Hypochondrie + angst om naar dokter te gaan.

  • #1

    Ik heb al heel mijn leven last van hypochondrie. In tegenstelling tot velen ga ik echter nooit naar de dokter. Ik heb zoveel angst om te horen te krijgen dat ik iets ergs mankeer.
    Zelfs simpel bloed laten trekken zit er niet in, want ze zien vast wel iets wat zorgwekkend is...

    Ik sukkel nu al bijna een jaar met aanhoudende klachten maar het lukt me niet om naar een dokter te gaan.

    Ik vraag hier ook geen tips om wel naar de dokter te durven gaan, of opmerkingen zoals. "Ga toch maar, want stel dat je iets mankeert, dan kun en ze er misschien nog iets aan doen"

    In het kort hypochondrie + angst voor de dokter. En een soort van ontkenning. Als het niet getest is of op papier staat, dan bestaat het niet en heb ik het niet. Doch tegelijkertijd ervan overtuigd zijn "het" te hebben. Waar "het" kan veranderen naargelang de klachten.

    Wie herkent dit? En noemt het eigenlijk nog steeds hypochondrie? Of heeft zulke angsten en denkpatronen een andere naam? Daar hypochonders meestal toch eerder de deuren platlopen bij de dokter en het niet kunnen laten van onderzoeken te laten doen...?

    Reageer
    #2

    Geen idee of je hier wat aan hebt, maar je zou je huisarts een mail kunnen sturen met dit verhaal.

    En daarbij een verwijzing vragen voor psychologische hulp, om aan je angstklachten te gaan werken.

    Dan laat je het fysieke stukje nog even rusten,tot je daar op een gegeven moment wel aan toe bent om naar de dokter te gaan.

    Reageer
    #3

    Ik begrijo jouw vraag niet zo goed ,vind je het belangrijk dat jouw klachten onder een naam van een angststoornis vallen......je schrijft ook, ik heb hypochondrie.....ik wil geen tips om naar de dokter te gaan....( en dit is prima)...ik oordeel niet....Maar wat kan het veranderen als je een naam bij jouw klachten hebt.....???
    Mis je erkenning....ben je bang voor de reactie van anderen.....

    Hoe vaker je tegen jezelf zegt ,ik heb hypochondrie,of ik ben een hypochonder,hoe meer dat je het gaat geloven.....

    Wat helpend kan zijn ,is dat je boeken leest .mbt wat je geest met je lichaan kan doen....
    Master je mindset van Michael pilarzji...is een mooie om mee te beginnen....ook zou je podcast kunnen beluisteren.....hopelijk kom je hier verder mee,beterschap.....

    Reageer
    #4

    @anoniem: het is dan ook geen vraag. Eerder een oproep aan mensen die hetzelfde probleem hebben.

    Ik lees veel op dit forum, en er zijn (helaasl tig mensen met hypochondrie. Voor het minste lopen ze naar de dokter omdat ze telkens denken dat ze iets ergs mankeren. Willen daar bevestiging van of (kortstondig) gerustgesteld worden.

    Ikzelf heb wel de "angst voor ziektes" maar mis het stuk waar ik naar de dokter ga.

    Reageer
    #5

    Hoi Ikke,
    zo herkenbaar wat je schrijft en heb helaas exact hetzelfde. Voel elke dag wel wat en dat al jaren lang, vooral na het overlijden van onze dochter. Wordt soms gek van mijzelf maar verdom het om naar de huisarts te gaan. Wat ik ook heb, ik ga gewoon niet. Bang om een diagnose te krijgen die ik niet wil horen. Ben bang voor de dood en soms denk ik waarom eigenlijk? Het leven wat ik nu heb is geen leven maar overleven, want zo voelt het. Wens jou veel sterkte .

    Reageer
    #6

    Hoi Aart,

    Bedankt voor je reactie, we zijn met weinigen blijkbaar. De "hypochonders" die net niet naar de dokter gaan...

    Dat van die diagnose... Inderdaad. Maar eigenlijk bij mij ook wel het volgende. Ik kan het mentaal gewoon niet aan om af te wachten. Stel, ik zou toch een onderzoek laten doen, dan is een bepaalde wachttijd voor resultaten. Die wachttijd is simpelweg ondraaglijk.

    In mijn hoofd is het, wat ik niet weet bestaat niet. Zo heb ik tijdens Corona eens een test laten doen via het bloed om te zien of ik Corona zou hebben gehad. Toen vroeg de dokter. Nu ik je bloed heb, ineens maar eens een algemene screening doen van je bloed. Ik heb neen gezegd. Enkel Corona en niks anders!! Omdat ik schrik had dat ze dingen gingen vinden. Ernstige dingen!!! Die ik niet wil weten!

    Sterkte met je situatie!

    Reageer
    #7

    Mijn schoonvader had wat aan zijn blaas wat ze gezien hadden op de ct scan. Hij werd pas twee weken later onderzocht, en hij was er heel rustig onder. In zijn situatie zou ik stapelgek worden.  Dat soort dingen is voor mij een totaal angstscenario.

    Reageer
    #8

    Hallo Aart,

    Daarom zou ikzelf al proberen de ct scan te vermijden. Want dan kunnen "ze" niks zien... En is er ook geen stressperiode... Nu dat maak ik mezelf dan wijs. Ik weet dat het compleet "fucked up" is. Maar zo zit ik helaas in elkaar.

    Waar ik het meeste angst voor heb zijn lang slepende ongeneeslijke ziektes waar je langzaam maar zeker van aftakelt. Jaren afziet, zonder levenskwaliteit.

    Ik sukkel momenteel nogal met wat, al maanden, en heb het soms heel moeilijk, daar ik er momenteel van overtuigd ben dat ik echt iets serieus mankeer. MAAR... GEEN TESTEN! Want als "ze" dan iets vinden is het werkelijk realiteit.

    Nu denk ik nog, ach, het wordt wel beter... En er komt een dag dat ik er niet meer aan denk en het vergeten ben.

    Zo ging het in het verleden telkens, echter, wat ik nu mankeer aan symptomen, die duren al maanden. Dus ik verlies soms de moed.

    Het enige wat me rechthoud is dat klachten begonnen zijn na maanden van extreem fysieke arbeid, En nu lijkt mijn lichaam in een onbalans, met onvermogen zich te herstellen. Maar niet uit het niets ontstaan. Dus hopelijk herstel ik toch terug.

    Reageer
    Bereken hier je BMI

    De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

    cm
    KG
    #9

    Ja, Ikken zo herkenbaar allemaal.  Ben bang voor de dood en heb gezien wat een lijdensweg onze dochter met haar hersentumor had. Voel elke dag wel wat nieuws, dan weer tong , dan een moedervlek een bult op mijn been ( waarschijnlijk gestoten). Wordt gek van mijzelf maar naar de dokter ho maar. Terwijl de meeste hypochonders elke week bij de huisarts zitten. Wij zij een apart soort hypochondrie, maar had gewild dat ik dit nooit had gehad, want het is ontzettend vermoeiend om elke dag weer te piekeren en angst te ervaren.

    Reageer
    #10

    Hallo Aart,

    Het gekke vindt ik, en zo lijkt bij jou ook te zijn, we weten ergens diep vanbinnen best dat we beter een keer naar de dokter zouden gaan, of proberen niet zo gefocust te zijn op allerhande ongemakken en er het ergste van denken.

    Ikzelf heb eerlijk gezegd niet persé schrik voor de dood, maar wel om af te zien, levenskwaliteit in te boeten, een zware ziekte te moeten dragen...

    Iemand in mijn omgeving is al 30+ jaar ziek. Mankeert vanalles en nog wat. Spreekt er altijd over, continue. Dat heeft bij mij ervoor gezorgd dat ik een enorme afkeer heb gekregen van alles wat met ziektes te maken heeft. Dokters, onderzoeken, testen... Ze vinden bij die persoon toch weinig of niks, en oplossen kunnen ze het al helemaal niet.

    Ik denk dat de trigger voor mijn soort hypochondrie daar ligt. Bij jou is het de dochter geweest denk ik, als ik je verhaal lees. Mijn oprechte innige deelneming trouwens!!!

    Reageer
Reageer op: Hypochondrie + angst om naar dokter te gaan.


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief