Verwaardeloosde bijbal verdraaiing en ontsteking?

 • #1

  Verwaardeloosde bijbal verdraaiing en ontsteking?

  Graag zou ik van een kundig iemand zijn of haar mening horen in het volgende.

  Op mijn 16e jaar kreeg ik geheel onverwacht een verdraaiing van 1 testikel. Ondanks dat ik uren als tiener schreeuwend van de pijn op bed heb gelegen wilde de voormalige huisarts niet direct komen. Pas nadat mijn ouders 2 maal hadden gebeld konden ze met spoed met mij naar het ziekenhuis.
  Na onderzoek door de dienstdoende uroloog bleek idd een verdraaide testikel gevolgd door een fikse ontsteking (mijn testikel was ontzettend vergroot.)
  Na medicatie en bedrust verdween de opgezette testikel alleen helaas volledig. Zoals ik het zelf omschrijf is er nog „een kwakje met zaadleider“ over gebleven.

  Nu ben ik inmiddels 40 en nog steeds loop ik met pijnen en strakke zwembroeken. Nadat ik info had opgezocht op internet zag ik dat men normaal gesproken direct operatief zou handelen? Ik ben eerder terug geweest in het verleden bij de huisarts en mijn verontrusting geuit over evt. gangreen van dit gedeelte. Zij heeft onderzoek gedaan en zei dat ik me verder geen zorgen hoefde te maken en dat ik op deze leeftijd geen tweede verdraaiing van de nog goede testikel kan verwachten.

  Kan iemand mijn zeggen of dit alles wel klopt? Het voelt gewoon niet goed en de nog goede testikel is vaak pijnlijk en moet ik meerdere malen per dag goed leggen.

  Dank als er iemand is die mij hier iets kan over informeren!

  Mvgr, Johan.

  Reageer
  #2

  Als je huisarts dit daadwerkelijk heeft verteld, is het wellicht raadzaam om een andere huisarts te gaan zoeken.

  Zij heeft onderzoek gedaan en zei dat ik me verder geen zorgen hoefde te maken en dat ik op deze leeftijd geen tweede verdraaiing van de nog goede testikel kan verwachten.

  Dat is namelijk nonsens. De andere bal kan net zo goed draaien als die ene. Het is wel zo dat het tijdens puberteit vaker voor komt. Maar er is geen enkele garantie dat het op latere leeftijd niet meer zou kunnen.

  Normaliter wordt bij een verdraaiing van een bijbal als die niet vanzelf terugdraait, (tegenwoordig) inderdaad een operatie uitgevoerd. Als de bal niet binnen max 6 uur teruggedraaid kan worden, wordt de bal ( die dan behoorlijk is gezwollen) in de regel verwijderd omdat de bal na zo'n lange tijd zonder bloedtoevoer gaat afsterven.

  Ik raad je dan ook dringend aan om bij de huisarts en verwijzing te vragen voor de uroloog. Als je "goede" bal ook draaiingen maakt, wordt die in de regel vastgezet.

  Reageer
  #3

  Hallo geachte,

  Hartelijk dank voor uw snelle bericht en antwoord!

  Dit is inderdaad zo verlopen maar ik vindt het ook raar dat er destijds in het verleden door de dienstdoende uroloog geen na controle hierop is geweest.

  Maar weet u ook wat er gebeurt met de testikel die verdwenen is, is dit nou daadwerkelijk afgestorven en zit er dood weefsel o.i.d.?

  Reageer
  #4

  Het is inderdaad mogelijk dat het afgestorven weefsel is. Ik kan dat zo natuurlijk niet beoordelen, maar dan zou het wel zaak zijn om het te laten verwijderen. Maar dat is dan iets om met de uroloog te bespreken.

  Reageer
  #5

  Hallo geachte Tandor, wederom hartelijk dank voor uw uitleg.

  Mijn boerenverstand denkt: als er alleen maar een kwakje met zaadleiders nog zit aan 1 kant waar de testikel bal dan gebleven is, zodoende mijn vraag via dit forum.

  Ik las nl. Via internet dat als er restanten blijven zitten dit schadelijk kan zijn?

  Ben u dankbaar en zal zsm een verwijzing vragen naar een uroloog.

  Mvgr, Johan.

  Reageer
  #6

  Als de bal "weg" is, dat is die dus afgestorven en waarschijnlijk uitgedroogd en verschrompelt. Zo'n beetje druif / krent idee..
  Het zou inderdaad schadelijk kunnen zijn..en dan dus beter om weg te laten halen..

  Reageer
Reageer op: Verwaardeloosde bijbal verdraaiing en ontsteking?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief