continu kramp in onderbeen, "dode" voet,

  • #1

    Een maand geleden begonnen mijn klachten m.b.t. geen lange afstanden kunnen lopen. Daarvoor ben ik onder behandeling geweest van een vaatchirurg die niet kon vinden wat duidde op een vaatprobleem. In de praktijk blijkt dat ik na 250 meter al last krijg van het “vollopen” van mijn been. Daarnaast gaan de 2e en 3e teen in slaap. Als geheel voelt de voet aan als een klompvoet en de pijn in mijn kuit valt onder de categorie stekend en beknellend. Ik kan niet accepteren dat dit zo blijft maar ik heb geen idee wat hiervan de oorzaak is. Tot vandaag ben ik aan het sukkelen maar na de ervaringen van vannacht begin ik me zorgen te maken over mijn gezondheid.

    Dit zijn mijn bevindingen en symptomen aangaande afgelopen nacht.
    Ik lig in bed met de benen uitgestrekt.
    Als ik in de volgende beschrijving voet of kuit noem dan bedoel ik uitsluitend de rechtervoet en rechter kuit.
    De klacht zich als volgt omschrijven:
    Om 03.30u wordt ik wakker en heb geen gevoel in mijn voet. Die voelt als “dood” aan en hij voelt koud aan.
    Wanneer ik uit bed stap kan ik niet op de voet staan.
    Het voelt alsof mijn voet er niet bij hoort. Ook mijn kuit voelt niet normaal aan. Als ik probeer druk te geven om de voet en de tenen probeer te bewegen lukt dat eerst niet.
    De kuit, het scheenbeen en de voet zien er normaal uit. Geen verdikking of verkleuring waarneembaar.
    Ik blijf druk op de voet uitoefenen en de tenen te bewegen. Geleidelijk aan komt het gevoel in de voet terug. Dit gaat gepaard met een stekende pijn en het voelt alsof zowel de kuit als de voet tussen de bankschroef zit. Ik zou het uit kunnen schreeuwen van pijn zoveel last heb ik er van.
    Het lijkt op een continu gevoel van kramp en een zwaar gevoel in het totale onderbeen.
    Na circa 2 minuten is het gevoel compleet terug in de voet en kan ik de voet normaal bewegen zo ook de tenen.
    Ik ga terug in bed en na 5 minuten voel ik dat de voet opnieuw gevoelloos wordt. Door de tenen te bewegen blijft het gevoel in de voet maar er blijft een tintelend, enigszins stekend gevoel over in de voet. Ook de kuit en scheenbeen voelen niet normaal aan want ook daar is sprake van een tintelend, beklemmend gevoel.
    Vanwege de slaperigheid val ik in slaap en wordt 2 uur later, het is dan 04.30u opnieuw wakker met dezelfde klachten als hierboven beschreven. Ik sta uit bed en loop met een klompvoet en een kuit en scheenbeen die aanvoelen alsof er
    een bankschroef omheen geklemd zit naar de badkamer.
    Daar stap ik in de douchecabine en zet het sauna programma aan. Ondertussen heb ik een (afwas)bak meegenomen die ik vul met heet water. Ik dompel mijn voet in de bak met wateren voel de warmte als weldadig door mijn lijf stromen. Datzelfde geld voor de warme lucht die mijn lijf goed doet. Na verloop van tijd ververs ik het water in de bak met voor zover ik dit kan verdragen met zoveel mogelijk heet water qua temperatuur. Na 30 minuten stop ik het sauna programma en ik voel me prima. Er is sprake van een goede bloed voorziening en doorstroming naar zowel de kuit en scheen been als voet.
    Ik besluit om beneden op de bank te gaan liggen om nog wat achterstallige slaap te pakken. Nu wordt ik na een ½ uur al wakker met dezelfde klachten.
    Ik besluit om het klachten patroon op papier te schrijven zodat ik dit later kan gebruiken ter ondersteuning bij het bespreken van genoemde klachten.
    De beste houding met de minste klachten is zitten.
    Wel moet ik dan af en toe even op staan, druk uitoefenen op mijn onderbeen en de tenen bewegen.
    Staan geeft na verloop van tijd, zeg maar 10 minuten klachten en het liggen heb ik t.a.v. de klachten hierboven uitvoerig beschreven.
    In alle gevallen geldt dat er een continu een beklemmend gevoel met een stekende, tintelende pijn in de kuit en voet voelbaar is. Het scheenbeen blijft qua pijnklachten achter. Daar voel ik alleen druk alsof er “iets” op ligt.

    Mijn vraag:
    Wat is de mogelijke oorzaak van mijn klachten en wat is de oplossing?

    Reageer
    #2

    Dat zijn complexe klachten. Ben je al bij een neuroloog en een orthopeed geweest om naar je rug en heup te laten kijken? Zijn er scan's gemaakt?

    Reageer
    #3

    nee, want ik heb geen heup of rug klachten.
    op het moment dat ik deze tekst tik zijn mijn 2e en 3e teen al geruime tijd gevoelloos.
    ik blijf met opzet in dezelfde positie zitten en ik sta niet op.
    gevolg: tenen zonder gevoel en een stekende, prikkende pijn (continu) in mijn kuitbeen.
    die pijn golft op en neer d.w.z. qua pijngevoel zakt het even weg en komt daarna in volle hevigheid terug.
    personalia;
    ik ben een 62-jarige man, eet vnl. biologisch en let scherp op mijn voeding.
    tot voor kort elke dag minimaal 1u wandelen in flink tempo.
    daarnaast beschik ik thuis over een fitness ruimte waarin zich een hometrainer (fiets) en een professionele waterroeier zich bevindt.
    op beiden train ik om de dag 45m.
    dus qua fitheid geen klagen. afgelopen voorjaar nog flinke bergtochten in Corsica gemaakt.
    dat zit er (helaas) voorlopig niet in.

    Reageer
    #4

    Er kan een zenuw bekneld zijn. Dat hoeft niet perse tot uiting te komen door rug- of heupklachten.

    Reageer
    #5

    heb dezelfde klachten in linkerbeen ben door een neurochirurg aan mijn rug geopereerd het zou het cauda syndroom of een minder ernstig vorm hiervan zijn geweest  maar de klachten

    blijven steeds terug komen

    en de voet zou niet meer verbeteren, neem nou een kuur van gabapentine ik ben 70 jaar maar voel mij in goede doen een twintiger

    Reageer
    #6

    Ik ben 20 jaar en ik voel soms precies hetzelfde als u het hierboven beschrijft. Ik lig al 5 uur wakker en heb vanalles geprobeerd om van dat nare 'bankschroef'-gevoel af te komen maar tevergeefs.

    Jos (20 jaar)

    Reageer
    #7

    dit zou weleens te maken kunnen hebben met het acute/chronisch compartimentsyndroom van het onderbeen.

     

    Reageer
Reageer op: continu kramp in onderbeen, "dode" voet,


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MB



Voeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief