Waarom we liegen

Je kent het wel: je wilt iemand niet kwetsen, daarom vertel je een leugentje om bestwil zoals we dat zo mooi noemen. Liegen doen we allemaal en met enige regelmaat. Van dat leugentje om bestwil tot grove leugens. Maar waarom liegen we eigenlijk?

We liegen allemaal

Iedereen liegt. Soms is het een leugentjes om bestwil, een andere keer hebben we niet eens door dat we liegen. Gemiddeld vertellen we zo’n tien leugens per week. Dat doen we niet alleen ter bescherming van onszelf, maar ook ter bescherming van de gevoelens van anderen. We vertellen soms ook leugens om er zelf beter van te worden. Liegen werkt bijna altijd en heeft veelal voordelen voor degene die de leugen vertelt. Dus waarom zouden we het niet doen?

Liegen ter bescherming van jezelf of anderen

Liegen ter bescherming van jezelf of ter bescherming van de gevoelens van anderen. We doen het allemaal wel eens. Bijvoorbeeld om een fout te verbergen. Stel je hebt iets verkeerd gedaan op je werk, maar je zegt tegen je baas dat je van niets weet, dan heb je grote kans dat je een reprimande ontloopt. Anderen beschermen met een leugen doe je bijvoorbeeld wanneer iemand vraagt of een bepaald kledingstuk goed staat. Ook al is dat niet het geval, vaak vertellen mensen in zo’n situatie een leugen om bestwil. Of bijvoorbeeld wanneer een kind een eigengemaakte tekening laat zien en om je mening vraagt. Ook al vind je het niets, tegen een kind zeg je dat meestal niet. Deze leugens om bestwil vertelt iedereen wel eens. En op zich is daar niets mis mee, tenzij leugens de boventoon gaan voeren natuurlijk.

Leugens om beter te worden

Leugens omwille van het verbeteren van je eigen positie, gaat al weer een stap verder. Liegen over je diploma’s of kennis en vaardigheden op je curriculum vitae bijvoorbeeld. Dit soort leugens vertel je alleen om er zelf beter van te worden. Want als je deze leugen niet vertelt, krijg je misschien die baan niet die je graag wilt. Maar wat als je aangenomen wordt en men erachter komt dat je over bepaalde dingen gelogen hebt? Dan ben je natuurlijk een stuk verder van huis, dan wanneer het om een simpel leugentje om bestwil gaat. Toch nemen we vaak het risico.

Onbewust een leugen vertellen: unieke eigenschap

Soms hebben we zelfs niet eens door dat we een leugen vertellen. Eigenlijk is dit een hele mooie en vooral unieke eigenschap van de mens. Want hiermee leiden we niet alleen anderen om de tuin, maar ook onszelf. Dat komt met name door de reden waarom we liegen: in dit geval doen we dat om ons gevoel van zelfwaarde te beschermen of te verbeteren. We liegen ook omdat we ons kwetsbaar voelen. Door te liegen kunnen we de wereld een beter versie van onszelf laten zien, dan we daadwerkelijk zijn. Vaak voelen we ons daardoor minder kwetsbaar, we lijken immers perfect. Dit gevoel van veiligheid houdt ons gevoel van zelfwaarde op peil.

Liegen is een kunst

Liegen doen we dus allemaal, bewust of onbewust. We liegen om diverse redenen, en wat deze ook mogen zijn: liegen is een kunst. Niet iedereen is er even goed in. Want om te kunnen liegen moet je in kunnen zien wat er gaande is, en hoe je een bepaalde situatie kunt verbeteren door middel van een leugen. Ook voor liegen geldt, oefening baart kunst. Maar een echt goede eigenschap blijft het niet, hoe goed je er ook in wordt.

Delen:  
4 reacties op “Waarom we liegen
 1. Ik heb blaasjes op mijn handen die jeuken en ook pijn doen ,na 2dagen verdwijnt de pijn ,weet iemand me raad

  Geschreven door Lievens conny op
 2. Zijn de blaasjes dan ook weg? En de jeuk?

  Geschreven door Tandor op
 3. Ik ben een vrouw van 40 en heb al zolang ik mij herinner een ingetrokken tepel aan een borst. Nu is dat sinds een halfjaar niet meer zo. Mooi natuurlijk maar er is dus blijkbaar iets veranderd vanbinnen. Is dit verontrustend en moet ik ernaar laten kijken of kan het geen kwaad?

  Geschreven door A. op
 4. Als er verder geen klachten zijn, is dat niet nodig. Mooi meegenomen dus.
  Het kan best zijn dat er iets aan het formaat of de vorm van de borst is veranderd.
  Uiteraard kun je altijd naar je huisarts als je het niet vertrouwd

  Geschreven door Tandor op

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief