Vriendinnetje met borderline

 • #1

  Hallo allemaal, ik ben een vijftien jarig meisje dat sinds een paar weken een relatie heeft met de meest geweldige vriendin die ik me kan voorstellen. Ze is ongelooflijk lief tegen me, ze is slim, daagt me uit (om mijn angsten te overwinnen, maar ook intellectueel), beschermt me.

  Oftewel, ik heb constant het gevoel alsof ik in één grote droom aan het leven ben.

  Ondanks dat heb ik haar al vanaf het moment dat we aan de praat zijn geraakt verteld dat ik meerdere mentale problemen heb. Zo heb ik een eetstoornis, snijd ik mezelf, heb ik een depressie, ADD en een ontwijkende&afhankelijke persoonlijkheid stoornis. Ik heb ook verteld dat ik hiervoor opgenomen ga worden. Ze begreep dit heel goed en uiteindelijk vertelde ze me dat zij ook een depressie had, zichzelf sneed, maar ook dat ze borderline had.

  Nu hoor je natuurlijk allemaal spookverhalen over borderline, en heb ik dus gevraagd hoe zij haar borderline 'beleeft'. Ze vertelde mij dat ze constant het gevoel had in tweestrijd te zijn, maar dat ze medicijnen had die haar hielpen (ook voor haar depressie. Ik heb ervoor gekozen om geen medicijnen te slikken omdat ik ook al medikinet voor mijn ADD slik en bang ben dat ik aan ga komen als ik medicijnen krijg voor mijn depressie).

  Ik vraag me af, ook al weet ik dat het voor iedereen totaal anders zal zijn, wat gaat er in haar hoofd om? Hoe kan ik hier het best mee om gaan? Wat kan ik verwachten?

  We zijn nu beide nog verliefd op elkaar, dus nu zitten we nog op één grote roze wolk, maar zodra die minder wordt ben ik bang dat er misschien een 'andere kant' van haar komt (en van mij, ik kan namelijk heel bezitterig zijn). Wij beide zijn - en ik vooral, aangezien ik extreem gevoelig en conflictvermijdend ben - erg fragiel, en ik weet dat als er iets mis gaat het bij ons beide hard aan komt.
  Ik zou het op dit moment ook graag aan haar vragen, over hoe haar borderline bij haar werkt, maar momenteel is zij 11 dagen in China voor een schoolproject... dus vraag ik het maar hier.

  Reageer
  #2

  Mensen met borderline hebben vaak last van dat ze emoties heel sterk ervaren, in uitersten. Het is of goed of slecht en daar tussenin zit niet zoveel. Daar heeft ze met name zelf last van. Vaak weten ze ook niet goed wie ze zijn en zijn ze onzeker over zichzelf. Maar het is bij iedereen weer anders en het varieert ook in ernst, dus het is moeilijk iets generaliserends te zeggen. Het hoeft in ieder geval helemaal niet te betekenen dat ze moeilijk zijn in relaties, wat altijd als vooroordeel gezegd wordt. Het kan ook dat je er voornamelijk zelf last van hebt en het naar anderen niet zo uit.

  Reageer
  #3

  Dit zijn de kenmerken van bordeline, als je aan vijf van de negen voldoet dan wordt je ermee gediagnosticeerd, je hoeft dus niet alle kenmerken te hebben.

  1.Krampachtig proberen te voorkomen dat iemand je -feitelijk of vermeend- in de steek laat.

  2.Een patroon van instabiele en intense relaties, waarbij de ander heel erg wordt geidealiseerd of juist gekleineerd.

  3.Identiteitsstoornis: duidelijk en aanhoudend instabiel zelfbeeld of zelfgevoel.

  4.Impulsiviteit op ten minste twee gebieden die je mogelijk kunnen schaden (bijvoorbeeld geld verkwisten, seks, misbruik van middelen, winkeldiefstal, roekeloos rijden, vreetbuien).

  5.Terugkerende suïcidale gedragingen, gestes of dreigingen, of automutilatie (zelfverwonding).

  6.Sterk wisselende stemmingen (bijvoorbeeld periodes van intense dysforie – het tegenovergestelde van euforie, prikkelbaarheid of angst meestal enkele uren durend en slechts zelden langer dan een paar dagen).

  7.Een chronisch gevoel van leegte.

  8.Inadequate, intense woede of moeite om je kwaadheid te beheersen (bijvoorbeeld regelmatig terugkerende driftbuien, aanhoudende woede of herhaaldelijke vechtpartijen).

  9.Voorbijgaande, aan stress gebonden paranoïde ideeën of ernstige dissociatieve verschijnselen (het idee buiten de werkelijkheid te staan).

  Reageer
  #4

  Dankjewel! Dat klaart een hoop op. Zoals ik al zei, je hoort er weleens wat over, maar dat zijn altijd zulke extreme gevallen (althans, daar ga ik vanuit). Ik heb haar al een keertje gevraagd of ze de klassieke vorm heeft of de vorm heeft waarbij het meer van binnen afspeelt. Toen heeft ze ook gezegd dat het meer vanbinnen speelt.

  Kennen jullie misschien nog goede sites of boeken waar ik meer informatie erover kan vinden, ik wil haar namelijk zo goed mogelijk bijstaan en begrijpen..

  Reageer
Reageer op: Vriendinnetje met borderline
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief