Depressie door (cannabis)?

  • #1

    Beste lezers,

    Ik zit met een probleem en vraag mij af of iemand het volgende herkent?

    Ik ben een jongeman van 24 jaar en ben vanaf mijn twintigste begonnen
    met blowen. Het begon eerst gezellig met vrienden, onderling af en toe een stickie roken maar al snel begon ik dagelijks 2 á 3 jointjes te roken. Je zou het een addiction kunnen noemen. Dit kon ik langere tijd prima combineren met werk, HBO-studie, af en toe wat sporten en een redelijk druk sociale leven met vrienden en een vriendin. Mijn leven liep op rolletjes en heb nooit iets ergs of traumatisch meegemaakt. Ik was altijd spontaan en in een voor dolletje.

    Tot eind vorige jaar. Want toen merkte ik dat ik steeds minder (levens)energie had en de zin in dagelijkse bezigheden, zoals mijn studie, omgang met familie, vrienden en zelfs mijn vriendin nam af. Dit gebeurde zeer geleidelijk, in een fase waarin cannabis tevens minder uitwerking op mij leek te hebben. Waardoor ik op een gegeven moment dacht, het trekt wel weer weg. Tot op een dag, ik merkte dat leren voor een tentamen mij totaal niet lukte. Iets wat mij normaal slechts een fluitje van een cent koste.
    Ik kon niets meer tot mij opnemen. Ik schrok hier zodanig van, waardoor ik direct gestopt ben met roken. Echter leek het proces naar het zwarte gat waarin ik mij nu bevind (mijn gevoel werd minder en de leegheid van binnen groeide) al te zijn ingezet.

    Ik ben nu al langer dan anderhalve maand 'clean' maar ervaar mijzelf nog altijd als afwezig en down. En ik voel niets meer. Geen blijdschap, verdriet, angst etc etc.. Het valt het beste te omschrijven als een soort van coma-toestand waarin ik zit. Ik ben er wel, maar tegelijkertijd ook niet. Hoe gek het ook klinkt, zou ik best het afwezige gevoel en sombere stemming kunnen aanvaarden, maar mijn grote beperkingen in denken, concentreren en m.n. mijn geheugen (zowel lange als korte termijn) zijn zaken wat mij het meest tot last zijn. Dat maakt normaal functioneren 'moeilijk'. Gelukkig lukt het nog net om dit probleem te typen. Door dit alles, ben ik genoodzaakt geweest om alles op hold te zetten, zelfs de relatie met mijn vriendin, en uit te zoeken wat er nu daadwerkelijk met mij aan de hand is. Mijn huisarts heb ik intussen geraadpleegd en die adviseerde mij om voorlopig thuis rust te nemen. Dat doe ik nu ook. Een vervolggesprek staat al op de planning.

    Ondertussen probeer ik nu op internet zelf allerlei informatie en soortgelijke ervaringen op te zoeken, wat mij huidige toestand zou kunnen verklaren en wat mij weer bovenop zou kunnen helpen. Ik denk aan een diepe depressie maar heb geen echte aanleiding hiervoor kunnen vinden dan cannabis.
    Wie heeft er soortgelijke ervaringen of herkent dit?

    Alvast dank voor het lezen.

    Gr,
    Kevin

    Reageer
    #2

    Veel mensen hebben een tekort aan magnesium en cannabisgebruik verergert dat probleem. Door een tekort aan magnesium en andere stoffen kan je je ook eerder depressief voelen. Vaak is drugsgebruik wel een manier om dingen niet te hoeven voelen dus je zal er ook mee aan de slag moeten en inderdaad even rust nemen, pas op de plaats.
    Verder doet het wat met de neurotransmitters in je lichaam.
    http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/verslaving/607-de-verslaving-van-drugs.html
    Beste dus om extra goed op je voeding te letten, misschien een paar voedingssupplementen. Ik weet - gelukkig - weinig van drugs. Weet wel dat bijvoorbeeld vitamine B belangrijk is voor het zenuwstelsel. En veel naar buiten voor wat zonlicht en vitamine D.

    Reageer
    #3

    Hallo Kevin,
    Het is een steeds vaker voorkomend probleem dat mensen psychisch in de problemen komen door cannabis gebruik. Enerzijds omdat er planten worden gekweekt waarvan het THC gehalte gevaarlijk hoog is. Vaak is een joint al voldoende om psychotisch te worden.

    Daar naast heeft cannabis een vervelende eigenschap, die door veel mensen over het hoofd wordt gezien. De gemoedstoestand waarin je je bevindt als je cannabis gaat roken, wordt daarna versterkt.

    Als je dus op een gegeven moment mentaal iets minder goed in je vel zit, ook al heb je daar nog niet zo veel last van, dan kan cannabis ervoor zorgen dat die dip erger wordt. Met iedere joint wordt het probleem dus eigenlijk telkens wat groter totdat je een breekpunt bereikt en in een depressie of zelfs in een psychose terecht komt. In jouw geval lijkt het in ieder geval op een depressie..

    Heel goed dat je bent gestopt met het cannabis gebruik en je huisarts op tijd hebt ingeschakeld. Buiten de depressie zul je ook nog wat last hebben van ontwenningsverschijnselen.

    Zorg in ieder geval voor gezonde voeding, drink veel (2 liter per dag)en probeer te gaan sporten en probeer alcohol zo veel mogelijk te vermijden.
    Ik ga er vanuit dat het ook weer goed komt, maar het zal even kunnen duren.

    Reageer
    #4

    Hoi Kevin,

    hele late reactie (weet ook niet of je dit gaat lezen) maar hoe is het verder met je gegaan en hoe zijn (hopelijk) je klachten uiteindelijk verdwenen?

    Hier hetzelfde probleem namelijk,

     

    Gr Alex

    Reageer
    #5

    Hey Alex, ervaar nog steeds klachten? Zoja, welke dan?

    Ik neem aan dat je bent gestopt met blowen. Een periode van stop inlassen, op z'n minst 14-30 dagen zou ik je sws aanraden. Meestal kom je dan wel tot je zelf. Probeer daarbij minimaal 3x per week te sporten of intensief te bewegen. Groente, fruit en eventueel extra vitamines en mineralen tot je nemen en normale dag/nachtritme aanhouden.

    Succes en ik hoor het wel.

    1. K.
    Reageer
Reageer op: Depressie door (cannabis)?


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief