Methylfenidaat in combinatie met Fluvoxamine (ADD – Angst- en paniekstoornis)

  • #1

    Goedemorgen,

    Sinds 2007 slik ik vanwege een angst- en paniekstoornis 100 mg Fluvoxamine. Ik ben inmiddels 46 jaar en een jaar of vijf geleden is er ADD gediagnosticeerd. Er is gezien de klachten die ik ervan ondervind (uitstelgedrag, ontwijkingsgedrag, concentratieproblemen) destijds geadviseerd om te starten met een lage dosis Methylfenidaat. Ik ben helaas nooit met deze medicatie gestart om de eenvoudige reden dat ik het niet durf te nemen. Mijn angst komt voort het feit dat ik bang ben dat de Methylfenidaat een negatieve werking heeft op mijn angstklachten (die al een aantal jaar redelijk onder controle zijn) en daarnaast ben ik angstig voor een conflicterende werking tussen de Methylfenidaat en de Fluvoxamine.

    Omdat mijn klachten op dit moment mijn werk en mijn persoonlijke leven dermate beïnvloeden ben ik onlangs naar de huisarts geweest om het gebruik van Methylfenidaat toch nog maar eens te overwegen. Hij gaf aan om met een lage dosis van 10 mg te starten en aan te kijken hoe dit bevalt.

    Hoewel hij me op het hart heeft gedrukt dat de conflicterende werking van de medicatie verwaarloosbaar is, durf ik het experiment nog steeds niet aan.

    Mijn vraag: zijn er mensen met add/adhd die Methylfenidaat gebruiken in combinatie met Fluvoxamine of andere SSRI medicatie en zo ja wat zijn de ervaringen?

    Wellicht dat de ervaringen van anderen mij kunnen helpen om de eerste stap te nemen naar een ietwat gestructureerder leven.

    Ik hoor het graag!

    Reageer
    #2

    Je kunt niet uitgaan van ervaringen van anderen. Dat zal namelijk van persoon tot persoon verschillend zijn.

    Reageer
    #3

    Beste John,

    Dank voor je reactie. Ik begrijp dat de uitwerking van de medicatie verschilt per persoon. Toch ben ik nieuwsgierig of er meer mensen zijn die een vergelijkbare combinatie aan medicatie gebruikt.

    Reageer
    #4

    Hi,
    Ik slik al enige tijd tentin, dexamfetamine voor me add/adhd en ga morgen starten met fluvoxamine. Bij mij is het juist andersom denk ik. Ik krijg dingen wel gedaan (door de tentin) maar ervaar steeds depressieve en angst/ocd gedachten/gevoelens, waarschijnlijk ook cyclus gerelateerd, waardoor ik nu fluvo erbij ga nemen. Ik moet wel minderen met de inname van de tentin, tot max 4x2 van 5 mg per dag.

    Ik heb ongeveer een jaar geleden wel wellbutrin geprobeerd erbij te nemen, maar dat werkte niet dus na enige tijd ermee gestopt. Ik hoop dat fluvo me wel gaat helpen.

    Reageer
    #5

    Hi Posh,

    Ik gebruik nu een jaar of 15 fluvoxamine en heb er veel baat bij en de bijwerkingen zijn te verwaarlozen. Op lange termijn merk ik wel dat ik iets vlakker ben, weinig emoties en niet makkelijk van mijn stuk te brengen. De angst-, paniek en dwangklachten zijn door deze medicatie wel gereduceerd tot vrijwel nul.

    Ik herinner me wel dat de eerste paar dagen na start van Fluvoxamine mijn klachten behoorlijk verergerde. Dit is echt iets waar je even doorheen moet maar het zal je uiteindelijk veel goed doen.

    Ik hoor graag hoe je de combinatie ervaart en mocht je vragen hebben, schroom dan niet om even een berichtje te sturen!

     

    Reageer
    #6

    Hi Bram,
    Minder last hebben van emoties lijkt me heerlijk haha. Ik kan me juist wel snel drukmaken. Ben dus erg benieuwd.

    Ja afgelopen dagen voel ik me niet echt heel goed. Overdag veel misselijk, moe en zweetaanvallen. Ook gaat in en doorslapen gaat de laatste nachten slecht. Mja even doorzetten inderdaad.

    Ik nam trouwens tot vorige week 30 mg amirtriptyline voor het slapen. Dit was dus echt voor het slapen en werkte vanwege de lage dosering dus niet als ad. Hier moest ik mee stoppen vanwege het starten vd fluvo.

    Van de tentin voel ik eigenlijk niets helaas, behalve dat ik overdag niet in slaap val. Ik krijg weinig gedaan, maar dat heb ik voor me menstruatie altijd wel dus hopelijk is dat straks ook anders. Ook neem ik nu zo ongeveer de helft minder tentin dan voorheen dus dat zal ook meespelen.

    Weet jij nog of toen je startte ook zo vermoeid was en moeite had met slapen? En na hoe lang ging dit over? Grote kans dat deze klachten bij mij komen door stop van de amir en minderen vd tentin, maar ben even benieuwd.

    Ik zal je op de hoogte houden.

    Voor wat betreft jouw situatie; waarom probeer je de methylfenidaat niet 1 keer? Als het niet goed voelt hoef je het niet meer te nemen toch. Maar dan heb je het wel geprobeerd. Ik zou dit dan wel proberen voor je iets wil gaan doen wat dus niet lukt zoals bv administratie doen.

    Methylfenidaat heb ik ook geprobeerd, maar toen ze over gingen op het merk mylan ging ik er niet meer goed op en werd ik erg moe ipv meer focus. Ik heb verschillende geprobeerd en tentin werkt het beste maar ben dr ook niet heel tevreden over helaas. Het werkt bij mij bv heel kort en de focus vind ik minimaal. En werkt helaas niet zo goed als de oude dexamfetamine. Deze is een paar jaar geleden van de markt gehaald. Mja ook alle adhd medicatie werkt voor iedereen anders en is het zoeken wat het beste bij je past.

    Reageer
    #7

    Hi Bram,

    Is jeuk ook een bijwerking van de eerste tijd?

    Reageer
Reageer op: Methylfenidaat in combinatie met Fluvoxamine (ADD – Angst- en paniekstoornis)


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief