Komen al mijn klachten echt door hypochondrie?

 • #1

  Ik ben, volgens de dokter, hypochonder. Dit klopt ook wel, want ik maak me druk over ziektes (voornamelijk kanker) die ik hoogstwaarschijnlijk helemaal niet heb. Ik heb alleen wel enorm veel fysieke klachten. Variërend van weinig gevoel ik de handen in combinatie met koude handen tot pijn in mijn rug/ribben en jeuk op mijn rug en schouders. Ik ben zo bang dat de dokter iets over het hoofd ziet, zoals een echte hypochonder betaamd.

  Verder heb ik last van allerlei kleine pijntjes door mijn hele lichaam, die ik waarschijnlijk altijd al heb. Alleen besteed ik er nu aandacht aan. Daardoor zijn die kleine pijntjes inmiddels ook symptomen. Word soms echt moedeloos van mezelf. Alle hulp is welkom!

  Reactie
  #2

  Hypochondrie ( een vorm van angststoornis) kan inderdaad voor veel fysieke klachten zorgen. Klachten die er ook zijn, maar geen fysieke oorzaak hebben. Dus geen onderliggende ziekte of lichamelijke aandoening.
  Lichamelijke ongemakken die iedereen wel eens heeft, maar waar niemand bij stilstaat, worden dan inderdaad symptomen. Los van de angst kun je ook gaan hyperventileren. Dat kan dan voor heel veel lichamelijke klachten zorgen die de angst dan ook nog eens aanwakkeren.
  Lees de columns over angst eens die ik heb geschreven.

  Doe ook eens de test op: http://www.dokter.nl/index.php?option=com_hyperventilatietest

  http://www.dokter.nl/dossiers/angsten

  http://www.chronischehyperventilatie.nl/index.php?page=symptomen

  Reactie
  #3

  De paniekaanvallen en het hyperventileren heb ik in het begin erg veel gehad. Dit is wel wat minder geworden. In ieder geval minder aanwezig. De 'symptomen' die ik voel zijn hoogstwaarschijnlijk inderdaad klachten die iedereen wel eens heeft. Toch kan ik me er niet voor afsluiten, omdat ze een terugkerend karakter hebben. Soms zijn ze even weg en komen dan vanzelf weer. Is er iets dat ik zelf kan doen?

  Reactie
  #4

  In de columns over angst staan ademhalingsoefeningen en spierontspanningsoefeningen die je heel goed kunt gebruiken.

  De paniekaanvallen en het hyperventileren heb ik in het begin erg veel gehad. Dit is wel wat minder geworden. In ieder geval minder aanwezig.

  Minder aanwezig is de goede uitdrukking. Hyperventilatie kan chronisch worden. Je merkt er dan helemaal niks van maar de klachten kunnen er dan wel zijn.

  Een psycholoog zou ook een optie zijn.

  Reactie
  #5

  Kan zijn dat je niet helemaal lekker in je vel zit en misschien wat tekorten hebt aan bepaalde voedingsstoffen. Ik denk dan aan stoffen als magnesium en vitamine D. Je zou kunnen kijken of je daar wat mee kunt. Wat anders is het om die vage klachten meteen als iets ernstigs te zien.

  Reactie
  #6

  Dat is dus het probleem. Ik zie het direct als ernstig en maal hier vreselijk over. Erg vervelend.. Bedankt voor de reacties trouwens!

  Reactie
  #7

  Lees de columns en ga eens aan de slag met de oefeningen. Ze zullen in ieder geval helpen..

  Reactie
  #8

  Op dit moment hoest ik vrij veel. Soms hoest ik slijm op, soms niet. Ook heb ik afentoe pijn in mijn borstbeen, op allerlei plaatsen. Zowel voor als achter. Ik weet prima dat dit waarschlijk komt door de verkeerde ademhaling (waar ik oefeningen voor doe) en toch maak ik me druk. Ook heb ik jeukbultjes op mijn rug. Geen rede tot paniek lijkt me?

  Reactie
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Nee, dat is zeker geen reden tot paniek

  Reactie
  #10

  Bedankt Tandor, je verzet veel werk op dit forum zag ik. Er zijn vast heel veel mensen dankbaar. Ik heb, als het goed is, nog een vraag over mijn psycholoog. Ik hem namelijk totaal geen klik met haar. Is het verstandig om te denken over een andere psycholoog? Verder valt me op dat je erg veel weet van medische zaken. Mag ik vragen of je medisch geschoold bent?

  Reactie
  #11

  Als het niet klikt met de psycholoog, zou het inderdaad beter zijn om te wisselen... Je kunt het me huidige psycholoog openlijk bespreken. Hij/zij kan je dan doorverwijzen naar een collega.

  Ik ben inderdaad medisch geschoold.

  Reactie
  #12

  Prima. Ik heb donderdag een afspraak, dan zal ik het met haar bespreken. Ik hoor veel over cognitieve gedragstherapie. Is dit iets waar ik baat bij zou hebben? Sorry voor mijn, bijna, kruisverhoor.

  Reactie
  #13

  Cognitieve gedragstherapie zou kunnen..EMDR zou ook kunnen

  Reactie
  #14

  EMDR gaat toch over het verwerken van trauma's? Ik heb, voor zo ver ik weet, geen trauma.

  Reactie
  #15

  EMDR is ook geschikt voor angsten en fobieën.

  http://www.emdr.nl/index-clienten.htm

  Reactie
Reageer op: Komen al mijn klachten echt door hypochondrie?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief