daar zit dus een’zij’aan vast. De auteur/bedenker van de tekst rekent zich-
  zelf vast tot de tweede categorie. In gedachten zie ik hem of haar al friemelen. Dus een gewoon mens die niets menselijks vreemd is, denk ik dan maar.

  Geschreven door Jan Rietveld op
 2. Heer Jan Rietveld, van de Rietveld Academie ?!
  Zo niet, dan heb ik mij vergist, excuses hiervoor.
  Zo ja, je kent me nog wel, denk ik, de lange man
  in de beige, soms antraciete, trenchcoat gekleed.
  Jan, in dezen en in casu onderhavig, kan ik voor
  100% met je meedenken en je groot gelijk geven.
  N.b. : naar de auteur toe snap ik wel, dat hij zich
  tot de niet-leugenaars voelt behoren. Hij
  realiseert zich, denk ik wel terdege, dat ’t
  geschreven artikel een ’twee-zijdig mes’ is.

  Geschreven door frank de haan op
 3. de vraag is

  wat als je na ontlasting heb gehad jeuk over je lichaam kan krijgen van binnen uit

  Geschreven door Esther op
 4. Dit item gaat over liegen……

  Je kunt ook vragen stellen via het forum….

  Ik kan de klachten die je hebt zo niet verklaren. Heb je er vaker last van?

  Geschreven door Tandor op
 5. Het begrip leugenaar is voor mij bedoeld om aan te geven dat iemand in een bepaalde situatie heeft gelogen. Denk aan Clinton in de affaire Lewinsky. Je kan ook zeggen dat een leugenaar iemand is die regelmatig liegt zoals een sporter vaker sport en een roker vaker rookt.
  Maar los van alle leugentjes om bestwil waar ieder beschaafd mens zich van bediend, kan je denk ik beter praten over mensen die goed of minder goed kunnen liegen. De slechte leugenaars zijn de mensen die opvallen door wriemelen ed. Slechte leugenaars hebben snel iets aandoenlijks omdat ze hun leugen niet kunnen goed kunnen verbloemen. Maar wees bedacht voor de goede leugenaar die je niet kunt herkennen!

  Geschreven door Prins op
 6. leugenaar lopen vaak weg
  leugenaar praten meestal op mensen of patners
  leugenaar blijven leugenaars

  Geschreven door nannie op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief