Mogelijk geraakt door een vleermuis?

 • #1

  Goedenavond,

  Een paar dagen geleden fietste ik 's nachts (00:30) naar huis toen ik een bocht om toen ineens iets tegen mijn oog/gezicht aanvloog. Het was voornamelijk mijn oog die geraakt werd en het voelde ook redelijk 'groot' aan (in ieder geval geen vliegje), maar omdat het zo snel gebeurde weet ik niet zeker hoe groot het precies was en welke vorm het had (het was ook donker dus ik kon vrij weinig zien). Ik heb ook niet meer omgekeken om te zien of het toevallig nog ergens vloog. Mijn oog deed wel pijn, al was er niks te zien verder, ook niet om mijn oog heen. Het is ook pijn blijven doen, nog steeds voel ik een soort prikkelend gevoel en pijn achter mijn oog, af en toe traant het.

  Nu kan het natuurlijk een mot oid geweest zijn en in dat geval zou het niet erg zijn, maar ik weet dat er in de buurt ook regelmatig vleermuizen rondvliegen. Ik vraag mij dus af of het mogelijk is dat een vleermuis zo laag vliegt en mij geraakt kan hebben? Eén soort vleermuis kan geloof ik het rabies/hondsdolheid virus met zich meedragen, dus ik weet dat de kans hierop heel erg klein is (als het al een vleermuis was) maar ik maak mij toch wel een beetje zorgen.. Zijn deze zorgen terecht en moet ik nog iets doen?

  Alvast bedankt

  Reageer
  #2

  Als het een vleermuis zou zijn geweest, dat had je toch een blauw oog moeten hebben gehad. En hondsdolheid zou je alleen maar krijgen als ze je gebeten zou hebben

  Reageer
  #3

  Als de klachten aanhouden bel je morgen even met de huisarts

  Reageer
  #4

  Bedankt voor de reactie. Ik heb inderdaad geen blauw oog (het is wel een beetje rood), maar kan het niet zijn dat het niet erg snel vloog, waardoor de klap niet hard genoeg was om een blauw oog te veroorzaken?

  Is het niet zo dat het virus ook via slijmvliezen/ogen kan worden overgebracht?

  Reageer
  #5

  Dat is toch wel heel erg ver gezocht

  Reageer
  #6

  Hmm, het is misschien wel ver gezocht inderdaad, maar omdat rabies natuurlijk een dodelijk virus is denk ik dat men zich algauw ongerust maakt als je iets niet 100% kan uitsluiten. Ik las namelijk dat elk (potentieel) contact met een vleermuis een reden is om actie te ondernemen, vandaar dat ik mij een beetje ongerust maakt, aangezien ik niet met zekerheid kan zeggen of dit wel of niet zo was.
  Ik weet zelf niet veel over (het gedrag van) vleermuizen en was vooral benieuwd of ze inderdaad zo laag kunnen vliegen / tegen iemand aanvliegen.

   

  Reageer
  #7

  Rabies is voor mensen niet meteen dodelijk maar kan behandeld worden. Vleermuizen vliegen op sonar grote objecten vermijden ze. Die vliegen doorgaans echt niet ergens tegenaan hoor. Met gespreide vleugels 15 cm. Ze kunnen snelheden bereiken van 40-50 km per uur. Als die dus tegen je gezicht zou vliegen heb je minimaal een blauw oog

  Reageer
  #8

  Is het niet zo dat het alleen behandeld kan worden als je binnen korte tijd vaccinaties neemt? Anders is het wel dodelijk. Althans dat is wat op de site van het RIVM staat.

  Reageer
  Bereken hier je BMI

  De Body Mass Index (BMI) geeft uw gezondheidsrisico weer o.b.v. uw lichaamsgewicht en lengte. Vul het in en ontvang direct per mail de uitslag met het bijbehorende gezondheidsadvies

  cm
  KG
  #9

  Ja, maar dan moet je wel ook echt een risico contact met een besmette vleermuis hebben gehad. Als je er bezorgd over blijft bel dan met de huisartsenpost

  Reageer
Reageer op: Mogelijk geraakt door een vleermuis?
Selecteer afbeelding
Maximale afbeelding grote is 512kb, toegestande bestandtypes: *.jpg, *.jpeg, .jpe,.gif
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief