Hoog ferritine, iets verhoogd billiburine

 • #1

  Goedenavond, ik zit sinds paar maanden in de medische molen. Heb in februari hevige pijnaanvallen gehad gepaard gaande met spugen. De pijn zat rechts net onder de ribben. Men dacht aan galstenen. Bloedonderzoek wees enorm verhoogde leverwaardes aan. Alat asat en gamma gt , zaten allemaal rond de 500. Echo gekregen, geen galstenen te zien , licht vervette lever. Ik heb leefstijl omgegooid , eet nu eiwitrijk , geen alcohol , nauwelijks koolhydraten . Bovenstaande leverwaardes zijn genormaliseerd. Ik heb een MRI en een fibroscan gehad. Uit de laatste kwam forse littekenvorming op de lever. Fibrose 3. Omdat er geen leververvetting zichtbaar is ( eerst heel licht , nu niet meer) is er bloed afgenomen om oorzaken buiten leefstijl uit te sluiten. Ik zat lang op een BMI van 35. Ben nu aan het afvallen. Ik zie net in uitslag bloedonderzoek verhoogde ferritine, 400 en licht verhoogd bilirubine (7). Andere waarden normaal ook transferrine. Ik heb pas over 3 weken gesprek over de uitslag. Maar ben toch bezorgd inmiddels.
  Kan mijn eiwitrijke dieet , waarin ik veel rood vlees eet , een dergelijke verhoging in de ferritine veroorzaken? Of overgewicht op zich?

  Reageer
  #2

  Veel rood vlees kan het ferritine gehalte verhogen,. maar het ook zijn dat er sprake is van ijzerstapeling. Maar dat is dan aan de arts om te bespreken

  Reageer
  #3

  Ja, ik weet het , zal de uitslag af moeten wachten. Vroeg me vooral af of een dergelijke verhoging überhaupt zou kunnen door inname rood vlees... ik hoopte dat de goede waarde vd transferrine ijzerstapeling uitsloot..
  Ach , ik zit maar wat te puzzelen. En te Googelen. Nooit goed eigenlijk.
  Dank voor je reactie.

  Reageer
  #4

  Inmiddels heb ik de uitslag met de internist besproken. Er is sprake van NASH ,ofwel littekenvorming in de lever na vervetting door verkeerde lijfstijl. Daardoor kan mogelijk afwijkende ferritine waarde komen. Geen ijzerstapeling iig. Auto immuun hepatitis kan niet volledig uitgesloten worden , maar ook niet bevestigt. Ik blijf hiervoor onder controle.
  Als laatste , de licht verhoogde bilirubine waarde , komt door syndroom van Gilbert. Dit laatste is echt nieuw voor mij. Ze gaf aan dat dit een onschuldige aandoening is en dit lees ik ook terug bij de maag lever darm stichting. Echter als ik Google op ervaringen van patiënten, kom ik tegen dat mensen wel degelijk klachten hiervan ervaren. Klachten die ik herken , zoals stekende pijn ter hoogte van lever , moeheid, buikpijn etc. Ook geven sommige mensen aan dat ze gevoeliger reageren op alcohol. Zijn er mensen bekend met dit syndroom en wat zijn jullie ervaringen?
  Ik vraag me af of ik mede daardoor gevoeliger ben geraakt voor de NASH. En of mijn moeheid erdoor verklaard wordt. En is dat continu of juist wisselend aanwezig. Ik zou heel graag ervaringen horen van mensen.

  Reageer
Reageer op: Hoog ferritine, iets verhoogd billiburine


<a href="" title="" rel="" target=""> <blockquote cite=""> <code> <pre class=""> <em> <strong> <del datetime="" cite=""> <ins datetime="" cite=""> <ul> <ol start=""> <li> <img src="" border="" alt="" height="" width="">

Upload bijlagen

Maximaal toegestane bestandsgrootte is 1 MBVoeg nog een bestand toe

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief