hartstilstand door foutief gezette ruggenprik

 • #1

  Hallo ik kom hier eigenlijk voor n advies van jullie. In november heb. Nkleine onschuldige ingreep ondergaan door middel van n ruggenprik met roesje. Echter tijdens t zetten van de ruggenprik ging er wat mis waardoor ik n hartstilstand kreeg, na n aantal keer reanimeren kwam ik weer bij en is de operatie alsnog doorgegaanweliswaar zonder roesje omdat men dit verstandiger leek. Terug op de kamer is de uroloog bij mij geweest en was erg duidelijk dat dit n zeldzame complicatie was maar wel erg heftig. Iedereen was erg onder de indruk en ook ik, ik ben 31 jaar oud en heb 2 kleine kindjes dus heb nog genoeg plannen. Verder was ik op dat moment nog niet onzeker of bang maar was dan ook in 'veilige' handen. De volgende dag kwam de uroloog weer aan mn bed en we spraken er nog over waarna hij me zei probeer het maar te vergeten, beetje rare onhandige opmerking dacht ik op dat moment. Eenmaal ontslagen uit t ziekenhuis kwam de onzekerheid en angst. En ben daarmee naar de huisarts gegaan, toen hij na n week n brief ontving van t ziekenhuis waarin stond dat de operatie goed was gegaan zonder verdere complicaties kreeg ik wel argwaan. Ik kreeg n doofpot gevoel. De huisarts heeft t ziekenhuis gebeld en daarna kreeg ik n afspraak met de uroloog over het gebeurde. Op mijn vraag waarom er niets was doorgegeven aan de huisarts kreeg ik als antwoord dat hij niet had meegekregen dat dit was gebeurd, erg vreemd hij wad nog wel diegene die me had verteld het te moeten vergeten. N dag later n zeer verhelderend gesprek gehad met de anesthesist die me vertelde dat het n soort adrenaline reactie van mijn lichaam was geweest, dit gebeurde ongeveer 1 x per /maand, vreemd aangezien me eerder was verteld dat t zeldzaam was. Maar t gesprek was toch verder duidelijk, geruststellend en geloofwaardig dus ben met n gerust gevoel naar huis gegaan en heb t gebeurde n plekje gegeven. Echter gisteravond ben ik op stap en word ik door n 'wildvreemde' aangeklampt. De verpleegkundige die dag op de afdeling helemaal blij mij te zien en wilde me ff vertellen dat t zo belachelijk was dat die arts na zoiets heftigs zei dat ik t maar moest vergeten en om t hele gesprek met haar hier kort te maken kwam er dus naar voren dat de anesthesist de ruggenprik verkeerd heeft gezet. Hij is in de (verkeerde) bloedbaan gezet. En dit heeft dus die hartstilstand veroorzaakt. Ze zegt als jij kwaad had gewild had je ze voor de rechter kunnen slepen. Nu na dit verhaal ben ik boos, waar mensen werken worden fouten gemaakt en ik kan t nog navertellen, maar ik vind t erg dat ze de waarheid bewust voor me achter hebben gehouden, waarschijnlijk idd uit angst dat ik ze zou aanklagen. Maar dit kan toch niet ze hebben dus in die gesprekken glashard tegen me zitten liegen. Wat zouden jullie hiermee doen, ik wil er maandag sowieso mee naar de huisarts kijken wat hij hiervan zegt. Ik hoor graag jullie mening! Bedankt.

  Reageer
  #2

  Beste Isa,
  Het is heel vervelend dat je dit hebt moeten meemaken.
  Wat er gebeurt met een ruggeprik is het volgende:
  Een anestheticum (verdovend middel)wordt gebruikt om een bepaalde zenuw of zenuwbaan te verdoven. Er vindt dan tijdelijk geen pijngeleiding plaats.

  Het is belangrijk dat bij inspuiten van dit anestheticum erop wordt gelet dat het anestheticum NIET in een bloedvat wordt gespoten. Dit kan nl een hartstilstand tot gevolg hebben. Het controleren of er een bloedvat is aangeprikt doet men normaliter door te aspireren dwz dat er met de spuit wordt aangezogen om te zien of er bloed in de spuit komt.
  Als de anesthesist zegt dat het ongeveer 1 x per maand voorkomt, moet hij toch echt dringend op zoek naar ander werk!!
  Dit is gewoon een miskleun van de bovenste plank.
  Dat is dan waarschijnlijk ook de reden dat het niet is vermeld in de ontslagbrief die de huisarts heeft gekregen.

  Veel gebruikte anesthetica voor perineurale en epidurale injecties zijn bupivacaine, chirocaine en lidocaine. Ook in de bijsluiters wordt hier duidelijk op gewezen:
  "Voor de toediening wordt zorgvuldige aspiratie aanbevolen om intravasculaire injectie te
  voorkomen."( intravasculaire injectie wil dus zeggen inspuiten in een ader.
  Aders verzorgen de bloedtoevoer naar het hart. Het anestheticum komt zo dus in je hart terecht en legt je hart lam. Kijk maar eens op onderstaandee link bij punt 3.1
  http://www.fk.cvz.nl/Inleidendeteksten/I/inl%20lokale%20anaesthetica.asp?blPrint=True
  Ik zou hier toch eens naar een letselschade advocaat mee gaan. Normaal is dit namelijk niet.

  Reageer
  #3

  Heel erg bedankt voor je reactie. Heb t dan ook n normaal gevolg dat de ruggeprik omhoog schoot, de verdoving ging tot voorbij mn borst terwijl de verdoving voor mn onderzijde was. De anesthesist vertelde me namelijk dat dit kwam omdat ik wegviel en hij dus de rest van de vloeistof heel snel ingespoten had. Voor mij n best duidelijke uitleg en ook best logisch. Maar wie ben ik en nog erger wie is die anesthesist want aan zijn uitleg hecht ik dus ook niet meer zoveel waarde.

  Reageer
  #4

  Isa,
  Ik vind het heel vervelend voor je. Maar ook hieruit blijkt dus dat de anesthesist wederom de fout in gaat! Procedure is nl dat op het moment dat door de injectie complicaties optreden, deze onmiddelijk moet worden gestaakt.In jou geval had hij dus NOOIT de rest van de vloeistof mogen inspuiten en al helemaal niet snel!! Dit is gewoon een medische fout.

  Ik zou in ieder geval een melding hiervan maken bij de Inspectie voor Volksgezondheid
  http://www.igz.nl/onderwerpen/handhavingsinstrumenten/incidententoezicht/melden/patient-of-client/index.aspx
  en een letselschade advocaat raadplegen. De meeste hebben een gratis spreekuur.
  Het is nog maar de vraag of je geen schade hebt opgelopen door het handelen van de anesthesist.

  Reageer
  #5

  Ik vraag me dan ook af of de anesthesist de handelingen zelf heeft uitgevoerd of dat heeft overgelaten aan een assistent. Vraag in het ziekenhuis eens je patientendossier op.

  Reageer
  #6

  Ok bedankt. T is me nu heel duidelijk dat er echt iets niet klopt. Morgen ga ik eerst even langs mn huisarts om t eens te bespreken kijken wat die erover te zeggen heeft. Ik houd je op de hoogte. Mag ik vragen hoe t komt dat je hier zoveel verstand van hebt? Groetjes

  Reageer
  #7

  Beste Isa,

  De kennis komt door studie.
  Ik ben benieuwd wat je huisarts ervan zal vinden.

  Groet
  Tandor

  Reageer
  #8

  Ik ben erg benieuwd hoe het is afgelopen
  Ik heb afgelopen sept ook een ruggeprik gehad, bij de test dosis gebeurde niks maar toen de rest kwam, meteen daarop stopte mijn bloeddruk en ben ik kortdurend gereanimeerd. Ik ben de hele dag kritiek geweest op de IC
  De anesthesist had 'meerdere' verklaringen hiervoor maar zei eerlijk dat hij ook niet zeker weet door welke van zijn 3 theorie het fout is gegaan.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  ik kreeg een ruggen prik bij de bevalling hij zat er na 4 x prikken pas in toen was ik maar aan 1 kant verdoofd .hij moest opnieuw gezet worden en kreeg weer verdoving ingespoten al snel daarna praten ik met een scheve mond en kreeg pijn op mijn borst praten ging niet meer in begin kon ik alles nog wel zien dat de zusters in rep en roer waren me zus bleef op mijn wang kloppen dat ik wakker moest blijven en toen viel ik weg ze zijn ongeveer 3 uur bezig geweest om alles weer goed te krijgen . uit eindelijk ben ik uren later bevallen en mocht 2 dagen later naar huis in de papieren stond dat er geen complicatie s waren .

  wat er allemaal niet goed is gegaan zijn ze nooit eerlijk over geweest maar de oude ben ik niet meer geworden

  Reageer
  #10

  ik heb woensdag ook een ruggeprik gehad en op het moment dat hij gezet werd zij hij dat hij niet goet zat dus dat hij hem even ging bewegen vervolgens met mijn knie operatie was ik verlamd  tot aan mijn borsten en het heel benauwd kreeg dat was normaal zijden ze met gevolg dat ik op de operatie tafel vroeg of ik iets omhoog mocht dat ging niet dus zij ik dat ik stikte waarbij een spuugbakken gepakt werd en ik mijn gal eruit spoelde liggend en weg was ik ben wel weer bijgebracht en mijn bloedsuiker was te laag zijden ze nu heb ik last van mijn long met diep adem halen zou dit een gevolg hiervan kunnen hebben ?

  Reageer
  #11

  ik was volop in de weeen omdat dit al 2 dagen bezig was werd er besloten dat ik een ruggen prik kreeg. het lukte pas na 4 x om deze te zetten omdat ik aan 1 kant gevoelloos was werd deze op nieuw gezet en kreeg weer een bolus toegediend. toen ging het helemaal mis ik kreeg een wit grijze kleur ik kon njiet meer praten en had pijn op mijn borst ik reageerde niet meer wat ik me herinner dat mijn zus op mijn wang sloeg en zei blijf me aan kijken toen ging het licht uit. toeters n bellen  ik en mijn zoontje hebben het gelukkig overleeft alhoewel ik niet meer de oude ben geworden .ook in mijn ontslag brief stond geen complicatie s

   

  Reageer
  #12

  Ik heb een soortgelijke ervaring gehad in 1994 toen er een metalen plaatje uit mijn enkel verwijderd werd met een ruggeprik. De bedoeling was dat alleen mijn been verdoofd zou worden (zonder roesje) na enkele minuten begon de verdoving naar boven te gaan. Met mijn laatste inspanning kon ik hulp uitroepen waarna alle alarmbellen afgingen en er electroden op mij geplaatst werden en ik afgevoerd werd naar intensive care. ook ging er een brief naar mijn huisarts dat er geen complicaties hadden plaatsgevonden. Onderzoek door de landsadvocaat ingeschakeld door mijn toenmalige werkgever de SVB omdsat onderzoek uitgewezen had dat deze verkeerde ruggeprik diabetes type 2 had getriggerd. drievoudig onderzoek bij een ander ziekenhuis (AMC in Amsterdam) bevestigden dit gegeven

  Reageer
Reageer op: hartstilstand door foutief gezette ruggenprik
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief