Nederlander vaker naar huisarts

 • #1

  De Nederlander gaat vaker naar de huisarts. Hierdoor is het aantal door huisartsen gedeclareerde verrichtingen het eerste halfjaar van 2007 fors hoger dan in het eerste halfjaar van 2006. De stijging in het huisartsenbezoek na de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet zet door.
  Met de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet in 2006 is onder meer het verschil tussen particulier en ziekenfondsverzekerden weggevallen, waardoor het nodig was een nieuwe vergoedingssystematiek voor de huisarts te introduceren. Deze systematiek is vastgelegd in het zogenoemde Vogelaarakkoord. Met subsidie van het ministerie van VWS volgt het NIVEL de effecten van de nieuwe wet op declaraties en verrichtingen in de huisartsenpraktijk. Behalve dat patiënten vaker naar de huisarts gaan, zijn ook de aantallen lange consulten en visites sterk gestegen vergeleken met het eerste halfjaar van 2006. De huisarts declareerde 6,5% meer aan verrichtingen, de praktijkondersteuner 13% meer.
  Verder blijken de huisartsen ook 20% meer Modernisatie en Innovatie-verrichtingen te declareren. Dit zijn bijvoorbeeld kleine chirurgische ingrepen, longfunctiemetingen, therapeutische injecties en begeleiding van diabetespatiënten, waarvan wordt gedacht dat zij verrichtingen in de tweede lijn vervangen. Vooral voor kleine chirurgische ingrepen lijken de huisartsen inderdaad minder door te verwijzen naar de specialist. NIVEL-onderzoeker Robert Verheij: “Hier lijkt inderdaad sprake van het beoogde substitutie-effect.”

  Reageer
  #2

  Zelf vind ik het niet zo gek dat het aantal patiënten bij de huisarts stijgt.
  Het is mij opgevallen dat als ik naar mijn huisarts ga met een kwaal, ik dan als eerst een of ander flut medicijn krijg (wat je meestal ook nog zelf moet betalen) wat totaal niet helpt.
  Als je dan 3 dagen later weer komt, dan pas krijg je het juiste medicijn, hierdoor krijg ik het gevoel dat je als patiënt aan het lijntje wordt gehouden.
  Als je met je huisdier naar een diernarts gaat die wordt volgens mij beter behandeld, want je huisdier krijgt wél gelijk het juiste medicijn, dit meen ik serieus.

  Reageer
Reageer op: Nederlander vaker naar huisarts
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief